A május 5-re tervezett Las Vegas-i mérkőzés amerikai promótercége bejelentette, hogy a mexikói bokszoló egy önkéntes drogteszt során akadt fenn a szűrésen klenbuterollal. A vizsgálatot elvégző labor vezetője közölte, hogy az eltérések mértéke miatt elképzelhető, hogy szennyezett hús okozta a pozitív tesztet. A 27 éves sportoló azonnal áthelyezi edzéseit Mexikóból az Egyesült Államokba, hazájában ugyanis már többször előfordult hasonló eset, például a 2011-es U17-es labdarúgó-világbajnokságon több mint száz játékos mintájában találtak klenbuterolt.

Hasonló okokkal magyarázta vétkét 2010-ben Alberto Contador a megnyert Tour de France után, a spanyol kerekessztárt kétéves eltiltással sújtották.

Tavaly szeptember 17-én Golovkin mindhárom szervezetnél megvédte világbajnoki címét, mivel döntetlennel végződött a szintén Las Vegasban rendezett összecsapás Álvarezzel. A 35 éves kazah tizenkilencedszer védte meg a Boksz Világszövetségnél (WBA) szerzett világbajnoki címét, ötödször az elsőbbségét a Nemzetközi Bokszföderációnál (IBF) és harmadszor a Bokszvilágtanácsnál (WBC). A 37 győzelemnél és egy döntetlennél tartó Golovkint már csak egy győzelem választja el az amerikai középsúlyú Bernard Hopkins rekordjától, aki 1995 és 2005 között 20-szor védte meg vb-címét.