Ne roppanj meg! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2019.07.15. 23:19

Ellenünk a jugoszláv válogatottban középső védőt játszott az 1997-es két vb-pótselejtezőn, de a Crvena zvezda 1991-ben BEK-győztes csapatában még bal oldali középpályás volt Szinisa Mihajlovics. S nemcsak válogatottként járt nálunk, hanem friss BEK-, mi több, Világkupa-győztesként is, ugyanis a jugoszláv bajnok stadionját betiltották, és a Bozsik-stadionban rendezte meg az Anderlecht elleni BEK-csoportmeccsét. A jugók 1–2-ről fordítva 3–2-re nyertek az 1991 decemberében farkasordító hidegben lejátszott meccsen, elsősorban a mentalitásuk miatt – ezt a játékosként egyebek mellett remek lövéseiről ismert Mihajlovics tette hozzá egy újságírói kérdésre.

Az egykoron a Zvezdával, később Olaszországban szinte mindent megnyerő, azt követően edzői pályára lépő szerb szakember azt azért nem gondolta, hogy élete legnehezebb mérkőzését 50 évesen, a Bologna trénereként éli meg, s nem a pályán, hanem az életben.

A betegségéről ő maga tájékoztatta a nyilvánosságot azt követően, hogy kiderült, leukémiája van. „Szembenézek vele, kifeszített mellkassal állok elébe”, mondta azt követően, hogy számot vetett egészsége megromlásával. Embere válogatja, ki hogyan reagál(na) hasonló helyzetben, ám ha elfogadjuk a mondást, hogy a stílus maga az ember, akkor Mihajlovics úgy cselekedett, ahogyan egy legendás Crvena zvezda- és jugoszláv válogatott játékostól elvárható. A szerb mentalitás az élet igenlésében is megnyilvánul, nem csupán a futballmérkőzéseken. A szombaton nyilvánosságra hozott hír kapcsán a közvélemény azt várta, a szakember lemond posztjáról, ám éppen ellenkezőleg: az intenzív kezelések ellenére, mellett is marad a kispadon. A Bologna (a válogatott Nagy Ádám jelenlegi klubja) csapatorvosa, Gianni Nanni sietett leszögezni, ennek a betegségnek a gyógymódja jelentősen megváltozott és rendkívül hatékonnyá vált az elmúlt években.

Tegyük hozzá, ilyen és ehhez hasonló esetekben nem feltétlenül egy kiesés ellen harcoló együttes stresszel járó szakmai munkáját írják fel gyógymódként, ugyanakkor a mindennapi munka elterelheti a figyelmet a betegségről. Mindezzel nyilván az olasz klub elöljárói is tisztában vannak, megerősítették, mindenben Mihajlovics mellett állnak.

Hazai példát említve: Bozsik József 1974-ben egy alkalommal ülhetett a magyar válogatott kispadján, ám már nem térhetett vissza, 1978-ban a szíve vitte el. De legyünk optimisták, súlyos betegsége után az argentin Eduardo Berizzo jelenleg paraguayi szövetségi kapitány.

Szinisa a Bologna hivatalos honlapján azt üzente az egészségéért aggódóknak, hogy ezt a csatát is megnyeri.

A mentalitásán nem múlik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik