Egy rend ruha, kétezer korona – megvesztegették-e Stier Ferencet?

Hitelt érdemlően nem derült ki, ám roppant valószínű, hogy Stier Ferenc, a BTC kapusa jelentősen közreműködött abban, hogy a Nemzeti SC ne essen ki az első osztályból az 1919–1920-as futballbajnokságban. Mindenesetre hosszas eljárás követte a gyanút, ami végül nem nyert teljes bizonyítást.

Le a mellúszással! – Donáth Leó története

Egy 1938-ban készített, a Balaton-parton felbukkanó sárgaréz plakettel élesztjük fel a két világháború közötti időszak legbefolyásosabb magyar sportdiplomatája, Donáth Leó alakját.

A Real londoni haknimeccse a BEK-döntőre készülve

Legfontosabb európai kupamérkőzése előtt egy londoni harmadosztályú klubbal vállalt furcsa világításavató meccset a Real Madrid: Puskás Ferencék 1962-es túrája sokaknak örök emlék maradt.

Hatkilós ezüstserleggel tértek haza az újpestiek Genfből

Magyar sikert hozott 1930-ban a Bajnokok Tornája, amelyet az Újpest nyert meg négy mérkőzésen 16 szerzett és mindössze egy kapott góllal. A győzelem után az újpesti csapat a „Bajnokok Bajnokának” nevezte magát. Nem mellékesen Közép-Európa legjobbja is volt.

Mennek a csehszlovákok – botrányba fulladt az 1920-as olimpia döntője

Botrányba fulladt a száz évvel ezelőtti olimpia döntője: a csehszlovák játékosok levonultak az antwerpeni pályáról, ahol a belga katonák provokatív jelenléte és John Lewis bíró rejtélyes ellenszenve is hátráltatta őket.

Bukovi örököse döntőzött a Francia Kupában, állítólag Hollywoodba is hívták

Részese volt az első vidéki kupagyőzelemnek, képzetlen edzőként a Szolnoki MÁV-val is a csúcsra ért, döntőzött a Francia Kupában, állítólag Hollywoodba is hívták. Ő Móré János, a debreceni futball-legenda.

Pofonok Európának – 90 éves az első hazai ökölvívó Eb

Az ökölvívók harmadik Európa-bajnokságának éppen kilencven éve Budapest adott otthont, és az Énekes István, Széles János, Szabó Gyula trió révén a nyolcból három aranyérem is itthon maradt. Kár, hogy a szervezők tetemes hiánnyal zárták az egyébként rendkívül sikeres viadalt.

Egymás után nyolc olaszt kaszabolt le a 80 éve elhunyt Mészáros Ervin

A stockholmi olimpián arany- és bronzérmes Mészáros Ervin különc figurája Krúdy-regény főszerepéért kiáltott. Felidézzük furcsa szokásait, és megcáfoljuk az 1928-ban Fuchs Jenővel vívott asszója köré szőtt legendát.

Az angolok tisztes vereséggel távoztak, nem is vártak többet

A londoni 6:3 és a budapesti 7:1 után az Aranycsapat széthullása és az 1958-as világbajnokság kudarca (kiesés a csoportban) ellenére futballválogatottunk esélyese volt az Anglia elleni mérkőzésnek 1960 májusában.

Az olaszok elleni 0:5 mindenkit sokkolt 1930 májusában

A korai profi éra legfontosabb meccsét játszotta 1930 májusában a magyar futballválogatott. A tét óriási volt: ha győzünk, elnyerjük az első ízben kiírt Európa-kupát. Nem nyertünk. Sőt. Az olaszok elleni 0:5 sokkolt mindenkit.

Egy meccs az élet, avagy Európa-kupa-döntő Olaszország ellen

A korai profi éra legfontosabb mérkőzésére készült 1930 áprilisában-májusában a magyar futballválogatott. A tét óriási: ha győzünk, elnyerjük az első ízben kiírt Európa-kupát, ha nem... Nos, a 0:5-re senki sem gondolt, már csak azért sem, mert – mint írásunk mostani, első részéből kiderül – az előkészületek lekötöttek minden energiát.

Elkésett amerikai tankok – 75 évvel ezelőtt hunyt el a pengeművész Garay János

A mauthauseni koncentrációs táborban 75 évvel ezelőtt életét veszítő Garay Jánosról szóló írásokból rendre kifelejtik, hogy ő az első magyar Európa-bajnok vívó és a Tisza István VC egyik alapítója. A mulasztást pótolva egyúttal az olimpiai aranyérmes kardozót is igyekszünk közelebb hozni, valamint halála pontos időpontját is megkíséreljük kikutatni – három lehetséges dátum közül...

1930 – Döntetlen Prágában a „száraz” csehszlovák tizenegy ellen

Az olaszok elleni sorsdöntő Európa-kupa-mérkőzésre készülve Prágában tartott főpróbát a magyar labdarúgó-válogatott 1930 május elsején. Az 1:1-es döntetlent nagy sikernek könyvelték el a szakemberek – „az adott körülmények között”.

Szezon közbeni óvatos derűlátás, meg persze Lenin

A marseille-i kudarc után a – főként a közvéleménynek szánt – változtatások sorában az MLSZ a bajnokságban visszatért az őszi-tavaszi rendszerhez. Ennek nyomán 1970 tavaszán félidényes, kétcsoportos volt a küzdelem, kieső nem volt, bajnokot viszont avattak, s hét forduló után már értékelt is a Népsport.

Így ünnepelte negyedszázados jubileumát a Népsport – és a politika

A háború után, 1945 áprilisában indult útjára a Népsport, 25 évvel később, 1970-ben több oldalon emlékezett meg a lap a jubileumról. Az előd Nemzeti Sportról méltatlanul kevés szót ejtve, a politikáról annál többet.

A Bohn SC kikapott az Újpesttől, mégis nyert, majd amatőr bajnoki címig jutott

Mindössze hat esztendőt élt meg a Bohn SC, ám a békéscsabai csapatnak ennyi is elegendő volt ahhoz, hogy kivívja a tiszteletet. 1930 tavaszán például jobban játszva kapott ki az Újpesttől, s ezzel az érdeklődés középpontjába került.

1940 – Mit nekünk a világbajnokot verő Svájc!

Noha az 1938-as vb negyeddöntőjében futballistáink simán nyertek Svájc ellen, viszont 1939-ben Zürichben Európa-kupa-mérkőzésen 3:1-re kikaptak. Egy évvel később, március 31-én 3:0-s győzelemmel vágtunk vissza. De már nem Dietz Károllyal, hanem Ginzery Dénessel a kispadon.

Ez a játék! – a Gamma–Törekvés meccs az angol rendszer prototípusa lett

Nehezen vette be az úgynevezett angol rendszert, tehát a WM-formációt a szépségre esküvő magyar futball, ám 1940-ben már voltak hívei a módinak. Például a Gamma és a Törekvés, randevújuk remek hírverése volt az újnak.

Zeusz ükunokái – 120 éve alapították a holland futball ékkövét

Az eggyel korábbi századfordulón gombamód nőttek ki a földből az ilyen-olyan sportegyesületek, a coubertini láz mindenkit megfertőzött. Ahogyan a mai óriások közül a Barcelona, a Milan vagy a Bayern is nemrég ünnepelte a 120. születésnapját, most a legnagyobb holland klub, az Ajax fúj el 120 gyertyát.

Klasszis tükörben – 110 esztendeje született Gerevich Aladár

Gerevich Aladár beleszületett a vívásba, és bár Tersztyánszky Ödön halála elodázta bemutatkozását a válogatottban, három évtized diadalmenet következett.