Túlzott akarás, végsőkig kitartás, borzasztó mélység, és rengeteg csoda

A babérkoszorús ezüstérmes kisfiú, a világrekorddal győztes olimpiai bajnok, Széles Sándor tanítványa, háromszoros világbajnok, a Nagy Józsefet választó klasszis – ez mind-mind Gyurta Dániel. És még mennyi minden más! Az életrajzi könyv ugyan még várat magára, de a mellúszás hat éven keresztül uralkodó királya újabb szemszögből engedett bepillantást hosszú pályafutásába.

Megnyerte a vb-címet, és Enzo Ferrari csak odabökte neki: „Helló, bajnok”

Negyven évvel azután, hogy Monzában biztossá tette a vb-címet, a 69 éves dél-afrikai klasszis a múlt heti Olasz Nagydíj hétvégéjén újra vezette legendás Ferrariját. A Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában többek között elárulta, jobban élvezte a vezetést, mint 1979-ben.

Miként ásta alá az Aranycsapat klasszisainak bizalmát a „margitszigeti pénzosztás”?

Kilencven évvel ezelőtt, egymástól mintegy kilencven kilométer távolságra, huszonkilenc nap különbséggel született meg a magyar és az egyetemes futballtörténelem két korszakos csatárzsenije. Czibor Zoltán és Kocsis Sándor személyisége nem is különbözhetett volna jobban, de pályafutásuk már-már kísérteties hasonlóságot mutatva haladt egymással összefonódva. A Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás-mellékletében indított sorozatunk 3. része.

Öt év Juventus után a Manchester Cityre váltott az UEFA magyar „sajtótisztje”

Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztály­vezetője, egy évtizede dolgozik az UEFA-nak, és öt év Juventus után második Bajnokok Ligája-idényét kezdi a Manchester Citynél helyszíni sajtófőnökként.

NS Hosszabbítás: A diplomatikus válaszokat kerülő sportdiplomata

Szinte gyerekként ismertük meg, miután 2004-ben Athénban olimpiai ezüstérmes lett. Csodáltuk sportága világklasszisaként, miután 2012-ben Londonban világcsúccsal lett olimpiai bajnok. És sokat várunk tőle azután, hogy a jövőben sportdiplomataként kamatoztatja tudását, kapcsolatrendszerét. Gyurta Dániel az elmúlt tizenöt évről beszélt a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletében – diplomatikus fordulatok nélkül.

Zalaegerszeg edzőlegendája már a VIP-páholyból nézi a meccseket

A lépcső tetejéről integetve jelzi: jó helyen járunk. De még milyen jó helyen! Élmény hallgatni Szőcs Jánost, aki úgy mesél az ötven, hatvan, hetven évvel ezelőtti történésekről, mintha tegnap lett volna a részese. Noha nem egyszer, nem kétszer megemlíti, hogy „…ha jól emlékszem…”, nagyon is jól emlékszik. Például az Orosháza elleni középiskolás bajnokság döntőjére, a Bozsik Józsefnél tett látogatásokra, pályafutása mérföldköveire, és az 1972-es csodára. Keszthelyi beszélgetés a zalaegerszegi edzőlegendával.

A Groupama Aréna több mint egy stadion

Augusztus 10-én volt öt éve, hogy a Ferencváros–Chelsea találkozóval megnyitották a Groupama Arénát. A zöld-fehérek aznap gálamérkőzésen fogadták a londoni sztárcsapatot, hamarosan viszont tétmeccseken láthatnak vendégül neves klubokat. Miközben a Fradi eljutott az Európa-liga csoportköréig, nagy utat járt be maga a létesítmény is, amely mára az üzleti és társasági élet központjává (is) vált. Beszélgetés a stadiont üzemeltető Lagardare Sport Hungary Kft. ügyvezetőjével, az Üllői útra 2017 januárjában gyakorlatilag hazatérő Igaz Andrással.

Topolyai Sport Club – ahol a párhuzamosoknak találkozniuk kell

A szerb labdarúgó-bajnokság 96 éves történetében soha olyan jól nem kezdett még újonc együttes a legmagasabb osztályban, mint a Topolyai Sport Club a 2019–2020-as idényben. A TSC hét forduló alatt öt győzelmet és két döntetlent jegyzett, s a szerbiai labdarúgás statisztikájával foglalkozók gyorsan kiderítették, hogy 1923 óta ilyen eredményes rajtra nem volt példa.

Árulónak tartották őket a fradisták, mégis a Honvédban kötöttek ki

Kilencven évvel ezelőtt, egymástól mintegy kilencven kilométer távolságra, huszonkilenc nap különbséggel született meg a magyar és az egyetemes futballtörténelem két korszakos csatárzsenije. Czibor Zoltán és Kocsis Sándor személyisége nem is különbözhetett volna jobban, de pályafutásuk már-már kísérteties hasonlóságot mutatva haladt egymással összefonódva. A Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás-mellékletében indított sorozatunk 2. része.

NS Hosszabbítás: történelmet író újonc, amelytől futballreformot várnak Szerbiában

A szerb labdarúgó-bajnokság 96 éves történetében még soha olyan jól nem kezdett újonc együttes a legmagasabb osztályban, mint a Topolyai Sport Club a 2019–2020-as idényben. És amíg a hét forduló alatt öt győzelmet és két döntetlent jegyző TSC átírja a szerb Szuperliga rekordjait, a klub labdarúgó-akadémiájára özönlenek a bejutni vágyó tehetségek.

Karmester lilában – Tóth András 70 éves

Játszott a Benfica, a Leeds United, a Celtic, a Valencia, a Juventus, a Spartak Trnava, a Bayern München ellen. Edzőjétől öt meccset kapott az Újpestben, hogy bizonyítson. Fedezetet, mai szóhasználattal élve középpályást játszott, mint példaképe, Göröcs János. Tóth András szeptember 5-én ünnepli 70. születésnapját.

„Elfelejteni ezt sem lehet” – a szlovák–magyar futballviszony múltja

Hosszabbítás mellékletünk felvidéki futballsorozatában az Ivan Kmotrík Slovan-elnökkel, Miklós Béla tanácsnokkal, Molnár Pál vb-ezüstérmes pozsonyi csatárral és Vencel Sándor Eb-győztes kapussal készült interjú után most a magyar–szlovák futballkapcsolatokra összpontosítunk – a pályán és azon kívül.

Százmilliókat szórakoztat 45 éve Rubik Ernő

Az alkotó 75., illetve az általa feltalált Rubik-kocka 45. születésnapja előtt tisztelegve választotta a Magyar Úszószövetség a nemrég véget érő junior-világbajnokság központi látványelemének a bűvös kockát. A záró napon a Duna Arénában még versenyt is rendeztek a leggyorsabb kezű hazai játékosoknak, amely eseményre kilátogatott a zseniális feltaláló, Rubik Ernő. Interjúra ritkán vállalkozik, most azonban kivételt tett – úgyhogy kivételes helyen, a medenceparton ültünk le vele beszélgetni.

Czibor Zoltán és Kocsis Sándor: az Üllői úti fiúk

Kilencven évvel ezelőtt, egymástól mintegy kilencven kilométer távolságra, 29 nap különbséggel született meg a magyar és az egyetemes futballtörténelem két korszakos csatárzsenije. Czibor Zoltán és Kocsis Sándor személyisége nem is különbözhetett volna jobban, de pályafutásuk már-már kísérteties hasonlóságot mutatva haladt egymással összefonódva.

Az utolsó magyar vb-ezüstérmesnek ellenfélként is fájt Alberték bukása

Pozsonyi otthonában kerestük fel Molnár Pált, a magyar futballélet hazánkban kevéssé ismert alakját, az egyetlen élő magyar világbajnoki ezüstérmes labdarúgót, a csehszlovák válogatott egykori csatárát.

Niki Lauda pályafutását a Mercedesnél elért sikerek tették teljessé

Versenyzői karrierje után felvirágoztatta légitársaságát, majd különböző szerepkörökben visszatért az F1-es boxutcába is. Legendáját az életéről készített film élesztette újjá, szakmai pályafutását a Mercedesnél elért sikerek tették teljessé.

A magyar, a szlovák és a cseh bajnokság összevonását javasolja a Slovan elnöke

„Mit hozhatok az uraknak?” – szólít meg minket tökéletes magyarsággal a pozsonyi hoszteszlány, amíg a Slovan Bratislava VIP-páholyában Ivan Kmotríkra, az egyesület első emberére várunk. Két perccel később egy pincér kínálja készségesen és szintén kifogástalan magyarsággal a tálcáján sorakozó falatokat. Végül belép a hatvanéves tulajdonos, a vállalkozásai révén a nyomdaipartól kezdve a csomagolástechnikán, a televíziós piacon és a lámpagyártáson keresztül az ingatlanfejlesztésig számos területen aktív klubelnök, Szlovákiai egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb vállalkozója, és barátságosan köszönt minket: „Jó napot kívánok! Ha javasolhatom, menjünk be az elnöki különszobába, ott nyugodtan társaloghatunk...”

Megszabadulna a béklyótól a gátak fölött repülő debreceni szépség

A többszörös magyar bajnok gátfutó a minszki Európai Játékokon szerzett bronzával begyűjtötte nemzetközi versenyen nyert első érmét. Kerekes Gréta későn kezdett el atletizálni, életének 26 éve tele volt kacskaringókkal, de egyik kitérőt sem bánja. Úgy véli, ezeknek köszönhetően vált erős egyéniséggé.

De hát ki volt akkoriban Prost? Csaknem elszámította magát

A McLarent is a csúcsra vezetve lélegzetelállító belharcban szerezte meg harmadik vb-címét 1984-ben, ám egy évvel később végleg szögre akasztotta a bukósisakot. Senki volt, amikor érkezett, legenda lett, mire távozott. Niki Lauda életéről írt sorozatunk 6. része.

A sikertörténet 1909-ben kezdődött – száztíz év legendája

Magyarország egyik legnevesebb és legsikeresebb futballegylete, a Kispesti Athlétikai Club – mai nevén Budapest Honvéd – a minap „töltötte be” 110. életévét. A „születésnapi” meccsüket ma, a Kisvárda ellen játsszák a piros-feketék, az ünnepi alkalomból felelevenítjük a mérföldköveket, hozzátéve, hogy az Éder vendéglőtől a 14. bajnoki címig tartó időutazás nem jöhetett volna létre a klubkrónikás, Kaszás Kálmán segítsége nélkül.