Akár megvédi címét a Juventus, akár más emeli magasba a kupát, jelen állás szerint nem rájátszásban dől el a trófea sorsa (Fotó: AFP)

 

Az Olaszországban kitalált vészforgatókönyvről egy héttel ezelőtt már írtunk. Az FIGC akkor közleményben idézte Gabriele Gravina elnököt: „Az egyik eshetőség az lenne, hogy idén nem adjuk oda a scudettót, és hivatalos levélben értesítjük az UEFA-t arról, mely csapatok indulnak a nemzetközi kupákban. Egy másik lehetőség, hogy lezárjuk a bajnokságot, és a megszakítás szerinti pillanatnyi állást vennénk figyelembe. A harmadik opció, hogy rájátszásos rendszerben döntünk a bajnoki címről, valamint a kiesőkről” – mondta Gravina.

Ez az a terv, amiből a La Repubblica szerint nem lesz semmi. Az UEFA álláspontja az, hogy az Európa-bajnokság elhalasztásával – amelyet kedden be is jelentettek – semmi szükség rapid megoldásokban gondolkodni. A szövetségek jelenleg úgy számolnak, többek között a kínai példából is kiindulva, hogy májusban visszaállhat az élet a rendes kerékvágásba, legalább annyira, hogy zárt kapuk mögött újra lehessen játszani, s így elég idő jut a fordulók megtartására. 

Rájátszást a bajnoki címért legutóbb az 1963–1964-es idényben rendeztek, amikor a Bologna és az Inter azonos pontszámmal zárta a bajnokságot. A semleges pályán (Róma) rendezett döntőt a Bologna nyerte meg 2:0-ra. Az olasz bajnoki küzdelmek legutóbb a II. világháború alatt, 1943 ősze és 1945 tavasza között szüneteltek.