Ökölvívás: A bunyóhoz kell a csibészség - Erdei Zsolt

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.27. 15:56
A Sport Tv Mai helyzet című műsorában Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó elmondta, mely edzők voltak rá a legnagyobb hatással, és hogy miért kell a bunyóhoz a csibészség.

Elindult az Erdei Zsolt sportegyesület, ahol a névadó világbajnok mellett több neves edző is foglalkozik a gyermekekkel. Erdei Zsolt elmondta, ő szerencsés, mert egész pályafutása során kiváló mesterekkel dolgozhatott. „Amikor a KSI-ben kezdtem, akkor Szakos József és Fehér Misi bácsi, később Orbán Sanyi bácsi vetődött oda. Mikor eligazoltam, akkor Klein Csaba vett a szárnyai alá, majd Svasznek Jenő bácsival dolgoztam, akit ma is kiváló szakembernek tartok, igazi nevelőedzőnek. A válogatottnál megemlíthetném Szántó Öcsi bácsit is, a profik táborában pedig Fritz Sduneket, aki nem csak a kivitelezéshez ért, emberileg is kiváló" – sorolta fel a legfontosabb szakembereket, de kiemelte, az nagyon fontos, hogy egy edzőnek jó személyes kapcsolata legyen a tanítványával. Ő is erre törekszik.

Sdunek mesterrel ez megvan a mai napig, nem is olyan régen például Budapesten dolgoztak együtt. „A nyílt napra meghívtam, eljött, csináltunk bemutató edzést, és óriási sikere volt. Iskolázott a gyerekkel, megmutatta a boksz kisebb-nagyobb fortélyait. Óriási ember, aki engem, hála istennek nagyon szeret" – árulta el a Mai helyzetben. A Sport Tv interjút is készített Fritz Sdunekkel, amit július 5-én lehet majd megtekinteni a 13. menet című műsorban.

Erdei Zsoltról sokaknak az a véleménye, hogy egy mosolygós, igazi 'jó gyerek', azonban ő úgy véli, van egy másik oldala is. „Azért nem vagyok én egy áldott jó gyerek, vannak nekem is stiklijeim, de azt gondolom, hogy ebben a sportban ez nagyon fontos, mert a bunyóban igenis kell a csibészség, ugyanakkor, ha egy bokszoló bármire azt mondja, hogy igen, és aztán kezet fog veled, az egy szentírás – jellemzi magát, és ezzel utal úgy általában az összes ökölvívóra is egy picit.

Hozzátette azt is, hogy a bokszolók érzékeny lelkűek, egyenesek és tiszták, de a szorítóban kell olyan csibészségeket alkalmazni, amik vagy a rutinnal jönnek idővel, vagy olyan rutinos edzők taníthatnak meg, mint amilyen ő is lesz. „Például egy technikai csibészség, ha kettős fedezékben áll az ellenfél, nem tudod megütni, mert olyan zárt a fedezéke, akkor van egy kis stikli, kicsit mellélépsz és a két kesztyű közé benyúlsz bal kézzel, lehúzod a kezét és közben jobbal odateszel egyet. Ez egy kis csibészség, egyáltalán nem tiltott."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik