Lehet, hogy vége Whyte pályafutásának (Fotó: AFP)

 

Meglehetősen furcsa eset borzolja a kedélyeket a brit ökölvívóberkekben: július 20-án lépett szorítóba Dillian Whyte és a kolumbiai Óscar Rivas a WBC nehézsúlyú interim (ideiglenes) világbajnoki övéért, amelyet a brit öklöző egyhangú pontozással meg is szerzett, amivel ő lett a szervezetnél a rendes világbajnok, azaz Deontay Wilder kötelező kihívója.

Mára aztán kiderült, a WBC megfosztotta bajnoki címétől Whyte-ot, miután kiderült, hogy már három nappal a mérkőzés előtt pozitív doppingmintát produkált a britek doppingellenes szervezetének (UKAD) vizsgálatakor.

A mérkőzést a pozitív minta ellenére megtartották, mert Whyte egy független testület előtti meghallgatáson tisztázta magát, ám a meccs után a WBC mégis úgy döntött, egyelőre „nem fogadja el Whyte-ot interim bajnoknak és kötelező kihívónak, amíg a saját vizsgálata véget nem ér” – idézi az AFP hírügynökség a WBC közleményét.

Whyte a WBC meghallgatásán a későbbiekben tisztázhatja magát, ha sikerrel jár, minden bizonnyal visszakaphatja a címét, ha viszont nem, akkor valószínűleg olyan hosszú eltiltást kap, amivel véget ér pályafutása érdemi része, mivel ez már a második doppingvétsége.

Első alkalommal még 2012 októberében bukott meg az addigi kilenc meccsén hibátlan mérleggel büszkélkedő Whyte, miután a békéscsabai Balogh Sándort győzte le kiütéssel, s az MHA nevű tiltott szer  használatáért két évre szóló eltiltással büntették. Visszatérése óta 19 meccséből egy vereséget szenvedett el, Anthony Joshua győzte le KO-val még 2015-ben.