A maffiavezér verőembere volt a 10 évre lecsukott grúz ökölvívó (Fotó: profiboksz.hu)

 

Pedig Hurcidze sportolóként is alakíthatott volna valami emlékezeteset tavaly nyáron, amikor egy vb-cím kapujában volt, azonban a sporttörténelem helyett inkább a bűnügyi krónikákba írta be magát, nem is rövid lajstrommal. Hogy mi történt a grúz öklözővel? Erről szól a következő írás.

Ahelyett, hogy 2017 júniusában a WBO középsúlyú világbajnoki övéért bokszolt volna Billy Joe Saunders ellen, Avtandil Hurcidze New York államban tölti a 10 éves fegyházbüntetését, amit a manhattani bíróság rótt ki rá.

Hurcidze a New York-i orosz ajkú maffia vezérének, Radzsen Sulajának volt a végrehajtó embere. A Sulaja által vezetett és vele együtt letartóztatott harminchárom ember tulajdonképpen kimerítette az amerikai büntető törvénykönyv szinte összes paragrafusát. A teljesség igénye nélkül néhány vádpont: zsarolás, tiltott szerencsejáték, szerencsejáték manipulálása, emberölés előkészülete.

Ebben a díszes kompániában a harmadik legfontosabb személyiségnek számított, az MMA-harcos Levan Makasvilivel. Az ő feladatuk volt a „kintlévőségek” kezelése, valamint a konkurens bűnözői bandák tagjainak megleckéztetése. Az FBI birtokában lévő többórányi rejtett kamerás felvételen látszik, hogy Avtandil és Levan urak nem fordítottak különösebb gondot a lelki meggyőzésre, akihez ellátogattak, azt gyakorlatilag betegre püfölték. Hurcidze egy titkos játékkaszinóban félholtra vert egy fedett FBI-ügynököt. Nem véletlenül volt a beceneve Kalapács, nekiment bárkinek, aki bármilyen módon sértette a klán érdekeit.

Hurcidze végig tagadta az ellene felhozott vádakat, a videofelvételek és a telefonlehallgatási jegyzőkönyvek dacára. A szeptember hetedikei ítélethirdetés után Sulaját és őt átszállították New York egyik legszigorúbban őrzött fegyintézetébe, ahol hamar letette a névjegyét. Sulaját az udvari séta közben megszúrta a kolumbiai maffia egyik tagja. Hurcidze és egy volt ukrán ökölvívó (aki nincs nevesítve) azonnal a főnökük védelmére keltek, amiből komolyabb verekedés lett, a biztonsági szolgálat vetett véget az összecsapásnak. Jelen pillanatban mindhármukat elkülönítve tartják, még a napi sétára is csak fegyőrök kíséretében mehetnek.

Hurcidze a grúziai Kutaiszi legszegényebb negyedében nőtt fel. Gyermekkorában megjárta a fiatalkorúak börtönét, ahol rablásért és garázdaságért töltötte a szabadságvesztését. Amikor kiszabadult, felkerekedett és meg sem állt Szentpétervárig, ahol a grúz maffia hamar a keblére ölelte a bevállalós fiatalembert.  A kilencvenes évek végén meleg lett Oroszországban a talaj a lába alatt, így a főnökével, Sulajával együtt az USA-ban kötöttek ki.  

Azt nem lehet mondani, hogy egy ígéretes sportkarrier tört ketté, hiszen Hurcidze jövőre 40 éves lesz. Mindenesetre üde színfoltja volt a boksznak a megalkuvást nem tűrő harcmodorával. Hogy a maffiának dolgozott? Neki a boksz csak másodállás volt világéletében...

www.profiboksz.hu