Chiellini a tanulásra is figyelt az évek során (Fotó:AFP)

Giorgio Chiellini, a Juventus és az olasz válogatott csapatkapitánya – akinek diplomája van gazdálkodási szakon – a BBC-nek beszélt arról, hogy a kollégáinak is hamarabb kellene elgondolkodniuk a karrierjük utáni életről. Ez az üzenete egy új kampánynak, amit a profi labdarúgók nemzetközi szakszervezete (FIFPro) indított, a torinói futballista segítségével. 

„Az átlagjátékos 35 év körül már szögre akasztja a cipőt és utána elkezdődik életének egy új, szintén fontos periódusa. Ezért lenne muszáj már a karriered elején terveket szőni, nem csak a végén.”

A rutinos olasz védő szerint a sok tanulás nem vonta el a figyelmét a futballról. 

„Enyhítette számomra a tanulás azt a nyomást, ami rám nehezedett az évek során, és a gondolkodásomat élesen tartotta. Így gyorsabb döntéshozatallal rendelkezem, ami a futball ezen szintjén nagyon lényeges.”

A női labdarúgók körültekintőbbek ez ügyben, a most aktívak közül 46 százalék már tanul, hogy később el tudjanak helyezkedni más területen. 67 százalékuk pedig másodállásban is dolgozik.

„Nem túl sokan képesek a labdarúgáson belül maradni profi karrierjük végezte után. Emellett ott van még az esélye a depressziónak, és nem egy játékos küzd pénzügyi problémákkal, mivel nem gondolkozik előre. Nem muszáj a tanulást választani, de valamit kénytelenek vagyunk elsajátítani” – tette még hozza Chiellini.