Lengyel ék, brazil karmester, portugál bekk: épül a nagy Milan

2019.01.21. 21:34
null
Egy a sok csalódás közül: Mario Balotelli (Fotó: AFP)
Újra itt van a tél, hótakaróba bújik a rét, jégszelek falják a felhők tejét, lent műanyagra gyújt a mély, szemétfüstöt okád magából a szél – s a topligás labdarúgóklubok megkezdik az eurómilliók elfüstölését téli erősítések címén.


Furcsa, nagyon furcsa éveket, napokat él az AC Milan, amely olyan messze áll a korábbi évek hangzatos sikereitől, mint Silvio Berlusconi a szentté avatástól. A klub olaszból kínai, onnan amerikai kézbe került, közben folydogáltak a játékospiacon a tízmilliók évről évre, nagyjából fölöslegesen: a 2009-es nagy lépülés után sorrendben idényenként 46, 57.4, 55.7, 34.9, 20.6, 91, 28, 192, majd legutóbb 159.5 millió eurót költött el erősítésekre a csapat, és jellemzően sokkal többet adott ki, mint amennyi az értékesítésekből befolyt.

Erősítésekre… Az átgondolatlan költekezés során tízmilliók folytak el Kévin Constant, Francesco Acerbi, Bartosz Salamon, Mario Balotelli, Alessandro Matri, Luiz Adriano, Carlos Bacca vagy Gustavo Gómez ügyében, de sorolhatnánk a néhány millióért abszolúte fölöslegesen megvett játékosokat, hiszen sok kicsi mínuszra megy, ezt látjuk mi is a bankszámlánkon – 2017 nyarán ellenben a kínai (meglévő és kilátásba helyezett) százmilliók Milánóba fújtak egy teljes csapatot: Antonio Donnarumma – Andrea Conti, Leonardo Bonucci, Mateo Musacchio, Ricardo Rodríguez – Franck Kessié, Lucas Biglia, Hakan Calhanoglu – André Silva, Nikola Kalinic, Fabio Borini. Nem is rossz! – gondolták, gondoltuk ekkor sokan, de a Serie A-ban a 6. helyen végzett csak a csapat, az Olasz Kupa döntőjében 4–0-ra kikapott a Juventustól, míg az Európa-ligában a legjobb 16 között az Arsenal parancsolt megálljt.

A vezetőedző, Vincenzo Montella 2017 őszén megbukott, a korábbi népkedvenc Gennaro Gattuso kapott bizalmat, majd a nyáron egy Mattia Caldara, Samu Castillejo, Gonzalo Higuaín, Diego Laxalt, Tiemoué Bakayoko, Pepe Reina, Ivan Strinic, Alen Halilovic vonulatot, de úgy, hogy érzékeny veszteség csak Bonucci távozása volt. Ehhez képest január idusa ismét a bajnoki tabella 6. helyén találta a csapatot, amely nem élte túl az El csoportkörét sem, mert megelőzte őt a Betis és az Olympiakosz is…

Ráadásul az óriási pénzért és óriási reményekkel érkező Gonzalo Higuaín kézzel-lábbal távozna (nem mellékesen az előző idényt végigszenvedő, vételi opcióval kölcsönadott André Silva kivirult a Sevillában, már 12 kanadai pontnál tart, eddig jutott összesen a Milan színeiben), a karmester Hakan Calhanoglut a Lipcse, a Schalke és Besiktas, az óriási reményekkel érkező uruguayi bal oldali mindenest, Diego Laxaltot a Newcastle United és a Lazio, Stefan Simicet a Besiktas, a Hajduk Split és a Frosinone, az Atalantának teljesen ki sem fizetett Franck Kessiét a Chelsea (kicsiny intenzitással), az Arsenal és a Tottenham (utóbbi komolyabban), José Maurit a Cruz Azul, Riccardo Montolivót a SPAL és a Genoa, Bertolaccit a Genoa csábítja; és Kessié mellett a Newcastle által is megkívánt Borini is kapott a télen ajánlatot Kínából.

Már így sem gyenge a csapat, sőt, hiszen mondjuk a Gianluigi Donnarumma – Davide Calabria, Alessio Romagnoli, Caldara, R. Rodríguez – Kessié, T. Bakayoko – Suso, Giacomo Bonaventura, Calhanoglu – Higuaín kezdőben a messze a legkisebb értékű játékjog a jobbhátvéd Calabriáé (a méregdrágán vett Conti rengeteget kihagyott sérülése miatt), de az értékeket nem tükrözi a szereplés. Apropó, kezdőcsapat…

Lucas Paquetá (20) in Brasileirão this season - completed per 90 metrics:



Higuaín pótlása mellett a nagy kérdés az, hogy alap-, majd húzóember lesz-e a télen a Flamengótól 35 millió euróért vett új Kaká, Lucas Paquetá? Az átigazolási díj 70 százaléka a volt klubé, a többi a középpályás ügynökéé lesz, tízmillióval még nőhet az összeg, a futballista éves fizetése 1.5-1.7 millió euró, ötmilliós aláírási pénz mellett. Korábban egyik brazil futballistáért sem fizetett ilyen sokat olasz klub, az előző rekorddal – Gabriel Barbosa, 29.5 millió euróért a Santostól – egyébként az Inter (egyáltalán nem) büszkélkedett.

Paquetát jó hazai kapcsolataival Leonardo sportigazgató happolta el az FC Barcelona orra elől, lealkudva az ötvenmilliós kivásárlási árat, és magát a 35 milliót is három részletben fizetheti ki. A Milan sztárjai egyébként hárommillió euró körül keresnek évente, Gianluigi Donnarumma hatmilliót, Higuaín majdnem tízet. De még a cserekapus, az Olympiakosz által hívott Antonio Donnarummának is jut évi egymillió, természetesen nettóban…

Igen, ők azok
Igen, ők azok


Visszatérve Paquetára: gyors, erőszakos, sok párharcot nyer, a középpálya közepén vagy bal szélén érzi jól magát, ezért is távozik minden bizonnyal a 22 millióért árult Calhanoglu. A portói Héctor Herrera megvétele indokolt (a nyáron lejár a szerződése), de hozzá előbb eladni kell, Mesut Özil megszerzésének lehetősége ellenben annyira nem kacsa, hogy ezen összekapott a németért kapkodó fejlesztési igazgató, Paolo Maldini és a németből nem kérő vezérigazgató, Ivan Gazidis. Utóbbi tudhat valamit, éveken át együtt dolgozott Özillel az Arsenalnál…

Gattuso új padavanja Marouane Fellaini lehet, a meglepetés-kiszemelt erőemberi posztra a Fulham norvég Stefan Johansenje, a laziós, a nyáron a Milan által majdnem megcsípett, a Rómában most létszámfölöttinek nyilvánított Milan Badelj vagy a firenzei Jordan Veretout, utóbbi egyébként remekül szerepel ebben az idényben. Ami biztos: a Napoli nem adja kölcsön Amadou Diawarát, csak el, harmincmillióért, a legújabb kiszemelt a sassuolós Stefano Sensi, aki már a felnőttválogatott keretébe is bekerült, illetve az egyszeres válogatott Daniele Baselli, akiért játékost is lehetne adni a Genoának (Ciao, Bertolacci?).

Guardiola a feje tetejére állította a Manchester Cityt
Hatalmas csatárkörforgást indíthat el a Juventus
A FIFA-val fenyegetik, az UEFA segíti a Bayern Münchent
Vénnek való vidék: taktikát váltott az Henry-féle Monaco
Ki nyer ma? Katalán casting, különkiadás
Paredes igazolással pótolná Fabregast a Chelsea

Nem egyszerű remek középső középpályást venni: Nicolo Barella árát a Chelsea érdeklődése az egekbe emelte, az AS Roma ötvenmillió körül kérhet a PSG miatt Lorenzo Pellegriniért, de még a Monacóban talán eladósorba került Youri Tielemansért és wolverhamptonos honfitársáért, Leander Dendonckerért, a sassuolós Alfred Duncanért vagy a Boca Juniors Wilmar Barriosáért is húszmillió körül kellene fizetni. És csak a kluboknak…

Ezért is nézték ki a megfigyelők a 32 éves Manuel Fernandest (Lokomotiv Moszkva)?

Szélső is kell, az udinei Rodrigo de Paul mellett Joao Novais (Braga), Arnaut Danjuma (FC Bruges), Moussa Djenepo (Standard Liege), Maxwel Cornet (Lyon) és Francois Kamano (Bordeaux) nevét is felhordta a sajtó: De Paul és Cornet húszmilliós tétel, Kamano harmincas, az ismeretlen fiatalokért is tízmillió körül kérnek – ennyi a nettó éves alapbére Kínában a szintén célpont Yannick Carrascónak. Kapcsolatban van Higuaín eladásával az Atlético Madrid csatárvétele, erről írtunk már sokszor, a spanyolok ezért adnák el vagy kölcsön mindenképpen Gelson Martinst, például Milánóba, de anyagilag a legkedvezőbb a barcelonai Malcom kölcsönvétele lenne.

Két rutinosabb védővel is tárgyal a Milan, esküszik rá a mindig pletykaéhes talján sajtó, az egyik a brazil Bruno Viana (Braga), a másik Mehdi Benatia (Juventus), ellenben szinte biztos a Sporting CP-től – a Lazio és a két manchesteri gigász orra elől! – Tiago Djaló megszerzése, az olasz sajtó még azt is tudni véli, hogy az új szerződése szerint a 18 éves középhátvédet a Milan nem adhatja el sem a Benficának, sem a Portónak.

Nem kérdés, kit akar Gattuso Higuaín helyettesének: szóba került Alexandre Pato visszatérte, fájdalomdíjként Michy Batshuayi kölcsönvétele vagy a Juventus bosszantása Moise Kean elhappolásával, de a befutó a genovai Krzysztof Piatek lesz, akiért a legújabb hírek szerint a nagy kalmár csapat 35 millió eurót kap, plusz a korábban a Besiktas által is hívott Alen Halilovicot (azaz meglepő módon nem a már a nyáron is kért Bertolaccit, bár a La Gazzetta dello Sport szerint éppen fordítva).

Piatekért a West Ham United is 35 millió eurót (plusz bónuszok) ajánlott, de nem nyert, mert a Genoa szeretné megőrizni további jó és eurómilliókat gyöngyöző kapcsolatait a Milannal. A lengyel 2023-ig lehet a fekete-vörös mezeseké, évi kétmillió eurós nettó fizetésért, komoly bónuszokkal és némi éves emelkedéssel. A Milan első ajánlata tízmillió eurós kölcsönvételről és harmincmilliós opcióról szólt.

Segítheti az ügyet még az is, hogy a Chelsea a Higuaínért kifizetett 18 millió eurós kölcsöndíj felét átvállalja a Milantól.

 

OLASZORSZÁG, SERIE A, TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK
2019

ATALANTA
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Anton Kresic (Cremonese), Modou Badjie (Rimini)
Távozott:
Kölcsönbe:Anton Kresic (Carpi), Luca Valzania (Frosinone),Alessandro Turrin (Imolese),Bryan Cabezas (Emelec),Davide Bettella (Pescara)
Kölcsönből vissza:Emiliano Rigoni (Zenit)

BOLOGNA
Érkezett:
Kölcsönbe:Roberto Soriano (Villarreal), Nicola Sansone (Villarreal)
Távozott:

CAGLIARI
Érkezett:
Filip Bradaric (HNK Rijeka, kölcsön után végleg, 5 000 000 euró), Walter Birsa (Chievo Verona, 2 500 000),Sebastian Walukiewicz (Pogon Szczezin, 4 000 000)
Távozott:Daniele Dessena (Brescia, 600 000)
Kölcsönbe:Sebastian Walukiewicz (Pogon Szczezin)

CHIEVO VERONA
Érkezett:

Kölcsönből vissza:Giovanni Nuti (Gubbio),Radoszlav Kirilov (Vis Pesaro)
Távozott:
Valter Birsa (Cagliari, 2 500 000),Antonio Cinelli (szerződését felbontották),Radoszlav Kirilov (Szlavia Szófia, ingyen)
Kölcsönbe:Victor da Silva (Fano)

EMPOLI
Érkezett:
Kölcsönbe:Hamed Junior Traore (Fiorentina)
Kölcsönből vissza:Marco Curto (Reggina),Tommaso Fantacci (Carpi)
Távozott:Hamed Junior Traore (Fiorentina, 12 000 000)
Kölcsönbe:Lorenzo Lollo (Padova),Alessandro Piu (Pistoiese),Tommaso Fantacci (Pistoiese)

FIORENTINA
Érkezett:
Hamed Junior Traore (Empoli, 12 000 000)
Kölcsönbe:Luis Muriel (Sevilla, 1 000 000)
Távozott:
Kölcsönbe:Maximiliano Olivera (Olimpia Asunción),Hamed Junior Traore (Empoli)

FROSINONE
Érkezett:
Kölcsönbe:Luca Valzania (Atalanta)
Távozott:Danilo Soddimo (Cremonese)

GENOA
Érkezett:Jandrei (Chapecoense, 2 400 000), Miguel Veloso (egyesület nélküli)
Kölcsönbe:Franco Ferrari (Brescia),Giuseppe Pezzella (Sampdoria)
Távozott:
Kölcsönbe:Nicolás Spolli (Crotone)

INTERNAZIONALE
Érkezett:

Kölcsönből vissza:
Gabriel Barbosa (Santos)
Távozott:
Kölcsönbe:Gabriel Barbosa (Flamengo),Andrea Palazzi (Monza)

JUVENTUS
Érkezett:
Távozott:

LAZIO
Érkezett:
Távozott:Maurício (Johor DT, ingyen), Brayan Perea (szerződését felbontották)
Joseph Marie Minala (Salernitana), Alessandro Rossi (Venezia),Cristiano Lombardi (Venezia)

AC MILAN
Érkezett:Lucas Paquetá (Flamengo, 35 0000 000)
Távozott:

NAPOLI
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:Luigi D'Ignazio (Sambenedettese),Armando Anastasio (Monza)

PARMA 1913
Érkezett:
Juraj Kucka (Trabzonspor 4 760 000)
Kölcsönből vissza:Facundo Lescano (Telstar),Francesco Giorno
(Monza), Kristaps Zommers (Imolese)
Távozott:Kristaps Zommers (FK Liepaja, ingyen)
Kölcsönbe:Alessio Da Cruz (Spezia),Facundo Lescano (Potenza), Giuseppe Carriero (Catania)

AS ROMA
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Umar Sadiq (Rangers), Andrea Romagnoli (Renate),Lorenzo Crisanto (Pistoiese)
Távozott:
Kölcsönbe:Umar Sadiq (Perugia),Lorenzo Crisanto (Monopoli)

SAMPDORIA
Érkezett:
Manolo Gabbiadini (Southampton, 12.000.000),Erasmo Mule (Trapani, 500 000)
Kölcsönből vissza:Dodo (Santos)
Távozott:
Kölcsönbe:Erasmo Mule (Trapani),Gabriele Rolando (Carpi)

SASSUOLO
Érkezett:

Távozott:
Kölcsönbe:Alessandro Tripaldelli (Crotone), Andrea Cisco (Albissola)

SPAL 2013
Érkezett:
Kölcsönbe:Emiliano Viviano (Sporting CP)
Kölcsönből vissza:Pa Konate (Cincinnati)
Távozott:Tommaso Costantini (Massese, ingyen), Jacopo Murano (szerződését felbontották), Johan Djourou (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Everton Luiz (Real Salt Lake), Demba Thiam (Viterbese),Mattia Vitale (Carpi)

TORINO
Érkezett:
Távozott:

UDINESE
Érkezett:
Kölcsönbe:Marvin Zeegelaar (Watford)
Kölcsönből vissza:Samuele Perisan (Padova)
Távozott:
Kölcsönbe:

Ezek is érdekelhetik
Legfrissebb hírek