Kiadós rugdosódás után feljutott a csúcsra a spanyol foci – vb-videók

1982-ben Olaszország, 2010-ben Spanyolország lett világbajnok ezen a napon; videókra épülő vb-öröknaptárunk július 11-i epizódjában nemcsak a madridi és a johannesburgi finálé legfontosabb pillanatait idézzük fel, hanem az 1966-os angliai vb nyitányát, valamint az 1998-as, bizonyos értelemben történelmi jelentőségű bronzmérkőzést is, amelynek nyertese ma este Oroszországban újra történelmet írhat.  

Zidane gólja nyugdíjba küldte Figót; mekkorát húzott Van Gaal! – vb-videók

Két, egyaránt szívbe markoló olasz továbbjutást őriz az emlékezet július 5-éről: az egyiknek Paolo Rossi, a másiknak Roberto Baggio volt a főszereplője. Volt egy nagy dobása Hriszto Sztoicskovnak és Louis van Gaalnak, no meg Zinédine Zidane is megmutatta, hol lakozik a franciák istene. Íme, ezt kínálja videókra épülő vb-öröknaptárunk mai epizódja!

Rossi, Rossi, Rossi, Rossi, Rossi, Rossi

A Nemzeti Sport Online vb-történeti sorozatának 12. része a Spanyolországban megrendezett 1982-es világbajnokságról szól, amelyet mindenki csak Mundialként emleget(ett). Magyarország is kijutott a nagy eseményre, de – három pontot szerezve – nem tudott továbblépni a csoportkörből. A tornát Olaszország nyerte meg az NSZK és Lengyelország előtt; Paolo Rossi félelmetes formában futballozott a vb utolsó hetében, összesen hatszor volt eredményes.

„Buffonnak már járna az Aranylabda”

Budapestre látogatott az 1982-es világbajnok olasz labdarúgó-válogatott gólkirálya, Paolo Rossi, aki jól emlékszik Törőcsik Andrásra, a 10–1-re ugyanakkor csak halványan; nem örül az ázsiai befektetőknek Milánóban, ráadásul manapság a gólok helyett inkább a szőlőtőkékben és az olajfákban gyönyörködik.

1. Németország, 2. Magyarország és Argentína

A svájci Xherdan Shaqiri két nappal ezelőtt Honduras (3–0) ellen szerzett triplája már az 50. mesterhármas (-négyes, illetve -ötös) volt a vb-k történetében, ennek apropóján kicsit elmerültünk a statisztikák tengerében.

Pipás olasz, Rossival és az öregúr elnökkel

Az 1982-es tornát a kollektív futballemlékezet a látványos, jó vb-k között tartja számon – nem véletlen, hogy a spanyolországi Mundial két meccsét is beválasztották a valaha volt legjobb tíz világbajnoki mérkőzés közé. Nos, ezt a remek seregszemlét az olasz válogatott nyerte meg, melynek szövetségi kapitánya méltán tartozik az edzőlegendák közé. Enzo Bearzot pontosan egy éve halt meg.

A 18 legjobb olasz labdarúgó

Nincs könnyű helyzetben a cikkíró, ha egy olyan gazdag futballtörténelemmel bíró nemzet, mint az olasz, legjobb játékosait kell felsorolnia, pláne rangsorolnia. Némi segítséget jelentett, hogy az Olasz Labdarúgó-szövetség 2008 decemberében nyilvánosságra hozta a maga Top 10-ét, de az itt bemutatottakon kívül is akadnak bőven olyan klasszisok, akiknek megemlítése kellemes emlékeket csal elő az idősebb korosztály tagjaiból.

Manchester: Rossi szerint az MU-nak van a legjobb csatársora

A Manchester Unitednek van a legjobb támadósora a világon. Legalábbis az 1982-ben világbajnoki címet nyerő olasz futballista, Paolo Rossi szerint.