Anthony Joshua (balra) kettő, Joseph Parker egy jelentős övet tesz kockára (Fotó: AFP)

 

Nem feltétlenül sportszerű, ha két bunyós összecsapása előtt egy harmadikról is sűrűn szó esik. A bokszvilág kimondva-kimondatlanul Anthony Joshua (20–0–0, 20 KO-TKO) és az amerikai Deontay Wilder (40–0–0, 39) mérkőzését várja. A tengerentúli óriás nemrég a kubai Luis Ortiz legyőzésével megvédte a Bokszvilágtanács (WBC) nehézsúlyú övét. Szombaton a britre vár a kötelező feladat, hogy legyőzze Joseph Parkert (24–0–0, 18), aztán lehet szó a Wilder elleni találkozóról. De erről később.

A 28 éves Joshua tavaly áprilisban Vladimir Klicsko legyőzésével futott be, tulajdonképpen egy elvesztett összecsapást fordított a maga javára a fiatalabbik Klicsko fivér technikai KO-val való legyőzésével. Joshua 26 esztendős ellenfele, Parker nem dicsekedhet Klicskóéhoz hasonló skalppal, KO-mérlege sem annyira imponáló, mint Joshuáé. Ennek ellenére az új-zélandi bokszoló önbizalmára nem lehet panasz. „Meg fogom verni, az biztos, arról viszont még nem döntöttem, hogy milyen módon. Nem tudom, hogy kiütés vagy pontozás lesz, minden attól függ, milyen passzban leszek aznap este. Az edzéseken jobban mozgok, mint bármikor, biztos vagyok benne, hogy elhódítom az öveket.”


ŐK A NEHÉZSÚLY UTÁNPÓTLÁSA
Akkorát üt, mint Tyson? Megveri Joshuát? Kicsoda ő?
Parker azt a véleményét sem rejtette véka alá, hogy ellenfele nem bírja az ütéseket, márpedig ő nem hagyja ki ezt a lehetőséget. A két bunyóst a Sky Sport szembesítette, Joshua így vélekedett új-zélandi ellenlábasáról.

„Azt mondja, hogy üvegállú vagyok, én viszont kíváncsi vagyok, van-e elég ereje, hogy ezt bebizonyítsa. Nem hiszem, hogy akkorát üt, amitől én kifekszem.” Innentől párbeszéd alakult ki a felek között, mert Parker megjegyezte: „Hidd el, elég erős vagyok, hogy kiüsselek.” „Ezek szerint ki fogsz ütni? – provokálta az egyik kevésbé jelentős világbajnoki övet (IBO) is birtokló Joshua, mire az új-zélandi kijelentette: – Igen, ez a célom.”

A 198 centi magas brit ötödik címvédésére készül, a 193 cm-es Parker harmadik alkalommal védheti meg vb-övét, utóbbi sem amatőrként, sem profiként nem volt még leütve. Nem fél a brittől, elismerte, hogy az ellenfele által legyőzött Klicsko nagyszerű bokszoló, amit respektál is. Hozzátette. „Fiatal vagyok, sikerre éhes, erős és gyors.”

Ami a gyorsaságot illeti: nemcsak az előző meccséhez képest több mint 10 fonttal kevesebbel bemérő (most kb. 107 kg) Parker gyorsult, hanem Joshua is, aki csaknem 13 fonttal nyomott kevesebbet (most majdnem 110 kg), mint a legutóbbi, októberi mérkőzése előtt.

Hogy Parker ereje és gyorsasága elég lesz-e Joshua ellen, azt majd meglátjuk. Az új-zélandi bunyós mérkőzésszervezője, David Higgins mindenesetre rávilágított egy korántsem lényegtelen részletre. „Joshua csak Wilderről dumál mindenhol, keresztülnéz Parkeren, de óriási hibát követ el, ha félvállról veszi Joe-t.” Valóban, a brit menedzsmentje részéről Eddie Hearn elismerte: „Nemcsak a közönség, hanem Joshua részéről is óriási a nyomás rajtam, hogy összehozzam ezt a mérkőzést. Tényleg nagyon akarja Wildert.”

Végül térjünk vissza Deontay Wilderre! A WBC nehézsúlyú bajnoka úgy véli, hogy Joshua nem áll ki ellene. „Hányszor hívtam már ki? Ő meg csak bujkál. Én csak azt akarom bizonyítani, hogy a legjobb nehézsúlyú vagyok a világon, és a földkerekség leggonoszabb embere.”