Erdei győzött! Végleg elszállt a kisMadár...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.03.08. 23:04
null
Madár taktikusan bunyózott (Fotó: Hegedüs Gábor)
Erdei Zsolt pályafutása utolsó mérkőzésén egyhangú pontozással legyőzte a grúz Salva Dzsomardasvilit, és megszerezte pályafutása 34. győzelmét, egyben a WBO Európa-bajnoki övét. A magyar öklöző a találkozó után elmondta: ez volt az utolsó profi mérkőzése.

 

Az ismerkedéssel telő első menet után Erdei Zsolt kezdeményezett elsőként, s a híres balegyenese többször is utat talált a grúz arcába, majd még pár sorozást is bevitt Madár. Két menettel később próbált magasabb tempóba kapcsolni Erdei, ennek köszönhetően sikerült néhány ütést bevinnie, de Dzsomardasvili sem hagyta magát.

Az ötödik menetben a grúz öklöző tűnt fáradtabbnak, ennek ellenére is sikerült eltalálnia Madárt, aki ekkor változatos ütéskombinációkkal operált – többnyire eredményesen. A következő három percben sem történt nagy változás, Madár türelmesen, megfontoltan bokszolt, Dzsomardasvili pedig hősiesen állta a pofonokat, s próbálta viszonozni azokat. Erdei ebben a menetben egyszer megcsúszott, de megúszta sérülés nélkül.

Madár erősen megnyomta a hetedik menet végét, a nyolcadikban pedig Dzsomardasvilinek már eleredt az orra vére. Nem változott az összkép: Erdei egyértelműen jobban, okosabban bokszolt a grúznál, az utolsó előtti menetben pedig már a testre menő felütések is sikeresek voltak.

Erdei pályafutásának utolsó menetében már a közönségnek is bokszolt. Szinte mindenféle ütésvariációt bemutatott, de a grúz továbbra is állta a sarat – még úgy is, hogy a végére már teljesen elkészült az erejével. A menet lezárásakor Madár arcán őszinte mosoly jelent ment – profi ökölvívóként tán utoljára.

A tiszteletkör után a bírák közölték: Madár egyhangú pontozással nyert, így elhódította a WBO Európa-bajnoki övét! Pályafutása elismeréséül pedig kitüntetést is kapott.

„Köszönöm szépen mindenkinek, nagyon köszönöm! Tapsoljuk meg az ellenfelemet is, aki idejött az oroszlán barlangjába, és nem félt kiállni. Szép búcsút szerettem volna a magyar közönségnek szerezni, remélem, elégedettek voltak a nézők. Harminc éve szerelmes lettem a bokszba, keményen és szorgalmasan edzettem, aztán a sorsnak és Istennek köszönhetően két súlycsoportban is világbajnok lehettem. Továbbra is maradok az ökölvívás világában, az akadémiáknál. Szeretném még egyszer elmondani, köszönöm mindenkinek. Balzsay Karcsinak üzenem, tartsál ki, veled vagyunk!” – mondta Erdei Zsolt búcsúbeszédében folyamatos üdvrivalgás közepette.

 

MENETRŐL MENETRE

ERDEI EGYHANGÚ PONTOZÁSOS GYŐZELMET ARATOTT! ÖVÉ A WBO EURÓPA-BAJNOKI ÖVE! ILYENJE MÉG ÚGY SEM VOLT.

10. MENET

Utolsó menet egy gyönyörű pályafutás végén? Akár igen, akár nem, Erdei sorozatos ütésekkel próbálkozik, igaz, nem túl romboló erejűek ezek a próbálkozások. Dzsomardasvili roppant masszív, de minden erejét arra használja, hogy ne kapjon be egy hatalmas, végzetes ütést. Az utolsó fél percben azért ment előre, de Madár rendre eltáncolt... VÉGE!

9. MENET

Erdei egymás után több balegyenessel kezdi a menetet, majd megtörte a lendületét, hogy kiesett a fogvédője. Pontosabban dehogy törte meg: több balosa is utat talált Dzsomardasvili testére, majd egy jobb-balhorog kombinációt is megetetett a grúzzal.

8. MENET

Dzsomardasvili arca egyre vörösebb, az orra már vérzik, Madár meg mindenféle ütéssel próbálkozik – egyértelműen jobb az ellenfelénél.

7. MENET

Kétszer talált Dzsomardasvili ebben a menetben, de Erdei kézben tartja az összecsapást. Madár a kettős fedezékéből többször is keresztbe ütött, majd a menet vége felé egy balfelütése a grúz állán csattant. Majd Madár nagyon aktívan zárta le ezt a szakaszt.

6. MENET

Az elég unalmas menetbe az csempészett némi izgalmat, hogy Erdei elcsúszott. szerencsére azonban nem ment ki a bokája a magyar öklözőnek, aki egy balos testre ütéssel veszélyeztetett. Dzsomardasvili próbál előre menni, de nincs erő a támadásaiban. Madár nagyon taktikusan bokszol, semmit sem kockáztat.

5. MENET

Erdei sokkal frissebben mozog, mint Dzsomardasvili, aki elég fáradtnak tűnik. Madár ebben a menetben többféle ütéskombinációt alkalmazott, de a grúz öklöző is egy váratlan balossal betalált.

4. MENET

Most egyből sorozással kezdett Erdei, aki ritmusváltásokkal operál. Dzsomardasvili megpróbált egy-két ütést bevinni, Erdei azonban levédekezte ezeket. Elég kiegyenlített menet volt, a végén Madár bal-jobb kombinációja utat talált a grúzhoz.

3. MENET

Hasonlított a második menethez, azzal a különbséggel, hogy az első felében megpróbált támadni a grúz, nem sok sikerrel. Erdei az energiáját a menet második felében mozgósította: ezúttal is volt egy sorozása, és már egy-két felütéssel is megpróbálkozott. Egészében véve unalmas menet volt.

2. MENET

Erdei nagyon koncentrál, nem akar felesleges kockázatot vállalni a búcsúmeccsén. Mindkét öklöző a menet első felében keveset kockáztatott, aztán Madár beindult. Erdei egyik balhorogja a menet közepén utat talált a grúz arcába, majd meg is sorozta Dzsomardasvili. A menet végén két balegyenes is sikeres volt. Ez a menet egyértelműen a magyar bokszolóé volt.

1. MENET

Erdei kezd aktívabban. A balosokkal folyamatosan készíti elő a jobbkezes ütéseit, de egyelőre nehezen talál be a kettős fedezék mögé. Dzsomardasvili nagyon zártan bunyózik, néha próbál csak meg visszaütni. Bemelegítő menet volt, de az utolsó tíz másodpercet megnyomta Erdei.

BEVONULÁS

Véget ért az utolsó előtti mérkőzés is a kecskeméti bokszgálán. Hamarosan kezdődik a főmérkőzés, a Salva Dzsomardasvili–Erdei Zsolt összecsapás.

Jó estét, Kecskemét! Jó estét, Magyarország! – Szujó Zoltán beindította a főmérkőzést. Jön az ellenfél, Dzsomardasvili. Egy jó kis Era-számra érkezett meg a ringbe.

És jön Erdei Zsolt is. Természetesen a Republictól a Szállj el, kismadár! szól.

ELŐZMÉNYEK

Erdei Zsolt amatőrként világ- és Európa-bajnok volt, illetve olimpiai bronzérmet szerzett. A profik között egészen tavaly márciusig nem kapott ki, 33 mérkőzést nyert meg sorozatban. 2004 és 2009 között volt a WBO félnehézsúlyú világbajnoka, 2009 novemberében pedig a Bokszvilágtanács (WBC) cirkálósúlyú címét hódította el. Egyetlen vereségét az orosz Gyenyisz Gracsovtól szenvedte el tavaly márciusban, méghozzá erősen vitatható, megosztott pontozással.

Bedák is remekül bunyózott
Bedák is remekül bunyózott

 

BEDÁK EURÓPA-BAJNOK LETT

Bedák Zsolt kiütéssel legyőzte a grúz Dzsordzsi Gacsecsiladzét, ezzel megszerezte a Bokszvilágszervezet (WBO) kispehelysúlyú Európa-bajnoki címét a szombati kecskeméti profi ökölvívógálán. A 30 éves magyar öklöző az első pillanattól uralta a tízmenetesre tervezett találkozót, és az utolsó három percben padlóra is küldte ellenfelét. Bedák egyetlen korábbi profi veresége mellett pályafutása 20. győzelmét aratta, míg riválisa 13 sikere és egy döntetlene mellett tizedik alkalommal kapott ki.

A TÖBBI MECCSEN (a profiboksz.hu alapján)

Az előmeccsekkel kezdődött a Ferobox kecskeméti gálája. Az első párban a veretlen Daniel McShane Kassai Ignáccal csapott össze. Küzdelmes, rakkolós összecsapáson négy menet után megosztott pontozásos győzelmet aratott a brit versenyző.

A második mérkőzésen Dien Csaba és Perutek János összecsapását láthatta a Messzi István Sportcsarnokot már ekkor teljesen megtöltő publikum. A cirkálósúlyú találkozót Perutek nyerte meg, aki így második profi találkozója után is veretlen maradt.

 

Laki Róbert és Mészáros Tibor pehelysúlyban mérték össze erejüket. A mérkőzésen kiütközött a helyi illetőségű Laki technikai és sebességbeli fölénye, és végül sima, egyhangú pontozással húzta be a győzelmet.

Baran Attila és Vér Benjámin félnehézsúlyú összecsapása hozta meg a nap első idő előtt véget érő meccsét, miután Baran már az első menetben rövidre zárta a találkozót. A meglehetősen agresszívan kezdő Baran egy jó sorozattal kínálta meg ellenfelét, akinek edzője talán kicsit túl korán bedobta a törülközőt, így Baran TKO győzelmet aratott.

A veretlen Baranyi Richárd a nyeretlen Dankó Tamással félnehézsúlyban találkozott. A rekordokban is lényeges különbség a ringben is „kijött”, így Baranyi tulajdonképpen simán leiskolázta ellenfelét és a harmadik menetben TKO-val nyerte meg pályafutása ötödik mecsét.

Kelemen Balázs és Bogdan Mitics nagyközépsúlyú mérkőzését 6 menetesre tervezték.
Mitic első ütésével még talán megzavarta a veretlen magyart, de a folytatásban már a jóval képzettebb Kelemen dominált. A második menet végén Kelemen elkapta szerb ellenfelét és gyakorlatilag végigverte a ringen, akit csak a gong mentett meg a leléptetéstől.

A rendkívül kemény és szívós Miticset, a mérkőzésvezető Flórián Béla az ötödik menetben megintette sorozatos szabálytalanságok miatt. A hatodik menetben először felrepedt Mitic, majd miután a ringorvos továbbengedte a találkozót, Kelemen rárontott és egy remek sorozat végén padlóra küldte ellenfelét, akit a mérkőzésvezető számolás nélkül leléptetett. A kitűnő találkozó résztvevőit a közönség vastapssal jutalmazta.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik