Micsoda meccs! A Napoli 11-esekkel búcsúztatta az Udinesét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.01.22. 20:55
null
Jorginho (8) a rendes játékidőben és a szétlövésben is értékesítette tizenegyesét (Fotó: corrieredellosport.it)
A címvédő Napoli hazai pályán 1–1-es rendes játékidő, és 2–2-es hosszabbítás után tizenegyesekkel 5–4-re megverte az Udinesét a labdarúgó Olasz Kupa nyolcaddöntőjében. A vendégek a 68. perctől emberhátrányban játszottak, a házigazda két tizenegyest kapott a rendes játékidő során. Rafa Benítez csapata a következő fordulóban az Interrel találkozik.

Rémálomszerűen kezdődött – vagy inkább kezdődhetett volna – az Udinese számára a találkozó, hiszen Gabriel Silva teljesen fölösleges szabálytalansága után a címvédő már a harmadik percben tizenegyest kapott. A labda mögé Dries Mertens állt, aki csak a lécet találta el. A Parma–Cagliari (2–1) összecsapás kivételével minden nyolcaddöntőn befújtak legalább egy tizenegyest a játékvezetők, ez a találkozó sem volt kivétel.

Az első tizenöt perc után a vendégek kijöttek a szorításból, de komoly helyzetet nem tudtak kidolgozni, Mariano Andújarnak alig akadt dolga. A hazaiak a Napoli kezdőcsapatában először lehetőséget kapó Manolo Gabbiadini fejesével veszélyeztettek, de Simone Scuffet résen volt, és a kapu fölé tenyerelte a labdát.

A játékrész hajrájában Walter Gargano távoli lövése – mely az egyik vendégvédő lábán irányt változtatott – a kapufán csattant, ám azt túlzás lenne állítani, hogy érett a hazai gól. A vendégek a sárga lapok begyűjtésében jeleskedtek, az első játékrészben négyszer is figyelmeztette Daniele Orsato játékvezető az Udinese játékosait.

Ami a második félidőtől kezdődően történt, arra az első negyvenöt percben semmi nem utalt. Az iram a továbbiakban sem verdeste az eget, az izgalmak azonban a tetőfokára hágtak. Az 58. percben a 18 éves Nabil Dzsadi indult meg saját térfelének közepéről, az ellenfél kapujához közeledve a hátul egyedül maradó Henrique mellett a legjobb ütemben Cyril Théréau elé tolta a labdát, aki a tizenhatoson belülre érve higgadtan elpasszolt Mariano Andújar mellett. 0–1

A hazaiak válaszára nem sokat kellett várni, bár tegyük a szívünkre a kezünket, az egyenlítésben a játékvezető is döntő érdemeket vállalt. Giandomenico Mesto beadása után Duván Zapata hasra dobta magát Thomas Heurtaux szorításában, amelyet követően a bíró a tizenegyespontra mutatott. A labda mögé ezúttal Jorginho állt, aki higgadtan a bal alsó sarokba passzolt. 1–1

Újabb öt perc telt el, amikor az Udinese emberhátrányba került, Silvan Widmer kiállításának jogosságához ugyanakkor nem férhetett kétség, hiszen sokadszor is szabálytalan eszközökkel állította meg a végig aktív Mertenst.

A rendes játékidőben nem esett újabb gól, a hosszabbításban azonban kettő is – de még milyenek. A 99. percben Marek Hamsík húzott befelé a bal oldalról, majd mintegy 25 méterről irtózatos erővel bombázott a bal felső sarokba (2–1). A tíz emberrel küzdő Udinese nem hagyta annyiban, és öt percre rá a csereként beálló, és kiválóan futballozó Panajotisz Kone látványos találatával egyenlített. A görög középpályás Allan beadása után a második hullámban érkezve félfordulatból, kapásból védhetetlenül bombázott a jobb alsó sarokba. 2–2

A hosszabbítás második félideje már nem tartogatott újabb fordulatot, jöhetett a pártatlan szurkolók kedvence, a tizenegyespárbaj. A szétlövés során csak a vendégek brazilja, Allan rontott, így a Napoli 5–4-re megnyerte az idegek csatáját. Rafa Benítez együttesére a negyeddöntőben az Inter vár.

A 2008–2009-es szezon óta az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében 56 párharcot rendeztek, ebből 46 a vendéglátó sikerét hozta – erre mondják azt, hogy a hazai pálya előnye.

OLASZ KUPA, NYOLCADDÖNTŐ
NAPOLI–UDINESE 2–2 (0–0, 1–1, 1–1, 0–0) – tizenegyesekkel 5–4
Nápoly,
Stadio San Paolo. 21.00 (tv: DIGI Sport1). V: Orsato
NAPOLI: Andújar – Mesto, Henrique, Britos, Strinic – Jorginho, Gargano (De Guzmán, 72.) – Gabbiadini (Callejón, 83.), Hamsík, Mertens – Zapata (Higuaín, 111.)
UDINESE: Scuffet – Widmer, Danilo, Heurtaux, Pasquale – Allan, Dzsadi (Kone, 73.), Hallberg (Guilherme, 76.), Gabriel Silva – Bruno Fernandes – Théréau (R. Aguirre, 73.)
Gólszerző: Jorginho (65. – 11-esből), Hamsík (99.), ill. Théréau (58.), Kone (104.)

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA – ÁGRAJZ SZERINT
Milan–Lazio
Inter–Napoli
Roma–Fiorentina
Juventus–Parma

A mérkőzés góljai

A tizenegyespárbaj

PERCRŐL PERCRE

Sose rosszabb meccset! A Napoli a negyeddöntőben az Intert fogadja.

Higuaín a bal felsőbe vágta! 5–4, NYERT A NAPOLI!

Allan kihagyja! Andújar kiütötte a jobbra tartó labdát! Marad a 4–4, eldöntheti a Napoli!

Hamsík is középre lövi, neki is bejött. 4–4

Danilo gondolkodás nélkül a kapu közepébe bombázott. 3–4

Mesto lába sem remegett meg, jobbra félmagasan. 3–3

Kone flegma, erőtlen lövése is bevánszorgott, Andújar csak beleérni tudott. 2–3

Jorginho – ahogy a második félidőben – most is túljárt Scuffet eszén, a kapu jobb oldalába helyezett. 2–2

Guilherme kegyetlenül bevarrta a léc alá, Andújar hiába ment jó irányba, esélye sem volt. 1–2

De Guzmán védhetetlenül a bal alsóba. 1–1

Az Udinese, egész pontosan Bruno Fernandes kezdi a sort. Középre félmagasan, Andújar jobbra ment, 0–1.

121. perc: VÉGE! Vagyis nincs vége, mert most jön a lényeg, következik a semleges szurkolók kedvence, a tizenegyespárbaj!

121. perc: Kimaradt a meccslabda! De Guzmán remek beadását Mertens ordító helyzetből fölé fejelte.

118. perc: Konét egy pillanatra sem szabad(na) egyedül hagyni. Megint célba vette a kaput a körülményes Napoli-védők gyűrűjében, de Andújar figyelt.

Már a 117. percben járunk, nem sok választ el minket a tizenegyespárbajtól.

115. perc: Ha Mertens laposan gurít középre a bal oldalról, és nem magasan ível a kapu elé, akkor több esélye lett volna az érkező társaknak a gólszerzésre.

113. perc: Hamsík jobb oldali beadása bal lábbal nem volt rossz, de Mertens magasságával mégis használhatatlan.

111. perc: Higuaín Zapata helyére érkezik. Tartogat-e még fordulatokat a meccs?

110. perc: Henrique azt hitte, hogy ő Hamsík, de 30 méteres lövése jócskán mellé ment.

Az oldalvonal mellett Gonzalo Higuaín már bevetésre kész.

109. perc: A lendületből érkező Strinic lövését blokkolták.

Az első játékrész után semmi nem utalt arra, hogy ebből a találkozóból ilyen őrült mérkőzés kerekedik ki.

106. perc: Most már tényleg az utolsó tizenöt perc következik!

105. perc: Véget ért a hosszabbítás első félideje!

104. perc: GÓÓÓÓÓÓL, 2–2!!! Guilherme hozta játékba a szélen Allant, aki félmagasan visszalőtte a labdát a második hullmban érkező Konéhoz, a görög középpályás pedig fordulásból, kapásból a jobb alsó sarokba bombázott.

102. perc: Mesto végérvényesen eldönthette volna a továbbjutás kérdését, de túlságosan is helyezni akarta a De Guzmán által lekészített labdát a tizenhatoson belül.

99. perc: HAMSÍK, MEKKORA GÓL!!! Altatott a Napoli, a játékosok ötlet nélkül passzolgatták egymásnak a labdát, aztán Hamsík gondolt egy merészet. Az oldalvonal mellől balról felkanyarodott a tizenhatos előterébe, majd 25 méterről jobbal óriási gólt ragasztott a bal felső sarokba. Már ezért a jelenetért megérte megnézni a meccset. 2–1

97. perc: Strinic elgázolta Allant, jár a sárga lap.

95. perc: A szabadrúgást Kone a sorfal és a kapu fölött is eltekerte.

94. perc: Konéval nem bírták tartani a lépést a hazaiak, Mesto sárga lapot érően akasztotta össze a bokáját.

Az Udinese kezdte nagyobb elánnal a hosszabbítást.

92. perc: Kone átlövése Britoson megpattant, épphogy mellé!

91. perc: Mi maradt ki!? Britos nagy hibája után Aguirre éles szögből Andújarba lőtt, a kipattanó labda Henrique testéről a kapu felé vágódott, de Mesto a gólvonal elől becsúszva óriásit mentett.

91. perc: Jön a hosszabbítás!

90+3. perc: Vége a rendes játékidőnek, Napoli–Udinese 1–1! Jön a kétszer tizenöt perces hosszabbítás, vajon bírja-e szuflával az emberhátrányban játszó Udinese?

90+2. perc: A Napoli legaktívabb játékosa, Mertens lövése lassult le az egyik udinei védő lábán, így Scuffet-nak nem okozott gondot a hárítás.

90+1. perc: Kone jobb oldali szabadrúgását követően a jó ütemben érkező Heurtaux bólintott fölé mintegy tíz méterről.

A Napoli próbálkozik, de ennél több kell a győztes gól megszerzéséhez.

89. perc: A ritmust váltó De Guzmán bal lábas lövése csapattársa, Strinic kezéről pattant a kapu mellé.

87. perc: Hamsík bal oldali beadását a kapu mögött 15-20 méterrel helyezkedő labdaszedő fiú kezelte le. A szlovák középpályás nem játszik jól.

86. perc: Danilo fejelt mellé a jobb oldali szöglet után.

84. perc: Bruno Fernandes ravasz, jobb külsős lövésénél Andújarnak nyújtózkodnia kellett, mert a labda utat talált volna a jobb alsó sarokba.

83. perc: Gabbiadini helyét José Callejón veszi át.

Az Udinese tíz emberrel védekezik, a Napoli komótosan keresi a réseket.

Lassan megkezdődik a rendes játékidő utolsó tíz perce. A kérdés: lesz-e további harminc?

76. perc: Az Udinese kihasználta harmadik cserelehetőségét is, Hallberget Guilherme váltotta.

75. perc: Hamsík alakított ki magának lövőhelyzetet, tíz méterről, kissé balról leadott lapos kísérlete Danilót és Scuffet-t érintve szögletre vágódott.

73. perc: Változtatnak a vendégek is: Dzsadi és Théréau le, Panajotisz Kone és a 20 éves uruguayi Rodrigo Aguirre be.

72. perc: Gargano helyett Jonathan de Guzmán a pályán.

69. perc: Sárga lapért cserébe Jorginho akadályozta meg, hogy Allan meginduljon a jobb szélen az oldalvonal mellett.

68. perc: Emberhátrányba került az Udinese! Mertens a bal szélen ismét faképnél hagyta Widmert, aki ezúttal is csak szabálytalanul tudta megállítani. A svájci védő második sárgával a kiállítás sorsára jutott – jó ítélet.

65. perc: JORGINHO NEM HIBÁZOTT, 1–1! Az olasz középpályás a kapu bal oldalába lőtt, Scuffet jobbra vetődött – magabiztos tizenegyes.

63. perc: ÚJABB TIZENEGYES A NAPOLINAK! Mesto beadása után Zapata orra esett, ami Orsato olvasatában nem szabályos. Ilyen esetért nem lenne ildomos büntetőt adni. Amúgy Heurteaux volt „szabálytalan”, sárga lapot is kapott.

62. perc: Gabriel Silva lövése felpattant az egyik hazai bekk lábán, így Andújarnak nem okozott gondot magához ölelni a labdát.

58. perc: VEZET AZ UDINESE, A SEMMIBŐL, 0–1! Mertens tizenhat méterről megeresztett lövése levágódott, a lecsorgó labdára startoló két Napoli-játékos pedig elcsúszott. Így jöhetett a kontra, Dzsadi egyedül vezethette a labdát Henriquére, a hazai térfél közepén a legjobb ütemben Théréauhoz továbbított, aki a büntetőterületen belülre érve elpasszolt Andújar mellett a jobb alsó sarokba. Tökéletesen megjátszott kontratámadás után vezetnek a látogatók.

A második félidő elején a Napoli fokozta a tempót, ezekben a percekben ébernek kell lennie az Udinese védőinek.

53. perc: A szöglet utáni kavarodást követően Hamsík lekészítette a labdát Mertensnek, aki azonban elcsúszott a lövés pillanatában.

52. perc: Gabbiadini tálalt jobb külsővel a tizenhatoson belül Marek Hamsík elé, akinek éles szögből leadott lövését Scuffet hárította.

47. perc: Bruno Fernandes távoli, félmagas lövése középre tartott, de Andújar nem merte fogni, a kipattanót Théréau furcsa mozdulattal 14 méterről a kapu mellé lőtte.

46. perc: Kezdetét vette a második játékrész!

45. perc: Orsato véget vetett az első félidőnek, amiért nem neheztelünk rá. A szünetben Napoli–Udinese 0–0!

44. perc: Mertens átjátszotta magát Widmeren, aki ezt nem tudta feldolgozni, ezért hátulról elvágta – a negyedik udinei sárga.

43. perc: Mertens őrjítette meg a bal szélen a vendégvédőket, ám középen Danilo ismét tisztázott.

42. perc:Giandomenico Mesto jobb oldali beadását Scuffet könnyedén lehúzta.

A Napoli 2012 októbere óta nyeretlen az Udinesével szemben. Az azóta lejátszott négy egymás elleni meccsükből három döntetlenre végződött, legutóbb pedig Di Nataléék nyertek.

36. perc: Gargano cselezgetett a tizenhatos előterében, majd húsz méterről ballal lövésre szánta el magát, a labda megpattant, majd a jobb oldali kapufán csattant. Ha a léc eltalálása lenne a cél, jól állna a Napoli.

A kezdő sípszó óta szakad az eső... De Benítezt és Andrea Stramaccionit ez nem érdekli, áznak a játékosokkal együtt.

A találkozó elején a Napoli akarata érvényesült, ezt követően azonban az Udinese kijött a szorításból, és egyenrangú ellenfele a címvédőnek.

28. perc: Cyril Théréau olyan hevesen reklamált, hogy ő is kapott egy sárga lapot.

27. perc: Henrique „gyertyája” után Gargano ráfejelte a saját kezére a labdát a tizenhatoson belül, de Daniele Orsato játékvezető nem ítélte szándékosnak.

25. perc: Walter Gargano nevettette ki magát, miután a bal oldalon a jobb lábával elrúgta a bal elől a labdát. Kirúgás következik.

Sok kidolgozott helyzet eddig nincs, apróbb lehetőségek akadnak a kapuk előtt.

22. perc: Szépen kidolgozott nápolyi támadás végén Strinic laposan középre lőtt labdáját Danilo vágta ki szögletre.

Az Olasz Kupa 2014–2015-ös kiírásában a legjobb tizenhat között a nyolcból hét mérkőzésen láthattunk legalább egy tizenegyest. Csak a Parma–Cagliari (2–1) találkozón nem volt büntető.

A pillanatnyi forma azonban a Napoli sikerét ígéri. A „kékek” legutóbbi öt tétmeccsükön csak egyszer kaptak ki – a Juventustól ki lehet –, az Udinese ugyanakkor már öt találkozó óta nyeretlen.

A két csapat szeptemberi bajnoki mérkőzését az Udinese hazai pályán 1–0-ra megnyerte.

14. perc: Miguel Britos nagy hibáját Dzsadi próbálta kihasználni, de húsz méterről nem tudta átemelni Mariano Andújart.

10. perc: Gabbiadini tíz méterről lefejelte a földre a labdát, amely bevágódott volna a léc alá, ha Simone Scuffet nem paskolja fölé.

9. perc: Újabb sárga lap, Melker Hallberg tévesztett ütemet.

8. perc: Allan szerzett labdát a Napoli térfelének közepén, a jobb oldalra „lemozgó” Théréauhoz passzolt, aki önzetlenül Dzsadihoz játszott volna, de az ifjú futballista becsúszva sem tudta elérni a labdát. Nagy helyzet volt!

4. perc: Dries Mertens kihagyta, marad a 0–0! A belga válogatott szélső erőből a lécet találta telibe!

3. perc: Tizenegyes a Napolinak! Ivan Strinic beadása után Gabriel Silva a nyakánál fogva rántotta le Duván Zapatát. A vétkes sárga lapot kapott.

A Belgiumban született 18 esztendős marokkói korosztályos válogatott Nabil Dzsadi először lépett pályára az Udinese felnőttcsapatában.

1. perc: Elkezdődött a mérkőzés!

Az Udinesénél Giampiero Pinzi, Alexandre Geijo és Maurizio Domizzi nem egészséges, míg Emmanuel Agyemang-Badu, Molla Wagué és Lucas Evangelista válogatottbeli kötelezettségének tesz eleget ezekben a napokban. A klublegenda Antonio Di Natale a kispadon kezd.

A Napoli kezdőcsapatában először kap helyet Manolo Gabbiadini, aki a téli átigazolási időszakban érkezett a Sampdoriától. Gökhan Inler eltiltás, Lorenzo Insigne, Juan Zúniga és Michu sérülés miatt nem állhat Rafa Benítez vezetőedző rendelkezésére.

Köszöntjük kedves olvasóinkat az Olasz Kupa nyolcaddöntőjében rendezendő Napoli–Udinese mérkőzés online közvetítésénél!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik