Ökölvívás: a hölgy, aki miatt forrong a bokszvilág – maradt volna otthon?

Vágólapra másolva!
2017.09.17. 10:33
null
Álvarez és Golovkin derekasan ütötték egymást, de hogy Adalaide Byrd (középen) mit látott ebből, az nagy talány (Fotó: NSO-montázs)
Mint arról beszámoltunk, a döntetlen eredménnyel záruló Saúl Canelo Álvarez (49–1–2, 34 KO/TKO)–Gennagyij Golovkin ( 37–0–1, 33 KO/TKO) középsúlyú csúcsmeccs után Adalaide Byrd pontozóbíró került a beszámolók középpontjába, miután 118:110-re Álvareznek adta a találkozót – a három pontozó közül egyedüliként. Utánanéztünk, nem ez volt az első „furcsa" döntése.

„Adalaide kiváló pontozóbíró. Nem emelek semmilyen kifogást vele szemben. Ő másképp látta a harcot, mint a többi pontozó. Ez van. Pontozónak lenni nagyon nehéz feladat, és az élet más területén is előfordul, hogy valakinek rossz napja van” – fogalmazott a Saúl Canelo Álvarez–Gennagyij Golovkin csata után a nevadai sportbizottság ügyvezetője, Bob Bennett, aki talán egyedüliként próbálta védelmébe venni az amerikai pontozóbíró hölgyet.

A Sports Illustrated ezzel szemben máris minden idők legkiszámíthatatlanabb, legváratlanabb pontozásának nevezi Adalaide Byrd 118:110-es végeredményt. Mint ismert, a három pontozó közül ő volt az egyetlen, aki Álvareznek adta a döntetlennel végződő meccset (Dave Morettinél 115:113-ra Golovkin nyert, Don Trella 114:114-es döntetlent látott) – ráadásul rögtön nyolc ponttal, és tíz menetben látta jobbnak a mexikóit. Miközben még maga Álvarez is úgy vélte, hogy „csak” nyolcat nyert meg. A 12 menetből öt olyan volt (a 3., az 5., a 6., 8. és a 9.), amelyekben csak Byrd látta jobbnak Álvarezt, miközben a másik két kollégája Golovkinnak adat ugyanezeket a felvonásokat.

A meccs felvétele

Az ökölvívás mellett MMA-meccseken is közreműködő hölgy a hírességek csarnokába is bekerülő mérkőzésvezető és pontozó, Robert Byrd felesége. Adalaide Byrdnek, aki a profi bokszban 1997 óta ítélkezik, nem ez volt az első, erősen vitatott pontozása.

2012-ben a Brandon Rios–Richar Abril WBA-könnyűsúlyú vb-címmeccsen ő volt az egyetlen, aki a végül vesztes Abrilt látta jobbnak méghozzá 117:111 arányban. 2011-ben ő volt az egyetlen, aki döntetlent látott a korábbi világbajnok, Kelly Pavlik Alfonso López elleni, 2011-es meccsén, miközben a másik két pontozónál hat, illetve nyolc ponttal nyert Pavlik. 2008-ban pedig szintén ő volt az egyetlen a három pontozó közül, aki Bernard Hopkinst jobbnak látta Joe Calzaghe-nél a félnehézsúlyú szuper meccsen.

Különböző amerikai források más-más vitatott döntéseit veszik elő a múltból. A Sports Illustrated a Top Rank promóció alelnökének, Carl Morettinek a korábbi nyilatkozatát is idézi, amelyben arról beszélt, hogy tavaly a Lomacsenko–Walters meccs előtt hivatalosan kérték, Byrd ne működhessen közre p (de a nevadai sportbizottság elutasította a kérést). Míg az ugyancsak ismert bunyósnak számító Paul Malinaggie néhány éve azt azt mondta, hogy „az ilyen pontozóknak, mint Adalaide Byrd, otthon kellene maradniuk”.

Az Álaverz–Golovkin meccs pontozólapjai

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik