Boksz: McGregor 3 menetet nyert a nyugdíjas Mayweather ellen – TKO-val veszített

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2017.08.27. 06:56
null
Egy tiszta Mayweather-jobbos landol McGregor állán (Fotó: AFP)
A 40 éves amerikai Floyd Mayweather Jr. (50–0–0, 26 KO/TKO) az Egyesült Államokban, Nevada államban 10. menetes TKO-val győzött a ketrecharcos világbajnok, az első profi bokszmeccsén szorítóba lépő Conor McGregor (0–1–0) ellen.

CSAK CIRKUSZ, SEMMI MÁS – ÖSSZEFOGLALÓ

Nagyjából két mondattal össze lehet foglalni a várva várt Mayweather–McGregor meccset, a verhetetlen ökölvívó és a világbajnok ketrecharcos rekordgázsiért folyó összecsapását.

„Cirkusz kellett a népnek, hát megkapták” – ezt mondta a találkozóról a Sport Tv szakkommentátoraként Erdei Zsolt, aki az egyik menetben már arról is beszélt, hogy ez a meccs annyira rossz, hogy alig bírja nézni.

És Mayweather is azt mondta az összecsapás után, hogy a szurkolók megkapták, amit szerettek volna. Ő persze a színvonalat nem érintette, sokkal inkább azt fejtegette, hogy ez a mérkőzés tudatosan volt így felépítve, szándékosan adta át a kezdeményezés lehetőségét az elején McGregornak, és aztán, ahogy azt előre meg is mondta, szépen felőrölte őt.

A másik mondat pedig, amit ugyan nem sokan fognak kimondani, de ez a mérkőzés is ékes példája, az az, hogy a profi boksz egyértelműen válságban van.

Azért, mert Floyd Mayweather már hosszú évek óta nem tud igazán jó teljesítménnyel kirukkolni, már egy ketrecharcos ellen sem, aki most vívta első profi bokszmeccsét (ez attól függetlenül igaz, hogy két éve nem bokszolt, mert a legutóbbi meccsei sem voltak jobbak). Sehol egy komolyabb kombináció, parázs ütésváltás, de már az elhajlásai sem voltak olyan látványosak, mint korábban. Miközben a legtöbb bokszoló, súlycsoportoktól függetlenül még az ő szintjét sem éri el. Akárhányszor tér vissza, mindig győzni tud, 40 évesen is. Habár most azt mondja, azzal, hogy megdöntötte a legendás Rocky Marciano 49 meccses veretlenségi rekordját, tényleg abbahagyja (Mayweathernek ez volt az 50. veretlenül megvívott meccse).

Hogy ezek után mégis milyen volt a mérkőzés? Nem volt rosszabb, mint a 2015 májusában, az Amerikában ugyancsak nagy csinnadrattával beharangozott Mayweather–Pacquiao meccs, de igazából az is nagyon rossz volt.

Itt az elején McGregor bátran ment előre, Mayweather pedig csalta a bunyót. Láthatóan semmit sem akart, csak hogy megússza igazán nagy pofon nélkül. Az első három menetben nagyjából ez volt a forgatókönyv – attól függetlenül, hogy a háromból két pontozó érthetetlen módon csak az elsőben látta jobbnak az írt. A profi boksznak (meg az amatőrnek is) a másik rákfenéje a pontozás... A harmadik döntnök érdekes módon egész másképp látta (hozzánk hasonlóan), és az első hármat McGregornak adta.

Utána viszont egyre inkább elfáradt az ír, és a 10. menetben már válaszképtelen volt Mayweather ütéseivel szemben, amikor leléptették. Ő ugyan azt mondta, még bírta volna, és valóban nem is volt igazán megütve, de túl sok értelme nem lett volna a folytatásnak, mert addigra már teljesen egyoldalúvá vált a küzdelem.

Aztán hogy ezek után merre indul tovább a profi boksz jövője, azt majd Amerikában eldöntik az „okosok” (értjük ezalatt a tévétársaságokat és a promotereket), na meg a nézők milliói, de ez egyre inkább tényleg csak cirkusz, semmi más...

Nem utálják ők egymást, csak ha erre kérik őket (Fotó: Twitter)
Nem utálják ők egymást, csak ha erre kérik őket (Fotó: Twitter)


ÖKÖLVÍVÁS, PROFI GÁLA

Főmérkőzés: Floyd Mayweather Jr. (amerikai)–Conor McGregor (ír) – nagyváltósúly: Mayweather, 10. menetes TKO

A gála további meccsei

Gervonta Davis (amerikai)–Francisco Fonseca (Costa Rica-i) – nagypehelysúly: Davis, 8. menetes KO
Nathan Cleverly (brit)–Badou Jack (svéd) – félnehézsúly: Jack, 5. menetes TKO
Andrew Tabiti (amerikai)–Steve Cunningham (amerikai) – cirkálósúly: Tabiti, egyhangú pontozással
Savannah Marshall (brit)–Sydney LeBlanc (amerikai) – nagyközépsúly: Marshall, egyhangú pontozással,
Kevin Newman (amerikai)–Antonio Hernandez (amerikai) – nagyközépsúly: Hernandez, egyhangú pontozással,
Juan Heraldez (amerikai)–José Miguel Borrego (mexikói) – váltósúly: Heraldez, egyhangú pontozással
Thomas Dulorme (Puerto Rico-i)–Yordenis Ugás (kubai) – váltósúly: Ugás, egyhangú pontozással

MENETRŐL MENETRE – TUDÓSÍTÁS

A három pontozó közül ketten csupán egy menetet, az elsőt adták oda Conor McGregornak, a másik kilencben Mayweathert látták jobbnak.

A magunk részéről viszont, ahogy ezt cikkünk főcímében is jeleztük, sokkal inkább a harmadik döntnökkel értünk egyet, aki az első három menetet 10:9-cel McGregornak adta, a többit Mayweathernek, az utolsót két ponttal.


Mayweather a meccs után elmondta, ez volt az utolsó mérkőzése, nincs már az a pénz, hogy visszatérjen. McGregor pedig összességében elégedett volt magával, úgy vélte, nem kellett volna még leállítani a meccset, engedhette volna tovább a mérkőzésvezető, mert „fejben nem volt megütve”, csak a lába fáradt el.

Rövidesen jövünk a bővebb nyilatkozatokkal és a meccs összefoglalójával.

ÍGY LETT VÉGE

10. menet. McGregor már nem tud reagálni Mayweather ütéseire. az amerikai a kötelekhez szorította az írt, a mérkőzésvezető pedig beszüntette az egyoldalú küzdelmet. Mayweather TKO-val győzött.

9. menet. A menet elején egy tiszta ütéssel meglepte McGregor Mayweathert, aki ezután fedezékbe menekült, utána viszont ő lendült előre, és McGregor a menet végére teljesen elkészült az erejével.

8. menet. „Ne haragudjatok, de ez a meccs annyira rossz, hogy alig bírom nézni” – mondta Erdei Zsolt a menet után. Sok volt a maszatolás, nem volt tiszta bunyó. Erdeivel egyet tudunk érteni, de tegyük hozzá, a Mayweather–Pacman meccs sem volt jobb (sőt...), pedig ott egy bokszoló volt az ellenfél.

McGregor nevetve ütött

7. menet. McGregor többnyire menekül. Mayweather egyik jobbegyenesétől hátracsuklott McGregor feje, de nem volt megrendítő az ütés. Ellentámadásra már nem igen futotta az ír erejéből.

6. menet. Most már egyértelműen Mayweeather irányít. Több egyenese is célt ért, de azért McGregor is be-betalált.

5. menet. Mayweather átvette az irányítást! McGregornak ugyan volt válasza, de többször is fogásba menekült, illetve jó ketrecharcos módjára mögé kerüléssel próbálkozott.

4. menet. McGregor elkezdett fáradni, Mayweather pedig bunyózni. Most már voltak egyértelmű, tiszta találatai. Ez az ő menete volt.

3. menet. Most is McGregor tűnt aktívabbnak, de inkább csak kalapácsütésekkel, tarkóütésekkel talált, amiért figyelmeztette is a mérkőzésvezető (intés azért nem volt).

2. menet. Most is McGregor kezdett jobban, át tudta verni Mayweather kettősfedezékét. Sok találat most sincs, de ezúttal is inkább McGregor tűnt aktívabbnak, jobbnak. És elmondhatjuk, határozottan jól mozog az ír a ringben, már-már úgy, mint egy igazi ökölvívó.

1. menet. Elkezdődött a meccs. McGregor kezdett jobban, az első percben Mayweather nem is ütött. A folytatásban sem sokat. Igaz, amúgy sem volt sok ütés és sok találat, de ezt a menetet elvitte McGregor!

PERCRŐL PERCRE A FELVEZETÉS

6.10: Látszólag megtelt az aréna. Dehát ezen nem csodálkozunk. És most már tényleg mindjárt kezdődik.


Az aréna kívülről (Fotó: Daily Mail/Getty Images)
Az aréna kívülről (Fotó: Daily Mail/Getty Images)

6.07: Mayweather teljesen feketében, fekete símaszkban vonult be a ringbe.



6.06: Mayweather fogvédője mindent visz.

Az egyik opció (Fotó: Reddit)
Az egyik opció (Fotó: Reddit)
És a másik… (Fotó: Reddit)
És a másik… (Fotó: Reddit)

6.04: Jönnek a főszereplők.

6.00: Már szólnak a himnuszok.

5.57: Jöjjön néhány üzleti adat: 7 millió televíziós előfizetőre (pay per view) számítanak Amerikában, ami 700 millió dolláros bevételt jelenthet. Mayweather a televíziós bevételek ráeső részével együtt akár 300 millió dollárt is kereset, míg McGregor több mint 100 milliót.

5.54: CSÚSZÁS? Amerikai források szerint tovább csúszhat a kezdés, mert valami probléma van a televíziós közvetítővonalban.

5:51: Célegyenesbe érkeztünk. Most már tényleg nem sok van hátra. Erdei nevetve bedobja: „Majd a Superman-ütés.” Na de akkor nézzük meg, mi is az a Superman-ütés, és hogyan lehet kivédeni.

5.27: MINT AMIKOR KOPLÁROVICS BERÚGTA. „A Mike Tyson legyőző Buster Douglas mondta azt, hogy McGregor győzelme még az ő szenzációs győzelmén is túltenne. Vannak ilyenek a sportban, például, amikor Koplárovics berúgta a Manchesternek. Óriási meglepetés lenne McGregor sikere" – szögezte le még a most folyó meccs előtt a Sport Tv-ben stúdióvendégeként Rácz Félix, aki ugyanakkor azt is elmondta, hosszasan nem érdemes taglalni, mi lesz McGregor győzelme esetén, mert ez nem fog bekövetkezni.

5.26: Erdei megint elfelejtette ki is bokszol. „Francis... Mindig elfelejtem a nevét.” Madár óriási figura!

5.19: És egy közös emlék Ereditől Mayweatherről, akivel az 1996-os, atlantai olimpián találkoztak Kovács Istvánnal együtt (Mayweather bronzérmes lett az olimpián): „Persze, találkoztunk, együtt ettünk”

5.13: Újabb Erdei sziporka. „Nem működnek Davis egyenesei” – mondta Kassai-Tóth Csaba kommentátor. Mire Erdei: „Tudod, miért? Mert nincsenek.”

5.09: Nem tudjuk, hány embert érdekel, de már megy az utolsó előmeccs, a Davis–Fonseca csata – a „hogy is hívjákok” találkozója. (Erdei Zsoltnak nem ugrott be Fonseca neve – nem is csodáljuk).

4.55: PACQUIAO ODASZÓLT Mayweathernek. A filippinó „futást” javasolt korábbi legyőzőjének McGregor ellen. Részletek itt!

4.50: A Sport Tv közvetítésében elhangzott, 5.30 előtt biztosan nem kezdődik el a főmeccs, de ha a most kezdődő előmeccs végigmegy, akkor hat órára tehető a kezdés.

4.45: HOSSZÚ KATINKA és SHANE TUSUP a gálát Magyarországon közvetítő Sport Tv stúdióvendégeként nézi az összecsapást.

„McGregor győzelme iszonyatosan nagy meglepetés lenne – mondta az esélyekről az ír ketrecharcos nagy szurkolója, hosszú Katinka. – Sokan éppen ezért szeretnék látni McGregor győzelmét, mert annyi mindenről lehetne utána beszélni, hogy mi, hogyan történik ezek után. Ezért szeretném én is McGregor győzelmét látni, óriási sokk lenne.

Shane Tusup arról beszélt, hogy az első menetben tapogatózást várhatunk McGregortól, és aztán a második menetben mehet rá arra, hogy kiüsse Mayweathert, ahogy azt a legutóbbi MMA-meccsén is láthattuk tőle. Az úszóedző szerint, ha a negyedik menetnél tovább megy a meccs, akkor McGregor már bajba kerülhet, ugyanakkor biztos benne, hogy az edzőjével mindent gondosan megterveztek, minden eshetőségre felkészültek. Tusup szerint egyébként az ír előnyben van abból a szempontból, hogy ő ki tudja elemezni Mayweather eddigi meccseit, miközben az amerikai nem tudhatja, mire számíthat McGregortól, hiszen nincs ökölvívó múltja.

4.40: A Gervonta Davis (amerikai)–Francisco Fonseca (Costa Rica-i) meccs van még vissza a főmeccsig. Az eddigi eredményeket lentebb olvashatja.

4.35: MEGLEPETÉS! A nagyon felkészületlen világbajnokot, a védekezésképtelen Cleverlyt az 5. menetben leléptették! Badou Jack első félnehézsúlyú meccsén világbajnok lett! McGregornak is a mostani lesz az első nagyváltósúlyú meccse, sőt neki ez ez lesz az első profi bokszmeccse...

4.31: Készülőben a gála első meglepetése. a világbajnok Cleverly négy menet után vert helyzetben van Badou Jackkel szemben.

4.23: MEGJÖTT MCGREGOR! Most érkezett meg a csarnokba az ír ketrecharcos. „Hogy lehet valakinek ekkora arca?” – reagált a szerénynek éppen nem nevezhető bevonulásra Erdei Zsolt, a Sport Tv szakkommentátora.

4.16 óra: Köszöntjük kedves olvasóinkat, a korán kelőket és a későn fekvőket, indítjuk élő közvetítésünket! Két felhozó meccs van még vissza a főmérkőzésig. Most kezdődött el a félnehézsúlyú, brit Nathan Cleverly és a gambiai származású svéd Badou Jack mérkőzése. Ezenkívül a Gervonta Davis (amerikai)–Francisco Fonseca (Costa Rica-i) nagypehelysúlyú meccs van még hátra a főmérkőzésig.

ÖKÖLVÍVÁS, PROFI GÁLA
vasárnap, 3.00-tól (Egyesült Államok, Paradise,
Nevada), Tv: Sport1

Főmérkőzés: Floyd Mayweather Jr. (amerikai)–Conor McGregor (ír) – nagyváltósúly: Mayweather, 10. menetes TKO

A gála további meccsei

Gervonta Davis (amerikai)–Francisco Fonseca (Costa Rica-i) – nagypehelysúly: Davis, 8. menetes KO
Nathan Cleverly (brit)–Badou Jack (svéd) – félnehézsúly: Jack, 5. menetes TKO
Andrew Tabiti (amerikai)–Steve Cunningham (amerikai) – cirkálósúly: Tabiti, egyhangú pontozással
Savannah Marshall (brit)–Sydney LeBlanc (amerikai) – nagyközépsúly: Marshall, egyhangú pontozással,
Kevin Newman (amerikai)–Antonio Hernandez (amerikai) – nagyközépsúly: Hernandez, egyhangú pontozással,
Juan Heraldez (amerikai)–José Miguel Borrego (mexikói) – váltósúly: Heraldez, egyhangú pontozással
Thomas Dulorme (Puerto Rico-i)–Yordenis Ugás (kubai) – váltósúly: Ugás, egyhangú pontozással

ELŐZMÉNYEK

A mérlegelés

A megannyi hangzatos sajtótájékoztató és promó állomást követően péntek délután hivatalosan mérlegre álltak a 154 fonton (nagyváltósúly) megrendezendő találkozó főszereplői. Floyd Mayweather alig lépte túl az elmúlt 10 évben megszokott súlyát és jócskán a nagyváltósúly limitje alatt, 149.5 fonttal (~ 67.8 kg) mérlegelt, míg ellenfele, az ír McGregor 153 fonttal (~69.4 kg) hozta a kötelezőt – számolt be a profiboksz.hu

A győztesnek járó öv

A „Money Belt” (Fotó: twitter.com/latimespugmire)
A „Money Belt” (Fotó: twitter.com/latimespugmire)

Ez a meccs nem világbajnoki címekről, hanem a pénzről szól. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a meccs kedvéért megalkotott Money Belt öv. A névből talán már sejthető, ez sem olcsó mulatság. A különleges, olasz krokodilbőrből készült övben 3360 gyémánt, 600 zafír és 160 smaragd található. Az értékét még az Egyesült Államokban is csak találgatják.

Felvezetés, háttér: KŐFALVI DÁNIEL, PÓR KÁROLY
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik