Schäfer Andrásnak aligha jött rosszkor a Lyon elleni gólpassz

SOMOGYI ZSOLTSOMOGYI ZSOLT
Vágólapra másolva!
2019.07.22. 09:36
null
Szép volt, „kicsi"! Schäfer András (jobbra) azt már megtanulta, hogy az Olaszországban játszó profik között minden dicséretért meg kell küzdeni (Fotó: genoafc.it)
Nagy Ádám Bolognában, Schäfer András a Genoában edz – de kérdés, az őszi szezonban melyik klubban futballoznak a Serie A magyarjai.

 

Genoa–Lyon 4–3 – Schäfer András a hajrában csereként állt be a szombat délutáni előkészületi mérkőzésen, majd az első akciója során labdát szerzett, és gólpasszt adott Christian Kouaménak.

„Ez csak egy edzőmeccs volt, nem kell messzemenő következtetést levonni belőle” – mondta Schäfer András.

A húszéves középpályás januárban az MTK Budapesttől szerződött Olaszországba, nézzük, hogyan érzi magát.

„Egy hónap volt a nyári szünet, nekem kicsit hosszú is volt, már nagyon szerettem volna visszatérni. Nagy reményekkel jöttem vissza, és azonnal rossz hírt kaptam: nem visznek el az edzőtáborba. Innen indult a szezon, de aztán mégis változott a helyzet, és ott voltam Ausztriában a többiekkel.”

Tudni kell, hogy a kilencszeres bajnok Genoa nagyon szenvedett a tavasszal, az utolsó fordulóban dőlt csak el, hogy nem esik ki: tíz perccel az idény vége előtt még a Genoa volt a vonal alatt, de akkor az Inter gólt lőtt az Empolinak, így menekültek meg a Firenzében döntetlent elérő piros-kékek. Mínusz tizennyolcas gólkülönbséggel lettek tizenhetedikek úgy, hogy mínusz tizenkilenccel esett ki a szintén 38 pontos Empoli…

A zavaros tavasz mindenkit elsöpört a klubnál: a tulajdonoson kívül egyetlen erőnléti edző és nyolc labdarúgó maradt meg tavalyról – minden pozícióba új ember érkezett.

„Éppen Empoliból szerződtették az új edzőt, most már Aurelio Andreazzoli a szakmai vezető – mondta Schäfer András. – Ő persze nem ismert, hiszen a tavasszal nem játszottam az első csapatban, az edzőtáborban napi két edzésen kellett bizonyítanom. Mindenesetre az edzőtábor is nagy élmény volt, rengeteget dolgoztunk, a klubnál használt teljes konditermet átszállították, hogy a megszokott gépeken dolgozhassunk, és természetesen mindennap a maximumot próbáltam nyújtani. Egyelőre nem tudni, ez mire lesz elég. Hét közben Franciaországban folytatódik a felkészülés, de kérdés, ott leszek-e.”

A Lyon elleni gólpassz aligha jött rosszkor, de Schäfer András azt mondta erre, az edzéseken mindent megtett, hogy megmutassa, mire képes, és várja a szakmai stáb döntését. Annak örül, hogy az erőnléti edző arról tájékoztatta, hogy a fizikai teszteredményei szép fejlődést, előrelépést jeleztek – a sok munkának látszik az eredménye.

„Én is éreztem, hogy erősödtem, fejlődtem, lábra és felsőtestre egyaránt sokat dolgoztam. Nem vagyok türelmetlen, tudom, hogy az olasz élvonalban a karrierjük csúcsán lévő labdarúgók kapnak szerepet, szerintem ettől még messze vagyok, tanulnom kell, fejlődnöm. Nyilván játszani szeretnék, minél többet, a legboldogabb akkor lennék, ha erre itt, a Genoában lenne lehetőségem, de egyelőre nem tudom, mit hoz a jövő.”

Azért érdemes kicsit vissza is tekinteni: Schäfer András már érti a nyelvet, otthon érzi magát a városban, beilleszkedett, teljes erőbedobással dolgozott, és várta a bemutatkozást – nem is volt tőle messze.

Csakhogy…

„Amikor a Parma ellen játszottunk, az akkori edző, Cesare Prandelli azt mondta: ha nyerünk, eltávolodunk a veszélyes zónától, és akkor pályára küld bajnoki mérkőzésen. Sajnos kikaptunk, így csak kívülről nézhettem, amint legyőzzük a Juventust. Jött az Udinese elleni bajnoki, ha ott nyerünk, a következő héten beszálltam volna az Inter ellen – sajnos megint kikaptunk. Ráadásul ekkor kilenc nyeretlen meccses szériába sodródott a csapat, és bár az utolsó négy fordulóban már mindig kerettag voltam, ott ültem a kispadon, a bemutatkozás ideje nem jött el.”

A játékost képviselő CMG-cég igazgatója, Kövesdi Viktor elmondta, hogy folyamatosan kapcsolatban állnak a Genoa új szakmai vezetőségével, és felkészülnek arra az opcióra, ha Aurelio Andreazzoli nem számol a Genoa első keretében Schäfer Andrással. A klub korábban is jelezte, van esély a kölcsönadásra, mert a Genoa érdeke is, hogy a futballista minél több tétmérkőzésen lépjen pályára, tanuljon, fejlődjön – ám az sem zárható ki, hogy a magyar játékos a felkészülés során meggyőzi az új edzőt, hogy ott a helye a keretben.

Nagy Ádám edzőtáborozik

Hogyan tovább, Nagy Ádám? (Fotó: Getty Images)
Hogyan tovább, Nagy Ádám? (Fotó: Getty Images)

A bajnokság kezdete még messze van, augusztus 25-ére írták ki a 2019–2020-as olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Serie A) első fordulóját. A csapatok nemrég kezdték el az edzőtáborozást, a sztárok többek között az Egyesült Államokban, a Távol-Keleten túráznak, ami azt jelenti, hogy a legtöbb helyen még alakul, formálódik a keret.

Ez pedig befolyásolja, mondhatjuk, bizonytalanná teszi a magyar légiósok helyzetét, egyelőre nem tudni, kinek merre kanyarodik az útja.

Merre kanyarodhat?

A legtöbb figyelem érthetően Nagy Ádámot kíséri. A középpályást 2015 tavaszán még alig ismerték a szurkolók, aztán 2016 nyarán már kezdő volt az Európa-bajnokságon szereplő magyar válogatottban, és az ott mutatott teljesítményének köszönhette, hogy a Bologna megvette a Ferencvárostól. Az elmúlt három szezonban összesen 51 bajnokin lépett pályára (egy gólt szerzett), az elmúlt idényben 14 mérkőzésen szerepelt. Csakhogy… Tizenkétszer január 28. előtt, amikor Filippo Inzaghi volt az edző, és mindössze kétszer, amióta Szinisa Mihajlovics a tréner. Nemrég lapunknak adott interjújában a 33-szoros válogatott játékos mondta el: egyértelmű, hogy a szerb szakembernél nem számíthat folyamatos játéklehetőségre. Néhány napja kiderült, a vezetőedző súlyos beteg, leukémiát diagnosztizáltak nála, és ez befolyásolhatja Nagy Ádám jövőjét is – ám a szakember leszögezte, nem adja fel, dolgozik tovább, miközben küzd a gyógyulásért. Amikor ezzel kapcsolatban kerestük a válogatott labdarúgót, türelmet kért, mondván, a klub vezetőinek döntése alapján egyelőre senki sem beszélhet erről a témáról – érthető módon. Mindenki szurkol, hogy a szakvezető újra egészséges legyen, de talán nem önzőség, hogy minket az is érdekel: mi lesz a 24 esztendős játékossal?

„Nagy Ádám elutazott a Bolognával az első edzőtáborba – mondta Kövesdi Viktor, a játékost képviselő CMG-cég igazgatója. – Vannak érdeklődők Olaszországból és azon kívülről is, volt klub, amelyet mi hoztunk össze a Bolognával – történt egyeztetés, egyelőre nem lehet tudni, merre tovább. Kölcsönadás, a játékjog végleges értékesítése is szóba került, több variáció létezik. Az biztos, hogy olyan csapatot keresünk közösen, amelyben jó eséllyel lényegesen többet játszhat Ádám, mint a tavasszal, mert ez sem neki, sem a klubjának nem ideális helyzet. Ugyanakkor a szerződése a Bolognához köti, vagyis mindenféle változás csakis a klub vezetőinek hozzájárulásával képzelhető el, és az eddigi tapasztalatok alapján az olaszok is hajlanak a kompromisszumos megállapodásra.”

Balogh Norbertnek jelenleg nincs csapata (Fotó: Getty Images)
Balogh Norbertnek jelenleg nincs csapata (Fotó: Getty Images)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik