„Egy csillag lehullott"; „Hideg, mint egy uborka" – a futballvilág búcsúja Pirlótól

ILKU MIKLÓSILKU MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2017.11.07. 14:20
null
Egy korszak lezárult – Andrea Pirlo visszavonult (Fotó: nycfc.com)
Huszonkét évvel, öt hónappal és tizenhat nappal az első profi felnőttmérkőzése után bejelentette a visszavonulását Andrea Pirlo. A világbajnok és kétszeres Bajnokok Ligája-győztes labdarúgóról csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, posztján generációjának egyik (ha nem a...) legjobbja volt. „Grazie Maestro”, avagy így búcsúzik a futballvilág a 38 éves zsenitől.

 

ANDREA PIRLO – NÉVJEGY
Született: 1979. május 19., Flero (Olaszország)
Klubjai: Brescia (1995–1998, 2001 – kölcsönben), Inter (1998–2001), Reggina (1999–2000, kölcsönben), AC Milan (2001–2011), Juventus (2011–2015), New York City FC (2015–2017)
Válogatottság: 116 mérkőzés/13 gól
Sikerei: 6x olasz bajnok, 2x Bajnokok Ligája-győztes, 2x Olasz Kupa-győztes, 2x európai Szuperkupa-győztes, 2x Olasz Szuperkupa-győztes, klubvilágbajnok, világbajnok (2006)

Mint azt megírtuk,Andrea Pirlo hétfőn nyílt levélben jelentette be, hogy befejezi a profi pályafutását. A Bresciában nevelkedő középpályás később megfordult a Regginában, az Interban, az AC Milanban, a Juventusban és végül a New York City FC-ben.

A Milannal két bajnoki címet, egy kupagyőzelmet és két BL-elsőséget szerzett, valamint európai Szuperkupa-győztesnek és klubvilágbajnoknak is mondhatja magát. A Juventusszal négyszer ünnepelhetett bajnoki elsőséget, egyszer pedig kupadiadalt. Pirlo 2002 és 2015 között 116-szor húzta magára az olasz címeres mezt, 2006-ban világbajnok lett, míg 2012-ben ezüstérmet nyert az Európa-bajnokságon. Visszavonulása nagy veszteség a modern futball számára. Hogy mekkora? Azt maguk a főszereplők elmondják helyettünk...

„Csendes vezér volt, a lábával beszélt" – mondta róla az olasz válogatottat 2006-ban vb-címig vezető edző, Marcello Lippi. Hasonló véleményen van egy másik volt trénere, Carlo Ancelotti, akivel a Milannál dolgozott együtt. „Andrea csodálatos futballista. Más jelzővel nem is lehet őt leírni.” Ciro Ferrara, a Juventus korábbi trénere, az olasz válogatott volt másodedzője is Pirlo személyiségét emelte ki. „Róla nem olvashattál a hírekben, csendes ember, de a valaha élt egyik legjobb futballista.”

AZ OLASZ SZÖVETSÉG BÚCSÚJA


Utolsó edzője, Patrick Vieira sem fukarkodott a dicsérettel. „Az egyik legjobb védekező középpályás volt, aki megreformálta a hatos pozíciót. Előtte ezen a poszton csak a labdaszerzés volt a cél, most már viszont ugyanolyan ügyesnek kell lenned a labdával, mint a tízesnek" – mondta a New York City FC francia trénere.

A volt csapattársak is csak áradozva írtak/beszéltek róla. „Bárki, aki Andreával játszott, megértette az egyedi szó jelentését. Egy bajnok, aki egyszerre volt pazar játékos, elegáns és alázatos is. Amikor a Juventusba igazolt, az volt az első gondolatom, hogy van isten" – méltatta Pirlót Gianluigi Buffon, a Juventus kapusa.



„Ha megnézed Pirlót, olyan akarsz lenni, mint ő. Mindennap lehet tanulni tőle valamit" – így Paul Pogba, aki a Juventusban futballozott együtt a visszavonuló klasszissal. „Amikor nála volt a labda, azt kérdeztem magamtól, tényleg profi futballista vagyok-e" – emlékezett vissza a milanos időszakra Gennaro Gattuso.

„Egy újabb zseniális labdarúgó akasztotta szögre a cipőjét. Nagyszerű játékos, nagyszerű ember, nagyszerű barát" –írta róla Alessandro Nesta, aki a Milan 2011-es bajnoki aranyérmének ünnepléséről posztolt közös fotóval búcsúzott. A nyáron visszavonuló Francesco Totti az alábbi szavakkal méltatta Pirlót: „Megtisztelő volt veled és ellened játszani, egy igazán stílusos bajnok vagy!”

Unico Inimitabile Fenomeno. Ho avuto l'onore di giocare con te , grazie di tutto Andrea! Ps.. Per me potevi giocare ancora dieci anni #andreapirlo

218.7k Likes, 489 Comments - Mario Balotelli (@mb459) on Instagram: "Unico Inimitabile Fenomeno. Ho avuto l'onore di giocare con te , grazie di tutto Andrea! Ps.. Per..."



„Egyedi, utánozhatatlan, fenomén. Megtisztelő volt a csapattársadnak lenni, köszönöm. Utóirat: tőlem még vagy tíz évig játszhatnál" – vette humorosra a figurát az olasz fenegyerek, Mario Balotelli. „Megtiszteltetés volt veled egy csapatban futballozni. Grazie, Maestro!" – köszönt ela tökéletes férfitőlNew York-i cimborája, David Villa. Egy másik tengerentúli volt csapattárs, Frank Lampard egy közös edzőtermi képpel búcsúzott, kiemelve, hogy Pirlo a pályán és azon kívül is nagyszerű volt.

A NEW YORK CITY FC MEGHATÓ VIDEÓJA


„A szíve 35-öt ver percenként. Hideg, mint egy uborka" – mondta Pirlóról Gianluca Vialli, az olasz válogatott egykori csatára. „Pirlóhoz passzolni olyan volt, mint eldugni a labdát egy biztonságos helyre" – jött a dicséret Zbigniew Boniektől, a Juventus korábbi csatárától.

Pirlo nagyságát mutatja, hogy ellenfelei is ódákat zengenek róla. „Futballista csupa nagybetűvel, lenyűgöző. Minden korosztályban játszottunk egymás ellen, mígnem felnőttként is találkoztunk a pályán, amikor az Interben, a Milanban és a Juventusban szerepelt. Mindig is nagy csodálója voltam" – eme szavakat pedig nem más, mint a Barcelona korábbi klasszisa, Xavi mondta róla. „Egy másik bolygóról jött" – így a Barcelona jelenlegi játékosa, Gerard Piqué.

„A világ legnagyszerűbb irányítója" – méltatta az olaszt Paul Scholes, a Manchester United klubikonja. „Andrea Pirlo bejelentette a visszavonulását. Generációja egyik nagyszerű középpályása. Milyen csodálatos futballista!” – emlékezett meg róla Gary Lineker.

„Ízléses, elegáns és mindörökké világbajnok. Nagyon fog hiányozni a tehetséged, Andrea. Boldog visszavonulást” – olvasható a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) Twitterén. „Professzor, Építész, Mozart” – az európai szövetség (UEFA) Pirlo beceneveivel köszönt el.


VÉGEZETÜL A JUVENTUS ÖSSZEÁLLÍTÁSA, A TÖKÉLETES ZÁRSZÓ – VIGYÁZAT, LIBABŐRÖS PILLANATOK!


Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik