Ökölvívó-vb: csoda lenne a magyar éremszerzés

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2019.09.08. 17:56
null
A magyar csapatból korábban egyedül a nehézsúlyú Hámori Ádám (pirosban) járt felnőtt<strong>-</strong>világbajnokságon (Fotó: Török Attila)
Kiemelt tét, azaz olimpiai kvalifikáció nélküli ökölvívó-vb-t rendez Jekatyerinburg, de mégiscsak vb-t, hat magyar indulóval.

 

Csoda lenne a magyar éremszerzés a 20. férfi ökölvívó-világbajnokságon, ezt mondatja a realitás. Legutóbb 2009-ben, azaz tíz éve Milánóban Káté Gyula állt magyarként vb-dobogón, de az azt megelőző tizenkét évben is csak kétszer fordult elő hasonló magyar bunyóssal.

A MAGYAR CSAPAT
52 kg: Szaka István (Madárfészek Ökölvívó Akadémia/FTC). 57 kg: Gálos Roland (Mogyi Felsőváros Baja). 63 kg: Fodor Milán (Vasas-Süllős). 69 kg: Kozák László (Madárfészek Ökölvívó Akadémia/Vasas-Süllős). 81 kg: Kovács Pál (Boxing Gym Vásárhely). 91 kg: Hámori Ádám (Fitt-Box Kőszeg)

Ráadásul legmagasabban jegyzett ökölvívónk, a kétszeres Eb-bronzérmes és kétszeres olimpiai induló Harcsa Zoltán (75 kg) sem lehet ott Jekatyerinburgban, hiszen a nyáron könyökműtéten esett át, és vélhetően csak októberben lesz majd teljes értékű harcos.

Öröm az ürömben, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó-szövetség (AIBA) irányítói között mostanra már annyira elmérgesedett a helyzet, hogy az Uraltól keletre fekvő orosz nagyvárosban egyetlen olimpiai kvótát sem osztanak. Igaz, az is csak júniusban derült ki, hogy az AIBA teljes kizárásával, a NOB által felügyelve miként zajlik majd jövőre az olimpiai kvalifikáció, mi több, a nyolc új férfi súlycsoport határait is ekkor hozták nyilvánosságra.

A tokiói kvótákat két tornán lehet megszerezni: a mieinknek először március közepén az európai selejtezőn, Londonban lesz erre lehetőségük, majd május közepén Párizsban rendezik a maradék helyekért a világkvalifikációs versenyt. Kis túlzással már az is nagy szó, hogy Jekatyerinburgban éppen a nyolc olimpiai kategóriában rendezi meg az AIBA a világbajnokságot.

42. FÉRFI VILÁGBAJNOKSÁG
A program
Szeptember 9–15.: selejtezők
Szeptember 16–17.: nyolcaddöntők
Szeptember 18.: negyeddöntők
Szeptember 20.: elődöntők
Szeptember 21.: döntők

„Reálisan nézve nem lehet érmeket ígérni annak ellenére sem, hogy van egy-két srác a csapatban, aki kis szerencsével jól szerepelhet. Az elvárás, hogy mindenki kihozza magából a maximumot, aminél talán soha nem is lehet többet várni” – nyilatkozta az elutazás előtt az 1997-es budapesti világbajnokságon aranyérmes Erdei Zsolt.

A válogatott élére a nyáron új vezetőedző, ráadásul egy külföldi, az 1996-ban kazah színekben kisváltósúlyban (63.5 kg) olimpiai bronzérmes Bulat Nijazimbetov került, aki két hónapja dolgozik együtt a nemzeti csapattal.

„Az ő munkája még nem érhetett be, a jövő évi olimpiai kvalifikációs tornákra viszont reményeim szerint be fog. Bizakodó vagyok, hiszem, hogy tavasszal lesz olyan versenyzőnk vagy versenyzőink, akik kiharcolják a tokiói szereplés jogát” – mondta kötelező optimizmussal Erdei.

ERDEI ZSOLT, A MÖSZ ELNÖKE

„A világ legjobbjai ott lesznek Oroszországban, mindenki felmérheti, hol áll a nemzetközi mezőnyben. Megjegyzem, 1997-ben én is olyan világbajnokságon nyertem aranyat, amely nem volt kvalifikációs, hiszen 1998-ban nem volt olimpia.”

A vasárnapi sorsolást a négy évvel ezelőtti kettő, és a 2017-es hárommal ellentétben (az előző két vb-t kvalifikáció előzte meg) hat magyar fiú várta nagy izgalommal. Az 52 kg-os Szaka István a 16 közé jutásért a Fülöp-szigeteki Carlo Paalam, az 57 kg-os Gálos Roland a 32 közé jutásért a tajvani Csen, a 63 kg-os Fodor Milán a 32 közé jutásért a román Vasile Suciu ellen kezd, a 69 kg-os Kozák Lászlóra erőnyerőként a 16 közé jutásért egy kanadai–moldovai párharc győztese vár, a 81 kg-os Kovács Pál a 32 közé jutásért az új-zélandi Jerome Pampellonéval bokszol, míg a 91 kg-ban erőnyerő Hámori Ádám egy pikáns iraki–iráni meccs győztesével rajtol.

Jekatyerinburgban hétfőn magyar idő szerint 12 órától kezdődnek meg a küzdelmek, a finálékat pedig szeptember 21-én rendezik – már az is bravúr lenne, ha a második héten is lenne kinek szurkolni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik