Meseszerű vagy bálványromboló lesz a Pirlo-sztori?

SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)SZALAY ATTILA (KÉPES SPORT)
Vágólapra másolva!
2020.08.20. 17:48
null
Andrea Pirlo máris a mély vízben (Fotó: AFP)
Lehet-e Andrea Pirlo az a Juventusnak edzőként, ami Zinedine Zidane lett a Real Madridnak? Ez a legfontosabb kérdés a torinói klub történetének egyik legnagyobb kockázattal járó döntése után. Mert a Pirlo-sztorinak kétféle kimenetele lehet: meseszerű vagy bálványromboló.

A torinói Szent János-katedrálisban őrzik a torinói lepelként elhíresült ereklyét, amely feltételezhetően egy keresztre feszített ember negatív testképét őrizte meg a jövendő nemzedékeknek. Sokak szerint Jézusét. Egy biztos: a szakállas, hosszú hajú férfi képe a világ egyik nagy rejtélyét adja. Ha nem is az egész világot, de Torinót most biztosan egy szakállas, hosszú hajú férfi tartja újra lázban. Andrea Pirlo, a Juventus új vezetőedzője.

NULLA TAPASZTALATTAL A CSÚCSON KEZD

Topszinten ritkán látható kockázatot vállalt az olasz sztárcsapat, amikor az edzőváltás mellett döntött. Kétszeresen is. Először azért, mert nem gyakori jelenség, hogy egy topligában bajnoki címet szerző edzőt még az aranyéremmel végződő szezonja végén elküldenek. Maurizio Sarrival ez történt, hiszen néhány héttel ezelőtt még a Serie A megnyerését ünnepelte a Juventusszal, majd jött a Lyon elleni tényleg kínos BL-nyolcaddöntős kiesés és a vele együtt járó felmondólevél.

A közelmúltban csak Laurent Blanc járt hasonló módon a PSG-nél 2016-ban, amikor a francia bajnoki cím ellenére is távoznia kellett a várakozáson aluli BL-szereplés miatt, illetve Fabio Capellót küldték el 2007-ben bajnoki címmel a zsebében a Real Madridtól a klubtól idegen, pragmatikus játékstílusra hivatkozva. Egyik helyen sem javult érdemben a helyzet az aranyérmes edző elküldésével: a PSG Blanc elküldése óta idén először jutott el újra a negyeddöntőig a BL-ben, a Real meg Capello kirúgása után ugyan Bernd Schusterrel is spanyol bajnok lett, de a jelentős nemzetközi sikerre 2014-ig kellett várnia.

A Juventusnál most abban reménykednek, hogy Pirlo lemásolhatja Zinedine Zidane Real Madridnál aratott sikereit, hiszen a francia aranylabdáshoz hasonlóan intelligens, a futballt nemcsak érző, hanem értő irányító volt. Zidane-t is hamar bedobták a mély vízbe edzőként, ami nagyszerűen sült el: a játékosok itták minden szavát, hiszen nem egy távoli világból érkezett, szinte egy volt közülük. Zsinórban három BL-győzelem lett a harmónia eredménye. Pirlo hasonló tiszteletnek örvend Torinóban, játékosként csaknem mindent megnyert: világbajnok, BL-győztes és 2012-ben a veretlenül olasz bajnok Juventus vezére volt. A mostani keretből Gianluigi Buffonnal, Giorgio Chiellinivel és Leonardo Bonuccival még csapattársak voltak. Látszólag hasonló a szituáció Zidane-éhoz, de van egy különbség, és ez adja a kockázat második szintjét: Pirlónak a franciával szemben semmilyen edzői tapasztalata nincsen.

ELEVE NEM AKART UTÁNPÓTLÁSEDZŐ LENNI

FELKÉSZÜL?

Pirlo után szabadon: nagynevű volt labdarúgók, akik már az edzői pálya elején járnak, és egy nap könnyen megkaphatják korábbi klubjuk kispadját.

Miroslav Klose (Bayern München)
Két évig edzette a bajorok U17-es csapatát, nemrég pedig csatlakozott Hansi Flick stábjához az első keret mellett. A világbajnokságok történetének gólrekordere játékosként nem a Bayernben eltöltött négy éve alatt volt a legeredményesebb, de edzőként úgy néz ki, Münchenben építi fel magát. Ha egyszer Flick szekere kifut, benne lehet a neve a kalapban az utód kiválasztásakor.
Thierry Henry (Arsenal)
Az Arsenal stadionja előtt szobrot állítottak neki, a 228 góljával a klub története legjobb góllövőjének. Az ebből fakadó legenda státus egy nap még edzői állást fialhat neki Londonban. A vb-bronzérmes belga válogatott másodedzőjeként biztatóan indult a pályája, de aztán Monacóban csúnyán megégett: 20 meccsből 11-et elveszített, gyorsan kirúgták. Most a Montreal Impact edzője.

Amikor Zidane-t 2016 januárjában először nevezték ki a Real Madrid edzőjének, sokkal egyértelműbb volt a helyzet. Egyrészt Rafa Benítezzel vérszegény eredményeket hozott a királyi gárda, a menesztése nem vetett fel kérdéseket, miközben a tavaly nyáron kinevezett Sarri csak megnyerte a bajnokságot és talán kaphatott volna több türelmet, bizalmat. Másrészt Zidane kinevezése a Realnál először Carlo Ancelotti 2015-ös távozása után volt téma, ám akkor Florentino Pérez azért nem bízta rá a csapatot, hogy szerezzen még edzői tapasztalatot a tartalékegyüttes irányításával.

Ez az, ami Pirlónál teljes egészében kimaradt. Csak július végén nevezték ki a Juventus U23-as csapatának élére, ez lett volna az első munkája, de el sem kezdhette, mert úgy alakult, hogy kevesebb mint két héttel később már Cristiano Ronaldóék edzőjeként mutatta be az olasz klub. Ráadásul csak külön engedéllyel vállalhatta el a felkérést, mert Olaszországban előbb edzői diplomát kell szerezni, és Pirlo csak októberben nyújtja majd be a szakdolgozatát, és akkor válik hivatalosan is szakvezetővé. Ezzel egyébként a tervei szerint alakultak a dolgok, korábban ugyanis arról beszélt, hogy nem szeretne utánpótlásedző lenni, ezt a lépcsőfokot inkább kihagyná...

„Inkább felnőttekkel szeretnék dolgozni, mintsem a fiatalokkal. Érezni akarom az adrenalint, a győzelem és a vereség felelősségét. Nem hiszem, hogy egy utánpótláscsapatnál élvezném a munkát” – fejtegette Pirlo még áprilisban, majd váratlanul mégis elfogadta a Juventus U23-as csapatának irányítását, miután alighanem meggyőzték ennek hasznosságáról. Aztán máshogy alakult...

MÁR MOST TÖBBET TUD, MINT SOK RUTINOSABB

Jó játékosból nem lesz automatikusan jó edző, de akik jobban ismerik Pirlo szakértelmét, azok meg vannak győződve arról, hogy ő a pálya szélén is klasszissá válhat.

„Nyugodtan kijelenthetem, hogy jelenleg Pirlo a legmélyrehatóbb gondolkodásmóddal rendelkező edzők egyike. Már most sokkal többet tud a játékról, mint a legtöbb, már évek óta dolgozó szakember” – mondta az Olasz Labdarúgó-szövetség edzőképzésének vezetője, Renzo Ulivieri.

Pirlo a Sky Sports Italia szakértőjeként már a Juventus tavalyi, Ajax elleni Bajnokok Ligája-kiesésekor kiemelte a csapat talán legnagyobb gondját, ami Sarri vezetésével sem oldódott meg teljesen.

„A Juventus problémája a középpálya. Leigazolták Cristiano Ronaldót, de meg kell találniuk a megoldást arra, hogy hogyan szolgálják ki” – mondta akkor, azt is hozzátéve, hogy szerinte Isco megszerzése a Real Madridtól jelenthetné az orvosságot.

Vajon milyen szerepet kap Cristiano Ronaldo Pirlo Juventusában? (Fotó: AFP)
Vajon milyen szerepet kap Cristiano Ronaldo Pirlo Juventusában? (Fotó: AFP)

Arról egyelőre nem sokat tudunk, hogy milyen lesz a Pirlo-féle Juventus, de az biztos, hogy a középpályán nagy átalakítás várható. Két világbajnokot, a franciákkal 2018-ban aranyérmes Blaise Matuidit és a németekkel 2014-ben győztes Sami Khedirát is kész elengedni a nyáron, valamint ugyanez a sors várhat Gonzalo Higuaínra is, bár az ő esete már a támadószekciót érinti. Fiatalosabb, lendületesebb és még inkább támadó Juventus várható Pirlóval, aki jó eséllyel megpróbálkozhat a 4–3–3-as felállással.

„Minden a játékosaimtól függ, de tetszik a 4–3–3, amiben mindenki támad. Fontosnak tartom a labdabirtoklást, és a sokpasszos játékot. Ha kell, vegyenek be engem is – poénkodott egy interjúban. – De ha túlságosan ragaszkodsz valamihez, és a játékosaid nem képesek jól teljesíteni a megálmodott rendszerben, akkor csak az időt húzod a makacsságoddal, és nem tudod a legjobbat kihozni belőlük.”

Utóbbi mondata akár Sarrinak is szólhatott, akit éppen amiatt kritizáltak, hogy konokul ragaszkodott az elképzeléseihez, amihez nem feltétlenül volt alkalmas a Juventus kerete.

VOLT OLYAN EDZŐJE, AKI IDIÓTÁNAK NEVEZTE

PIRLO JÁTÉKOSKÉNT A JUVENTUSBAN (2011–2015)
164 meccs
19 gól
38 gólpassz
4 olasz bajnoki cím
1 Olasz Kupa
2 Olasz szuperkupa

Pirlo játékos-pályafutásának számos olyan pillanata volt, amibe bele lehet látni, hogy jó edző lesz belőle. A 2006-os világbajnokság németek elleni elődöntőjében a Fabio Grossónak adott zseniális gólpassza például egy olyan meglátás volt, amiből a napnál is világosabb, hogy a vérében van a futball. De a 2012-es Eb Anglia elleni negyeddöntőjének tizenegyespárbajában azt is megmutatta, hogy kevés tökösebb labdarúgó van nála, amikor Joe Hartot egy Panenka-szerű lövéssel verte át.

Az egyedi meglátások és a hidegvérű magabiztosság olyan tulajdonságok, amelyek az edzők között is az átlag fölé emelhetik. Pep Guardiolához vagy Zinedine Zidane-hoz hasonlóan tudatosan készült erre a pályára, nem tegnap találta ki, hogy edző szeretne lenni, és már játékosként is olyan szemmel figyelte a trénereit, hogy kitől mit leshet el.

„Az első alkalom, amikor felvetődött bennem, hogy edző szeretnék lenni, egy Antonio Conte által tartott taktikai megbeszélésen volt. Nála szinte mindegyik 40 percig tartott. Ekkor határoztam el, hogy én is ezt akarom csinálni – vallotta be. – Rengeteg kiváló edzővel volt dolgom. Carlo Mazzone volt az, akinek a posztomat köszönhettem, ő rendelt vissza a védők elé irányítót játszani, mert a támadók mögött Roberto Baggio játszott a Bresciában. Massimiliano Allegri nagyon keményen dolgozott a csapat játékán a Juventusnál, Marcello Lippi sosem kertelt, mindenkinek egyenesen a szemébe mondott mindent a válogatottnál, Carlo Ancelotti pedig olyan volt a Milannál, mintha a testvérem lenne. Conte mégis túltesz mindenkin, tőle tanultam a legtöbbet a Juventusban. Persze minden edzőmtől kaptam valamit, Roy Hodgson az Internél például Pirlának szólított, de állítása szerint nem nagyon értett olaszul...”

A pirla amúgy olaszul annyit tesz, hogy idióta. Hogy edzőként mit mondunk majd rá, az egyelőre a jövő zenéje. De a torinói lepellel ellentétben ennek a rejtélynek a válaszait hamarosan megkapjuk.

Játékosként hét trófeát nyert a Juventusszal – mire viszi edzőként? (Fotó: AFP)
Játékosként hét trófeát nyert a Juventusszal – mire viszi edzőként? (Fotó: AFP)

A megjelent cikk a Képes Sportban is olvasható! További Képes Sport-os cikkekért kattintson adigitalstand.hu/kepessportoldalra!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik