Orth György csapata búcsúzik az első vb-től – vb-öröknaptár

Egyetlen mérkőzést rendeztek a korábbi labdarúgó-világbajnokságokon július 22-én: az 1930-as uruguayi viadal utolsó csoportmeccsén Argentína 3:1-re legyőzte Chilét, ezzel bejutott az elődöntőbe – röviden ezt a meccset elevenítjük fel vb-történeti sorozatunkban.

Maracanazo: egy óriási bukás, amelynek nevet is adtak – vb-videók

Brazília labdarúgó-válogatottja hiába volt házigazdája az 1950-es világbajnokságnak, és hiába várta ellenfelénél kedvezőbb helyzetben a sorsdöntő július 16-i meccset, mégis elbukta az aranyérmet, Uruguay lett a világbajnok – vb-öröknaptárunk mai epizódja az első brazíliai vb utolsó mérkőzése köré épül, de lesz szó (és kép) a svédek diadalát hozó 1994-es bronzmeccsről és Orth György 1930-as nagy utazásáról is.

„13:1, ez a mi Trianon-jelvényünk!”

Kéjes érzést okozott a magyar futballszerető közönség soraiban az a győzelem, amelynek évfordulóját üljük, és amelyről az alábbi összeállítással emlékezünk meg. Nyolcvankilenc évvel ezelőtt ezen a napon, június 12-én múlta fölül 13:1-re a magyar válogatott Franciaországot.

Történelmi csere a magyar–német összecsapáson

Aki figyelmesen olvassa el a címet, gyanakodhat, hogy nem a szombaton Gelsenkirchenben rendezett Németország–Magyarország (2–0) Eb-felkészülési mérkőzésről van szó, hanem valamelyik korábbi, németek elleni találkozóról. Amelyet nem idegenben, hanem hazai pályán játszottunk riválisunk ellen. Nos, csakugyan nem a tegnapi meccsről bányásztunk elő érdekességet – egy első világháború utáni barátságos ütközetről emlékezünk meg, amelynek ma van a 95. évfordulója.