Másodszor bukhatja el a Lazio a bajnokságot az idény megszakításával

I. SZ.I. SZ.
Vágólapra másolva!
2020.03.29. 14:21
null
Megint a Lazio lehet az olasz bajnokság félbeszakításának nagy vesztese – Simone Inzaghi csapata úgy járhat, mint az 1915-ös csapat (Fotó: AFP)
A Lazio eddig kétszer nyerte meg a bajnoki címet Olaszországban, de ez lehetne három is. Csakhogy a 2020 előtt legutóbb félbeszakított olasz idényben, 1915-ben hiába jutott be a soha meg nem rendezett nagydöntőbe, mást kiáltottak ki győztesnek. És lehet, hogy most megint hoppon marad, így a lehetséges négy bajnoki trófea helyett marad a kettő.

 

A Lazio 12 fordulóval az idény vége előtt egy ponttal az éllovas Juventus mögött, nyolccal a harmadik helyezett Internazionale előtt áll az olasz bajnokságban. Ha befejeznék a Serie A küzdelmeit, minden esélye meglenne arra, hogy megszerezze története harmadik élvonalbeli bajnoki címét. Ám a koronavírus keresztülhúzhatja a klub számításait, hiszen ha a járványtól legsúlyosabban érintett Olaszországban sokáig elhúzódik a kényszerszünet, az sem zárható ki, hogy egyszerűen törlik a bajnoki idényt.

A Lazio történelmét ismerők számára valós rémkép, hogy úgy jár a klub, mint 105 évvel ezelőtt, amikor szintén egy külső tényező miatt nem lehetett befejezni a bajnokságot, az egyik fő esélyes pedig éppen a Lazio volt.

Az 1900-ban alapított egylet 1910-ben lett profi, 1912-ben csatlakozott a ligához. Akkor még külön volt bajnoksága Észak-Olaszországnak, illetve közösen a déli és a középső régiónak, a két győztes a döntőben vívott meg az országos bajnoki címért. A Lazio 1913-ban és 1914-ben is bejutott a nagydöntőbe, de a Pro Vercelli és a Casale ellen is elbukta a finálét.

1915 tavaszán a Lazio újfent megnyerte a déli és középső régió közös bajnokságát, és várta az északi riválist. Északon az utolsó fordulót május 23-ra írták ki, ám ezen a napon Olaszország az első világháborúban hadat üzent az Osztrák–Magyar Monarchiának. Ezzel együtt minden sporteseményt betiltottak az országban, az északi liga négyes döntőjének utolsó fordulóját sohasem játszották le.

Az olasz bajnokság 1919-ig szünetelt, az 1915-ös bajnoknak pedig a világháború után a Genoát kiáltotta ki a La Gazzetta dello Sport, mert a kikötővárosi csapat állt az északi liga élén. A déli L'Italia Sportiva a Laziót tekintette bajnoknak, ám a lap rövidesen megszűnt, és az utókornak az akkoriban az Olasz Labdarúgó-szövetség szócsövének tekintett Gazzetta statisztikái maradtak fent, mondhatni, azt tekintik hivatalos adatnak, amit a rózsaszín lap annak írt.

A Lazio sok szurkolója máig igazságtalannak tartja az 1915-ös bajnokságról született döntést
A Lazio sok szurkolója máig igazságtalannak tartja az 1915-ös bajnokságról született döntést

A római klub 1974-ben és 2000-ben aztán felült az élvonal trónjára, de Gian Luca Mignogna ügyvéd, aki a Lazio fanatikusa, hisz benne, hogy a két bajnoki cím igazából három. Már 37 ezren aláírták azt a petícióját, amely szerint el kellene ismerni a Laziót is 1915-ös bajnoknak, és a mostani helyzet feltépte a régi sebeket.

Az 1915-ös bajnokság óta ez lehet az első, amelyet nem fejeznek be Olaszországban, és a római klub hívei attól tartanak, hogy ha végleg lefújják a bajnokságot, az éllovas Juventust kiáltják ki bajnoknak.

Olaszországban ez a probléma elenyésző a koronavírus egyéb következményeihez képest, de ha egyszer elmúlik ez a borzalom, és az élet visszatér a normál kerékvágásba, a Lazio pedig az idény törlésével valóban elbukja a mostani esélyét, joggal merenghetnek majd el a szurkolók azon, hogy a két bajnokság lehetne kétszer annyi is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik