1940 – Mit nekünk a világbajnokot verő Svájc!

Noha az 1938-as vb negyeddöntőjében futballistáink simán nyertek Svájc ellen, viszont 1939-ben Zürichben Európa-kupa-mérkőzésen 3:1-re kikaptak. Egy évvel később, március 31-én 3:0-s győzelemmel vágtunk vissza. De már nem Dietz Károllyal, hanem Ginzery Dénessel a kispadon.

Ez a játék! – a Gamma–Törekvés meccs az angol rendszer prototípusa lett

Nehezen vette be az úgynevezett angol rendszert, tehát a WM-formációt a szépségre esküvő magyar futball, ám 1940-ben már voltak hívei a módinak. Például a Gamma és a Törekvés, randevújuk remek hírverése volt az újnak.

Zeusz ükunokái – 120 éve alapították a holland futball ékkövét

Az eggyel korábbi századfordulón gombamód nőttek ki a földből az ilyen-olyan sportegyesületek, a coubertini láz mindenkit megfertőzött. Ahogyan a mai óriások közül a Barcelona, a Milan vagy a Bayern is nemrég ünnepelte a 120. születésnapját, most a legnagyobb holland klub, az Ajax fúj el 120 gyertyát.

Klasszis tükörben – 110 esztendeje született Gerevich Aladár

Gerevich Aladár beleszületett a vívásba, és bár Tersztyánszky Ödön halála elodázta bemutatkozását a válogatottban, három évtized diadalmenet következett.

Viharos életmű – kilencven éve született a futózseni, Iharos Sándor

Kilencven éve, március 10-én született Iharos Sándor, a magyar közép- és hosszútávfutás egyik legnagyobb alakja. Nagy világversenyeken ugyan nem állhatott a dobogóra, mégis rajongtak érte a szurkolók. Más kérdés, hogy ellentmondásos egyénisége vitákat gerjesztett.

Száz éve született a magyar származású golflegenda

Magyarország sok sportágban adott és ad ma is legendákat a világnak, azt hihetnénk, a golf nem tartozik ezek közé. Pedig de. A háromszoros majortorna-győztes Julius (azaz Gyula) Boros ugyanis bevándorló magyar szülők gyermekeként született Amerikában, még 48 évesen is oktatta a golf nagyjait, visszavonulása után pedig a Golf Hírességek Csarnokának is tagja lett.

Mia san mia – 120 éve alapították meg a Bayern Münchent

Ha a müncheni sportegyesület, az MTV 1879 hajlandó labdarúgó-szakosztályát az országos szövetség égisze alá terelni, talán soha sincs FC Bayern München, de mert kifejezetten megtiltotta futballistáinak a csatlakozást, 1900. február 27-én tizenegy ifjú bajor kilépett, és új klubot alakított.

Naplótitkok az utókornak Tóth Potya Istvántól

Érdemes-e kiadni kilencven-egynéhány éves, az akkori idők szakmai szempontjai szerint íródott, ismétlődő helyzeteket rögzítő edzői feljegyzéseket?

Hetven éve magyar műkorcsolyázóknak tapsolt Európa

A magyar minicsapat tagjai tökéletesen lejtettek az 1950-es oslói műkorcsolya Európa-bajnokságon, Király Ede és a Nagy testvérek párosa is győzött. A vb-n sem maradtak érem nélkül, ám Király nem jött haza Londonból.

Cseh „Matyi” tovább volt színen, mint feljelentett klubja

Harminchárom válogatottságnál tartott Cseh II László (népszerűbben: Matyi) 1940 elején, amikor robbantott: feljelentette klubját, a Hungáriát. A részletek ismeretében meggondolatlanul, hiszen a legendás elnöknek, Brüll Alfrédnak (is) a kedvence volt.

Százötven évvel ezelőtt nyílt meg az első hazai jeges szezon

Az erőtlen tél próbára tette a frissen alapított Pesti Korcsolyázó Egylet tagjainak türelmét, de végül 1870. január 29-én megnyílt az első hazai jeges szezon.

Az évszázad magyar sportlövője legyőzte a sorsot

Mindössze négy olyan olimpiai érmest ismer a világ, aki sérülései, fogyatékossága miatt ma a paralimpián is indulhatna. Közülük kettő magyar, a vízilabdázó Halassy Olivér és a sportlövő Takács Károly. London és Helsinki gyorstüzelőpisztoly-bajnoka ráadásul szerencsétlen balesete előtt a másik kezével is országos bajnok volt.

Mindig a határon – hetven éve született Gilles Villeneuve

Úgy is a Formula–1 örök legendája, hogy tragikusan rövid élete miatt a világbajnoki címig nem jutott el. Látványos vezetési stílusával nemcsak a rajongókat, hanem az ellenfeleket is elkápráztatta. A pályán kívül kedves, becsületes jellemével vívott ki magának tiszteletet.

A Világosság – Hidegkuti Nándor ugródeszkája

Száz évvel ezelőtt alapították a Világosságot, a magyar labdarúgás egyik különleges egyesületét, amely Mihalovics Zsigmond plébános elnöksége mellett később Herminamezei AC néven bontakozott ki és jelentett ugródeszkát mások mellett Hidegkuti Nándornak.

Hetvenöt éve született Varga Zoltán, az FTC legendás nyolcasa

Született zseni volt, mindent tudott a labdával, természete viszont finoman fogalmazva sem volt simulékony. Amikor az 1968-as olimpia megkezdése előtt elhagyta a magyar csapatot, a futballt kedvelők elkeseredését váltotta ki, később külföldön folytatta karrierjét. Varga Zoltán január elsején lenne 75 éves.

Futballkapus a fronton – Sanghajban kötött ki Zsák Károly tartalékja

Szívfacsaró történet futballról, háborúról, fogságról, szökésről, újrakezdésről, hazaköltözésről, családról. Zsák Károly utódja is lehetett volna – az ismeretlen Koppány György.

Hetvenöt esztendővel ezelőtt született Bene Ferenc

Klubjában és az olimpiai csapatban is képes volt hat-hat gólra. A robbanékony, hihetetlenül gólérzékeny csatár, aki mindenféle sztárallűr nélkül élt. Bene Ferenc december 17-én lenne 75 éves.

Kétméteres mérföldkő – száztíz esztendeje született Bodosi Mihály

Második európai és első magyar atlétaként röppent át a két méter felett, de csak 196 centivel tartotta 21 évig az országos csúcsot... Mi történt pontosan a pécsi Maurinum pályaavatóján?

A kő visszahull: abszurd propagandaregény a nyugaton ragadt „Puskás-félékről”

Hatvan éve jelent meg a magyar sportirodalom egyik legabszurdabb műve, az 1956-os forradalom nyomán Nyugatra szökött futballistáról és társairól szóló politikai propagandaregény. Takács István A másik város című könyvét már az 1959-es közvélemény is fenntartásokkal fogadta, pedig rejtett néven még Puskás Ferenc is felbukkan benne elrettentő példaként.

Kép: a bilbaói pályán mondtak Miatyánkot 1956-ban a forradalom áldozataiért

Kivételes fotóritkaság került elő az 1956 novemberében Bilbaóban játszó Honvédról: a San Mamés Stadionban imát mondtak a forradalom áldozataiért, a képen az ötvenes évek magyar futballcsillagai közül is többen összekulcsolt kézzel láthatók.