Daniel Dubois a londoni Copper Bokszarénában valósággal lemészárolta a szintén brit A. J. Cartert (Fotó: Mirror)

 

CÉL: MEGDÖNTENI A BRIT CSÚCSOT

Ha máskor nem, az ötödik profi meccse után megismerhették a nevét a brit bokszrajongók. A nehézsúlyú Daniel Dubois 2017. szeptember 16-án a londoni Copper Bokszarénában valósággal lemészárolta a szintén brit A. J. Cartert, akit háromszor küldött padlóra 48 másodperc alatt, és a harmadik leütése – egy rövid jobbegyenes – a sportág legnagyobbjait idézte. Carter percekig feküdt a padlón eszméletlenül, de szerencsére némi ápolás után magához tért, és a saját lábán hagyta el a szorítót.

Frank Warren az egekig magasztalta védencét. „Kivételes tehetség, kivételes harcos, mindazonáltal számos kérdésre még nem kaptunk választ vele kapcsolatban. Például arra, hogy milyen az álla. Vagy arra, hogy végig bírja-e a tizenkét menetet. Azt hiszem, már most brit bajnok lehetne, ha a hazai profi szervezet megváltoztatná a szabályt, miszerint huszonegy éves kor alatt nem lehet harcba szállni a brit bajnoki címért” – fogalmazott Warren a Daily Mirror hasábjain, majd a Daily Starban hozzátette: Mike Tyson óta nem látott olyan romboló, olyan pusztító erejű ütéseket, amilyenek Dubois-é.

„Nincsen nála nagyobb ütő ma a szigetországban, sőt valószínűleg a földkerekségen” – mondta Steve Bunce brit ökölvívó-szakíró.

AZT A BIZONYOS RÖVID DUBOIS-JOBBEGYENEST TYSON IS MEGIRIGYELHETTE VOLNA FÉNYKORÁBAN

De ki is ez a kivételes tehetség, ez a kivételes harcos?

„Dynamite” Daniel Dubois (nevének ejtése: düboá) – vagy simán Tripla D – 1997. szeptember 6-án látta meg a napvilágot a londoni Greenwich-ben. Eleinte gerelyt hajított, úszott, és hosszútávfutó (!) is volt. Siheder ökölvívóként hosszasan elemezte Mike Tyson, Lennox Lewis és Frank Bruno stílusát, s hogy nem hiába, azt amatőr eredményei, az öt korosztályos és az egy felnőtt országos bajnoki címe is bizonyítják. Hetvenöt amatőr meccséből hetvenet (más forrás szerint 69-et) megnyert, majd a 2020-as tokiói olimpia megcélzása helyett inkább profinak állt – 2017 januárjában szerződést kötött Frank Warren promóterirodájával. Első mérkőzése 35 másodpercig tartott honfitársa, Marcus Kelly ellen, a negyedik fellépésén megszerezte a WBC ifjúsági világbajnoki övét, az ötödiken pedig az egyik brit regionális címet hódította el (lásd fentebb) nehézsúlyban. A Dubois családban amúgy Daniel 16 éves húga, Caroline és 12 éves öccse, Prince is bokszol, szóval alakul az utánpótlás is.

Tavaly nyáron kiszivárgott, hogy Dubois 2016 elején sparringolt az akkor még nem világbajnok Anthony Joshuával, és egy ízben padlóra küldte. DDD nem engedte, hogy pajzsra emeljék. „Hogy leütöttem-e Joshuát edzésen? Nem sokat tudok erről mondani. Nagyszerű sparring volt, sokat tanultam belőle. Még csak tizennyolc éves voltam, és mindent beleadtam. Keményen megütött, és én keményen visszaütöttem. Az edzés előtt kicsit féltem tőle, de amikor bementünk a ringbe, többé már nem egy szuperhős, hanem egy ember állt előttem, akinek két lába meg két keze van, szóval megnyugodtam...” – nyilatkozta 2017. június 4-én a Daily Mailnek.

„Láttuk Joshuát Vladimir Klicsko ellen, amikor az ukrán nyomás alatt tartotta, és Joshua épphogy csak túlélte a kritikus szakaszát a mérkőzésnek, de az igazat megvallva ez Klicskón múlt, aki visszavett a rohamból, és nem finiselte le. Ennek a kölyöknek viszont nem fog kicsúszni Joshua a kezei közül... Ugyanolyanok a paraméterei, ugyanolyan a mérlege, mint Joshuának, csak még érnie kell kicsit, hogy világbajnok legyen.” Ezt már Warren mondta, aki szerint védence 2018 végén harcba szállhat Joshua vb-öveiért.

Majd meglátjuk. Mindenesetre Warrenék elsődleges célja az, hogy Daniel Dubois legyen a legfiatalabb brit, aki nehézsúlyú világbajnoki címet nyera csúcstartó Herbie Hide 22 évesen és hat hónaposan ült fel a WBO trónjára 1994-ben.

LEGFRISSEBB: Daniel Dubois (7–0, 7) magyar idő szerint szombat késő este harmadik menetes TKO-val lépett túl hetedik ellenfelén, az addig veretlen egykori katonán, DL Joneson (8–1–1). A mérkőzés felvétele ITT érhető el.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

EZ BIZONY TÖRTÉNELMI KVARTETT!

Példa nélküli az ökölvívás történetében, ami az elmúlt évben esett meg a „legsúlyosabb egyéniségek” táborában. Nevezetesen, hogy röviddel az aktuális olimpiai játékok után egyszerre (értsd: egyazon éven belül) álltak profinak a legfelsőbb kategória (jelen esetben a szupernehézsúly) pódiumon végző bunyósai. Márpedig ez történt 2017-ben: a riói aranyérmes Tony Yoka, az ezüstérmes Joe Joyce, meg az egyaránt bronzos Filip Hrgovic és Ivan Dicsko is búcsút intett az amatőr boksznak.

A 2016-os olimpia előtt egy évvel szupernehézsúlyú világbajnoki címet szerző Tony Yoka mutatkozott be elsőként, június 2-án, és két menetig sem tartott az első profi mérkőzése. Azóta még kétszer nyert (mérlege: 3–0, 2 KO-TKO); legközelebb áprilisban, 26. születésnapja előtt néhány nappal lép ringbe. A szakemberek nagy jövőt jósolnak neki, a franciák pedig tőle várják, hogy elhozza a hőn áhított nehézsúlyú világbajnoki címet Franciaországnak.

A riói szupernehézsúlyú dobogó tagjai (balról): a brit Joe Joyce, a francia Tony Yoka, a horvát Filip Hrgovic és a kazah Ivan Dicsko (Fotó: AFP/Cristiana Giustino)

TAVASZI VB-CÍMMECCSEK

Ami az év első felének világbajnoki címmeccseit illeti, elsőként, március harmadikán Deontay Wilder–Luis Ortiz mérkőzést rendeznek New Yorkban előbbi WBC-titulusáért. Március 31-én jön a nagy címegyesítő csata Cardiffban Anthony Joshua (IBF, WBA-szuper öv, IBO) és Joseph Parker (WBO) között. Május 4-én pedig a WBA reguláris övét próbálja meg elhódítani Chicagóban Fres Oquendo a friss bajnok Manuel Charr ellenében.

A jelentősebb nehézsúlyú meccsek közé sorolható még a március 31-ei Alekszandr Povetkin–David Price mérkőzés, az április 28-ai Jarrell Miller–Johann Duhaupas WBA-eliminátori találkozó, valamint a május 5-ei Tony Bellew–David Haye brit házi rangadó.

Közbevetőleg azonban jegyezzük meg: az olimpiai arany egyáltalán nem garancia a nehézsúlyú profi vb-címre, a szupernehézsúly olimpiai programba iktatása (1984) óta ugyanis csak négy +91 kilogrammos aranyérmesből lett uralkodó a királykategóriában (sőt azt megelőzően is csupán két nehézsúlyú olimpiai bajnokból vált nehézsúlyú profi világbajnok). Az 1988-as győztes Lennox Lewis, aki még kanadaiként nyert ötkarikás aranyérmet, először 1992-ben szerezte meg a profi világbajnoki címet (WBC). Az 1996-os olimpiai első ukrán Vladimir Klicsko ugyancsak négy év elteltével lépett trónra (WBO) a profiknál. Ellentétben elődeivel, a 2004-es játékok szupernehézsúlyú aranyérmesének, az orosz Alekszandr Povetkinnek hét évébe telt, mire felküzdötte magát a trónusra (WBA). 2012–2016: Anthony Joshua viszont a lewisi, illetve klicskói utat követve kaparintotta meg a nehézsúly egyik vb-övét, méghozzá az IBF-ét.

De vissza Rio dobogósaihoz! 2017. szeptember 29-én vívta első mérkőzését a profik között Ivan Dicsko (4–0, 4), aki első menetes TKO-val esett át a tűzkeresztségen. Az 1990-es születésű kazah valóságos égimeszelő – négyük közül ő a legmagasabb –, 2 méter 6 centi. Noha amatőrként kétszeres olimpiai bronzérmes és kétszeres vb-ezüstérmes, legkevésbé tőle várható el a profi vb-cím.

2015 szupernehézsúlyú Európa-bajnoka, Filip Hrgovic (3–0, 3) egy nappal Dicsko után mutatkozott be, és neki sem kellett egy menetnél több a győzelemhez. A 25 éves horvát igazi agresszor a ringben, érződik rajta a délszláv vér. Jók az esélyei, hogy világbajnok legyen belőle.

Akárcsak Joe Joyce-nak (2–0, 2). Az első profi meccsét 2017. október 20-án vívó brit csupán huszonkét évesen kezdett el bunyózni, így érthető, miért csak 32 évesen vált belőle profi. Már az első alkalommal tíz menetre készült – és a nyolcadikban győzött is TKO-val –, majd elmerengett egy Dubois elleni összecsapáson, ami után kijelentette: „Nem hiszem, hogy Dubois valóban akarja...” A promóterként is működő David Haye bejelentése szerint Joyce május 5-én a kipróbált Dereck Chisora ellen mutathatja meg a tudását.