A Szolnok új csillagának, a szerb Filip Filipovicsnak Kásás Tamás a kedvence

A pezsgő olaszországi esztendők után még szoknia kell a kisvárosi életet Filip Filipovicsnak, a szolnoki vízilabdacsapat legújabb szerzeményének. Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok balkezes pólós tinédzserként csöppent a profik világába, később több magyar csapattársát is őszintén csodálta, a jövő generációjának tagjaiból viszont a szenvedélyt hiányolja.

Messze megelőzte a korát – a híres-hírhedt Gunnar Prokop kalandos élete

A világhírű menedzser, Gunnar Prokop 80 évvel ezelőtt, 1940. július 11-én született az ausztriai Sankt Pöltenben. Mindenki az 1972-ben alapított Hypo Niederösterreich kézilabdaklub edzőjeként, vezetőjeként ismeri, amellyel egyedülálló módon nyolcszor nyerte meg a BEK-/BL-serleget. Sokan emlékeznek sportszerűtlen megmozdulásaira is a Vasas és a Metz ellen, de a vele készített interjúból kirajzolódik a más sportágakban is bizonyító, korát megelőző módszereket alkalmazó, kreatív szakember képe.

Dennis Rodmanért és a Bullsért rajongott az „afromagyar” stand-upos

Magyar anya és dél-afrikai apa gyermekeként született Budapesten Musimbe Dávid Dennis, és lett égetnivaló, rossz kölyökből kis híján karosszérialakatos, aztán értékesítő, végül humorista. És úgy néz ki, már az is marad.

„Elvitték őket a gettóba, egyik sem jött haza”

Mark Spitz kilencszeres olimpiai bajnok amerikai úszó magyarországi gyökereit vizsgálva útra keltünk, hogy a sportklasszis ükapja, Elefánt Móric 19. századi szeszfőző születési helyén, Nyírkarászon nyomozzunk a család emlékei után. Kirajzolódott a falu zsidóságának sokáig virágzó, majd végzetes tragédiába forduló élete, ahogyan azt is megtudtuk, mi volt az Elefánt család szatócsboltjának slágerportékája.

Kinek szúrta oda gúnyosan Michael Jordan, hogy lövése sincs, mi az NBA?

Michael Jordan olimpiai bajnokként szerződött a Bullshoz, de Chicagóban egy hurrikán tépte csapathoz érkezett. Hét szűk esztendő telt el, mire először megkoronázták. A Nemzeti Sport szombati mellékletében, a Hosszabbításban indított sorozatunk 2. része.

Béla és Bélus – a két Katzirz valenciai spanyolverésről, esseni gólkirályságról

Az egykori válogatott futballkapussal, Katzirz Bélával és fiával, a most visszavonuló válogatott kézilabdás átlövővel, Dáviddal beszélgettünk pályafutásukról, boncolgatva, mi volt az oka, hogy az apa és a fiú is ilyen magas szintre jutott saját sportágában.

Rátalált az életelixírre az olimpiai bronzérmes villámikrek „tartaléka”

Legendák társaként lett bajnok 1954-ben a hihetetlenül fitt Homonnay Ferenc. A veterán atléta vasárnapi melegítőről, Szusza lövőmódszeréről, Csermák szappancipeléséről, elgyötört angol futballistákról és 69 éves reggelijéről is mesélt.

Új Michael Jordan-sorozatunk első részében: chicagói éttermi kalauz

Az itthon is vetített The Last Dance világszerte ráerősített a kosaras ikon kultuszára. A Michael Jordan karrierjét felidéző, a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében most induló sorozatot személyes emlékkel, vállaltan elfogult véleményekkel is fűszerezzük.

Juhász Rolandban nincs félelem, csak megnyugvás és boldogság

Tizenegy évesen ült a tévé előtt, és az Egyesült Államokban rendezett világbajnokságot nézve határozta el végérvényesen: márpedig válogatott futballista lesz! Harminchat évesen, megannyi sikeren, no és egy Európa-bajnoki szereplésen túl, visszavonult. Egy csodás karriert lezáró beszélgetés Juhász Rolanddal családról, értékekről, csapatokról, mérföldkövekről és boldogságról.

A küzdés bajnoka állítja: ha nincs a Honvéd, Ivan Lovric sincs

Tizenhárom éve érkezett Magyarországra, ma már azt mondja, ez a legjobb, ami történhetett vele. Noha gyerekkori álma nem vált valóra, vagyis nem ölthette magára a Hajduk Split mezét, az élet utóbb kárpótolta: a Bp. Honvédnak köszönheti a legnagyobb sikereit és a családját is. Igaz, ha valaki tett azért, hogy sokat kapjon a sorstól, az Ivan Lovric – beszélgetés mentalitásról, kitartásról, barátságról és a saját készítésű túrógombócról.

Öntörvényű volt, és nem megvehető, sportdiplomataként tette, amit kellett

Játékosként főiskolai világbajnoki ezüstérmes, olimpiai kerettag volt Salamon Ferenc, aki játékvezetőként, majd elsősorban sportdiplomataként tett sokat a vízilabdáért: 28 évig volt a világszervezet, a FINA és 34 évig az európai szövetség, a LEN technikai bizottságának tagja, ma is a FINA mastersbizottságának aktív szereplője. A sportági Hírességek Csarnokának tagja, a Szent János Kórházban 62 éve dolgozó belgyógyász június 9-én lett 90 éves, de fittségét látva a Vári Attila által neki kívánt újabb 90 év sem elérhetetlen.

Deutsch Tamás: Immár a 2036-os olimpia leendő érmeseit kell megtalálnunk

Az MTK tíz éve hivatalban lévő elnöke a tokiói éremreményekről, a rendbe tett büdzséről és létesítményekről, valamint arról, hogy három kiesés nem lehet véletlen baleset.

Az Üvöltő medve, aki Guinness-rekordot jelentő 52. edzői idényét kezdi

Guinness-rekordot jelentő 52. idényét kezdi el ugyanannál a klubnál Nyikolaj Karpol, a röplabdasportág legendás edzője, az Üvöltő medve, akinek páratlan életútját családi tragédiák és elképesztő diadalok kísérik.

Tisza Tibor csak önmagának akar megfelelni és a debreceni futballért tenni

Fiatalon kezdte, fiatalon is hagyta abba: Tisza Tibor hatévesen ment le először a Debreceni Olasz Focisuli edzésére, és csupán 33 esztendős volt, amikor lejátszotta utolsó meccsét a DVSC-ben. A vágya ugyanakkor teljesült a köztes 27 évben: magyar bajnok és válogatott lett, hogy aztán saját elhatározásból vonuljon vissza, nem más döntése miatt. Boldog volt a pályán, és boldog azóta is – miközben éppen azzal foglalkozik, amit korábban kizártnak tartott…

„Különleges hat év volt” – Krpezs-Slezák szívébe zárta Magyarországot

Nem gondolta meg kétszer a rosztovi szerződést a kézilabdázó Katarina Krpezs-Slezák, aki hat érdi év után majdnem Dunaújvárosban kötött ki. A szerb válogatottal világbajnoki ezüstérmes, háromszoros magyar gólkirály jobbszélső beszélt távozása okáról, a mieink elleni jövő márciusi olimpiai selejtezőről és arról, miért hosszabbítja meg a pályafutását kislánya, Tímea januári születése.

A Főnök, aki mindig segített a bajba jutott Bayern Münchenen

Jupp Heynckes több mint 52 éves pályafutást hagyott a háta mögött 2018 májusában, noha vereséggel búcsúzott, győztesként emlékeznek rá. A német labdarúgás 75 éves edzőlegendájáról szóló sorozatunk 5., befejező része.

Dr. Merkely Béla: Egy hónapos kihagyást három hónapos munkával lehet pótolni

A sport meghatározta az életét, gyerekként úszott, fiatalként versenyszerűen vízilabdázott, és orvosként sem szakadt el a közegtől: amellett, hogy negyvenévesen visszatért a medencébe, évek, évtizedek óta foglalkozik a sportolókkal – hivatása és sportszeretete miatt is. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a koronavírus-járvány idején is kiemelt figyelmet fordított a sportélet szereplőire.

A zaklatott esztendők végleg elültették benne a félelmet

Az első magyar női gyorskorcsolyabajnok, Földváry-Boér Mária rövid, ám annál több drámával szegélyezett pályát futott be hazájában. Az elvett gyerekkor, a zaklatott körülmények rányomták bélyegüket az életére.

Szikora Melinda Siófokon visszakapta az igazi életét

Ugyan Szikora Melinda első siófoki idénye a világjárvány miatt idő előtt véget ért, a kapus mégsem tud úgy tekinteni az eltelt hónapokra, mintha mi sem történt volna. Nagyon mélyről kellett újra felépítenie magát, hogy megmutassa, több van benne. Szókimondó stílusán nem akar változtatni, a pályán viszont már megfontoltabban viselkedik.

Pokolból a mennybe – Jupp Heynckes útja a 2013-as történelmi triplázásig

A rutinos szakvezető erőt merített a 2012-es „ezüstös” évből, majd a nyári szabadságáról lemondva elkészítette élete fő művét a Bayern Münchennél. A német futball 75 éves edzőlegendájáról szóló sorozatunk 4. része.