NOB: aggályaik nem múlnak, tovább vizsgálják az ökölvívókat

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2018.11.05. 14:29
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága következő ülésén tárgyal majd a Nemzetközi Ökölvívó-szövetségről (AIBA), amelynek élén szombaton – a NOB kérése ellenére – véglegesítették az üzbég Gafur Rahimovot.

A NOB hétfőn annyit közölt a DPA német hírügynökséggel, hogy az eredeti terveknek megfelelően a vb a november 30-án kezdődő tokiói ülésén vizsgálja meg az AIBA-val kapcsolatos kérdéseket. A bizottság jelezte, fenntartja magának a jogot arra, hogy felülvizsgálja a sportág helyét az olimpiai programban 2020-ban és 2024-ben. Ugyanakkor azt is újra hangsúlyozta, hogy a tokiói játékokról az AIBA-t zárhatja ki, a sportág versenyeit viszont szeretné megrendezni.

A Nemzetközi Olimpia Bizottság aggályosnak tartja a szövetség vezetését, a gazdálkodását, a doppingellenes tevékenységét, illetve a bíráskodást és a pontozást a sportágban, s nemcsak azt vizsgálja majd, hogy a problémák megoldására megfelelő intézkedéseket hoz-e az AIBA, hanem azt is, hogy azok gyakorlati megvalósítása is megtörténik-e.

A szövetség évek óta súlyos gondokkal küzd, tavaly nyár óta vezetői válság is sújtja, az élére januárban nevezték ki ideiglenes elnöknek Rahimovot. Ez jelentős visszhangot váltott ki, ugyanis őt az Egyesült Államokban szervezett bűnözésben való részvétellel gyanúsítják, az amerikai pénzügyminisztérium megfogalmazása szerint „Üzbegisztán vezető bűnözőinek egyike”.

A NOB ezek után nyomatékosan kérte az AIBA-t, hogy ne Rahimov irányítsa a szövetséget, az üzbég sportvezetőt pedig külön is megkereste, hogy ne jelöltesse magát az elnöki posztra. Az őt ért vádakat határozottan tagadó Rahimov azonban elindult a szombati választáson, és nagy fölénnyel megelőzte a másik jelöltet, a kazah Serik Konakbajevet.

A voksolás előtt Rahimov hangsúlyozta, megválasztása esetén arra fog törekedni, hogy enyhítse a NOB és az AIBA között fennálló feszültséget. Azt követően pedig arról beszélt, hogy a szövetség működése szempontjából pozitív döntés született. Elismerte, hogy nagy kihívásokkal kell megküzdenie a szervezetnek, viszont az idén hozott döntéseikkel, a problémás területeken végrehajtott változtatásokkal szerinte már bizonyították, hogy jó úton haladnak, s az a célja, hogy az AIBA a jövőben modellértékű szövetség legyen.

„Meghallgatjuk a NOB-ot, figyelünk arra, amit mond, mi rengeteget tanulunk tőle. Elkötelezettek vagyunk abban, hogy fejlődjünk minden olyan területen, amelyen a NOB szerint arra szükség van” – üzent a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak az elnök.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik