Drámai hajrá után a Lazióé a Szuperkupa

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.08.13. 20:35
null
Foghatják a fejüket a juvésok (Fotó: AFP)
Az olasz Szuperkupában a Juventus és a Lazio Rómában csapott össze. A 85. percig úgy tűnt, a Lazio simán nyer, de ekkor feltámadt a Juventus, és Dybala két góljával egyenlített. A slusszpoén azonban a Lazióé lett, mert a négyperces hosszabbítás harmadik percében Murgia betalált, így 2013 után újra nyert a Juventus ellen a római csapat, egyben a kupát is hazavihette.

OLASZ SZUPERKUPA
JUVENTUS–LAZIO 2–3

Róma, Stadio Olimpico. Vezette: Davide Massa.
JUVENTUS: Buffon – Barzagli, Benatia (De Sciglio 56.), Chiellini, Alex Sandro – Pjanic, Khedira – Cuadrado (Douglas Costa 56.), Dybala, Mandzukic (Bernardeschi 72.) – Higuaín. Vezetőedző: Massimiliano Allegri
LAZIO: Strakosha – Wallace, De Vrij, Radu – Baszta (Marusics 74.), Parolo, Lucas Leiva (Murgia 80.), Luis Alberto, Lulic (J. Lukaku 74.) – Milinkovics-Szavics – Immobile. Vezetőedző: Simone Inzaghi Gólszerző: Dybala (85., 91. – 11-esből), ill. Immobile (32. – 11-esből, 54.), Murgia (93.)

ÖSSZEFOGLALÓ

A mérkőzés előtt szinte egész Olaszország biztos volt benne, hogy a Juventus nyeri meg a Szuperkupát. Egyrészt azért, mert a bajnokságért járó trófeát és a kupát is betehette a vitrinbe az előző szezonban, másrészt azért, mert a Lazio nem győzni áll ki a „zebrák” ellen, és akkor finoman fogalmaztunk.

Egészen pontosan 2013 januárjában nyertek a világoskékek, azóta egy győzelem és 13 vereség… Idén azonban az is a Lazio kezére játszott, hogy Rómában, a Stadio Olimpicóban rendezték a meccset, és ez ugyebár nekik hazai pálya. Simone Inzaghi, a Lazo edzője meg is jegyezte, hogy talán éppen most fordul meg a szerencse.

Ehhez képest az első negyedóra a Juventusé volt, sorra futottak az akciók Strakosha kapuja felé, de gól nem született.

Aztán a 15. perctől átvette a játék irányítását a római csapat, de olyannyira, hogy a félidőben több említésre méltó momentuma nem akadt a Juvének. Annál inkább a Laziónak. A folyamatosan nyomás alatt játszó torinói védelem többször is ügyetlenkedett, Buffonnak nagyon kellett figyelnie. Aztán a 31. percben már csak azt figyelhette a veterán kapus, hogy a védők díszkíséretében Immobile fut a kapuja felé, sőt még egy cselt is bemutat… Buffon nem tudott menteni, ezért maradt a szabálytalanság, és a jogos tizenegyes, amelyet a 32. percben maga Ciro Immobile lőtt a bal alsóba (0–1).

A gól után harcosan támadásban maradt a Lazio, és akár meg is duplázhatta volna az előnyét, de Buffon kétszer is óriási bravúrral mentette Baszta, majd Lucas Leiva lövését.

A római közönség élvezte a játékot, hiszen valóban ritkán látni ennyire alárendelt szerepet játszani a Juventust.

A második félidőben harcosabb Juventus érkezett, de lövésig nem nagyon jutottak, ráadásul az 54. percben növelte előnyét a Lazio. Immobile fejeséhez asszisztált szinte a teljes védelem (0–2).

Allegri cserékkel igyekezett frissíteni, de a Juventus játéka teljesen hatástalan volt, egyszerűen nem találták az ellenszert a Lazio védelméhez. Már-már úgy tűnt, hogy nem sikerül a gólszerzés, amikor a 85. percben Dybala mesterien csavart a kapuba egy szabadrúgást (1–2), és rendkívül meleg utolsó öt perc következett a Lazióra.

Nem is bírták ki, mert amikor a 91. percben Alex Sandro elterült a tizenhatoson belül, a bíró tizenegyest adott, amelyet Dybala nagy nyugalommal belőtt. (2–2).

A slusszpoén azonban a Lazióé lett, mert a négyperces hosszabbítás 3. percében Murgia betalált (2–3), így nem lett hosszabbítás, hanem 2013 után újra nyert a Juventus ellen a római csapat, és ez egyben azt jelentette, hogy a kupát is hazavihette.

Simone Inzaghinak úgy tűnik, jó megérzései vannak, és erre most már egy Szuperkupa is emlékeztetni fogja.

 

PERCRŐL PERCRE

2. FÉLIDŐ

90+6. perc: Vége a meccsnek, és vége egy átoknak is, a Lazio nyerte a Szuperkupát. 2–3
90+5. perc: Juventus-szöglet.
Még Buffon is előre jött, de a labda elszállt mindenki feje fölött.
90+3. perc: GÓÓÓÓÓL! EZ HIHETETLEN! VEZET A LAZIO! Lukaku
volt nagyon harcos a bal oldalon, elfutott az alapvonalig, lepattantak róla a védők, középre gurított, három Juve-védő mellett is elment a labda, amely viszont eljutott Murgiához, aki 8 méterről laposan a kapuba lőtt. 2–3
90+1. perc:
NÉGY PERC A HOSSZABBÍTÁS.
90+1. perc: GÓÓÓÓL! EGYENLŐ!
A tizenegyest Dybala végezte el, és a balra vetődő kapust becsapva a kapu jobb oldalába lőtt. 2–2
90. perc: TIZENEGYES A JUVÉNAK! PERSZE, HOGY AZ UTOLSÓ PERCBEN... Alex Sandro
esett el Marusics közelében, a bíró pedig befújta.
89. perc: Immobile
kapott sárga lapot.
85. perc: GÓÓÓÓÓL! SZÉPÍTETT A JUVENTUS!
A szabadrúgást Dybala végzte el, és mesteri csavarással 25 méterről a jobb kapufa tövéhez lőtte a labdát. Strakosha hiába vetődött, nem érhette el, csak a hálóból szedhette ki. 1–2
84. perc: Parolo
kapott sárga lapot, mert visszahúzta a megiramodó Dybalát.
80. perc:
Cserélt a Lazio, Lucas Leiva helyett Murgia a pályán.
76. perc: Luis Alberto óriási lövését nagy bravúrral védte Buffon szögletre.
74. perc:
Cserélt a Lazio is, Baszta helyett Marusics, Lulic helyett pedig J. Lukaku a pályán.
74. perc: Pjanic
szándékosan megrúgta Immobilét, de a bíró megkegyelmezett neki.
72. perc:
Újabb Juve-csere. Mandzukic helyett Bernardeschi a pályán.
70. perc: Lulic
vágta fel csúnyán Dybalát, meg is kapta érte a sárgáját.
69. perc:
Ezúttal is Pjanic volt aktív, de Strakosha szépen védett.
64. perc:
A szabadrúgást Pjanic végezte el, de fölé lőtt.
63. perc: Dybala
csinált meg egy jó cselt a Lazio tizenhatosa előtt, felvágták, szabadrúgás.
56. perc:
Kettőt is cserélt a Juventus. Benatia helyett jött De Sciglio, Cuadrado helyett Douglas Costa.
54. perc: GÓÓÓÓÓL! NÖVELTE ELŐNYÉT A LAZIO! Megint Immobile!
Jobb oldali beadás érkezett Parolótól a bal oldalra, ahol Immobile Benatiát megelőzve 7 méterről fejelt a bal fölsőbe. Buffon csak szemmel követte a labda útját. 0–2
50. perc: Dybala
került volna helyzetbe, csakhogy De Vrij az utolsó pillanatban szögletre mentett előle.
46. perc: Elkezdődött a második félidő.

1. FÉLIDŐ

45. perc: Vége az első félidőnek, jobban játszik a Lazio, és vezet is. 0–1
43. perc:
Nem vett vissza az iramból a Lazio, ez pedig nem tetszik a Juventusnak... Jobb oldali szöglet után azonban ezúttal könnyedén szabadított fel a torinói védelem.
41. perc:
Villant a sárga Lucas Leivának, mert alaposan eltakarította az útból a megiramodó Cuadradót.
39. perc:
Ezen a meccsen viszont eddig sokkal jobban játszik a Lazio, most éppen Basta lőhetett volna gólt, ha nem téved lesre...
2013 januárja óta nem nyert a Lazio a Juventus ellen, de az utána következő 14 meccsen csak egy árva döntetlenre futotta az erejéből. A többi 13-at a Juve nyerte.
34. perc: TŰZIJÁTÉK A JUVE KAPUJA ELŐTT. Előbb Baszta került helyzetbe, de középre tartó lövését kivédte Buffon, majd a kipattanó Lucas Leiváig jutott, aki 18 méterről be is talált volna a léc alá, ha Buffon ki nem paskolja szögletre a labdát.
32. perc: GÓÓÓÓL! VEZET A LAZIO!
A tizenegyest Immobile végezte el, és hiába vetődött remekül Buffon a bal alsó felé, a labda gyorsabb volt, és besurrant a hálóba. 0–1
31. perc: TIZENEGYES A LAZIÓNAK! Immobile
kapott remek kiugratást, egyedül vezette a labdát Buffonra, elhúzta mellette a labdát, a kapus azonban elkaszálta. Tizenegyes és sárga Buffonnak.
29. perc: Milinkovics-Szavics
szerzett harcosan labdát a könnyelműsködő védőktől a Juventus tizenhatosának előteréből, majd kissé jobbra sodródva lőtt is, de a 17 méteres próbálkozás eléggé mellé szállt.
27. perc:
A szögletet Parolo kapura csavarta, de Buffon kiütötte a léc alá tartó labdát.
27. perc:
Nyom a Lazio, ezúttal Chiellini fejelte szögletre a labdát.
26. perc: Immobile
esett nagyot Chiellini szorításában, de nem kapott tizenegyest.
Massimiliano Allegri eddig tízszer játszott a Juventus edzőjeként a Lazio ellen, és tízszer győzött. A csapata 20 gólt lőtt, és csak egyet kapott... azt az egyetlent a ma is játszó Radu szerezte, még a 2015-ös olasz kupadöntőn.
22. perc: Veszélytelennek tűnő beadás érkezett a Juventus tizenhatosán belülre, Benatia azonban ijedtében szögletre fejelt. A szögletből nem tudott helyzetet kialakítani a Lazio.
Az első negyedóra a Juventusé volt, de az utóbbi percekben átvette a játék irányítását a Lazio.
18. perc: Milinkovics-Szavics volt nagyon erőszakos a Juve tizenhatosán belül, ráadásul ollózva próbált gólt szerezni. A labda azonban Benatia fejéről pattant le. A marokkói fiú alaposan „belenézett” a labdába.
13. perc: Senad Lulic
esett nagyot, amikor Pjanic hátulról elkaszálta, de a bíró megelégedett a szóbeli figyelmeztetéssel.
8. perc: Mandzukic
ívelt a tizenhatoson belülre, de a berobbanó Cudarado elől Strakosha lekapta a labdát.
5. perc:
Higuaín lőhetett 15 méterről, de Strakosha szögletre mentett a bal alsó elől.
3. perc: Bal oldali beadás után Cudrado a kapu torkából nem tudott gólt lőni.

Massimiliano Allegri, a Juventus vezetőedzője eddig négyszer vezetett csapatot a Szuperkupáért. Kétszer nyert, kétszer vesztett.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés, a Juventus a szokásos fekete-fehérben, és a Lazio is a kedvenc, világoskék szerelésben játszik.

 

ELŐZMÉNYEK

Juventus a bajnokság és a kupa megnyerésével szerzett jogot arra, hogy játsszon a szuperkupáért, a Lazio a kupadöntőben veszített ugyan, de most újra próbálkozhat. Májusban Dani Alves és Bonucci góljával nyert a Juventus. Ma már egyikük sincs a „zebrák” alkalmazásában: előbbi a PSG, utóbbi a Milan kenyerét eszi az új szezonban.

Tavaly a Juventus nem tudta megnyerni a szuperkupát, mivel a Milan Dohában tizenegyesekkel nyerni tudott. A fekete-fehérek most sem mehetnek biztosra, főleg mivel a Laziónak egyáltalán nem megy a Juve ellen, és ahogy a rómaiak edzője, Simone Inzaghi mondta: most akár meg is fordulhat ez a tendencia...

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik