Vidi: Filipe Oliveira visszatért, megfigyelőként dolgozik

A labdarúgó NB I-ben szereplő Mol Vidi FC a hivatalos honlapján bejelentette, Darázs Tamás, Filipe Oliveira és Pető Tamás személyében három szakemberrel bővítette játékosmegfigyelői stábját.

„Így kerülhetnének jobb játékosok az NB I-be” – olasz segítséggel

A Nemzeti Sport Online-on idén folytatjuk két éve Szemléletváltás címmel indított sorozatunkat, melyben olyan, a labdarúgáshoz (is) köthető, itthon újdonságnak számító vagy kevésbé ismert módszerekkel, megközelítési módokkal foglalkozunk, melyek hosszú távon a magyar futballban is egyfajta szemléletváltást eredményezhetnek. A korábbi részekben inkább ötletekkel, hosszú távú tervekkel foglalkoztunk, ezúttal viszont a „scouting” témaköre kerül terítékre, amelyben Paunoch Péter menedzsernek az általa Magyarországon elsőként, olasz mintára elindított játékosmegfigyelő-képzéssel az elmúlt években már sikerült egyfajta szemléletváltást elérnie. Erről a folyamatról kérdeztük őt, a scoutingról és a képzésről pedig hallgatók, illetve Marco Rossi szövetségi kapitány is beszélt.

Edzősors: A magyar válogatott nekem olyan, mintha az olaszt irányítanám – Rossi

A Nemzeti Sport Online-on havi rendszerességgel blogot vezető játékosügynök, Paunoch Péter által alapított Football Education Center (FEC) Magyarországon élen jár a játékosmegfigyelők képzésében, és a kurzusokon rendszeresen részt vesznek a hazai futballszakma jeles képviselői. A múlt heti oktatáson Marco Rossi szövetségi kapitány is beszélt a hallgatósághoz.  

Ezzel a módszerrel a Real is megtalálhatja Zidane méltó utódját

Miután a napokban lemondott tisztségéről a Real Madrid vezetőedzője, Zinédine Zidane, aktuálissá vált a kérdés, milyen szempontok alapján választhatnak ki egy új vezetőedzőt, hogyan történhet a szakemberek „scoutingja”. Jelen blogbejegyzésemben ezt a kérdést járom körbe – a játékosügynök szemével.

Videoton: „Nem reális, hogy vb-n pályára lépő játékost igazoljunk”

Balogh Tamás, a labdarúgó NB I-ben szereplő Videoton egyik játékosmegfigyelője az M4 Sportnak úgy vélekedett, szerinte nem reális, hogy a klub olyan futballistát szerződtessen, aki a nyári oroszországi világbajnokságon is pályára lép majd.

A PSG bizonyítja, a pénz nem minden – ez hiányzik Párizsból

Most, hogy a téli átigazolási időszak már befejeződött, ismét elkezdődik a háttérmunka az európai kluboknál, a felkészülés a következő, nyári átigazolási szezonra. Az addig hátralévő időszakban pedig ismét a scoutoké, vagyis a megfigyelőké a pálya, az ő munkájuk fogja alapjaiban meghatározni azt, hogy nyáron kiket próbál majd meg szerződtetni az adott klub, milyen irányba indul el a nemzetközi játékospiacon. E havi blogbejegyzésemben egyrészt összehasonlítom két, egymástól teljesen különböző, de a scoutingra hangsúlyt fektető ország stratégiáját. Továbbá szemléltetem, hogy ennek a kívülállóként pofonegyszerűnek tűnő (hiszen „csak meccseket kell nézni) területnek mennyire eltérő megközelítési módjai, milyen részterületei lehetnek, de szó lesz scoutingosztályokról és teljesítményanalízisről is. A PSG esetével pedig arra világítok rá, hogy bizony a pénz önmagában még nem hajt sikereket a futball világában sem.

Man. City: 22 évesen visszavonult, a klub segít neki

Sajnálatos történet látott napvilágot a Manchester City fiatal játékosával, Sinan Bytyqivel kapcsolatban. A felnőttcsapat edzője, Josep Guardiola által is szemmel tartott középpályásnak szívproblémák miatt fel kellett hagynia a profi futballal, ám a klub nem hagyja magára korábbi futballistáját.

„Nagy Ádámot a Juventus is elviheti; Balogh már más...”

Korábban beszámoltunk róla, hogy az elismert nemzetközi játékosmegfigyelő (angol szakszóval scout), az olasz Riccardo Guffanti másfél éven belül harmadik alkalommal érkezik Magyarországra előadást tartani a Center Sport menedzseriroda, illetve Paunoch Péter által szervezett játkosmegfigyelő tanfolyamra. A nyárig az Udinese alkalmazásában álló, jelenleg az olasz szövetség edző- és játékosmegfigyelő-képzésében oktatóként dolgozó szakembert a múlt heti kurzus alkalmával elsősorban az olaszországi magyar légiósokról, a magyar tehetségekről faggattuk. Megtudtuk, miben látja Nagy Ádám és Balogh Norbert legnagyobb értékét, mit gondol a továbblépési lehetőségeikről, jövőjükről. 

Mourinho már rég felismerte, itthon még mindig nem látják be

A Nemzeti Sport Online az Eb után célul tűzte ki, hogy az előttünk álló hónapokban kiemelt figyelmet fordít a magyar futball olyan részterületei felé, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak labdarúgásunk fejlődéséhez, népszerűségének növeléséhez. Foglalkoztunk már az utánpótlással, a marketing és a reklámpiac nyújtotta kiaknázatlan lehetőségekkel, a szurkolókkal, a futsalnak a nagypályás futballra gyakorolt jótékony hatásaival. Ezúttal pedig a játékosmegfigyelés, játékosmenedzsment témakörét vizsgáljuk meg Paunoch Péter FIFA-licences menedzserrel, aki Magyarországon elsőként szervez képzéseket ezen a területen.

Labdarúgás: megfigyelői képzés lesz Budapesten

Játékosmegfigyelői tanfolyamot tartanak Budapesten október végén az olasz élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Udinese híres megfigyelője, Riccardo Guffanti vezetésével.

Évi 3.5 milliárdért keresgélnek, de nem mondják meg, kik találnak

A múlt hétvégén játékosmegfigyelői tanfolyamnak adott otthont Budapest, amelyen a scoutingra évente 12 millió eurót költő Udinese megfigyelője, Riccardo Guffanti és az Olasz Labdarúgó-szövetségnél dolgozó, sokáig Arrigo Sacchit segítő Alessandro Musicco tartott előadást. Többek között azt is megtudtuk, hogyan szűkíti le Antonio Di Natale az Udinese, Francesco Totti az AS Roma lehetőségeit.

Labdarúgás: világhírű olasz megfigyelő tanfolyama Budapesten

Tudják, melyik barcelonai játékosmegfigyelő szúrta ki Lionel Messit? Vagy azt, hogy kinek az ajánlására került Cristiano Ronaldo a Sportinghoz? Megkockáztatjuk, olvasóink 99 százaléka nem tudná fejből megnevezni a topklubok legjobb megfigyelőit – vagy szaknyelven scoutjait. Pedig az ő munkájuk szinte ugyanolyan jelentőségű, mint az edzői stáb bármely tagjáé – legalábbis azon futballkultúrákban, kluboknál, ahol felismerték a játékosmegfigyelői rendszer hasznosságát.

MTK: László Csaba irányítja a nemzetközi játékosmegfigyelői rendszert

László Csaba lett a labdarúgó NB I-ben szereplő MTK Budapest nemzetközi játékosmegfigyelő rendszerének igazgatója.

Labdarúgás: „Aki az NB I-ben bemutatkozik, kis túlzással ötödére csökken az ára"

A holland élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (Eredivisie) szereplő PSV magyar játékosmegfigyelője, Nagy Sándor szerint a klubnál szeretnék kiaknázni a kelet-európai piacot, olyan kiválasztó és tehetséggondozó rendszert indítanának be, amelynek köszönhetően nem tízévente tűnne fel egy Dzsudzsák Balázshoz hasonló talentum. A szakember a Nemzeti Sportnak adott interjújában beszélt a mai 16-17 éves magyar játékosok hiányosságairól, illetve annak hátrányairól, ha valaki 17 éves kora előtt nem igazol nyugatra.