Ökölvívás: szombattól Erdei Zsolt lehet a szövetség elnöke

L. PAP ISTVÁNL. PAP ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2017.04.01. 08:36
null
Erdei Zsoltban a bizalom, tőle várja a sportág, hogy véget vet a széthúzásnak (Fotó: Földi Imre)
Ha nem fordul ki sarkából a világ, szombattól Erdei Zsoltnak hívják a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnökét.

 

Csötönyi Sándort először 1996. október 26-án, többszöri újrázást követően utoljára két éve, 2015. április 25-én választották meg az ökölvívók elnökének. Igen, utoljára, hiszen az elmúlt hónapokban olyannyira megszaporodtak a teljes tisztújítást előbb szorgalmazó, majd követelő hangok, hogy az elnök elébe ment az eseményeknek, és február 13-án bejelentette: nem áll a változások útjába. (Ahhoz képest, hogy 2015-ben, ötödik megválasztása után még így nyilatkozott: „A leglényegesebb vívmányunk az, hogy továbbra is egység uralkodik a sportágban. Érzem a tiszteletet és a bizalmat a munkámmal és a személyemmel kapcsolatban.”)

VÁLTOZÁST AKARNAK

Az olimpiai bajnok, ma a hivatásos Bokszvilágszervezet (WBO) európai alelnökeként és az M4 Sport műsorvezetőjeként dolgozó Kovács István már jó ideje kampányol Csötönyi eltávolításáért, a nagy nyilvánosságban mellé sorakozott fel az első számú magyarországi profi promóter, Rácz Félix is, aki karácsony előtt emlékezetes 12 pontban fejtette ki a kívánságait „Jézuskához”, miután szerinte az elnök „úgy kezeli a MÖSZ-t, mintha a saját Kft-jét igazgatná”. Ha ez nem lett volna elég, házon, azaz a szövetségen belül is megnőtt az ellentábor hangja, így például Kovács László, a korábbi szövetségi kapitány vagy a Madárfészek Akadémiát vezető, már Csötönyi első, 1996-os elnökségében helyet kapó Wida József sem rejtette véka alá, hogy a változások híve. Ahogyan a régi filmek stáblistáján áll: és még sokan mások. Hogy mennyien, az szombaton kiderül.

Így lett az április 1-jén esedékes rendes évi beszámoló közgyűlésből mérföldkőnek ígérkező tisztújító, amelyen új vezetőket is választ a sportág. Maga Csötönyi lebegtette meg az amatőrként és profiként is világbajnoki címig jutó, ma akadémiai vezetőként és edzőként dolgozó Erdei Zsolt nevét mint lehetséges utódét, és a népszerű Madár némi gondolkozást követően be is jelentette: ringbe száll az elnöki pozícióért.

„Amióta eldöntöttem, hogy jelöltetem magam elnöknek, folyamatosan jártam az országot – mondta Erdei Zsolt, miközben éppen a Nagy Duett című népszerű televíziós műsor felvételére készült (tegyük hozzá: ilyesmi Csötönyivel tényleg nehezen lett volna elképzelhető). Minden régióba eljutottam, aki eljött, azzal találkoztam, márpedig a hívásomra sokan eljöttek, mindenütt éreztem a sportág jövőjével kapcsolatos reménykedést és persze a kételyeket is. Tudtommal egyedüli jelölt leszek a közgyűlésen, de várjuk ki a végét, ennél többet majd csak szombaton tudok mondani.”

A szövetség alapszabálya értelmében természetesen nem közfelkiáltással választják meg a magyar ökölvívás leendő irányítóit, és borítékolható az is, hogy nem lesz indulatmentes a szombati összejövetel. Ennek nem feltétlenül az eredményességben mutatkozó alapos visszaesés az oka, már csak azért sem, mert állhatna bárki a bunyósok élén, egyik pillanatról a másikra aligha tudna átütő sikereket garantálni. A sportág legutóbbi olimpiai érmét (nem tegnap volt, szeptember végén lesz tizenhét éve…) szerző Erdei Zsolt sem teszi.

„Rengeteg szakmai, pontosabban sportszakmai kérdést kaptam, talán többet is, mint a szövetség majdani irányításával kapcsolatosakat. Mindenkinek azt mondtam, olyan szakmai fórumot kell életre hívni, amely alkalmas közege a vitáknak, együtt sokra lehetünk képesek, de ez csak a második lépés, az első a szombati választás.”

Bár az 1996-os állapotokhoz képest (amikor Csötönyit pajzsra emelték, egy hatmillió forintot rejtő diplomatatáskát tett ki demonstratíve az asztalra, jelezve, hogy ezzel máris csökkentené a hiányt...) ma szinte paradicsomi a pénzügyi helyzet, akkor éppen volt friss olimpiai bajnokunk, ma még csak nem is dereng, mikor lesz legközelebb, a sportágon belüli széthúzás és általános elégedetlenség pedig nagyobb, mint valaha. Ma délutánig az olimpiai sportági szövetségek élén Csötönyi a legrégebben regnáló, ezután minden valószínűség szerint Erdei Zsolt lesz a legfrissebben megválasztott elnök. Ne irigyeljük érte!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik