Ökölvívás: milliós ajánlatokkal csábítanák vissza Tysont

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2020.05.08. 12:57
null
Mike Tysont milliós ajánlatokkal csábítanák vissza (Fotó: AFP)
Dollármilliókat ígérő ajánlatokat kapott a nehézsúlyú ex-világbajnok Mike Tyson kevéssel azután, hogy bejelentette: 53 évesen újrakezdte az edzéseket és kész megint szorítóba lépni.    

 

A leggyorsabb egy ausztrál promóter volt, aki egymillió dollárt ígért az amerikai bokszolónak, egyszersmind három lehetséges ellenfelet kínálva, az ökölvívásban is járatos olyan sportolókat, akik „főállásban” a rögbit, illetve az ausztrál futballt művelik. A Marca spanyol sportnapilap idézte a meccsszervező szavait, aki szerint Tyson fellépése „bárhol és bármikor telt házas esemény lenne”.

Érkezett ajánlat az Egyesült Államokból is: a Bardown portál híre szerint a pusztakezes, vagyis a kesztyű nélküli boksz egyik legismertebb szervezete, a BKFC elnöke 20 millió dolláros szerződést kínál az ex-bajnoknak. David Feldman elmondta, hogy az interneten látta a Tyson edzéséről készült videófelvételt, s úgy gondolja, hogy a profi boksz élő legendájának túl az ötvenen is van keresnivalója a szorítóban, a kesztyű nélkül verekedők között is.

A pusztakezes boksz Angliában vált népszerűvé a 17. században, később azonban beszüntették rendkívüli durvasága miatt. Egy ideje ismét legális sportnak számít.

Tyson profiként 1986 és 2005 között vívott 58 mérkőzéséből 50-et megnyert– 44-et KO-val –, és hatszor szenvedett vereséget. 1986 novemberében 20 évesen és négy hónaposan minden idők legfiatalabbjaként lett nehézsúlyú világbajnok, s valamennyi nagyobb szervezetnél eljutott a vb-címig. Világbajnoki öveit kilencszer védte meg címét, 1990 februárjában viszont meglepetésre kikapott Buster Douglastől, majd karrierjét bírósági ügye és börtönbüntetése törte meg.

Nehézségeit leküzdve 1995-ben visszatért és a következő évben ismét világbajnok lett, előbb a WBC-nél, majd a WBA-nél, korábbi dominanciáját viszont nem tudta megőrizni. Még 1996 novemberében kikapott Evander Holyfieldtől, az 1997 nyarán rendezett visszavágón pedig kiharapott egy darabot riválisa füléből és leléptették. A súlyos sportszerűtlenség után közel két évig nem bokszolt, viszont 1999 januárjában ismét sikeresen tért vissza és 2002 júniusában újra– és egyben utoljára– világbajnoki címmeccsen léphetett szorítóba, amelyen kiütéssel kapott ki Lennox Lewistól.

Eddigi utolsó profi meccsét 2005. június 11-én vívta Kevin McBride ellen, és hat menet után feladással veszített.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik