Juventus: Raiola egyszerre két világklasszist hoz a klubhoz?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.01.17. 17:23
null
Mino Raiola egyszerre két világklasszist visz a klubhoz? (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzfer-összefoglalónkkal. Mint rendesen, a Premier League-é volt a kezdés joga, most a Serie A legértékesebb csapatával foglalkozunk.

Cristiano Ronaldo előző évi megszerzése után sem pihent a nyáron a JUVENTUS, egy komplett védelmi tengely érkezett (Gianluigi Buffon – Danilo, Matthijs de Ligt, Merih Demiral, Cristian Romero, Luca Pellegrini – Adrien Rabiot, Aaron Ramsey), miközben alapember nem távozott.

A gazdasági fair play botrány nem kedvez a Juventusnak, de a további transzferekben biztosan nem hátráltatja, például képes volt az Atalantának 35 millió eurót fizetni a nemzetközileg abszolúte ismeretlen svéd szélsőért, Dejan Kulusevskiért, aki kölcsönben a Parmában 19 bajnokin 11 kanadai pontot termelt. A bergamóiak 165 ezer euróért vették őt 2016-ban a Brommától, és még kilencmilliónyi bónuszt elkönyvelhetnek utána. Ezzel ő lett minden idők 15. legdrágább U20-as futballistája, a Juve télen egy játékosért sem fizetett még ennyit, és ügynöke szerint maga a szélső döntött a torinóiak mellett: a másik kérője az Inter volt. Az északmacedón származású játékos egyébként karmesterként is bevethető, sőt a saját bevallása szerint ez a kedvenc posztja.

Távozott ellenben féléves hányattatás után a 33 esztendős Mario Mandzukic (hogy miért nem adták el őt jó pénzért a nyáron egy topligás csapatnak, rejtély, Katarba ingyen távozott), aki sokkal többet keres majd, mint a Dortmundnál, a Románál vagy a Manchester Unitednél tette volna: évi 7.5 millió eurót, nettóban.

Vele együtt távozott az észak-koreai ék, Han Kvang Szon, őt 3.5 millió euróért opciózták el a Cagliaritól, és ötmillióért adták tovább azonnal az al-Duhailnak.

A kétszeres olasz válogatott kapus, Mattia Perin a Genoához került kölcsönbe, minden bizonnyal a nyári Európa-bajnokság miatt is. Kérdés még, mi lesz a nyáron az utolsó aktív 2006-os világbajnokkal, Buffonnal: a szerződése akkor jár le, az idényben nyolcszor lépett pályára: és a France Football szerint a nyáron érkezik a Juvéhez Manuel Neuer.

Érdekes, hogy a calciomercato.it szerint január elején készen állt Wojciech Szczesny új, három évvel meghosszabbított, azaz 2024-ig szóló szerződése, amely nettó hétmillió eurós éves fizetést plusz bónuszokat garantál a számára, de nem sokkal ezt követően képbe került Neuer, aztán elcsihadtak a hírek a lengyel kapus új kontraktusa körül.

Célpont a római Lorenzo Pellegrini, az ő kivásárlási ára harmincmillió euró az olasz sajtó szerint, cserealap lehet Federico Bernardeschi; a Juve érdeklődik Nicolo Zaniolo iránt is, de az ő súlyos sérülése messze tolta ezt az ügyet – a torinóiak nagy sérültje a jó formába lendült védő, Merih Demiral, akiért pedig negyvenmillió euró körüli ajánlatot tett a télen a Manchester City, a Bayer Leverkusen, a Leicester, a Schalke és Borussia Dortmund is...

Demiral kiesése után került szóba Jérome Boateng, akinek számos a kérője, de olyan egy sincs, amely állná a tisztes bérét: évi 5.5 millió euró, plusz bónuszok és pályára lépési díjak. Akkor lesz rá pénz, ha Daniele Ruganit sikerül eladni az Arsenalnak, a Milannak, a Romának vagy a Leicester Citynek – ám ne feledjük, Giorgio Chiellini csak március közepére épül fel. Sami Khedira hamarabb visszatér.

A védelembe kiszemelt a Hellas Verona igencsak felkapott bekkje, az albán Marash Kumbulla és a chelsea-s Emerson Palmieri is, utóbbihoz kapcsolódik, hogy a PSG tett már ajánlatot a télen a most éppen kisebb sérüléssel bajlódó Mattia De Sciglióért. A PSG-ben kitelt Layvin Kurzawa ideje, hétmillió euróért máris vihető, állítólag az Inter és a Juve is felkapta a fejét erre a hírre.

Mint kiderült, a túl magas bér volt az oka annak, hogy Erling Haaland nem lett a Juvéé, a nyolcmillió eurójánál csak a három támadó (Cristiano Ronaldo, Paulo Dybala, Gonzalo Higuaín) keres ott jobban, és hasonló az eset Christian Eriksennel is, helyette már a csodagyerek, Sandro Tonali az új célpont. Őt az Inter is akarja: a nyáron Romelu Lukaku ügyében az Inter nyert, most Kulusevskivel a Juve „egyenlített”, a becslések szerint az angol kérők miatt a Brescia legalább ötvenmilliót kap érte.

Tonali mellett kiszemelt még a középpálya közepére Houssem Aouar, de itt a Manchester Cityt kellene túllicitálni, és a hírek szerint a Juve is érdeklődik a korábban már „megénekelt” rennes-i üdvöske, Eduardo Camavinga iránt.

Paul Pogba sem olcsójános: a Manchester United „fehér elefántja” sokba kerülne, az olaszok Adrian Rabiot-val és Emre Cannal csökkentenék ezt, pár forrás szerint az angolok inkább Dybalát akarják. Komplikálja az ügyet, hogy a Juve éppen most akasztja össze a bajszát az MU-val a húszéves holland szélső, Tahith Chong miatt, akinek a nyáron lejár a szerződése: a Juve ajánlata a hajkirály fiatal számára majdnem kétmillió eurós fizetés, de bruttóban, Chongék nettóban szeretnének ennyit, mert csak így lesz az jobb, mint az MU által felajánlott bér.



A nagy Mino Raiola intézi a Pogba-ügyet, az ő kuncsaftja Gianluigi Donnarumma is, aki borzasztóan elégedetlen az évi hétmillió eurós fizetésével, és a szerződése jövőre lejár a Milannal… A mindig mindent tudó Calciomercato szerint a Juve nyolcmilliót adna, minden bizonnyal per nettó. Raiola ügyfele kézen-közön De Ligt is, akit fél évre kölcsönkért volt csapata, az Ajax, az eredmény előre várható volt.

Rabiot-ért hiába tett az Everton harmincmilliós ajánlatot, de az Arsenal is vinné a középpályást, Cant az MU mellett a PSG-vel, a Herthával, a Bayernnel és a Dortmunddal hozták hírbe, illetve felvetődött a párizsiakkal egy Can, Leandro Paredes csere is. Mindkét játékos értékét 40-45 millió teszi a talján sajtó.

Marko Pjaca abszolúte létszám fölötti szélső, még csak pályára sem lépett az idényben, felépülése után párszor a kispadra már leülhetett, most a Cagliarihoz áll a legközelebb (a Lazio, Parma, Hellas Verona hármas nem tett hivatalos ajánlatot érte, érdeklődik még a Genoa, a Sampdoria és az Atalanta). Pjaca utóda az a Ricardo Orsolini lehet, akit idén nyáron 22.5 millióért vásárolhat vissza a Juve, jövőre meg 30 millióért: Orsolini a nyári eladása óta debütált a válogatottban, góllal, a bajnokságban tíz kanadai pontnál tart (ezért kellene az Evertonnak és a Milannak is).

Ugyanakkor Dries Mertens egykori ügynöke szerint a nyár nagy meglepetése az lehet, hogy a belga támadó elfogadja a Juventus ajánlatát!

Nem egyszerű igazolni, mint arról már beszámoltunk,a Barcelonától két tinit is kiszúrt magának a Juve, a Vélez Sarsfieldtől már megvette a 16 éves szélsőt, Matias Soulét, a Siontól a svájci balszellőt, Yannick Cottert, kiszemelt a francia U18-as válogatott balbekk, Jean-Claude Ntenda (Nantes, az orvosi vizsgálatokon már át is esett) és az ír ék, Troy Parrott (Tottenham) is.

Találtunk a sajtóban két relatíve ismeretlen védőkiszemeltet: a bázeli Omar Alderete, Eray Cömert párosról van szó, de felbukkant még a Lyon sokszoros holland válogatott védője, a védelem összes posztján bevethető Kenny Tete is. Sokat járhatnak mostanában a Juve megfigyelői Bázelben, mert a szaksajtó szerint a támadó Noah Okafor is kiszemelt – olyan fiatal kollégáival együtt, mint Gennaro Borrelli (Pescara), Calvin Stengs (AZ), a még csak 17 esztendős Fábio Silva (Porto) és az olasz U-válogatottból albán felnőttválogatottá avanzsáló Giacomo Vrioni.

Természetesen a helyzet bármikor változhat: nemrégiben derült ki, hogy a nyáron Paulo Dybala már készített egy érzelmes búcsúvideót, aztán mégsem távozott Angliába. Most új szerződést köthet, évi hétmilliós fizetése tízmillióra nőhet. Nettóban, természetesen.

A Juventus gazdaságilag is nagyhatalommá lett, hivatalos szurkolói klubjainak se szeri, se száma (összesen 569 ilyen van már), a tévés és egyéb bevételek rendre új rekordot jelentenek, az ázsiai piac a bevételek egyre nagyobb százalékát teszi ki, a játékoskeret értéke 800 millió euró, a legértékesebb kezdő 565 millió euró – Olaszországban sokáig nem lesz érdemi ellenfele a klubnak.

De itt már nem is ez a cél.

SERIE A
ÁTIGAZOLÁSOK, 2020 TELE

ATALANTA
Érkezett:
Kölcsönbe: Mattia Caldara (Milan)
Kölcsönből vissza:Joao Schmidt (Nagoja Grampus), Dejan Kulusevski (Parma), Luca Vido (Crotone),Aimone Cali (Catanzaro),Fabio Eguelfi (Frosinone)
Távozott:Dejan Kulusevski (Juventus, 35 000 000 euró)
Kölcsönbe:Mbaye Seck (Brusaporto), Eyob Zambataro (Ravenna),Fabio Eguelfi (Feralpisalo), Gaetano Monachello (Venezia)
Kölcsönből vissza: Simon Kjaer (Sevilla)

BOLOGNA
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Orji Okwonkwo (Montreal Impact), Hamza el-Kauakibi (Piacenza), Juan Manuel Valencia (Cesena),Nicolás Domínguez (Vélez Sarsfield)
Távozott:Szafir Taider (Montreal Impact, kölcsön után végleg, ingyen)
Kölcsönbe:Mattia Destro (Genoa), Juan Manuel Valencia (Reggio Audace)

BRESCIA
Érkezett:Simon Skrabb (Norrköping, 2 800 000)
Távozott:Felipe Curcio (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Leonardo Morosini (Ascoli)

CAGLIARI
Érkezett:
Távozott:Simone Aresti (Olbia)
Kölcsönbe: Alessandro Deiola (Lecce), Simone Pinna (Empoli)

FIORENTINA
Érkezett:
Kölcsönbe: Patrick Cutrone (Wolverhampton, 3 000 000)
Kölcsönből vissza:Maximiliano Olivera (Olimpia Asunción)
Távozott:Gilberto (Fluminense, 80 000)
Kölcsönbe:Michele Cerofolini (Casertana),Bryan Dabo (SPAL), Jacob Rasmussen (Erzgebirge Aue), Sebastián Cristóforo (Eibar)

GENOA
Érkezett:Valon Behrami (egyesület nélküli)
Kölcsönbe:
Mattia Perin (Juventus), Mattia Destro (Bologna)
Távozott:Sandro (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Nicola Dalmonte (Trapani)

HELLAS VERONA
Érkezett:Fabio Borini (Hellas Verona, i.)
Kölcsönből vissza: Alberto Fiumicetti (Fermana)

Távozott:Daniel Bessa (Goiás)
Kölcsönbe: Lubomir Tupta (Wisla Kraków)
Kölcsönből vissza: Gennaro Tutino (Napoli)

INTERNAZIONALE
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Gabriel Barbosa (Flamengo)
Távozott:
Kölcsönbe:
Lorenzo Gavioli (Ravenna)

JUVENTUS
Érkezett:Dejan Kulusevski (Atalanta, 35 000 000)
Távozott:Mario Mandzukic (al-Duhail, ingyen)
Kölcsönbe:Dejan Kulusevski (Parma), Mattia Perin (Genoa)

LAZIO
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:Riza Durmisi (Nice)

LECCE
Érkezett:Giulio Donati (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Alessandro Deiola (Cagliari)
Távozott:Andrea Tabanelli (Frosinone, 250 000)
Kölcsönbe:Luka Dumancic (Gozzano),Andrea La Mantia (Empoli), Riccardo Fiamozzi (Empoli)

MILAN
Érkezett:Zlatan Ibrahimovic (LA Galaxy, ingyen)
Kölcsönbe: Simon Kjaer (Sevilla), Asmir Begovic (Bournemouth)
Távozott: Gustavo Gómez (Palmeiras, kölcsön után végleg, 4 500 000),Fabio Borini (Hellas Verona, i.)
Kölcsönbe: Pepe Reina (Aston Villa),
Mattia Caldara (Atalanta),Riccardo Forte (Lecco)

NAPOLI
Érkezett:Diego Demme (RB Leipzig, 12 000 000), Stanislav Lobotka (Celta Vigo, 20 000 000)
Kölcsönből vissza: Raffaele Russo (Pro Vercelli), Gennaro Tutino (Hellas Verona)
Távozott:
Kölcsönbe: Raffaele Russo (Rieti), Gennaro Tutino (Empoli),Amato Ciciretti (Empoli)

PARMA
Érkezett:
Kölcsönbe:Dejan Kulusevski (Juventus),Jasmin Kurtic (SPAL, 500 000)
Távozott:Gianni Munari (visszavonult),Abdou Diakhate (Stratford Town)
Kölcsönbe:Luca Zamparo (Reggio Audace),Cristian Cauz (Ravenna)
Kölcsönből vissza:Dejan Kulusevski (Atalanta), Luca Zamparo (Rimini)

ROMA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Bruno Peres (Sao Paulo)
Távozott:
Kölcsönből vissza:Davide Zappacosta (Chelsea, 2020.01.31.)

SAMPDORIA
Érkezett:Andrea Bertolacci (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza:Dodo (Cruzeiro)
Távozott:Dawid Kownacki (Fortuna Düsseldorf, kölcsön után végleg, 7 500 000)
Kölcsönbe:Jeison Murillo (Celta Vigo)

SASSUOLO
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe:
Luca Mazzitelli (Virtus Entella)

SPAL
Érkezett:
Kölcsönbe: Bryan Dabo (Fiorentina)
Kölcsönből vissza:Shaka Mawuli (Zlate Moravce)
Távozott:Gabriele Moncini (Benevento, 2 500 000), Everton Luiz (Salt Lake, kölcsön után végleg),Shaka Mawuli (Ravenna, i.)
Kölcsönbe: Jasmin Kurtic (Parma, 500 000)

TORINO
Érkezett:
Távozott:
Kölcsönbe: Alessandro Buongiorno (Trapani)

UDINESE
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Felipe Vizeu (Gremio), Ewandro Costa (Fluminense),Mamadou Coulibaly (Virtus Entella)
Távozott:Ignacio Pussetto (Watford, 8 000 000)
Kölcsönbe:Felipe Vizeu (Athletico Paranaense), Ewandro Costa (Sport Recife),Mamadou Coulibaly (Trapani), Francisco Sierralta (Empoli),Felipe Vizeu (Ahmat Groznij)

Vastaggal az elmúlt hét igazolásai.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik