Egymás után nyolc olaszt kaszabolt le a 80 éve elhunyt Mészáros Ervin

A stockholmi olimpián arany- és bronzérmes Mészáros Ervin különc figurája Krúdy-regény főszerepéért kiáltott. Felidézzük furcsa szokásait, és megcáfoljuk az 1928-ban Fuchs Jenővel vívott asszója köré szőtt legendát.

Az angolok tisztes vereséggel távoztak, nem is vártak többet

A londoni 6:3 és a budapesti 7:1 után az Aranycsapat széthullása és az 1958-as világbajnokság kudarca (kiesés a csoportban) ellenére futballválogatottunk esélyese volt az Anglia elleni mérkőzésnek 1960 májusában.

Az olaszok elleni 0:5 mindenkit sokkolt 1930 májusában

A korai profi éra legfontosabb meccsét játszotta 1930 májusában a magyar futballválogatott. A tét óriási volt: ha győzünk, elnyerjük az első ízben kiírt Európa-kupát. Nem nyertünk. Sőt. Az olaszok elleni 0:5 sokkolt mindenkit.

Egy meccs az élet, avagy Európa-kupa-döntő Olaszország ellen

A korai profi éra legfontosabb mérkőzésére készült 1930 áprilisában-májusában a magyar futballválogatott. A tét óriási: ha győzünk, elnyerjük az első ízben kiírt Európa-kupát, ha nem... Nos, a 0:5-re senki sem gondolt, már csak azért sem, mert – mint írásunk mostani, első részéből kiderül – az előkészületek lekötöttek minden energiát.

Elkésett amerikai tankok – 75 évvel ezelőtt hunyt el a pengeművész Garay János

A mauthauseni koncentrációs táborban 75 évvel ezelőtt életét veszítő Garay Jánosról szóló írásokból rendre kifelejtik, hogy ő az első magyar Európa-bajnok vívó és a Tisza István VC egyik alapítója. A mulasztást pótolva egyúttal az olimpiai aranyérmes kardozót is igyekszünk közelebb hozni, valamint halála pontos időpontját is megkíséreljük kikutatni – három lehetséges dátum közül...

1930 – Döntetlen Prágában a „száraz” csehszlovák tizenegy ellen

Az olaszok elleni sorsdöntő Európa-kupa-mérkőzésre készülve Prágában tartott főpróbát a magyar labdarúgó-válogatott 1930 május elsején. Az 1:1-es döntetlent nagy sikernek könyvelték el a szakemberek – „az adott körülmények között”.

Szezon közbeni óvatos derűlátás, meg persze Lenin

A marseille-i kudarc után a – főként a közvéleménynek szánt – változtatások sorában az MLSZ a bajnokságban visszatért az őszi-tavaszi rendszerhez. Ennek nyomán 1970 tavaszán félidényes, kétcsoportos volt a küzdelem, kieső nem volt, bajnokot viszont avattak, s hét forduló után már értékelt is a Népsport.

Így ünnepelte negyedszázados jubileumát a Népsport – és a politika

A háború után, 1945 áprilisában indult útjára a Népsport, 25 évvel később, 1970-ben több oldalon emlékezett meg a lap a jubileumról. Az előd Nemzeti Sportról méltatlanul kevés szót ejtve, a politikáról annál többet.

A Bohn SC kikapott az Újpesttől, mégis nyert, majd amatőr bajnoki címig jutott

Mindössze hat esztendőt élt meg a Bohn SC, ám a békéscsabai csapatnak ennyi is elegendő volt ahhoz, hogy kivívja a tiszteletet. 1930 tavaszán például jobban játszva kapott ki az Újpesttől, s ezzel az érdeklődés középpontjába került.

1940 – Mit nekünk a világbajnokot verő Svájc!

Noha az 1938-as vb negyeddöntőjében futballistáink simán nyertek Svájc ellen, viszont 1939-ben Zürichben Európa-kupa-mérkőzésen 3:1-re kikaptak. Egy évvel később, március 31-én 3:0-s győzelemmel vágtunk vissza. De már nem Dietz Károllyal, hanem Ginzery Dénessel a kispadon.

Ez a játék! – a Gamma–Törekvés meccs az angol rendszer prototípusa lett

Nehezen vette be az úgynevezett angol rendszert, tehát a WM-formációt a szépségre esküvő magyar futball, ám 1940-ben már voltak hívei a módinak. Például a Gamma és a Törekvés, randevújuk remek hírverése volt az újnak.

Zeusz ükunokái – 120 éve alapították a holland futball ékkövét

Az eggyel korábbi századfordulón gombamód nőttek ki a földből az ilyen-olyan sportegyesületek, a coubertini láz mindenkit megfertőzött. Ahogyan a mai óriások közül a Barcelona, a Milan vagy a Bayern is nemrég ünnepelte a 120. születésnapját, most a legnagyobb holland klub, az Ajax fúj el 120 gyertyát.

Klasszis tükörben – 110 esztendeje született Gerevich Aladár

Gerevich Aladár beleszületett a vívásba, és bár Tersztyánszky Ödön halála elodázta bemutatkozását a válogatottban, három évtized diadalmenet következett.

Viharos életmű – kilencven éve született a futózseni, Iharos Sándor

Kilencven éve, március 10-én született Iharos Sándor, a magyar közép- és hosszútávfutás egyik legnagyobb alakja. Nagy világversenyeken ugyan nem állhatott a dobogóra, mégis rajongtak érte a szurkolók. Más kérdés, hogy ellentmondásos egyénisége vitákat gerjesztett.

Száz éve született a magyar származású golflegenda

Magyarország sok sportágban adott és ad ma is legendákat a világnak, azt hihetnénk, a golf nem tartozik ezek közé. Pedig de. A háromszoros majortorna-győztes Julius (azaz Gyula) Boros ugyanis bevándorló magyar szülők gyermekeként született Amerikában, még 48 évesen is oktatta a golf nagyjait, visszavonulása után pedig a Golf Hírességek Csarnokának is tagja lett.

Mia san mia – 120 éve alapították meg a Bayern Münchent

Ha a müncheni sportegyesület, az MTV 1879 hajlandó labdarúgó-szakosztályát az országos szövetség égisze alá terelni, talán soha sincs FC Bayern München, de mert kifejezetten megtiltotta futballistáinak a csatlakozást, 1900. február 27-én tizenegy ifjú bajor kilépett, és új klubot alakított.

Naplótitkok az utókornak Tóth Potya Istvántól

Érdemes-e kiadni kilencven-egynéhány éves, az akkori idők szakmai szempontjai szerint íródott, ismétlődő helyzeteket rögzítő edzői feljegyzéseket?

Hetven éve magyar műkorcsolyázóknak tapsolt Európa

A magyar minicsapat tagjai tökéletesen lejtettek az 1950-es oslói műkorcsolya Európa-bajnokságon, Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött. A vb-n sem maradtak érem nélkül, ám Király nem jött haza Londonból.

Cseh „Matyi” tovább volt színen, mint feljelentett klubja

Harminchárom válogatottságnál tartott Cseh II László (népszerűbben: Matyi) 1940 elején, amikor robbantott: feljelentette klubját, a Hungáriát. A részletek ismeretében meggondolatlanul, hiszen a legendás elnöknek, Brüll Alfrédnak (is) a kedvence volt.

Százötven évvel ezelőtt nyílt meg az első hazai jeges szezon

Az erőtlen tél próbára tette a frissen alapított Pesti Korcsolyázó Egylet tagjainak türelmét, de végül 1870. január 29-én megnyílt az első hazai jeges szezon.