Rövidesen elmúlhat Olaszországban az üres stadionok látványa. (Fotó: AFP)

Az Olasz Labdarúgó-szövetség (FIGC) benyújtott a kormány elé egy tervezetet a higiéniai és biztonsági protokoll lazításáról, ami alapján a szeptember 19-én induló új szezon elejétől, a távolságtartási szabályok maximális betartásával, a stadionok férőhelyeinek 30 százalékát újra szurkolók foglalhatják el. Belépni a mérkőzésekre kizárólag lázmérést követően, maszkban lehetne – számolt be róla a dpa hírügynökség alapján a Sportschau.

A nézőket a szektorokban úgy helyeznék el, hogy kizárják nagyobb tömegek kialakulását, az emberek vegyülését. A milánói San Siróban például 26 ezren foglalhatnának helyet. 

Mindeközben más európai országokban is enyhítenek a szabályokon: Franciaországban meccsenként 5000-en már beléphetnek a stadionokba. Törökországban októbertől – az olasz rendszerhez hasonlóan – a férőhelyek 30 százalékára adnak majd el tiketteket. Ausztriában szeptember 11-től a hazai szurkolókat már beengedik a mérkőzésekre, de összesen 10 ezren tartózkodhatnak majd a találkozók helyszínein.

Igazán meghökkentő intézkedést terveznek Hollandiában: amellett, hogy a nézők maszkban és a helyi önkormányzatok által megszabott létszámban vehetnének részt az összecsapásokon, tilos lenne a lelátón az éneklés. Szurkolni persze máshogy is lehet, mindenesetre ez az elképzelés vélhetően nem sok helyen került szóba eddig a világon.