Olaszország: a 19 éves edző 20 gólos vereséggel debütált

Vágólapra másolva!
2019.02.17. 18:24
null
Heten kezdték a meccset a vendégek (Fotó: svsport.it)
Nem mindennapi eseményeknek lehetett tanúja, aki vasárnap kora délután kilátogatott a Cuneo–Pro Piacenza harmadosztályú olasz bajnoki mérkőzésre: a vendégek mindössze 7 játékossal álltak ki, edzőjüket – aki a csapat 19 éves kapitánya is – a meccs előtt nevezte ki a klub elnöke. A találkozó háromnegyed óra késéssel kezdődött, a 10. percben már 4–0 állt az eredményjelzőn, a szünetben 16–0, a végén pedig 20–0. Van rá magyarázat.

A szökőévenként egyszer előforduló végeredmény tulajdonképpen nem volt meglepő, hiszen a Serie C A-csoportjában a sereghajtó Pro Piacenza előző három mérkőzésére nem állt ki, így az ellenfelek, a listavezető Pro Vercelli, a Juventus U23-as csapata és a Siena egyaránt játék nélkül, 3–0-s gólkülönbséggel kapta meg a három pontot.

A Serie C bajnoki kiírása értelmében, ha egy csapat sorozatban negyedszer sem áll ki soron következő mérkőzésére, automatikusan kizárás vár rá. A múlt év végén csődhelyzetbe került a Pro Piacenza, miután a csapatot júliusban megvásároló új tulajdonosok nem fizettek a játékosoknak és a szakmai stáb tagjainak.

Ráadásul amikor a Maurizio Pannella vezette társulat júliusban birtokon belülre került, tartozások nélkül vette át a klubot, s ebből sikerült 500 ezer és 850 ezer euró közötti tartozást felhalmozni mindössze október közepére, ezért a többek között Cristian Ledesmát is soraiban tudó klubot szép sorra kezdték elhagyni az első keret játékosai.

Így jött el a mai nap, amikor is a kizárást elkerülendő a Pro Piacenza 7 ifijátékossal állt fel a Cuneo otthonában: mindegyikük 2000 és 2002 között született. Pontosabban csak szeretett volna a hét tinivel kiállni a csapat, egyiküknél ugyanis nem volt ott a személyi igazolvány, így a játékvezető nem engedélyezte pályára lépését. Volt azonban megoldás: bő 45 perc várakozás után befutott a klubelnök a hiányzó dokumentummal.

Pannella még a mérkőzés előtt intézkedett arról, hogy kinevezte a csapatkapitánynak választott 19 éves Nicola Ciriglianót vezetőedzőnek, így szegény fiú edzői pályafutása elég katasztrofálisan kezdődött – amellett, hogy alighanem ő az első vezetőedző a világfutballban, akit 2000. január 1. utáni születésűként profi felnőttcsapat élére kineveztek.

A mérkőzés maga sok szót nem érdemel, amennyiben a 10. percben már 4–0 állt az eredményjelzőn, a szünetre ennek négyszeresére duzzadt a Cuneo előnye, ám a második félidőben már leálltak a hazaiak a gólkülönbség-javítással, és „csak" 20–0 lett a vége.

A hazaiaknál Hicham Kanis hat, Edoardo Defendi – fél óra alatt – öt, Francesco de Stefano három gólig jutott. További érdekesség, hogy mivel a meccs 45 perc késéssel indult, még befuthatott a mérkőzés elején Picciarelli, aki a hetedik percben Isufi helyére csereként be is állt – 2–0-s hátrányban.

A találkozó komolyságát jól jelzi egyébként, hogy a csapat mérkőzéseiről rendszeresen beszámoló sportpiacenza.it oldal a 10. percben közölte: a továbbiakban a meccset nem közvetíti élő, szöveges formában.

Azt nem tudni, hogy a liga a történtek után milyen lépésre szánja el magát a Pro Piacenzával szemben, ám az biztos, hogy a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a klub egyelőre megúszta az automatikus kizárást.

EGY GÓL A HÚSZBÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik