A „török Dybala”, aki a PL-be vágyik – itt a Serie A új csillaga?

M. D.M. D.
Vágólapra másolva!
2018.02.22. 20:18
null
Cengiz Ünder lehet az AS Roma következő sztárja (Fotó: AFP)
Francesco Totti visszavonulása és Mohamed Szalah Liverpoolba igazolása után feltehették magukban a kérdést az AS Roma labdarúgócsapatának szurkolói: „Ki lesz a következő sztárjátékosunk?” Nos, úgy tűnik, hogy február végére választ kapunk a kérdésre: Cengiz Ünder. A 20 éves támadó ebben a hónapban eddig öt találatot és egy gólpasszt jegyzett, szerda este pedig minden idők legfiatalabb török gólszerzője lett a Bajnokok Ligája történetében. Bemutatjuk a „farkasok” üdvöskéjét, a Serie A legújabb felfedezettjét.

Cengiz Ünder 1997. július 14-én született a Törökország nyugati részén fekvő Sindirgiben. Pályafutását a Bucaspor ifjúsági csapatánál kezdte, majd 2013-ban az Altinorduhoz került, melynek fő profilja a fiatalok felépítése. A török másodosztályban az első idényében 20 mérkőzésen öt gólt és gólpasszt ért el, míg a másodikban 31 meccsen hat találat és négy assziszt fűződött a nevéhez. 2016 nyarán lecsapott rá a feltörekvő isztambuli nagycsapat, a jelenleg Gaël Clichyt és Emmanuel Adebayort is soraiban tudó Istanbul Basaksehir, amelynél olyan teljesítményt nyújtott, hogy felkeltette Monchi, az AS Roma sportigazgatója figyelmét. Ünder kilenc góllal és hét gólpasszal zárta az idényt, míg együttese a Besiktas mögött második lett a török bajnokságban.

A Roma nem tétovázott, tavaly nyáron 13.4 millió euróért megvásárolta a tehetséges támadót, aki hivatalosan július 14-én, 20. életévének betöltése napján lett az olasz klub játékosa. Ennek viszont nem minden Roma-szurkoló örült. Sokan úgy vélték, Ünder nem váltja majd be a hozzá fűzött reményeket és középszerű futballista válik belőle.

A szezon első felében nem sok jel utalt arra, hogy a kétkedőknek nem lesz igazuk, Ünder ugyanis a Roma színeiben az első 14 tétmérkőzésén gólt és gólpasszt sem jegyzett. Februárban viszont átszakadt a gát. A bajnokságban és a Bajnokok Ligájában az előző négy meccsén négy gólt hozott össze és egy gólpasszt osztott ki, amivel valósággal betört a köztudatba, és elhallgattatta a kritikusait.

ÜNDER ELSŐ GÓLJA A BAJNOKOK LIGÁJÁBAN

„Cengiz ugrásszerűen előrelépett a közelmúltban, de a fejlődési folyamata még nem ért véget” – nyilatkozta róla a hónap elején Eusebio Di Francesco, az AS Roma vezetőedzője. Ahogy a szakember is mondta, a csúcs még odébb van, ám Ünder megtette az első lépéseket ahhoz, hogy újabb szintet lépjen.

A válogatottban az eddigi hét fellépésén három gólt szerző támadót nem véletlenül emlegetik a török Paulo Dybalaként, a játékstílusa ugyanis nagyon hasonlít a Juventus argentin támadójáéra. Ballábas, alacsonyan van a súlypontja, jól és gyorsan cselez, remek ütempasszai vannak és (jóval) átlagon felüli a rúgótechnikája. Di Francesco 4–2–3–1-es hadrendjében a támadósor mindkét szélén és középen is bevethető.

Amivel még adós: a nagycsapatok ellen egyelőre nem bizonyított. A Sahtar Doneck ellen szerdán értékes gólt szerzett a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében – ezzel 20 évesen és 222 naposan az AS Roma történetének második legfiatalabb gólszerzője lett a BL-ben Antonio Cassano után –, de a hazai színtéren még nem tört borsot a közvetlen riválisok, a bajnoki címért harcoló csapatok orra alá. Eddigi góljait a tabella utolsó két helyezettjének, a Veronának és a Beneventónak, valamint az Udinesének lőtte. Vasárnap az AC Milan, majd jövő héten a Napoli ellen a „nagyok” ellen is leteheti a névjegyét.

A VERONA ELLENI GÓL

A BENEVENTO ELLEN KIOSZTOTT EGY GÓLPASSZT, MAJD LŐTT KÉT GÓLT

AZ UDINESE ELLENI TALÁLAT

Ha ezt a lépcsőt is sikerül megugrania és töretlenül halad a fejlődése, akkor nem biztos, hogy a Romának sikerül majd sokáig megtartania. Az Istanbul Basaksehirnél mutatott produkciójára már állítólag a Manchester United, a Manchester City, a Tottenham és a Chelsea is felfigyelt, ami kapóra jöhet számára, az álma ugyanis a Premier League.

„Minden futballista olyan csapatokban szeretne játszani, mint a Manchester United és a Chelsea. Hiszem, hogy egy nap ezen sztárklubok egyikében szerepelhetek. A spanyol és a német bajnokságban is szívesen játszanék, de leginkább a Premier League vonz” – mondta Ünder még az előző szezonban a Milliyetnek.

Már csak idő kérdése és beteljesül az álom?

EMLÉKEZTETŐÜL
BAJNOKOK LIGÁJA

NYOLCADDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS
SAHTAR DONECK (ukrán)–AS ROMA (olasz) 2–1 (0–1)
Harkiv,
Metaliszt-stadion. V: Collum (skót).
SAHTAR DONECK: Pjatov – Butko, Krivcov (Ordec, 45+3.), Rakickij, Ismaily – Fred, Sztepanenko – Marlos, Taison, Bernard (Kovalenko, 92.) – Ferreyra. Vezetőedző: Paulo Fonseca
ROMA: Alisson – Florenzi (Bruno Peres, 71.), Manolasz, Fazio, Kolarov – De Rossi, Strootman – Ünder (Gerson, 72.), Nainggolan (Defrel, 83.), Perotti – Dzeko. Vezetőedző: Eusebio Di Francesco
Gólszerző: Ferreyra (52.), Fred (71.), ill. Cengiz Ünder (41.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik