Olasz foci: Marco Rossi elitnévsorhoz csatlakozhat

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.05.19. 10:32
null
Conte, Ancelotti és Carrera után Marco Rossi is bajnokcsapatot csinálna hazájától távol (Fotó: Meder István)
Ha egy olasz szakember veszi át egy külföldi csapat irányítását, biztosan nyomot hagy, állítja a La Gazzetta dello Sport, amely összeállítást közölt a külföldön dolgozó edzőkről. A mérleg eddig három bajnoki cím, amelyhez csatlakozhat még Marco Rossi, a Budapest Honvéd mestere is. De ne higgyük, hogy olasz irányítással minden elérhető.

 

Angliában pozitív és negatív esetre is akadt példa, persze sokkal jobban mutat, ha csak a dicsőséget emlegetik: a Leicester tavaly Claudio Ranieri irányításával lett bajnok, idén a Chelsea az első angliai szezonját töltő Antonio Conte vezetésével nyerte meg a Premier League-et.

Ugyanakkor Ranierit menesztette a klub februárban, de hasonló sors várt a szezonban Francesco Guidolinra (Swansea), Walter Zengára (Wolverhampton), Roberto Di Matteóra (Aston Villa), Gianfranco Zolára (Birmingham City) és Alberto Cavasinra (Leyton Orient) is. Két napja Walter Mazzarri is jelezte, ugyan tavaly nyáron hároméves szerződést kötött a Watfordal, egy szezon után távozik.

Németországban Carlo Ancelotti első nekifutásra bajnok lett a Bayern Münchennel, Oroszországban Massimo Carrera csodát tett és 2001 után ismét aranyéremhez segítette a Szpartak Moszkvát.

De olasz edzőt ünnepelhet a kispesti közönség is: a tabella élén egyelőre a Honvéd áll, és ha nem hibázik, akkor Marco Rossi vezetésével ugyancsak aranyérmes lesz.

Spanyolországban Cesare Pandelli decemberi menesztéséig mindössze tíz mérkőzést kapott a Valenciánál, a francia másodosztályban pedig az egykori Milan-csatár, Marco Simone próbálkozott, sikertelenül. November 7-én vette át a Laval irányítását, de tíz döntetlen és hat vereség mellett csupán két győzelmet szerzett, így áprilisban mennie kellett az utolsó helyezettől.

Romániában Bőle Lukács csapata a CSM Iasi Nicolò Napolival kezdte a szezont, de októberben őt is menesztették. Svájcban Paolo Tramezzani decemberben vette át a Lugano irányítását, és a kieső zónából az Európa-liga közelébe vezette csapatát, amely jelenleg a 4. helyen áll.

Az Egyesült Államokban a másodosztályú Miami FC csapatát Alessandro Nesta irányítja, csapata vezeti is a NASL-t. Mexikóban a másodosztályú Cafetaleros de Tapachula csapatát januárban otthagyta Mauro Camoranesi,

Kínában Fabio Cannavaro a 10. helyen áll a Tiencsin Csüancsien csapatával, Ciro Ferrara a második ligában a Vuhan Zall együttesét edzette, de a második bajnoki után már márciusban elküldték.

Indiában Marco Materazzi a Chennaiyin FC-vel az utolsó előtti, 7. helyen zárt, a klubvezetés pedig jelezte, az idei szezonban új edzővel képzeli el a folytatást. De maradt olasz szakember a helyi Szuperligában: Gianluca Zambrotta a Delhi Dynamos csapatával tizenegyesekkel maradt le a döntőről decemberben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik