Álvarez és Golovkin derekasan ütötték egymást, de hogy Adalaide Byrd (középen) mit látott ebből, az nagy talány (Fotó: NSO-montázs)

 

„Adalaide kiváló pontozóbíró. Nem emelek semmilyen kifogást vele szemben. Ő másképp látta a harcot, mint a többi pontozó. Ez van. Pontozónak lenni nagyon nehéz feladat, és az élet más területén is előfordul, hogy valakinek rossz napja van” – fogalmazott a Saúl Canelo Álvarez–Gennagyij Golovkin csata után a nevadai sportbizottság ügyvezetője, Bob Bennett, aki talán egyedüliként próbálta védelmébe venni az amerikai pontozóbíró hölgyet.

A Sports Illustrated ezzel szemben máris minden idők legkiszámíthatatlanabb, legváratlanabb pontozásának nevezi Adalaide Byrd 118:110-es végeredményt. Mint ismert, a három pontozó közül ő volt az egyetlen, aki Álvareznek adta a döntetlennel végződő meccset (Dave Morettinél 115:113-ra Golovkin nyert, Don Trella 114:114-es döntetlent látott)  – ráadásul rögtön nyolc ponttal, és tíz menetben látta jobbnak a mexikóit. Miközben még maga Álvarez is úgy vélte, hogy „csak” nyolcat nyert meg. A 12 menetből öt olyan volt (a 3., az 5., a 6., 8. és a 9.), amelyekben csak Byrd látta jobbnak Álvarezt, miközben a másik két kollégája Golovkinnak adat ugyanezeket a felvonásokat.

A meccs felvétele

Az ökölvívás mellett MMA-meccseken is közreműködő hölgy a hírességek csarnokába is bekerülő mérkőzésvezető és pontozó, Robert Byrd felesége. Adalaide Byrdnek, aki a profi bokszban 1997 óta ítélkezik, nem ez volt az első, erősen vitatott pontozása.

2012-ben a Brandon Rios–Richar Abril WBA-könnyűsúlyú vb-címmeccsen ő volt az egyetlen, aki a végül vesztes Abrilt látta jobbnak méghozzá 117:111 arányban. 2011-ben ő volt az egyetlen, aki döntetlent látott a korábbi világbajnok, Kelly Pavlik Alfonso López elleni, 2011-es meccsén, miközben a másik két pontozónál hat, illetve nyolc ponttal nyert Pavlik. 2008-ban pedig szintén ő volt az egyetlen a három pontozó közül, aki Bernard Hopkinst jobbnak látta Joe Calzaghe-nél a félnehézsúlyú szuper meccsen.

Különböző amerikai források más-más vitatott döntéseit veszik elő a múltból. A Sports Illustrated a Top Rank promóció alelnökének, Carl Morettinek a korábbi nyilatkozatát is idézi, amelyben arról beszélt, hogy tavaly a Lomacsenko–Walters meccs előtt hivatalosan kérték, Byrd ne működhessen közre p (de a nevadai sportbizottság elutasította a kérést). Míg az ugyancsak ismert bunyósnak számító Paul Malinaggie néhány éve azt azt mondta, hogy „az ilyen pontozóknak, mint Adalaide Byrd, otthon kellene maradniuk”.   

Az Álaverz–Golovkin meccs pontozólapjai