Inter: szó nincs A la recherche-ről, Éder és Soriano érkezhet

Vágólapra másolva!
2016.01.20. 14:08
null
Nemanja Vidics számára véget ért a nem túl sikeres milánói kaland (Fotó: Action Images)
Itt az új év, ismét soha nem látott bőséggel röpködnek a mínuszok – bankszámláinkon. Szerencsre a topligás futballcsapatok zöme talál forrásokat az erősítésekre, így hosszú, forró, átigazolási hírektől terhes január vár a szurkolókra. Téli transzfersorozatunk harmadik  körét is az angliai eseményekkel kezdtük, és az olaszországiakkal folytatjuk.

 

Akár csak a múlt héten megénekelt AC Milan, az INTERNAZIONALE is keresi a közelmúlt hangzatos sikereinek megismétlőit. Mi tagadás: kevés sikerrel.

A városi kollégához hasonlóan az Inter vezetőségét sem vádolhatjuk azzal, hogy karba tett kézzel vágyná a szebb jövőt, tétlenül szemlélődve A la recherche üzemmódban. Igaz, az anyagi lehetőség határát jelzi, hogy az elmúlt nyáron csak annyiért vásárolhatott új játékosokat a klub, amennyit eladásokból összeszedett, az előző idényt pedig e téren egyenesen pluszban zárta.

E télen máris távozott a 2012 nyarán tízmillióért megszerzett uruguayi bal oldali mindenes, Álvaro Pereira, és vételára egy részét is viszontláthatta az Inter. Tanulságos eset volt a portugál támadó, Bocar Djumo elengedése, hiszen kiderült sokak számára, hogy létezik egy olyan csapat, hogy Inter Leipzig. Nagyobbat szólt ennél a hatalmas reményekkel megszerzett Nemanja Vidics búcsúja: a szerb védőfejedelem ingyen érkezett, de nem tudott megragadni a kezdőben. Nem saját hibájából: ebben az idényben például egyszer sem léphetett pályára sérülése miatt.

Szépen elvált egymástól a két fél, mint fától a levél, de a szakítás nyertese az Inter: az italianfootballdaily.com számításai szerint ezzel a klub mindösszesen 9.6 millió eurót spórolt meg.

Rajtuk kívül öt fiatalt kölcsönadott az Inter – közülük három éppen kölcsönből tért vissza –, és továbbra is kapós a már régóta „menőkés” Fredy Guarín, akit már nem topcsapatok, mint a Liverpool, a Manchester United vagy a Chelsea hívogatnak, hanem a kínai Csiangszu Szuninggal tárgyal sokat látott ügynöke. Még mielőtt megsajnálnánk Guarínt: évi nyolcmillió eurós bért (plusz bónuszokat, Milánóban 2.8 milliót kap) ajánlottak neki olasz források szerint.

Sztevan Jovetics nem régen öltözött fekete-kékbe, de a Galatasaray, a Fiorentina, a Tottenham és a West Ham máris vinné, az elefántcsontparti középpályást, Assane Gnoukourit a Lugano és a Genoa, Andrea Ranocchiát a Milan (állítólag adná érte cserébe Cristian Zapatát), a Torino, a Liverpool, a Sevilla, a Sampdoria és a Norwich City, Marcelo Brozovicot és Mauro Icardit az Arsenal, Davide Santont a Bologna és az AS Roma, Dodót a Sampdoria, Danilo D'Ambrosiót a Palermo, Juan Jesust a Wolfsburg, az AS Roma, a Werder Bremen, a Stuttgart és a Sporting CP kerülgeti.

Az Inter-drukkereket meg a frász, hogy hol késnek az igazán ütős transzferek…

Ezequiel Lavezzi ilyen erősítés lenne, de jelen helyzetben előkelő angol csábítói – élükön talán a Chelsea-vel – anyagilag lépéselőnyben vannak, ezért is kerülhetett szóba a svéd Emil Forsberg (RB Leipzig), az algériai „gyalogkakukk”, Szofian Féguli (Valencia) és a kongói Yala Bolasie (Crystal Palace) neve is.

Reálisabb célpont a sampdoriás Éder, aki 18 bajnokin szerzett 11 gólt, és kiosztott mellé három asszisztot is. A csatár Roberto Mancini mester nagy kedvence, és egyáltalán nem zárkózik el a klubváltástól. Éder B-terve régi ismerősünk – az Inter-drukkerek szerint talán már túl régi is –, ugyanis a 32 esztendős Fabio Quagliarelláról van szó, aki szépen (18 meccs az idényben, 8 kanadai ponttal) magára talált a Torinóban a keserű torinói évei után; a C pedig a nápolyi Manolo Gabbiadini.

Éder ezentúl városi riválisként törhet borsot az AC Milan-játékosok orra alá? (Fotó: Action Images)
Éder ezentúl városi riválisként törhet borsot az AC Milan-játékosok orra alá? (Fotó: Action Images)

 

Ranocchia helyettese a genovai Sebastien De Maio, klubtársa, Armando Izzo vagy az empolis Federico Barba lehet, Guaríné Roberto Soriano, míg Granit Xhakával is úgy áll az Inter, mint Lavezzivel: ha a többi, főleg angol kérő komolyan gondolja a transzfert, a milánóiak nem versenyezhetnek velük.

Felvetődött még a juventusos védő, Martín Cáceres és Roberto Pereyra neve is, a Juve ugyanis őket adná cserébe Guarínért, és némileg a Marouane Fellaini-sagába is belefonták Manciniéket, ám több esélyt látunk arra, hogy helyette inkább Sorianóval tart a 23 éves brazil szűrő, Fernando Lucas.

Meg kell erősíteni a védelem bal oldalát is a nagy Mancio szerint, a legújabb két kiszemelt az Empoli mostanában roppant kapós Mario Ruija és Corinthians Guilherme Aranája – egyébként a legnagyobb gondok szerintünk mégsem a védelemben adódnak.

Az köztudott, hogy korunkban az Inter olyan védőket alkalmaz, akik roppant kiegyensúlyozatlan teljesítményt nyújtanak, lásd Ranocchia, aki képes egy világklasszist idéző megmozdulás után két perccel később levenni a labdát az ötösön az ellenfélnek, ezt még csak-csak be lehet kalkulálni, hanem a gárda Achilles-sarka a kreatív szekció (hiánya) és a támadósor (eredménytelensége).

Soriano – őt 15 millióért adná a Samp, ezt nem rejtette véka alá a klub, mint ahogyan azt is tudni lehet, hogy Guarínért 18 millió folyna be Kínából – sem lesz az új Lothar Matthäus, ám Éderrel együtt mindenképpen lendületet adna a támadó triónak, amely a La Gazzetta dello Sport számításai szerint közelmúlt leghitványabb statisztikáival rendelkezik: 2004 óta az idény ezen szakaszáig mindegyik csatárhármas több gólt szerzett az Ivan Perisic, Mauro Icardi, Adem Ljajics 12 „dugójánál”.

És visszaérkeztünk az ördögi kör elejéhez: a vezetők tiszta szívvel moshatják kezüket, hiszen Perisicet 16 (plusz 3), Icardit 12 millióért vették, míg Ljajicsot egy évre 1.75 millióért, vételi opcióval szerezték meg, és akkor ne is szóljunk a 2.5 millióért kölcsönkapott, eddig négy bajnoki gólnál járó Sztevan Joveticsről.

A Roma megvált Ashley Cole-tól (Fotó: Action Images)
A Roma megvált Ashley Cole-tól (Fotó: Action Images)

 

EKÖZBEN A PIACON…

…az AS Roma „végre” megszabadult Ashley Cole-tól, a Juventus hatmillióért vett szűrőt a Genoától Rolando Mandragora személyében (a vételár később megduplázódhat), akit kölcsön adott oda, ahol a játékos eddig is volt, a Delfino Pescarához, az Atalanta pedig szerzett egy albán-svájci bekket (Berat Djimsiti) és egy svájci középpályást (Remo Freuler).

A HÉT MONDATA

…ismét Palermóból jött, bár az egykori pompás középpályás, Marco Tardelli is jeleskedett, aki őszintén, nyíltan, nem sunnyogva-variálva bejelentette, hogy ő bizony mindenáron a válogatott szövetségi kapitánya akar lenni. Szóval Maurizio Zamparini. „Hogy Jonathan Calleri jönne a támadósorba? Nem, ott van már Balogh Norbert! Maguk, újságírók f.szt sem értenek. A magyar nagy ígéret!” – oltotta a firkászokat a Palermo konzulja egy transzferügy ürügyén.

TÍZ ÉVE TÖRTÉNT

…hogy a Milan teljesen ingyen megszerezte a Sao Paulótól a brazil csatárt, Márcio Amorosót. Aki akkor már 31 éves volt, de az idősebbek még emlékeznek rá, hogy az ezredforduló táján a világ egyik legjobb támadója volt, az AC Parma 28 millió euróért vette meg az Udinesétől, a Borussia Dortmundnak 25.5 millióért adta tovább. A Guarani neveltje Japánban és a Flamengóban is megfordult korábban, majd a dortmundi összeomlást követően a Málagában is láthattuk őt. Milánóban egy fél idényt maradt, majd némi vándorlás után 2008-ban vonult vissza a Guaranitól. A brazil, olasz és német gólkirály a válogatottal 1999-ben Copa Américát nyert, fia, a szintén középcsatár, 18 éves Giovanni az Udinesében pallérozódik.

HÚSZ ÉVE TÖRTÉNT

…hogy visszatért a Serie A-ba az akkor 26 esztendős karmester, Igor Salimov, az Udinese kedvéért odahagyva a Luganót. Az orosz „penge” a 90-es évek egyik legígéretesebb középpályása volt, korábban ezért is adott érte akkortájt szokatlanul nagy összeget, 12 millió mai eurót az Inter a Foggiának (ennél többet csak Roberto Baggióért fizettek addig). Az előző idényben brillírozó, a Serie A legjobb légiósának is megválasztott Salimov két idényt húzott le Milánóban: az első nem is sikerült rosszra, de a másodikban nagy csalódást okozott. 1994 nyarán elengedték a német MSV Duisburghoz. Ezt az összeget ugyan nem hozták nyilvánosságra, de a német klub még sohasem fizetett egymilliónál nagyobb összeget játékosért, tehát az Inter hatalmasat bukott a Salimov-akción. A karmester Udinében magára talált, és a Bolognában, majd a Napoliban sem okozott csalódást, mielőtt 30 éves korában vissza nem vonult – miután megbukott nandrolonhasználat miatt egy doppingteszten. Az egyszeres vb- és kétszeres Eb-résztvevő, törékeny, markáns arcú Salimov kevesebb hajjal, de versenysúlyát megtartva edzőnek állt, volt az orosz női válogatott szövetségi kapitánya, jelenleg az FK Krasznodar tartalékjait gardírozza.

 

A SERIE A ÁTIGAZOLÁSAI, 2016 TELE

JUVENTUS
Érkezett: Rolando Mandragora (Genoa, 6.000.000)

Kölcsönből vissza: Gregorio Luperini (Pro Vercelli), Zoran Josipovic (Lugano)
Alessandro Degrassi (Delta Rovigo)
Távozott: Alessandro Degrassi (Gubbio, ingyen)
Kölcsönbe: Gregorio Luperini (Pontedera), Zoran Josipovic (Aarau), Mattia Vitale (Virtus Lanciano), Rolando Mandragora (Pescara)

AS ROMA
Érkezett:
Gerson (Fluminense, 16.000.000 euró), Iago Falqué (Genoa, 7.000.000)
Kölcsönből vissza: Daniele Verde (Frosinone), Giammario Piscitella (Pistoiese), Seydou Doumbia (CSZKA Moszkva), Arturo Calabresi (Livorno), Stefano Pettinari (Vicenza)
Távozott: Alexis Ferrante (Imolese, i.), Ashley Cole (szerződését felbontották)
Kölcsönbe:Juan Iturbe (Bournemouth, kölcsönbe, 1.200.000), Nemanja Radonjics (Csukaricski), Giammario Piscitella (Bassano), Daniele Verde (Pescara), Arturo Calabresi (Brescia), Stefano Pettinari (Como)

LAZIO
Érkezett:
Milan Bisevac (Lyon), Ronaldo Pompeu (Empoli)
Kölcsönből vissza: Luca Crecco (Virtus Lanciano), Joseph Marie Minala (Latina), Mamadou Tounkara (Crotone)
Távozott:
Kölcsönbe: Luca Crecco (Modena), Joseph Marie Minala (Bari), Ronaldo Pompeu (Salernitana), Franjo Prce (Salernitana), Christopher Oikonomidis (Salernitana)

FIORENTINA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Alessandro Bacci (Pisa)
Távozott:
Kölcsönbe: Alessandro Bacci (Siena), Ante Rebic (Hellas Verona), Ricardo Bagadur (Salernitana)

NAPOLI
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Joszip Radosevics (HNK Rijeka)
Távozott: Ignacio Fideleff (Nacional), Henrique (Fluminense, 2.000.000)
Kölcsönbe: Felice Gaetano (Taranto)

GENOA
Érkezett:
Luca Rigoni (Palermo, 500.000), Sebastián Gorga (Nacional)
Kölcsönbe: Bruno Gomes (Internacional, 400.000), Suso (AS Milan)
Kölcsönből vissza: Rolando Mandragora (Pescara)
Távozott: Iago Falqué (AS Roma, 7.000.000), Rolando Mandragora (Juventus, 6.000.000)
Kölcsönbe: Samir Ujkani (Latina)
Kölcsönből vissza: Diogo Figueiras (Sevilla)

SAMPDORIA
Érkezett:
Ricardo Álvarez (Sunderland, i.)
Kölcsönből vissza: Andrea Magrassi (Olhanense)
Távozott:
Andrea Magrassi (Mestre), Edoardo Oneto (Real Oviedo B)

INTERNAZIONALE
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Álvaro Pereira (Estudiantes), Giuseppe Maiorano (Ancona), Francesco Forte (Cremonese)
Távozott: Álvaro Pereira (Estudiantes, 3.700.000), Bocar Djumo (International Leipzig, i.)
Kölcsönbe: Vincenzo Tommasone (Paganese), Giuseppe Maiorano (Lupa Castelli), Fabio Eguelfi (Cremonese), Francesco Forte (Teramo)

FC TORINO
Érkezett:
Vaszil Prijma (egyesület nélküli)
Kölcsönbe: Ciro Immobile (Sevilla, 850.000)
Kölcsönből vissza: Sergiu Suciu (Lecce), Maurice Gomis (Delta Rovigo), Kevin Bonifazi (Benevento), Facundo Lescano (Melfi)
Távozott:
Kölcsönbe: Sergiu Suciu (Cremonese), Kevin Bonifazi (Casertana), Facundo Lescano (Monopoli)

AC MILAN
Érkezett:
Kevin-Prince Boateng (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Alessandro Mastalli (Lugano), Matteo Pessina (Lecce)
Távozott:
Kölcsönbe: Suso (Genoa), Matteo Pessina (Catania)

PALERMO
Érkezett:
Manuel Arteaga (Zulia, 800.000), Thiago Cionek (Modena, 350.000), Balogh Norbert (Debrecen, 2.200.000)
Kölcsönbe: Bryan Cristante (Benfica)
Távozott: Luca Rigoni (Genoa, 500.000), Fabio Daprela (Carpi, i.)

SASSUOLO
Érkezett: Stefano Sensi (Cesena, 5.000.000)
Távozott:
Sergio Floccari (Bologna, 500.000)
Kölcsönbe: Stefano Sensi (Cesena)

HELLAS VERONA
Érkezett:
Urby Emanuelson (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Simone Calvano (Teramo)
Kölcsönbe: Ante Rebic (Fiorentina), Samir (Udinese)
Távozott: Rafael Márquez (Atlas Guadalajara, 250.000), Matuzalém (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Mattia Spezzani (Ischia), Simone Calvano (Tuttocuoio), Riccardo Ravasi (Pro Patria)

CHIEVO VERONA
Érkezett:

Kölcsönből vissza: Alessandro Sbaffo (Como), Isaac Ntow (Como), Matteo Messetti (Reggiana), Raffaele Pucino (Virtus Lanciano), Oliver Posarelli (Villafranca)
Távozott: Alessandro Sbaffo (Avellino), Matteo Messetti (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Raffaele Pucino (Avellino, kv.)

EMPOLI
Érkezett:

Távozott:
Ronaldo Pompeu (Lazio)
Kölcsönbe: Ludovico Gargiulo (Pistoiese)

UDINESE
Érkezett:
Samir (Flamengo, 4.000.000), Gaspar Íniguez (Granada, 1.200.000)
Kölcsönből vissza: Matías Campos (Arsenal de Sarandí), Pablo Armero (Flamengo), Melker Hallberg (Valerenga), Manuel Puntar (Martina Franca), Nico López (Granada)
Távozott:
Kölcsönbe: Samir (Granada), Melker Hallberg (Hammarby), Marquinho (al-Ahli Dzsidda), Emanuel Insúa (Newell's), Wojciech Pawlowski (Rozwoj Katowice), Samir (Hellas Verona)

ATALANTA
Érkezett: Berat Djimsiti (FC Zürich, i.), Remo Freuler (Luzern, 1.500.000)
Kölcsönbe: Alessandro Diamanti (Kuangcsu)
Kölcsönből vissza: Luca Zanotti (Melfi), Richmond Boakye (Roda), Nadir Minotti (Como), Valerio Nava (Ascoli)
Távozott: Maxi Moralez (Club León, 5.000.0000), Luca Zanotti (Pro Patria)
Kölcsönbe: Emanuele Suagher (Carpi), Valerio Nava (Cittadella)

BOLOGNA
Érkezett: Nico Pulzetti (Spezia), Sergio Floccari (Sassuolo, 500.000)
Kölcsönbe: Camilo Zúniga (Napoli)
Kölcsönből vissza: Ruben Palomeque (Paganese)
Luca Camorani (Francavilla)

Távozott: Riccardo Benatti (Castelvetro, i.)
Kölcsönbe: Marco Crimi (Carpi), Ruben Palomeque (Lucchese), Luca Ceccarelli (Salernitana), Matteo Mancosu (Carpi)
Luca Camorani (Otranto)

CARPI
Érkezett:
Fabio Daprela (Palermo, i.)
Kölcsönbe: Marco Crimi (Bologna), Emanuele Suagher (Atalanta)
Kölcsönből vissza: Nicolo Sperotto (Arezzo)
Távozott: Luca Cognigni (Ancona)
Kölcsönbe: Nicolo Sperotto (Alessandria)
Kölcsönből vissza: Wallace (Chelsea), Gaspar Ínguez (Granada)

FROSINONE
Érkezett:
Oliver Kragl (Ried, 400.000), Arlind Ajeti (egyesület nélküli)
Kölcsönből vissza: Victor De Lucia (Latina)
Alessio Proietti (Poggibonsi)
Távozott: Alessio Proietti (Isola Liri)
Kölcsönbe: Victor De Lucia (Taranto)
Kölcsönből vissza: Daniele Verde (AS Roma), Nicolás Castillo (FC Bruges)

Pirossal szedtük a legfontosabb érkezőket, vastaggal az elmúlt hét nap átigazolásait.

Lezárva január 19-én este.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik