?>
Osztrák futballcsoda egy doktornő vezetésével, magyar kapusedzővel

Varga Zoltán 1998 és 2008 között tíz éven át védett az NB I-ben – a BVSC-ben, a Haladásban, Zalaegerszegen, Sopronban és Győrben –, majd Ausztriában lett kapusedző és jelenleg Európa-liga-selejtezőre készül klubjával, a hatezer lakosú kisváros, Hartberg csapatával. Külföldi tapasztalatok sorozatunkban elmeséli, hogyan jutott el a TSV Hartberg az osztrák kukoricatábláktól az európai porondig, de kérdeztük a 2000-es évek magyar futballvalóságáról is...

Magyar futballszakemberek keresik az „aranyat” Nigériában

Negyedik alkalommal látogattak Nigériába magyar szakemberek, hogy választ kapjanak a kérdésre: mit csinálnak ott másként az utánpótlásképzésben.

Üzenet Barcelonából: „A magyar futballnak magyar modell kell”

Szemléletváltás sorozatunkban múlt héten a hazai akadémiák fejlesztését segítő Double Pass magyarországi auditjainak eredményeit elemeztük, ezúttal pedig a Külföldi tapasztalatok sorozat részeként bemutatunk egy másik, hasonló céllal működő, barcelonai céget. Az identitásfejlesztéssel foglalkozó barcelonai Ekkono Method katalán vezérigazgatójával, Miquel Farreronsszal Farkas Máté beszélgetett a futballvilág egyik legfontosabb üzleti seregszemléjén, a World Football Summiton.

Dübörgő Zidane-kultusz, brazil „csodatinik”– helyzetjelentés Madridból

Villogó brazil „csodatinik”, pozitív szurkolói hangulat és profi marketing – ezzel a három jellemzővel lehet összefoglalni a Real Madrid hétközi bajnoki mérkőzését közelről megélve. A PSG elleni zakó ellenére a helyszíni szurkolók továbbra is megadják a türelmet Zinédine Zidane felé, aki a sevillai diadal után a tartalékokkal is sima győzelmet aratott a gyenge napot kifogó Osasuna ellen. A blancók jelenlegi helyzetéről beszélgettünk a drukkerekkel, és azt is megmutatjuk, kinek a meze a legnépszerűbb, miként szerepelt Rodrygo a meccs utáni interjúban, és hogyan kerül Miki egér a Santiago Bernabéu Stadion környékére.

A Corvinus a La Ligával, a Real Madrid az Európa Egyetemmel működik együtt

A tavasszal az angol, majd a horvát futball utánpótlásáról készített tanulmányát mutatta be a Nemzeti Sport Online-on a Magyar Labdarúgó-szövetség korábbi munkatársa, dr. Zalai Dávid sporttudományi szakember, aki ezúttal Szemléletváltás-sorozatunk részeként, külföldi és magyar példákon keresztül a sport és az egyetemek lehetséges együttműködési formáit vázolja.

„A Fradi nevét inkább ne említsd” – a hírhedt Millwallnál jártunk

London a maga tizenhárom profi klubjával és nyolcvan amatőr ligájával igazán széles kínálatot ad a futballfanatikus turisták részére, a hét bármelyik napjára jut legalább egy olyan mérkőzés, amelyet a helyszínen lehet végigkövetni. A SportsPro Live üzleti konferencia ihlette látogatás (a konferenciáról később több cikkel is jelentkezünk) mellékprogramjaként a Millwall–Bristol City angol másodosztályú összecsapásra esett a választás, amely sokkal inkább tartogatott kulturális, a brit futballt körülvevő valódi miliőjét bemutató élményt, mint az aznap ugyancsak Londonban megrendezett Tottenham–Ajax BL-elődöntő. A mainstream vonal elengedése után arra voltunk kíváncsiak, hogy a tizenöt évvel ezelőtti Ferencváros–Millwall UEFA-kupa-párharc során megtapasztalt hírhedt fanatizmus mennyire van jelen, és hogyan viszonyulnak a külföldi látogatókhoz a sokak által veszélyesnek tartott Millwall-drukkerek.

Horvátországban a jó futballista közös, nemzeti érték – így fejlesztenek

A Dr. Muszbek Mihály és Dr. Zalai Dávid tanulmánya nyomán bemutatott angol utánpótlásrendszert követően, Külföldi tapasztalatok című sorozatunkban ezúttal a horvát labdarúgó-utánpótlás fejlesztési programjával ismerkedünk meg.

Váratlan lehetőség – magyar vezetőedző az osztrák csapatnál

Ritkán számolhatunk be olyan hírről, hogy tőlünk nyugatabbra magyar vezetőedzőt neveznek ki profi labdarúgócsapatnál. Igaz, hogy nem élvonalról, hanem az osztrák másodosztályról van szó, és még csak három meccsen irányíthatott, de így is nagy szó, hogy az osztrák 2. Ligában 3. helyen álló Blau-Weiss Linznek magyar vezetőedzője van: Doma Ernő. Külföldi tapasztalatok sorozatunkban ezúttal a 44 éves szakemberrel beszélgettünk.

A Man. Citynél, a Poolnál és az Arsenalnál is tudják – az ellenőrzésnek tétje van…

A labdarúgó Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc közé négy angol csapat – a Liverpool FC, a Manchester City, a Manchester United és a Tottenham Hotspur –  is bejutott, és mindegyik együttesben találunk saját nevelésű, angol válogatott vagy U-válogatott futballistát. Az alábbiakban kicsit a kulisszák mögé nézünk. Külföldi tapasztalatok sorozatunkban ezúttal Muszbek Mihály sportközgazdász ajánlott figyelmünkbe egy tanulmányt, amelyben az MLSZ korábbi, sporttudományi munkatársa, Zalai Dávid mutatja be az angol labdarúgás utánpótlás-rendszerében 2011 óta történt változásokat, melyek a korosztályos világversenyeken korábban sosem látott sikereket eredményeztek Angliának – vele beszélgettünk a szigetországi helyzetről.

Az új Totti már feltűnt Rómában, de az ultrák otthagyták a csapatot...

Habár hígulni látszik a szurkolói környezet az olasz fővárosban, az AS Roma ultrái még mindig komoly hatással bírnak a csapat hangulatára és teljesítményére. A tulajdonosok üzletpolitikáját és a játékosokat élesen bíráló „tifosi” már kevésbé érzékeny a külföldi, akár Ázsiából érkező szurkolók jelenlétére, de a klub sorsáról szóló kérdésekben markáns állásfoglalásra lehet tőlük számítani. A Fiorentina elleni 7–1-es kupazakó a múlt hétvégi, Milan elleni rangadóra is rányomta a bélyegét: füttykoncert és „sztrájk” fogadta a hazai csapatot az Olimpicóban. Külföldi tapasztalatok sorozatunkat ezúttal római, helyszíni jelentéssel, a Roma–Milan (1–1) Serie A-rangadó élménybeszámolójával folytatjuk.

A magyar edző Amerikában olyat látott, ami sehol sincs a világon!

„Számomra a futball sokkal több, mint egy labda és két kapu, a foci embereket hoz össze a világ minden pontjáról” – többek között ez az idézet is megtalálható Gráczer Zoltán közösségi oldalán. Olvasónk külföldi tapasztalatokról szóló sorozatunkban amerikai élményeiről, a helyi utánpótlásfutballról beszél nekünk, miután két részletben közel egy évet töltött el labdarúgóedzőként az Egyesült Államokban, és ez idő alatt számos egyesületnél megfordult.

Magyar tini gólja dán csapatban az angol Manchester Citynek

Folytatjuk külföldi tapasztalatok-sorozatunkat, melynek egyik célja, hogy meglessünk, olvasóink élményeire támaszkodva bemutassunk külföldi mintákat a labdarúgás utánpótlás-nevelésének területéről. Legutóbb az FC Barcelona futballiskoláján, az FCB Escolán „jártunk”, ezúttal pedig visszatérő vendégünk, Németh Tamás beszél a dán Nordsjaelland U12-es csapatának angliai túrájáról, azokról a körülményekről, melyekkel a Manchester City utánpótlásbázisán találkoztak, és szó lesz fia, Hunor teljesítményéről is, aki hét meccsen öt gólt szerzett, a City ellen is betalált egy szép szabadrúgásból.

Jönnek! Az Ajaxnál már látják az új világklasszisokat

George Ogararu, korábbi, 11-szeres román válogatott futballista a bukaresti Sport Business Chain konferencián mutatta be a világ egyik leghatékonyabb tehetséggyárát, amelynek a világfutball többek között Johan Cruyffot, Marco van Bastent vagy Wesley Sneijdert és a totális futball alapjait köszönhette – az Ajax akadémiáját, amelyen korábban edzőként, most szakmai tanácsadóként dolgozik. A Nemzeti Sport Online-nak adott interjúban Ogararu beszélt a holland futball szerinte csak látszólagos hanyatlásának okáról, szót ejtett a jelenleg az Ajax akadémiáján pallérozódó Schön Szabolcsról. Szóba került az is, hogy a kelet-európai játékosok legnagyobb fegyvere a kulturálisan bennük élő agyafúrtság, természetes leleményesség lehet a nyugatiakkal szemben, de ezt ki is kell vinni a pályára, nem szabad kiölni a tehetségekből.

Fradi-mezben mentek a Barcához – felvették őket az utánpótlásba

A Nemzeti Sport Online-on néhány éve indítottuk „külföldi tapasztalatok” sorozatunkat, azzal a céllal, hogy elsősorban az utánpótlás-nevelés területén, de akár szélesebb körben, az amatőr futballtól, a szurkolók kiszolgálásán át a márkaépítésig megnézünk konkrét példákat, hogyan űzik, építik ezt a sportágat külföldön, Európa különböző részein. Sorozatunkat a nyári szünet után, ősszel is folytatjuk, méghozzá azzal az apropóval, hogy ősztől a Molnár testvérekkel, Milánnal és Péterrel tovább gyarapszik azon 8–12 év közötti magyar gyerekek száma, akik az FC Barcelona futballiskolájában, az FCB Escolában sajátíthatják el a labdarúgás alapjait.

Müller és Alaba óta nincs újabb saját nevelésű klasszisa a Bayernnek, de…

Olvasóink körében továbbra is népszerű a Külföldi tapasztalatok sorozatunk, melyhez folyamatosan érkeznek a különböző beszámolók. Ezúttal a több hónapot a Bayern Münchennél eltöltő, itthon az utánpótlásban, a Vasas Kubala Akadémiánál megfigyelőként dolgozó szakember számolt be az élményeiről. Áder András 2015 őszén töltött el néhány hónapot a Bayern Münchennél – az ő tapasztalatai következnek, kiegészítve némi Bajnokok Ligája-kitekintéssel, a keddi Real–Bayern elődöntő kapcsán.

„Olyan itt nincs, hogy apuka elintézi...” – magyar igazgató az angol akadémián!

Folytatjuk a külföldi tapasztalatok elnevezésű sorozatunkat, melyben konkrét példákon keresztül bepillantást nyerhetünk egy adott ország labdarúgásának kulisszái mögé. Legutóbb szurkolói szemszögből néztük meg, hogyan szolgálják ki a drukkereket Lengyelországban, Ausztriában és Németországban, ezúttal visszatérünk a szakmához. Egy angol akadémia magyar igazgatója mesél arról, hogyan képzik a gyerekeket egy olyan magániskolában, amelybe a világ majd' minden tájáról érkeznek a különböző tudásszintű gyerekek, és ahol 35 ezer fontba kerül az éves tandíj…

A magyar tini csodafejese a Hertha ellen – és ami mögötte van

A dán élvonalbeli Nordsjaelland utánpótlásában pallérozódó Németh Hunor Vajkról akkor írunk legutóbb, amikor megkapta a Midtjyllandban szereplő válogatott védőnk, Korcsmár Zsolt mezét, korábban pedig az ő példáján keresztül mutattuk be Külföldi tapasztalatok című sorozatunkban a dán labdarúgás utánpótlás-nevelő rendszerét. A 11 éves támadó az elmúlt hétvégén egy 64 csapatos, rangos olaszországi tornán a legjobb négy közé vezette együttesét és bekerült a viadal három legjobb játékosa közé. Édesapjával, Németh Tamással arról beszélgettünk, hogyan építik fel a dán klubnál egészen fiatal kortól a gyerekek versenyeztetését, miként lehet egyáltalán bekerülni abba a körbe, hogy időről időre Európa legjobb korosztályos gárdái ellen léphessenek pályára különböző nemzetközi megméretéseken.

Varsóban az ultra, Salzburgban a fogyasztó, Mainzban a közösség a központ

A Nemzeti Sport Online-on folytatjuk a külföldi tapasztalatok elnevezésű sorozatunkat. A korábbi részekben olvasóinktól, köztük szülőtől, amatőr futballistától vagy éppen utánpótlásedzőtől kapott beszámolók alapján, konkrét példákon keresztül adtunk képet egy adott ország labdarúgásának hátországáról. Most az eddigiekhez képest tágítjuk a kört. Olvasónk, az egyébként kommunikációs tanácsadóként dolgozó Farkas Máté ezúttal a szurkolók kiszolgálásnak szemszögéből, illetve marketing és kommunikáció szempontjából mutat be három klubot – a lengyel Legia Warszawát, az osztrák Red Bull Salzburgot és a német 1. FSV Mainzot – a saját élményei alapján.

Nem tömik a gyerekek zsebét; „öngyilkos” hadrend – az Anderlecht akadémiája

A Nemzeti Sport Online-on folytatjuk korábbi, Külföldi tapasztalatok címen futó sorozatunkat, melyben szülők, játékosok vagy éppen edzők mutatják be egy klub vagy egy ország utánpótlás-nevelő rendszerét, a profi futball hátországát. Ezúttal korábbi kollégánk, a jelenleg a Vasas Kubala Akadémiánál edzőként dolgozó Szamosszegi Gábor számol be a belga RSC Anderlechtnél tett decemberi tanulmányútjáról.

Ilyet még nem hallottunk! A klub, melynél a LEGO is edzést tart

Két héttel ezelőtt a Szemléletváltás címen futó sorozatunkban felhívással éltünk olvasóink felé, hogy küldjék el saját történeteiket, megélt tapasztalataikat. Ekkor keresett meg ismét minket a tíz éve Dániában élő Németh Tamás, aki egy évvel ezelőtt már beszámolt az FC Köbenhavn utánpótlásában folyó munkáról. Fia, Németh Hunor Vajk azóta klubot váltott, immár a Nordsjaelland U11-es csapatának tagja, és Tamás úgy véli, az új klubnál megélt tanulságok is jó példaként szolgálhatnak Magyarországon, akár a magyar utánpótlásban dolgozók számára is. Alább az ő élménybeszámolója következik.