Testvérbosszú Texasban

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2013.04.20. 11:46
null
Saul Álvarez bosszút állna testvéréért (Fotó: Action Images)
Amellett, hogy címegyesítő mérkőzésen lép a kötelek közé nagyváltósúlyban Saul Álvarez és Austin Trout vasárnap hajnalban San Antonióban, kettőjük összecsapása Álvarez részéről egyben testvérbosszú is. Trout korábban fivérét, Rigobertót győzte le.
Volt már ilyen a boksztörténelemben, az ukrán Klicsko fivérek esetében láttunk hasonlót: Vitalij hívta ki az öccsét, Vladimirt felülmúló bunyóst és fordítva. Nyilvánvalóan volt ebben reklámfogás, és a sztorit jól el lehetett adni.

Most az Álvarez testvérek esetében hasonló a helyzet, azzal a különbséggel, hogy a mexikói párosnál nagyobb a tudásbeli különbség Saul javára, mint Klicskóék esetében. Saul 8. a boxrec.com súlycsoportoktól és szervezetektől független ranglistáján (Vitalij 4., Vladimir 5.), míg Rigobertót nem jegyzik.

Saul Álvarez (41–0–1, 30 K. O.–T. K. O.) a Bokszvilágtanács (WBC) nagyváltósúlyú övét viszi vásárra, míg ellenfele, Austin Trout (26–0–0, 14) a Bokszvilágszövetségét (WBA). Trout 2011. február 5-én győzte le pontozással Rigoberto Álvarezt a WBA megüresedett vb-trónjáért, s azóta négyszer védte meg a világbajnoki címét. Annak ellenére, hogy még csak 27 éves és veretlen, nem ő az összecsapás esélyese, mert a 22 esztendős Álvarezt a szakma az egyik legnagyobb – ha nem a legnagyobb – ígéretnek tartja, illetve már jóval több is annál. Ezért nem merész jóslat, hogy akár meg is telhet a 60 ezres Alamodome (elővételben 32 ezer jegy elkelt), s annak ellenére, hogy Trout amerikai, a közönség inkább Álvarezzel szimpatizálhat.

Igaz, ez nem különösebben izgatja: „Az nem jelent semmit, hogy a tömeg vele van. Senki se ad neki vizet, senki se tud helyette levegőt venni, s főleg senki se üt helyette. Szóval, nem aggódom a szurkolók miatt, elhallgattatom őket – nyilatkozta Trout, aki éppen Guadalajarában verte meg a mexikói Rigoberto Álvarezt a vb-övért. Első címvédése az ugyancsak mexikói David López ellen is riválisa országában volt, sőt a Puerto Ricó-i Miguel Cottót New Yorkban győzte le – ott, ahol Cotto rengeteg honfitársa él.

San Antonióhoz kapcsolódik egy érdekes párhuzam. A (szintén) mexikói Júlio César Chávez veretlen volt, amikor kisváltósúlyból felment váltósúlyba és 1993-ban a texasi városban kihívta a kategória WBC világbajnokát, Pernell Whitakert. A meccsen azóta is vitatott döntetlen született, amely egyik bunyósnak sem volt rossz: a mexikói legenda veretlen maradt, és Whitaker is megőrizte címét. Álvarez erről így beszélt: „Büszkévé tesz, hogy ilyen legendás mérkőzéshez hasonlítják a mi csatánkat. Hasonló helyzetben vagyok, mint Chávez, mert Trout személyében legalább olyan kiváló vetélytárs vár rám, mint Pernell Whitaker volt." Ebben azért van némi csúsztatás, mert Whitakerhez még senki sem hasonlította Troutot, és az összevetés fordítva sem történt meg...

Az is igaz, hogy a mexikói stábja egyáltalán nem nagyképű, edzője, Chepo Reynoso szerint Canelo – ez Álvarez beceneve – felkötheti a nadrágját: „Nagyon örülünk, hogy ilyen jó ellenfelet kaptunk. Trout veretlen világbajnok, Rigoberto Álvareztől vette el a címet és legutóbb megverte Miguel Cottót. Fiatal, céltudatos, intelligens srác, ráadásul fordított alapállású, szóval nagyon nehéz ellenfél lesz. Ezen a szinten már csak kemény csaták vannak, de be akarjuk bizonyítani, hogy Canelo komplex ökölvívó és bárkit le tud győzni, akit eléállítanak. Trout pontosan tudja, mit kell egy mérkőzésen csinálnia, gondolkodik a szorítóban, jó stratéga, amit Cotto ellen is bizonyított" – ismerte el az amerikai tudását ellenfele trénere.

Persze a mexikói tudja, rá vár, hogy a családot ért sérelemért revánsot vegyen: „Ez a vérbosszú! Ott voltam a meccsen, amikor Trout legyőzte Rigobertót. Akkor tehetetlen voltan, de mindig ott motoszkált bennem, hogy vissza kell vágnom! Ennél nagyobb motivációt el sem tudok képzelni – mondta Saul Álvarez, amire Trout így reagált: „Két évvel ezelőtt megvertem a bátyját, ha Canelo ezért vissza akar vágni, az teljesen logikus. Fűti a lehetőség, hogy megverje testvére legyőzőjét."

Mit lehet erre mondani? Majd meglátjuk.

 

KRISTÁLYTISZTA (BOKSZ)LOGIKA
A profiboksz.hu egy kommentelőjének véleménye a mérkőzésről.

„Nem vagyok szakértő, de ha azt nézzük, hogy Álvarez technikásabb, fiatalabb, gyorsabb Cottónál (saját vélemény, pedig Cotto nagy kedvenc), csak 2 cm-rel alacsonyabb Troutnál (Cotto 7 cm-rel volt alacsonyabb), akkor mennie kell ennek. Egyszerre két legyet üthet, mert ha megveri Troutot, akkor azt mondják, ment volna Cotto is. Viszont ezt hoznia kell, mert ha kikap, akkor... Látták (Álvarezék – a szerk.) a Cotto vs. Troutot, Cottóra készültek, tudják ők, hogy menni fog Trout. Álvarez még csak 22 éves, nem kellene kockáztatniuk, ráérnek pénzt csinálni belőle, viszont Trout 27 múlt, most, hogy legyőzte Cottót, önbizalma is van, és pénzt is akar keresni, ezért belementek. Ezek alapján, hogy odaengedik Trout ellen (Álvarezt – a szerk.) szerintem azt jelenti, hogy meg is veri."

 


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik