Ökölvívás: Gálos Roland olimpiai kvótát szerzett!

L. P. I.L. P. I.
Vágólapra másolva!
2020.03.16. 20:45
null
Gálos Roland (balra) megszerezte a magyar ökölvívás első 2020-as olimpiai kvótáját (Fotó: Török Attila)
Először nézők nélkül folytatták, majd berekesztették a londoni olimpiai kvalifikációs ökölvívótornát, a magyar csapatot azonnali hatállyal hazamenekítik – de slusszpoénként Gálos Roland megszerezte a magyar boksz első tokiói kvótáját.

 

Hétfőre felgyorsultak az események az eddig a koronavírus-járványról már-már tudomást sem véve zajló londoni olimpiai kvalifikációs tornán. Kezdődött azzal, hogy az első két nap nézőkkel teli lelátói után a folytatásban már legalább zárt kapuk mögött bonyolították le a meccseket, ami kétségtelenül nagy előre-, pontosabban inkább hátralépés. Az intézkedésre a szervezők közlése szerint „a koronavírus-járvány következtében megváltozó körülmények és az egészségügyi helyzet átgondolása” miatt volt szükség. Folytatódott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság által felállított úgynevezett Task Force munkacsoport délutáni ülésével (mindeközben az eredeti terveknek megfelelően magyar idő szerint 13 óra után a szorítóban azért elindult a hétfői program…), amely már azt volt hivatva megvizsgálni, egyáltalán folytatható-e a verseny.

A szervezők épp nyakkendőt köthettek a sorsdöntő tanácskozás előtt, amikor a mieink közül elsőként Kozák László (Vasas-Süllős, 69 kg) már ringbe is lépett. A belga Mohamed Rachem elleni meccsben nem volt sok köszönet, és a magyar váltósúlyú bunyós csak magának tehet szemrehányást azért, hogy nem jutott be a 16 közé. A belga ugyanis egyáltalán nem verhetetlen klasszis, és ha Kozák nem alszik bele az első menetbe, lett is volna ellene keresnivalója. Így viszont a második három percben hiába keményedett fel, és találta el többször tisztán a belgát, ha ezt a pontozók az első menet öt 9:10-es eredménye után már nem kultiválták, és az ennyire nem sima meccsen is 5:0-val a riválist juttatták tovább a nyolcaddöntőbe. „Hibás vagyok a vereségért, nem feküdt nekem a belga stílusa” – értékelt a szomorú Kozák László.

MENTIK A MIEINKET

„A Magyar Ökölvívó-szakszövetség az egészségügyi helyzetre való tekintettel, ahogy lehet, hazahozza a versenyzőket. A kialakult egészségügyi helyzet extra feladatok elé állította a Magyar Ökölvívó-szakszövetséget, amelyik a jelentős pluszköltségeket vállalva a lehető legkorábban hazahozza a már kiesett vagy továbbjutott versenyzőket és edzőiket. A szövetség a NOB versenyrendezési és kvalifikációs szabályait betartva maximálisan figyelembe veszi a magyar sportolók érdekeit” – írta közleményében a MÖSZ, amely a koronavírus-járvány által súlyosan nehezített körülmények között próbálja átíratni a repülőjegyeket, és ha ez nem lehetséges, akár busszal is megkísérli hazajuttatni honfitársainkat.

A 2010-es Bacskai Balázs (Vasas-Süllős, 75 kg) a litván-norvég Mindaugas Gedminast könnyedén megverte volna, csakhogy most 2020-at írunk, a tíz évvel ezelőtti amatőr Európa-bajnoki cím már a régmúlté, és a hivatásosok közül a kvalifikációra visszatérő Bacskai is csak nyomokban emlékeztetett egykori önmagára. Az első menetet ettől függetlenül gond nélkül megnyerte (nem mellesleg: az ötből már ezt is csak három pontozónál…), a folytatásban viszont eltűnt mozgásából a dinamika, és a távolról próbálkozó norvég a maga javára fordította a meccset. Így aztán Gedminas mehet majd valamikor csatába az első kiemelt, tavalyi világbajnok orosz Gleb Baksi elleni nyolcaddöntőben, Bacskai meg valahogyan megpróbálkozhat a hazautazással. „Ezt alaposan elszúrtam, abszolút nem értem, mi történt velem. Jó formában érzem magam, jók voltak a kesztyűzések, a bemelegítés is rendben ment, minden adva volt a sikerhez. Csapnivalóan bokszoltam, nem értem…” – mondta a vereséget követően Bacskai Balázs. És persze azt se feledjük, hogy ha egyáltalán rendeznek Párizsban világselejtezőt (nyilván rendeznek, csak nagy kérdés, mikor), azon akár a Bacskaival vívandó tesztmeccs helyett a hirtelen visszavonulást választó, mindössze 27 éves Eb-bronzérmes Harcsa Zoltán is lehetőséget kaphat.

Az esti program előtt aztán megjött a nem túl meglepő, már órák óta lebegtetett hír: a szervezők a nap zárultával felfüggesztik a londoni tornát. Ami egyszersmind azt is jelentette, hogy aki este kvótát szerez, olimpiai résztvevőnek tekinthető, a verseny további mérkőzéseit viszont ki tudja, hol és mikor rendezik meg…

Két magyart érintett a döntés, közülük elsőként Szaka István (FTC, 52 kg) húzott kesztyűt az ír Brendan Irvine elleni nyolcaddöntőben. Szaka odatette magát a nála egy fejjel magasabb, hosszabb karú ír azonban végig irányította a mérkőzést és egyértelmű győzelmet aratott. Így aztán a Bocskai-győztes Gálos Rolandban (Mogyi Baja, 57 kg) maradt az utolsó londoni remény, aki a bosnyák Alen Rahimic legyőzése után a finnországi orosz Arslan Khataev ellen lépett szorítóba Tokióért. Gálos az első menetben stabil előnyt épített ki a pontozóknál, ebből a küzdelmes második három percben épp elegendőt megőrzött ahhoz, hogy a záró felvonásban már a táncos boksz szépségeiből is felvillantson valamit, és megszerezte a sok sebből vérző magyar ökölvívás első 2020-as olimpiai kvótáját!

A magyar csapatból a torna felfüggesztésének pillanatában Pribojszki Kata (Sopron Gyevát, 60 kg), Nagy Tímea (Madárfészek Akadémia, 75 kg) és Fodor Milán (Vasas-Süllős, 63 kg) állt még – utóbbi éppen a kvótaküszöbön –, de hogy ők mikor folytathatják menetelésüket, annak tényleg csak Jóisten a megmondhatója…

OLIMPIAI KVALIFIKÁCIÓS TORNA, LONDON
Férfiak. A 16 közé jutásért. 69 kg:
Rachem (belga)–Kozák László p. gy. (5:0). 75 kg: Gedminas (norvég)–Bacskai Balázs p. gy. (3:2). Nyolcaddöntő. 52 kg: Irvine (ír)–Szaka István p. gy. (5:0). 57 kg: Gálos Roland–Khataev (finn) p. gy. (5:0)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik