Ez a rendes nyári olasz transzferorgia, vagy végre valami komoly?

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2018.08.01. 15:45
null
Justin Kluivert a Roma egyik nyári szerzeménye (Fotó: AFP)
Miután túléltük az iskolai időszakot, a tanárokat/diákokat, kiélveztük a világbajnokság és a kora nyár minden örömét, készülünk/emlékezünk/számot vetünk/keresztet vetünk a nyaralásra, elkezdődik az aratási időszak: ezen a nyáron is dől a pénz a topligás futballisták révén a menedzserek silójába.

 

Mint köztudott, Romában minden nyár gyönyörű és izgalmas, nem is beszélve a tavaszról, őszről és télről, de az AS ROMA szurkolóit nem minden nyár tölti el örömmel. Nos, nem az Örök Várost elözönlő turisták vagy az észbontó hőség miatt, hanem azért, mert nagy kedvencükkel csak ritkán történik meg, hogy jelentősen megerősödjön egy-egy nyáron, annyira, hogy igazi esélye legyen a bajnoki címre.

Tény és való, anyagilag nincs már esély Vincenzo Montella, Gabriel Batistuta, Wálter Samuel, Antonio Cassano szintű nagy fogásokra, a piac túlszaladt már azon a koron, hogy 20-30 millió euróért klasszis játékosokat lehessen venni, az elmúlt idényben például jó százmillió eurót költött el a Roma a Rick Karsdorp, Cengiz Ünder, Bruno Peres, Lorenzo Pellegrini, Juan Jesus, Mário Rui, Héctor Moreno, Grégoire Defrel, Maxime Gonalons, Alekszandar Kolarov, Patrik Schick, Federico Fazio, Jonathan Silva sorra, előtte ennél is többért jött például Gerson, Mohamed Szalah, Stephan El Shaarawy, Edin Dzeko, Diego Perotti, Antonio Rüdiger és Alisson, míg 2015 nyarának csúcsvétele Andrea Bertolacci volt a maga 8.5 milliójával, 2014-ben eme rangot Juan Iturbe 24.5 millióval, előtte Kevin Strootman 17.5 millióval érdemelte ki.

Mint láthattuk, egyszerre nagyon jó érzékkel és borzalmas hatásfokkal igazol, igazolt a klub, ahogyan az már lenni szokott, a vezetők mindenesetre igyekeztek, 2013 óta összesen 540 millió euróért vásároltak új játékosokat. És nem voltunk restek összeszámolni, öt év alatt összesen 94 (azaz kilencvennégy) alkalommal járulhattak az eladó klubok, játékosok és ügynökök a kasszához.

Szép summa, még szebb szám, és ebben is rejlik a bibi: inkább beszélünk rendes nyári transzferorgiáról, mint tudatos csapatépítésről, ráadásul nyárról nyárra alapembereket veszít a „farkashad”: mostantól visszafelé a fenti 2013-as időpontig évente Alisson és Radja Nainggolan, Mohamed Szalah és Antonio Rüdiger, Miralem Pjanic és Adem Ljajics, Alessio Romagnoli és Andrea Bertolacci, Medhi Benatia és Tin Jedvaj, illetve Marquinhos és Érik Lamela hagyta el Rómát, azaz egy kicsit másként összerázva, öt év alatt egy Alisson – Marquinhos, Benatia, Rüdiger, Ljajics – Romagnoli, Bertolacci, Pjanic – Nainggolan – Szalah, Lamela kezdővel lett szegényebb Róma.

No és visszavonult Francesco Totti, de ami a legfájóbb, hogy nem kerülnek már fel az utánpótlásból új Tottik és Daniele De Rossik: utóbbival együtt lépett át a nagyokhoz Alberto Aquilani, de utána sokáig csak Romagnoli és Bertolacci lett ismertebb játékos az akadémiáról kikerültek közül (na jó, Loic Nego legalább Magyarországon sztár lett), még Alessandro Florenzit is majdnem sikerült elherdálni a Crotonének, mint ahogyan Lorenzo Pellegrinit csak kilencmillió eurós ráfizetéssel sikerült visszaszerezni a Sassuolótól, a két évvel ezelőtt oda eladott Matteo Politanóból sem a fővárosiak csináltak válogatott játékost és remek üzletet.

Beszédes adat, hogy ebben az idényben csak a bal oldali mindenes, Luca Pellegrini, tavaly csupán horvát kollégája, Silvio Anocic került a profik közé, de utóbbi már a tartalékcsapatot erősíti, például a nagy Angelo fiával, Lorenzo Di Livióval, illetve a remek névvel ellátott kameruni középpályással, B.O.J. Perfectionnel. (Pellegrini sem panaszkodhat a nevére, az olasz sajtóban a volt Roma-játékos bátyja, Stefano és másik, idősebb testvére, Davide miatt Pellegrini III volt, mostani csapatában Lorenzo miatt Pellegrini II-vé lép elő, vagy Lorenzo lesz az egyszerűség kedvéért Pellegrini IV.)

Nem perfekció egyelőre a Roma nyara: Alissont elvitte ugyan a Liverpool, de a meglebegtetett tízmilliós bónusz ellenére sem igazán bomba áron, cserekapusa, a volt empolis elnöke szerint tehetséges, de borzasztóan arrogáns Lukasz Skorupski hétmillióért a Bologna 1-ese lesz, Radja Nainggolan az Internél főnökösködik a továbbiakban, a 24.5 millióért vett paraguayi támadót, Iturbét ötmillióért vitte el a Club Tijuana (hogy másnap elcserélje a 31 éves balbekkre, Luis Fuentesre), mellette Bruno Peres, Ervin Zukanovic és José Machín ideje is kitelt a klubnál. Néhány fiatal mellett távozott még a Sampdoriához Grégoire Defrel, akit összesen húszmillióért vettek (öt a kölcsönért, a többi 15 idén nyáron járt!) a Sassuolótól. Összesen húszért jövőre megkaphatják őt a genovaiak…

Az argentin középcsatár, Ezequiel Ponce kölcsönbe az AEK Athénhez igazolt, hatmilliós vételi lehetőséggel, de ez esetben a következő vételár harminc százaléka a rómaiaké lesz, hacsak nem fizet ennek a jognak a letöréséért egymillió eurót a görög gárda.

A 16.6 millióért vett új Totti, a brazil Gerson sem maradt az Örök Városban, ő kölcsönbe a Fiorentináé lett (az Empoli és az Atlético Mineiro is kölcsönkérte korábban), opciók nélkül, de a legkülönlegesebb eset mindenképpen a marokkói válogatott támadó középpályásé, Iszmail H'Maidaté, akit 2016 legelején 3.15 millióért vették a rómaiak a Bresciától, azóta négyszer is kölcsönadták, de most visszavonult. Mert Belgiumban legalább öt fegyveres rablást követett el, ezért előzetesben csücsül, és akár 11 éves börtönbüntetést is kaphat tetteiért. Testvére, a 2002-es születésű Rasad a Juventus akadémiáján tanul, reméljük, különb ember válik belőle.

Mint ahogyan azt várják most, hogy az érkezők különbek lesznek, mint a be nem teljesedett ígéretek: Eusebio Di Francesco mester, Francesco Totti klubmenedzser és Monchi sportigazgató szerzett végre egy vérbeli karmestert a PSG-től 24.7 millióért elcsábított Javier Pastorét, aki négy évre írt alá, évi négymillió eurós nettó fizetésért. Pastore Párizsban évi egymillióval többet keresett, de 29 éves korára végre stabil kezdő lenne valahol (akár a középpálya két szélén is), egyben Totti és az ő elődje, Giuseppe Giannini örökébe lépne.

A húszmilliós Defrelről már szóltunk, a nyár eddigi nagy csatárérkezője a nagy Patrik fia, Justin Kluivert, aki 19 évesen 17.25 millióba (plusz másfél milliós bónusz, egy 25 millión felüli továbbadás esetén az ár tíz százaléka, de maximum négymillió euró) került, és apjától eltérően nem középcsatár, hanem vérbeli szélső. Fiatal kora ellenére 26 kanadai pontot termelt már az Ajax felnőttcsapatában – nem túlzás, ha azt mondjuk, megtalálta a Roma az új „csapatpásztor” után az új Szalahot is.

És az új Christian Panuccit: az interes cikknél írtunk már az örök tehetségnek titulált Davide Santonról, a 27 éves, a válogatottban lassan már tíz éve (!) bemutatkozó olasz a védelem összes posztján bevethető, ha elkerülik a sérülések, jó fogás lesz. Santont ugyebár Nainggolan árába számolták bele, majdnem tízmilliós értékben, 4.5 millióért pedig a fiatal éket, az U19-es válogatott erősségét, Nicolo Zaniolót (őt erősen túlárazva, de Monchi és Totti meglátta benne a lehetőséget).

Hasonló, „túlárazó szenvedély” vitte tavaly negyvenmillióért a cseh Patrik Schicket a Juventushoz, de a támadó elbukott az orvosi vizsgálatokon, ennek megfelelően csak ötmillióért kapta kölcsön őt egy éve a Roma a Samptól, most kilencmillióért végleg maradhatott a labdarúgó. Jó néhány mérkőzését látva kiderült, korai még körötte a nagy felhajtás, túl sok ziccert hagy ki: előző klubjával egy idényében 13 gólig jutott, ami jó, de semmiképpen sem negyvenmilliós teljesítmény, Rómában a tavaly a Monaco és a PSG által is kerülgetett csatár 26 találkozón három gólig és nulla gólpasszig jutott…

Schickért még nyolcmilliónyi bónusz csenghetett volna Genovában, ha több gólt szerez, de ha két éven belül eladja őt a Roma, a Samp még húszmillió eurós kártérítést zsebel be, vagy ha negyvenmillió fölötti a transzfer, akkor annak a felét, de 2020-ban az eladó mindenképpen kap még húszmilliót a csehért. Aki így nem sokkal lesz olcsóbb, mint a 36 millióért megvett, még topformában lévő Batistuta…

Alisson utóda a svéd válogatott a nyári világbajnokságon is látott kapusa, Robin Olsen lesz, aki szintén meglehetősen túlárazva, nyolc és fél millió euróért érkezett (plusz három és fél milliós bónusz, és az esetleges továbbadás tíz százaléka), a Köbenhavn együttesétől, korábban érdekes módon éppen a Liverpool érdeklődött iránta. Olsen egyébként nem kimondottan bravúrkapus, hanem megbízható, nyugodt figura. Svéd. Pontosabban dán, de Svédországban nőtt fel.

A horvát támadó középpályás, Ante Coric pedig Ausztriában, Salzburgban, ahová a Hrvatski Dragovoljactól került (édesapja, Miljenko korábban az osztrákok játékosmegfigyelője volt, de ezért a tehetségért igazán nem kellett messze mennie, ma a horvát klubnál sportigazgató az atya, kinek másik fia, a szintén salzburgi nevelés Josip is profi futballista), de már a Dinamo Zagrebtől vették meg az olaszok, alig hatmillió euróért. Illetve: ha 2020-ig eladja őt a Roma, akkor abból tíz százalék, de maximum kétmillió euró még a zágrábiaké. Az immáron évi egymilliós fizetést húzó Coric csaknem százötvenszer játszott a Dinamóban, egy híján ötven kanadai pontot termelt, a felnőtt válogatottban már két évvel ezelőtt bemutatkozott, kerettag volt a 2016-os Európa-bajnokságon, és még csak most 21 esztendős. Abszolúte meglepő módon a sajtó az új Luka Modricként kezeli őt.

A még egy kicsit távolabbi jövőnek szól a 18 éves francia középső védő, William Bianda átigazolása, a korosztályos válogatott tehetségért hatmillió eurót kért és kapott Lens (ötmilliónyi a prémium). Bianda eleddig összesen hétszer játszott a felnőttek között, öt másodosztályú bajnokin és két kupameccsen, 510 percet töltött a pályán. Sokkal-sokkal rutinosabb nála az olasz válogatottban is már stabil csapattag középpályás, Bryan Cristante, akit nevelőklubja, a Milan négy éve 5.2 millióért eladott a Benficának, amely a Palermónak, a Pescarának, majd 2017 elején az Atalantának is kölcsönadta őt, ahol valósággal berobbant a Serie A-ba. A bergamóiak érvényesítették ötmilliós opciójukat, hogy ugyanannyiért íziben kölcsön is adják a Romának. Cristante játékjoga a Transfermarkt szerint 25 millió eurót ér, jövőre maximum (!) 15 milliós fixért és tízmilliós bónuszokért megvehető. A Milan szívhatja a fogát, nem bízott a középpályásban, aki pedig színeiben már 16 évesen bemutatkozott a BL-ben, míg a Benfica kárenyhítésként megkapja majd a transzferdíj 15 százalékát. Lemaradt mindenről: a Borussia Dortmund.

Négymillióért jött egy cserekapus, az egykori olasz válogatott kerettag, a volt Juventus-, Parma- és Sampdoria-játékos Antonio Mirante, aki már 35 éves, tehát nagyon nagy szüksége volt a rutinjára. Annak idején a Parma egy bizonyos Marco Rossiért cserélte el őt a Samppal, de ő nem az a Marco Rossi. Alig félmillióból megúszták ellenben Tottiék Daniel Fuzato megvételét a Palmeirastól, minden bizonnyal a korábbi U20-as válogatott játékosban látják az új Alissont.

A vételár szerinti lista legvégén szerénykedik a spanyol középső és bal oldali védő, Iván Marcano, de nem képességei miatt, a 31 éves játékos ingyen érkezett az FC Portótól. Visszatért kölcsönből a nigériai jobbhátvéd, Abdullahi Nura, akiért – még szívproblémái kiderülése előtt – a Barcelona is érdeklődött. Honfitársa, Umar Sadiq egy évre kölcsönbe a Rangershöz került.

Tegyük fel, hogy már senki sem érkezik a klubhoz (a kapusposztra korábban kiszemelt Kasper Schmeichel, Jasper Cillessen vagy Alphonse Areola már biztosan nem, Christian Pulisic és Benjamin Pavard túlnőtte a Roma pénzügyi lehetőségeit, az ajaxos Hakim Zijehet fölösleges lenne Pastore és Coric nyakára hozni, a két fiatal szélső, az ausztrál csodakölyök Daniel Arzani és az idén is felkapott francia Nicolas Pépé nemigen kerülne a kezdőbe), akkor sincs nagy baj, Di Francesco máris össze tud dobni egy R. Olsen (Mirante) – Florenzi (Karsdorp), Manolasz (J. Jesus, Bianda), Fazio (Marcano, Castán, Gyömbér), Kolarov (Lu. Pellegrini, Santon) – Strootman (Gonalons), Pastore (Zaniolo, Coric), Lo. Pellegrini (De Rossi, Cristante) – J. Kluivert (El Shaarawy), Dzeko (Schick), Perotti (Verde, Ünder) csapatot. A keret összértéke per pillanat, azaz kedden, 382 millió euró.

Ez jelentősen nőhet, ha a kiszemelt bal oldali támadó középpályások közül az egyiket sikerül megfogni: a leverkuseni Leon Bailey, a lipcsei Emil Forsberg és az amszterdami David Neres is megérett már a továbblépésre, ellenben a West Ham Marko Arnautovicát nehéz lesz elcsábítani magas, évi hatmillió eurós fizetése miatt, és kérdés, a Milan anyagi gondjait enyhíti-e Suso eladásával (és cserébe Perotti beszámításával), a Marseille pedig lemond-e Florian Thauvinről.

Dries Mertensért mélyen a zsebbe kell nyúlni, nem tudni, mit lépne a 35 milliót és bónuszokat kérő Nápoly egy komoly ajánlatra, figyelembe véve hogy a belga már 31 éves. A fiorentinás Federico Chiesa kegyeiért pedig a Juventusszal kell versenyt futni (de inkább jövő nyáron, mint most, a rómaiak első ajánlata a Football Italia szerint negyvenmillió plusz El Sha játékjoga, de Gersont is be lehet vonni ebbe az táncba), a spanyol válogatott Mikel Oyarzabal (Real Sociedad) is negyvenmilliós tétel.

Szóba került még Ángel Di María, aki szintén mozdítható Párizsból, de szintén nem olcsón. Gazdaságosabb vétel és jóval fiatalabb az argentinnál az idén a squadra azzurrában is bemutatkozó, nagy Di Francesco-kedvenc Domenico Berardi, ha enged a Sassuolo a harmincmilliós kikiáltási árból, a brazil Marlos (Sahtar Doneck) pedig már szintén harmincas, mint Di María. Ha a Malcom-ügyből indulunk ki, van a Romának negyvenmilliója egy szélsőre, persze nem feltétlenül lesz a Mister X-e egy harmadik X-es ász ennyiből.

Juan Cuadrado is ennyi, az ügynöke egyébként bejáratos a rómaiak székházába, hiszen ő intézi Alessandro Florenzi szerződés-hosszabbítását, és egyáltalán nem mellékesen Suso és Bertolacci ügyeit is ő viszi... Egyébként Milánóban is olvassák a sportlapokat: Suso 38 milliós kivásárlási ára lejárt július idusán, a Romától meglepő módon 40 millió eurót kérnek.

Pavard helyett befuthat, Lipcséből Lukas Klostermann, a német U21-es válogatott erőssége, ő a védelem összes posztján bevethető, a bal szélen ügyeskedik a másik hírbe hozott, a Genoa Diego Laxaltja.

Lukas Klostermann Lipcséből érkezhet a Roma védelmébe (Fotó: AFP)
Lukas Klostermann Lipcséből érkezhet a Roma védelmébe (Fotó: AFP)


A 17 éves Gabriel Brazao lehet majd az új Alisson,
ha elengedi őt a Cruzeiro, a Rómában mindig is erős dél-amerikai vonalat az argentin védő, Leonardo Balerdi (Boca Juniors, érte 6.8 milliónál többet kell fizetni abszolúte ismeretlen volta ellenére is), a középpályás mindenes Roger Guedes (a Palmeirastól jövőre veszi meg a kínai Santung Luneng) vagy a jobbhátvéd Guga (Avaí) képviselheti, a legmeglepőbb kiszemelt azonban az izraeli középpályás, Manor Szolomon (Maccabi Petah Tikva).

Máris bombaerős a középpálya középső része, mondjuk ezt még akkor is, ha Jack Wilshere végül mégsem ide írt alá, a fő kiszemelt ide a friss világbajnok Steven Nzonzi (kivásárlási ára La Liga-kluboknak 35 millió, ennél Monchi tízmillióval kevesebbet adna egykori munkaadójának, pontosabban még abból is kettő bónusz lenne), és nem lenne sokkal olcsóbb a lyoni, 21 éves Tanguy Ndombélé sem – a hazai variáció a 18 éves Sandro Tonali a Bresciából, akire az Inter és a Juventus is felfigyelt már, és a torinóiakkal futnak versenyt a Braga tinijéért, az U19-es válogatottban a gólokat szép ütemben termelő, 15 milliós kivásárlási árú Trincaóért is.

Utóbbi leigazolásával sietni kell, augusztus után a kivásárlási ára megduplázódik. A mexikói Héctor Herrerával nem kell kapkodni: az övé fix negyven. Pedig jövőre lejár a szerződése…

Érdekes, hogy klasszikus, ismert középcsatárt csak egyet szőttek össze az illetékes lapokban a Romával: Mario Balotellit.

Természetesen lesznek még távozók: az egykori zseniígéret szélsőért, a hatmillió euróért árult Daniel Verdéért az Udinese, a Benevento, a Reims, a Bordeaux, az FC Porto (ott ügynöke személyesen tárgyalt már) és az Alavés áll sorba, Gyömbér Norbert a római kispad elől a Leganéshez vagy a Salernitanához menekülhet, a lassan 32 éves Castánt elviheti az Udinese, a Vasco da Gama vagy a Genoa, de kivárnak, mert már az is szóba került, hogy a Roma felbontja a bekk szerződését. Egy brazil adó szerint Castán már megegyezett a Vascóval, amely pénzt azonban nem tud fizetni érte.

Megingott a francia Maxime Gonalons helye a kezdőben, 11 millió körüli summáért az Everton, a Crystal Palace, a Watford, a Brighton vagy a Villarreal viheti el, kisebb összegért a Torino (az Arsenal és a Barca által is körülszirénkedett N'Zonzi állítólag megegyezett már a Romával, de arra vár, hogy honfitársát eladják); hasonló cipőben jár a harmincéves Diego Perotti is, érte ugyebár a Milan és a Valencia jelentkezett be, legalábbis a talján sajtó szerint, Stephan El Shaarawy ellenben a Fiorentinával lehet cserealap, és olvastunk egy 16 milliós Torino-ajánlatról, de a támadó és ügynöke is bejelentette, hogy nincs kedvük semmiféle átigazoláshoz.

Nagy pénz folyhat be ellenben Cengiz Ünderért, lásd a Tottenham érdeklődését, de akkor a török lehet a Roma új Szalahja, mindkét értelemben. Az angolok első ajánlata 35 millióról szólt, de srófolják ezt még feljebb is.

Juan Jesus körül a Torino, a Zenit, a Galatasaray és az FC Porto legyeskedik, Alessandro Florenzi minden bizonnyal meghosszabbítja a jövő nyáron lejáró szerződését, a Juventus, az Inter és az Atlético Madrid heves érdeklődése ellenére is, és évi jó hárommillió eurót keres majd (az Inter négyet sem sajnált volna tőle).

OLASZORSZÁG, SERIE A, NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK
2018

ATALANTA
Érkezett: Davide Bettella (Inter, 7 000 000 euró), Bryan Cristante (Benfica, kölcsön után végleg, 5 000 000), Marco Tumminello (Roma, 5 000 000), Marco Carraro (Inter, 5 000 000), Pierluigi Gollini (Aston Villa, kuv., 4 300 000), Arkadiusz Reca (Wisla Plock, 4 000 000)
Kölcsönbe: Duván Zapata (Sampdoria, 14 000 000), Marco Varnier (Cittadella), Mario Pasalic (Chelsea, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Matteo Pessina (Spezia), Salvatore Molina (Avellino), Simone Emmanuello (Cesena), Gaetano Monachello (Ascoli), Alberto Almici (Cremonese), Bryan Cabezas (Avellino), Emanuele Suagher (Cesena), Fabio Eguelfi (Cesena), Marco Sportiello (Fiorentina), Federico Mattiello (SPAL), Christian Capone (Pescara), Marco D'Alessandro (Benevento), Luca Vido (Cittadella), Berat Djimsiti (Benevento), Davide Agazzi (Foggia), Boris Radunovics (Salernitana), Alberto Dossena (Siena), Michele Canini (Cremonese), Luca Valzania (Pescara), Guido Marilungo (Spezia), Kecskés Ákos (Korona Kielce)
Távozott: Jasmin Kurtic (SPAL, kuv., 4 800 000), Alberto Paloschi (SPAL, kuv., 4 000 000), Giuseppe De Luca (Virtus Entella, kuv., ingyen), Kecskés Ákos (Lugano), Michele Canini (Feralpisalo, i.)
Kölcsönbe: Bryan Cristante (Roma, 5 000 000), Joao Schmidt (Rio Ave), Davide Agazzi (Livorno), Alberto Almici (Hellas Verona), Marco Sportiello (Frosinone), Marco Carraro (Foggia), Federico Mattiello (Bologna), Andrea Petagna (SPAL, 3 000 000), Gaetano Monachello (Pescara), Fabio Eguelfi (Hellas Verona), Luca Vido (Perugia), Bryan Cabezas (Fluminense), Nicolas Haas (Palermo), Alberto Dossena (Pistoiese), Boris Radunovics (Cremonese)
Kölcsönből vissza: Luca Rizzo (Bologna), Mattia Caldara (Juventus), Alessandro Bastoni (Inter), Leonardo Spinazzola (Juventus)

BOLOGNA
Érkezett: Diego Falcinelli (Sassuolo, 10 000 000), Lukasz Skorupski (Roma, 9 000 000), Federico Santander (Köbenhavn, 6 000 000), Mattias Svanberg (Malmö FF, 4 500 000), Arturo Calabresi (Roma, 200 000), Mitchell Dijks (Amsterdam, i.), Felipe Avenatti (Sportivo Luqueno, kuv., 4 000 000)
Kölcsönből vissza: Federico Mattiello (Atalanta)
Kölcsönből vissza: Vécsei Bálint (Lugano), Luca Rizzo (Atalanta), Nehuén Paz (Lanús), Mariosz Oikonomu (Bari), Orji Okwonkwo (Brescia), Alex Ferrari (Hellas Verona), Bruno Petkovic (Hellas Verona), Filippo Falco (Pescara)
Távozott: Simone Verdi (Napoli, 25 000 000), Federico Di Francesco (Sassuolo, 10 000 000), Adam Masina (Watford, 5 000 000), Antonio Mirante (Roma, 4 000 000), Deian Boldor (Hellas Verona, kuv., 100 000), Filippo Falco (Lecce, i.), Vasziliosz Toroszidisz (Olympiakosz, i.)
Kölcsönbe: Lorenzo Crisetig (Frosinone), Alex Ferrari (Sampdoria), Mariosz Oikonomu (AEK Athén)
Kölcsönből vissza: Simone Romagnoli (Empoli), Cheick Keita (Birmingham City)

CAGLIARI
Érkezett: Leonardo Pavoletti (Napoli, 10 000 000), Lucas Castro (Chievo Verona, 6 500 000), Darijo Srna (Sahtar Doneck, i.)
Kölcsönbe: Alberto Cerri (Juventus, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Santiago Colombatto (Perugia), Federico Melchiorri (Carpi), Marko Pajac (Perugia), Marco Capuano (Crotone)
Távozott: Bartosz Salamon (SPAL, kuk., 2 000 000), Luka Krajnc (Frosinone, kuk., 1 000 000), Federico Melchiorri (Perugia, 800 000)
Kölcsönbe: Senna Miangue (Standard Liege), Damir Ceter (Olbia), Niccolo Giannetti (Livorno)
Kölcsönből vissza: Leonardo Pavoletti (Napoli), Leandro Castán (Roma)

CHIEVO VERONA
Érkezett: Nenad Tomovics (Fiorentina, kuv., 2 500 000), Mariusz Stepinski (Nantes, kuv., 2 500 000), Sztrahinja Tanaszijevics (Rad Beograd, kuv., 300 000), Emanuele Giaccherini (Napoli, kuv., i.), Filip Djordjevics (Lazio, i.)
Kölcsönből vissza: Martin Valjent (Ternana), Malick Mbaye (Carpi), Lamin Jallow (Cesena), Szofjan Kijin (Salernitana), Ali Sowe (Skënderbeu), Antonio Floro Flores (Bari), Luca Garritano (Carpi)
Távozott: Lucas Castro (Cagliari, 6 500 000), Samuel Bastien (Standard Liege, 3 000 000), Massimo Gobbi (Parma, i.), Alessio Sestu (Piacenza, i.), Dario Dainelli (Livorno, i.), Bostjan Cesar (szerződése lejárt), Alessandro Gamberini (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Roberto Inglese (Napoli)

EMPOLI
Érkezett: Antonino La Gumina (Palermo, 9 000 000), Samuel Mraz (MSK Zilina, 1 500 000), Jacob Rasmussen (Rosenborg, 1 000 000), Lorenzo Lollo (Carpi, kuv., 800 000), Joel Untersee (Juventus, kuv., 500 000), Andrea Fulignati (Cesena, i.)
Kölcsönből vissza: Luca Bittante (Carpi), Simone Romagnoli (Bologna),Arnel Jakupovic (Juventus U19), Marcel Büchel (Hellas Verona)
Távozott: Riccardo Saponara (Fiorentina, kuv., 9 000 000), Alfredo Donnarumma (Brescia, 1 700 000), Vincent Laurini (Fiorentina, kuv., 1 600 000)
Kölcsönbe: Alessandro Piu (Carpi)
Kölcsönből vissza: Michele Castagnetti (SPAL), Gabriel (Milan), Sebastiano Luperto (Napoli), Nikola Ninkovics (Genoa)

FIORENTINA
Érkezett: Germán Pezzella (Betis, kuv., 9 000 000), Riccardo Saponara (Empoli, kuk., 9 000 000), Alban Lafont (Toulouse, 8 500 000), David Hancko (MSK Zilina, 2 500 000), Federico Ceccherini (Crotone, 3 000 000), Cristiano Biraghi (Pescara, kuv., 2 000 000), Vincent Laurini (Empoli, kuv., 1 600 000), Dusan Vlahovics (Partizan Beograd, 1 500 000), Christian Nörgaard (Bröndby, 3 500 000)
Kölcsönbe: Gerson (Roma)
Kölcsönből vissza: Kevin Diks (Feyenoord), Rafik Zekhnini (Rosenborg), Andrés Schetino (Esbjerg), Carlos Sánchez (Espanyol), Lorenzo Venuti (Benevento), Martin Graiciar (Slovan Liberec), Jaime Báez (Pescara)
Távozott: Nikola Kalinic (Milan, kuv., 20 000 000), Khouma Babacar (Sassuolo, 9 000 000), Bruno Gaspar (Sporting CP, 4 500 000), Nenad Tomovics (Chievo Verona, kuv., 2 500 000), Ante Rebic (Eintracht Frankfurt, kuv., 2 000 000), Milan Badelj (szl.)
Kölcsönből vissza: Gil Dias (Monaco), Diego Falcinelli (Sassuolo), Marco Sportiello (Atalanta), Simone Lo Faso (Palermo)

FROSINONE
Érkezett: Andrea Beghetto (Genoa, 1 500 000), Francesco Bardi (Inter, kuv., 1 000 000), Luka Krajnc (Cagliari, 1 00 000), Raman Chibsah (Benevento, kuv., 1 000 000), Nicola Citro (Trapani, kuv., 300 000), Cristian Molinaro (Torino, i.), Emil Hallfredsson (Udinese)
Kölcsönbe: Edoardo Goldaniga (Sassuolo), Lorenzo Crisetig (Bologna), Marco Sportiello (Atalanta), Stipe Perica (Udinese), Paolo Ghiglione (Genoa)
Távozott: Roberto Crivello (szl.), Mauro Vigorito (Lecce)
Kölcsönből vissza: Andrea Beghetto (Genoa)

GENOA
Érkezett: Gianluca Lapadula (Milan, kuv., 11 000 000), Federico Valietti (Inter, 7 500 000), Christian Kouamé (Cittadella, 5 000 000), Krzysztof Piatek (Cracovia Kraków, 4 000 000), Sandro (Benevento, 2 300 000), Ervin Zukanovic (Roma, kuv., 1 200 000), Federico Marchetti (Lazio, i.), Ivan Lakicsevics (Vojvodina, i.), Koray Günter (Galatasaray, i.), Domenico Criscito (Zenit, i.), Lorenzo Callegari (PSG B, i.), Rok Vodisek (NK Olimpija, i.), Romulo (Hellas Verona, i.), Marcos Curado (Arsenal de Sarandí, 5 000 000)
Kölcsönbe: Luca Mazzitelli (Sassuolo, 1 000 000), Andrei Radu (Inter)
Kölcsönből vissza: Leonardo Morosini (Avellino), Riccardo Improta (Bari), Thomas Rodríguez (Vitória Setúbal), Paolo Ghiglione (Pro Vercelli), Petar Brlek (Wisla Kraków), Asencio (Avellino), Nikola Ninkovics (Empoli), Riccardo Fiamozzi (Pescara)
Távozott: Mattia Perin (Juventus, 12 000 000), Armando Izzo (Torino, 8 000 000), Andrea Beghetto (Frosinone, kuv., 900 000), Leonardo Morosini (Brescia, 1 000 000), Francesco Renzetti (Cremonese, kuv., 400 000), Francesco Migliore (Cremonese, 400 000), David Milinkovic (Hull City, 300 00), Eugenio Lamanna (Spezia, 300 000), Riccardo Improta (Benevento, i.), Miguel Veloso (szl.), Aleandro Rosi (szl.), Isaac Cofie (szl.), Luca Rigoni (Parma, i.), Giuseppe Rossi (szl.), Riccardo Fiamozzi (Lecce), Bartosz Wolski (Bytovia Bytow, i.)
Kölcsönbe: Marcos Curado (Avellino), Eddy Salcedo (Inter U19), Paolo Ghiglione (Frosinone), Lukas Zima (Livorno)
Kölcsönből vissza: Adel Taarabt (Benfica), Andrea Bertolacci (Milan)

INTERNAZIONALE
Érkezett:
Radja Nainggolan (Roma, 38 000 000), Lautaro Martínez (Racing Club, 23 000 000), Federico Dimarco (FC Sion, 7 000 000), Kwadwo Asamoah (Juventus, i.), Stefan de Vrij (Lazio, i.)
Kölcsönből vissza: Francesco Forte (Spezia), Andrei Radu (Avellino), George Puscas (Novara), Samuele Longo (Tenerife), Michele Di Gregorio (Renate), Alessandro Bastoni (Atalanta), Joao Mário (West Ham), Marco Carraro (Pescara), Rey Manaj (Granada), Axel Bakayoko (Sochaux), Raffaele Di Gennaro (Spezia), Jonathan Biabiany (Sparta Praha), Zé Turbo (Olhanense)
Távozott: Geoffrey Kondogbia (Valencia, kuv., 25 000 00), Davide Santon (Roma, 9 500 000), Federico Valietti (Genoa, 7 500 000), Davide Bettella (Atalanta Bergamo, 7 000 000), Éder (Csiangszu Szuning, 5 700 000), Jens Odgaard (Sassuolo, 5 000 000), Marco Carraro (Atalanta, 5 000 000), Nicolo Zaniolo (Roma, 4 500 000), Nagatomo Juto (Galatasaray, kuv., 2 500 000), Francesco Bardi (Frosinone, kuv., 1 000 000), Zé Turbo (Newell's Old Boys), Francesco Forte (Waasland-Beveren)
Kölcsönbe: Michele Di Gregorio (Avellino), Andrei Radu (Genoa), Rey Manaj (Albacete), Samuele Longo (Huesca), Rigoberto Rivas (Ternana), Axel Bakayoko (St. Gallen)
Kölcsönből vissza: Joao Cancelo (Valencia), Rafinha (Barcelona), Lisandro López (Benfica)

JUVENTUS
Érkezett: Cristiano Ronaldo (Real Madrid, 117 000 000), Joao Cancelo (Valencia, 40 400 000), Douglas Costa (Bayern München, kuv., 40 000 000), Mattia Perin (Genoa, 12 000 000), Andrea Favilli (Ascoli, 7 500 000), Giangiacomo Magnani (Perugia, 5 000 000), Emre Can (Liverpool, i.)
Kölcsönből vissza: Emil Audero (Venezia), Eric Lanini (Padova), Andrés Tello (Bari), Alberto Cerri (Perugia), Moise Kean (Hellas Verona), Alberto Brignoli (Benevento), Mattia Caldara (Atalanta), Luca Marrone (Bari), Leonardo Spinazzola (Atalanta), Dario Del Fabro (Novara), Luca Clemenza (Ascoli), Rogério (Sassuolo), Marko Pjaca (Schalke), Rolando Mandragora (Crotone)
Távozott: Tomás Rincón (Torino, kuv., 6 000 000), Andrés Tello (Benevento, 3 000 000), Nicola Leali (Perugia, kuv., 2 000 000), Joel Untersee (Empoli, kuv., 500 000), Kwadwo Asamoah (Inter, i.), Stephan Lichtsteiner (Arsenal, i.), Gianluigi Buffon (PSG, i.), Stefano Padovan (Casertana), Giangiacomo Magnani (Sassuolo, 5 000 000), Rolando Mandragora (Udinese, 20 000 000), Alberto Brignoli (Palermo)
Kölcsönbe: Alberto Cerri (Cagliari, 1 000 000), Emil Audero (Sampdoria, 1 000 000)
Kölcsönből vissza: Benedikt Höwedes (Schalke)

LAZIO
Érkezett: Francesco Acerbi (Sassuolo, 10 000 000), Valon Berisha (RB Salzburg, 7 500 000), Riza Durmisi (Betis, 6 500 000), Mattia Sprocati (Salernitana, 2 500 000), Silvio Proto (Olympiakosz, i.)
Kölcsönből vissza: Simone Palombi (Salernitana), Ricardo Kishna (Den Haag), Joseph Marie Minala (Salernitana), Danilo Cataldi (Benevento), Ravel Morrison (Atlas Guadalaja), Maurício (Legia Warszawa), Alessandro Rossi (Salernitana), Cristiano Lombardi (Benevento)
Távozott: Felipe Anderson (West Ham, 38 000 000), Stefan de Vrij (Inter, i.), Filip Djordjevics (Chievo Verona, i.), Federico Marchetti (Genoa, i.)
Kölcsönbe: Simone Palombi (Lecce)
Kölcsönből vissza: Nani (Valencia)

AC MILAN
Érkezett: Nikola Kalinic (Fiorentina, kuv., 20 000 000), Fabio Borini (Sunderland, kuv., 5 500 000), Ivan Strinic (Sampdoria, i.), Pepe Reina (Napoli, i.), Alen Halilovic (Hamburg, i.)
Kölcsönből vissza: Stefan Simic (Crotone), Alessandro Plizzari (Ternana), Gianmarco Zigoni (Venezia), Gabriel (Empoli), Carlos Bacca (Villarreal), Andrea Bertolacci (Genoa)
Távozott: M'Baye Niang (Torino, kuv., 12 000 000), Gianluca Lapadula (Genoa, kuv., 11 000 000), Gianmarco Zigoni (Venezia, kuv., 450 000), Niccolo Zanellato (Crotone, kuv., 300 000), Nnamdi Oduamadi (szl.), Hacim Masztur (szl.), Marco Storari (szl.)

NAPOLI
Érkezett: Fabián Ruiz (Betis, 30 000 000), Simone Verdi (Bologna, 25 000 000), Alex Meret (Udinese, 20 000 000), Vinícius Morais (Real SC, 4 000 000), Oresztisz Karnezisz (Udinese, 2 500 000), Amato Ciciretti (Benevento, i.), Amin Younes (Ajax, i.)
Kölcsönből vissza: Alberto Grassi (SPAL), Alfredo Bifulco (Pro Vercelli), Roberto Inglese (Chievo Verona), Sebastiano Luperto (Empoli), Duván Zapata (Sampdoria), Nikola Makszimovics (Szpartak Moszkva), Roberto Insigne (Parma), Emanuele Giaccherini (Chievo Verona)
Távozott: Jorginho (Chelsea, 57 000 000), Duván Zapata (Sampdoria, 17 000 000), Leonardo Pavoletti (Cagliari, 10 000 000), Jacopo Dezi (Parma, kuv., 2 000 000), Emanuele Giaccherini (Chievo Verona, i.), Pepe Reina (Milan, i.), Christian Maggio (Benevento, i.), Rafael (Sampdoria, i.), Hrvoje Milic (szl.)
Kölcsönbe: Leandrinho (Atlético Mineiro), Luigi Sepe (Parma), Zinedine Machach (Carpi), Roberto Insigne (Benevento), Amato Ciciretti (Parma), Gennaro Tutino (Carpi)

PARMA 1913
Érkezett: Jacopo Dezi (Napoli, kuv., 2 000 000), Fabio Ceravolo (Benevento, kuv., 2 000 000), Leo Stulac (Venezia, 1 300 000), Riccardo Gagliolo (Carpi, 1 000 000), Massimo Gobbi (Chievo Verona, i.), Bruno Alves (Rangers, i.), Luca Rigoni (Genoa, i.)
Kölcsönbe: Luigi Sepe (Napoli), Amato Ciciretti (Napoli)
Távozott: Pasquale Mazzocchi (Perugia, 300 000), Alessandro Lucarelli (visszavonult)
Kölcsönből vissza: Roberto Insigne (Napoli), Riccardo Gagliolo (Carpi), Amato Ciciretti (Benevento)

AS ROMA

Érkezett: Javier Pastore (PSG, 24 700 000), Justin Kluivert (Ajax, 17 250 000), Grégoire Defrel (Sassuolo, kuv., 15 000 000), Davide Santon (Inter, 9 500 00), Patrik Schick (Sampdoria, kuv., 9 000 000), Ante Coric (Dinamo Zagreb, 6 000 000), William Bianda (Lens, 6 000 000), Nicolo Zaniolo (Inter, 4 500 000), Antonio Mirante (Bologna, 4 000 000), Daniel Fuzato (Palmeiras, 500 000), Iván Marcano (FC Porto, i.), Robin Olsen (Köbenhavn, 8 500 000)
Kölcsönbe: Bryan Cristante (Atalanta, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Leandro Castán (Cagliari), Arturo Calabresi (Foggia), Marco Tumminello (Crotone), Ezequiel Ponce (Lille), Umar Sadiq (NAC), Matteo Ricci (Salernitana), Gyömbér Norbert (Bari), Daniele Verde (Hellas Verona
Távozott: Radja Nainggolan (Inter, 38 000 000), Lukasz Skorupski (Bologna, 9 000 000), Juan Iturbe (Club Tijuana, kuv., 5 000 000), Marco Tumminello (Atalanta, 5 000 000), Ervin Zukanovic (Genoa, kuv., 1 200 000), José Machín (Pescara, kuv., 800 000), Arturo Calabresi (Bologna, 200 000), Bogdan Lobont (visszavonult), Iszmail H'Maidat (visszavonult, börtönbe került fegyveres rablásért), Alisson (Liverpool, 62 500 000), Kevin Méndez (Karpati Lviv), Matteo Ricci (Spezia)
Kölcsönbe: Bruno Peres (Sao Paulo, 1 400 000), Umar Sadiq (Rangers), ), Elio Capradossi (Spezia), Gerson (Fiorentina), Ezequiel Ponce (AEK Athén), Grégoire Defrel (Sampdoria, 1 500 000), Edoardo Soleri (Almere City)
Kölcsönből vissza: Jonathan Silva (Sporting CP)

SAMPDORIA
Érkezett:
Duván Zapata (Napoli, kuv., 17 000 000), Omar Colley (Genk, 7 750 000), Vid Belec (Benevento, 400 000), Rafael (Napoli, i.)
Kölcsönbe: Jakub Jankto (Udinese), Alex Ferrari (Bologna), Júnior Tavares (Sao Paulo, 1 000 000), Emil Audero (Juventus, 1 000 000), Grégoire Defrel (Roma, 1 500 000)
Kölcsönből vissza: Federico Bonazzoli (SPAL), Antonio Palumbo (Trapani), Filip Djuricsics (Benevento), Lorenco Simic (SPAL)
Távozott: Lucas Torreira (Arsenal, 30 000 000), Patrik Schick (Roma, kuv., 9 000 000), Emiliano Viviano (Sporting CP), Ante Budimir (Crotone, kuv., 2 000 000), Ricardo Álvarez (Atlas Guadalaja, i.), Ivan Strinic (Milan, i.), Filip Djuricsics (Sassuolo, i.), Andrés Ponce (Anzsi)
Kölcsönbe: Duván Zapata (Atalanta, 14 000 000), Antonio Palumbo (Salernitana), Federico Bonazzoli (Padova)
Kölcsönből vissza: Gianmarco Ferrari (Sassuolo), Vid Belec (Benevento)

US SASSUOLO
Érkezett:
Federico Di Francesco (Bologna, 10 000 000), Khouma Babacar (Fiorentina, 9 000 000), Jens Odgaard (Inter, 5 000 000), Leonardo Sernicola (Ternana, 200 000), Filip Djuricsics (Sampdoria, i.), Kevin-Prince Boateng (Eintracht Frankfurt, i.), Mehdi Bourabia (Konyaspor, 2 250 000), Jeremie Boga (Chelsea, 3 900 000), Giangiacomo Magnani (Juventus, 5 000 000)
Kölcsönből vissza: Marcello Trotta (Crotone), Gianluca Scamacca (Cremonese), Diego Falcinelli (Fiorentina), Gianmarco Ferrari (Sampdoria), Federico Ricci (Crotone), Filippo Bandinelli (Perugia)
Távozott: Grégoire Defrel (Roma, kuv., 15 000 000), Diego Falcinelli (Bologna, 10 000 000), Pietro Iemmello (Benevento, kuv., 4 750 000), Luca Antei (Benevento, kuv., 2 750 000), Davide Biondini (szl.)
Kölcsönbe: Francesco Acerbi (Lazio, 10 000 000), Matteo Politano (Inter, 5 000 000), Luca Mazzitelli (Genoa, 1 000 000), Edoardo Goldaniga (Frosinone), Ettore Gliozzi (Siena), Giovanni Sbrissa (Siena), Riccardo Marchizza (Crotone)
Kölcsönből vissza: Khouma Babacar (Fiorentina), Rogério (Juventus)

SPAL 2013
Érkezett: Jasmin Kurtic (Atalanta, kuv., 4 800 000), Alberto Paloschi (Atalanta, kuv., 4 000 000), Federico Viviani (Hellas Verona, kuv., 3 300 000), Bartosz Salamon (Cagliari, kuv., 2 000 000), Alfred Gomis (Torino, kuv., 1 500 000), Johan Djourou (Antalyaspor, i.), Gabriele Moncini (Cesena, i.)
Kölcsönbe: Vanja Milinkovics-Szavics (Torino), Lorenzo Dickmann (Novara), Mattia Valoti (Hellas Verona), Mohamed Faresz (Hellas Verona), Andrea Petagna (Atalanta, 3 000 000)
Kölcsönből vissza: Michele Castagnetti (Empoli)
Távozott: Michele Castagnetti (Cremonese, 1 000 000), Boukary Dramé (szl.), Marco Borriello (szl.)
Kölcsönbe: Mattia Finotto (Cittadella)
Kölcsönből vissza: Alberto Grassi (Napoli), Alex Meret (Udinese), Federico Bonazzoli (Sampdoria), Lorenco Simic (Sampdoria), Federico Mattiello (Atalanta Bergamo)

TORINO
Érkezett:
M'Baye Niang (Milan, kuv., 12 000 000), Soualiho Meité (Monaco, 12 000 000), Armando Izzo (Genoa, 8 000 000), Tomás Rincón (Juventus, kuv., 6 000 000), Bremer (Atlético Mineiro, 5 800 000), Nicolas N'Koulou (Olympique Lyon, kuv., 3 500 000), Erick Ferigra (Fiorentina U19, 150 000)
Kölcsönből vissza: Vitalie Damascan (Sheriff Tiraspol), Arlind Ajeti (Crotone), Lucas Boyé (Celta Vigo), Danilo Avelar (Amiens), Andrea Zaccagno (Pistoiese), Alfred Gomis (SPAL), Vittorio Parigini (Benevento), Samuel Gustafson (Perugia), Szasa Lukics (Levante)
Távozott: Antonio Barreca (Monaco, 12 000 000), Alfred Gomis (SPAL, 1 500 000), Cristian Molinaro (Frosinone, i.), Nicolás Burdisso (szl.)
Kölcsönbe: Danilo Avelar (Corinthians), Vanja Milinkovics-Savics (SPAL), Samuel Gustafson (Hellas Verona), Lucas Boyé (AEK Athén)

UDINESE
Érkezett: Felipe Vizeu (Flamengo, 5 000 000), Juan Musso (Racing Club, 3 850 000), Nicholas Opoku (Klub Afrikain, 1 500 000), Hidde ter Avest (Twente, i.), Petar Micsin (Csukaricski, i.), Darwin Machís (Granada), Ignacio Pussetto (Huracán, 8 000 000), Rolando Mandragora (Juventus, 20 000 000)
Kölcsönbe: Nícolas (Hellas Verona)
Kölcsönből vissza: Thomas Heurtaux (Hellas Verona), Mamadou Coulibaly (Pescara), Emmanuel Badu (Bursaspor), Alex Meret (SPAL), Molla Wagué (Watford), Antonio Vutov (Levszki Szófia), Mauro Coppolaro (Brescia), Panajotisz Koné (AEK Athén), Edenilson (Internacional), Yrondu Musavu-King (St. Gallen), Oresztisz Karnezisz (Watford), Alexandre Coeff (Stade Brest), Lucas Evangelista (Estoril Praia), Ewandro Costa (Estoril Praia), Melker Hallberg (Kalmar FF)
Távozott: Alex Meret (Napoli, 22 000 000), Silvan Widmer (FC Basel, 4 500 000), Oresztisz Karnezisz (Napoli, 2 5000 000), Albano Bizzarri (Foggia, i.), Maxi López (szl.), Edenilson (szl.), Alexandre Coeff (szl.), Lucas Evangelista (Nantes, 4 000 000), Melker Hallberg (Vejle), Emil Hallfredsson (Frosinone)
Kölcsönbe: Mauro Coppolaro (Venezia), Jakub Jankto (Sampdoria), Stipe Perica (Frosinone)
Kölcsönből vissza: Francesco Zampano (Pescara)

Lezárva kedden délben, vastaggal az elmúlt hét átigazolásai.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik