?>
A költő, aki meg akarta menteni az Újpestet és a megalázott Titit

A magyar irodalom nehezen beskatulyázható, egyedi jelenségét, az öntörvényű Simonyi Imrét felbosszantotta Göröcs János mellőzése, kálváriás sorsát rémregényben tervezte megírni. Célkeresztben az edző és a sajtó.

Zseni a páston – nyolcvan esztendeje született Kulcsár Győző

Páratlan karrier, négy olimpiai aranyéremmel párbajtőrben, majd Nagy Tímea és Szász Emese mestereként is maradandót alkotva, miközben Maurizio Randazzo is ötkarikás bajnok lett a keze alatt. Nyolcvan éve született Kulcsár Győző.

Olcsóbb helyárak, tehetséges ifjak és fű – 90 éve is ez kellett a magyarnak

A gazdasági válság utolérte a futballt is, a drukkereknek a fillérek is számítanak, ezért olcsóbb helyárakat követelt a Nemzeti Sport 1930 őszén. És mellette sürgette a nevelést és a füvesítést is.

Hiába várta vissza a holtak lelkét Helsinki 90 éve született bajnoka

Dicsőséges kudarcként emlegette 1952-es szereplését Temes Judit. Az olimpiai bajnok úszó orvosként a kórboncnoki hivatást választotta, miközben ateistaként is sok a kapcsolódási pont közte és a mélyen hívő Csik Ferenc között.

Futballválogatottunk győzelemmel kezdett, a kapitány mégis nekikeseredett

A hatodik válogatott mérkőzése következett Hoffer Józsefnek – napra pontosan ötven évvel ezelőtt – 1970. október 7-én, immár tétmeccs. A marseille-i kudarc után kinevezett labdarúgó szövetségi kapitány csapata első Eb-selejtezőjére készült. Együttesünk idegenben 3:1-re verte meg Norvégiát. A kapitány mégis nekikeseredett.

Trópusi nők, avagy kevés volt a magyar erő Drezdában

Önbizalommal telve indult útnak Németországba a magyar futballválogatott 1930 szeptemberében, majd vert seregként kullogott haza. Kisasszonyfutball és öt kapott gól – három nullás vezetés után.

Botrány Columbusban – könnyező lengyel arc magyar vállon, fair play díj Benedek Jánosnak

Az alsó négy súlycsoport érmesei közül kilencet, köztük három magyart letessékelt a győzelmi dobogóról a kimutatni vélt stimuláns – végül méretes szégyenfolt helyett sikertörténet lett az ohiói súlyemelő-világbajnokság.

Népsport: alkalmatlan játékvezető az örökrangadón, de fő, hogy résen az elhárítás

Az 1960–1961-es labdarúgó-bajnokság negyedik fordulójából kiemelkedett az FTC–MTK találkozó. Az örökrangadó után nemcsak a 4:1-es Fradi-győzelem jelentett napokig témát, hanem a durva játék és a szurkolói viselkedés is.

Népsport: előbb a szilvás gombóc, aztán a „fertőző” hóbort

1940 őszén élénk disputa zajlott a labdarúgás úgynevezett angol játékrendszerének hazai alkalmazásáról a magyar sportsajtóban. WM vagy ne WM? – ez volt a kérdés.

Egyszerre két egyetemi csapat is az NB I-ben – versenyen kívül

Volt olyan évad – az 1920–1921-es –, amikor két egyetemi csapat (MAFC, BEAC) is szerepelt labdarúgásunk élvonalában. Ennek okait, előzményeit foglaljuk össze történeti visszapillantásunkban.

Egy megnyugtató basszus: száz esztendeje született id. Szivós István

Korának meghatározó centere volt, sőt, annál is több. A közvetlen utódok úgy tartották, iskolát teremtett a vízilabdában, nem csupán folytatója volt a magyar pólóhagyományoknak, ötvözte a múltat a jelennel. Erős volt, ám roppant technikás. Száz esztendeje született id. Szivós István.

Szovjet mintára, avagy a fordulat éve a magyar labdarúgásban

Átszervezték 1950 nyarán a honi labdarúgó-bajnokságot, a szovjeteket másolva áttértünk az éves rendszerre, nyártól egy félidényes kiírás adta meg az átmenetet. Bevezették, hogy lehet cserélni – talán mondani sem kell, itt is a Szovjetunió mutatta a példát.

Negyven éve lett a NOB megmentője Juan Antonio Samaranch

A NOB hetedik elnökeként a spanyol főnemest, Juan Antonio Samaranch y Torillót, Spanyolország moszkvai (és ulánbátori) nagykövetét 1980-ban NOB 83. kongresszusán Moszkvában, a Kreml Oszlopcsarnokában választották a megaszervezet első emberévé.

Saját lovát megmintázva is aranyérmes lett a futószarvaslövő-bajnok

A világon egyetlenként a sport- és a művészeti versenyben is olimpia bajnoknak vallhatta magát Walter Winans (1852–1920). Az amerikai ló- és vadtenyésztő, szarvasölő szobrászt nem érdekelte a családi vagyont megalapozó vasútépítés.

Gyertyák a fényben – nagy sikere volt a Szent István-kupának és a Törekvés csapatának

Európai szenzáció is volt, hogy 1940 nyarán, a bajnokság főpróbájaként, villanyfényes tornát rendeztek az Elektromos-pályán. A közönségsiker borítékolható volt, az pedig meglepetés, hogy a Törekvés nyerte el a kupát – szigorúan az angol módi szerint futballozva.

Nem csak Misa mackó sírt – 40 éve ért véget a moszkvai olimpia

Az olimpizmus több mint százhúsz éves történetében a moszkvai olimpiáé a kétes dicsőség: a legtöbb ország ezt bojkottálta. A szovjetek afganisztáni intervenciója után 1980-ban mélypontra jutott a NOB 1896 óta íródó sikertörténete, igaz, ezt a korabeli magyar sajtó nem így tálalta, no meg a csonka olimpián azért természetesen volt ünneplésre is ok.

Money-kűr, avagy az első igazán nagy horderejű magyar profi botrány

A magyal labdarúgás történetében az úgynevezett „Ging–Plattkó-ügy” volt az első igazán nagy horderejű profi botrány. 1920 nyarát írtuk, s ekkorra a Törekvés fedezetét és a Vasas kapusát is felmentették már a vádak alól.

Pier Paolo Pasolinit rabul ejtette Weisz Árpád Bolognája

Pier Paolo Pasolini (1922–1975) a huszadik századi olasz kultúra meghatározó alakja, sokoldalú alkotója, író, költő, filmrendező, teoretikus, publicista volt egy személyben. És még valami: a futball javíthatatlan szerelmese.

A zene bűvöletében: 100 esztendeje született Kárpáti Rudolf

A hatszoros olimpiai bajnok Kárpáti Rudolf civil fegyvere a magnetofon volt, Beniamino Gigli hangja örökre a komolyzenéhez láncolta – ellenben tévedés, hogy végzett volna a Zeneakadémia hegedű szakán.

Egy rend ruha, kétezer korona – megvesztegették-e Stier Ferencet?

Hitelt érdemlően nem derült ki, ám roppant valószínű, hogy Stier Ferenc, a BTC kapusa jelentősen közreműködött abban, hogy a Nemzeti SC ne essen ki az első osztályból az 1919–1920-as futballbajnokságban. Mindenesetre hosszas eljárás követte a gyanút, ami végül nem nyert teljes bizonyítást.