Atlétika: Budapest három díszpolgára is kiállt az atlétikai vb mellett

Budapest három díszpolgára, Miklósa Erika, Kemény Dénes és Merkely Béla közös nyilatkozatban álltak ki a budapesti atlétikai vb megrendezése és a dél-pesti terület rehabilitációja mellett:

Tisztújítás: Molnár Zoltán maradt a Magyar Edzők Társaságának elnöke

Újabb négy évre Molnár Zoltánt választotta elnökévé a Magyar Edzők Társasága, amely a Sport Házában tartotta tisztújító közgyűlését.

Vízilabda: Húsz év múlva is nehéz lesz, hogy nem az olimpiára készülök – Kiss

Az NSO Tv Kiss Gergellyel beszélgetett a szombati búcsúmeccse előtt. A háromszoros olimpiai bajnok elmondta, mennyire nehéz volt meghoznia döntését, hogy végleg abbahagyja a profi vízilabdát. Kiss mellett megszólalt Kásás Tamás, Steinmetz Barnabás, valamint a magyar válogatott korábbi szövetségi kapitánya, Kemény Dénes is.

Vízilabda: Kemény Dénes szerint óriási felfordulás várhat a csapatokra az olimpián

A szombaton véget ért vízilabda-világbajnokságon még tizenhárman szerepeltek egy csapatban, az olimpián már csak tizenegyen lehetnek. Ha a szövetségi kapitányok két kapussal nevezik be a csapatukat, akkor kilenc mezőnyjátékosra olvad a létszám, vagyis az eredményeket is jelentősen befolyásolhatja, ha nem a legjobb felállásban játszanak a csapatok – számol be róla az index.hu.

Mit csinálnak manapság a magyar pólós aranygeneráció tagjai?

Szinte biztos, hogy mindenki tudja, hol, kivel nézte a sydneyi, az athéni és a pekingi olimpia vízilabdadöntőjét, hiszen a sorozatban három ötkarikás aranyat nyerő válogatott produkciója maradandó élmény. A pekingi győző Kis Gábor visszavonulása adta az ötletet, hogy összeállításunkban megnézzük, mit csinálnak ma a 2000-es, a 2004-es és a 2008-as olimpia magyar pólóhősei. Nem árulunk el nagy titkot: szinte kivétel nélkül a sportágban vagy a közelében maradtak, ráadásul a múltat visszahozva a Millennium Masters tagjaként a visszavonultak is viszonylag rendszeresen vízbe szállnak.

Vizes vb: meglesz az érem és az olimpiai kijutás Kemény szerint

Kemény Dénes úgy véli, hogy a magyar férfi vízilabda-válogatott érmet szerez a kvangdzsui vizes világbajnokságon, és biztosítja helyét a tokiói olimpiára – derült ki a Borsnak adott nyilatkozatából.

Oktatás: Kemény Dénes képezte a Testnevelési Egyetem hallgatóit

A Testnevelési Egyetemen idén ősszel indította el sportmédia szakirányú posztgraduális képzését. A program eddig eltelt ideje alatt az oktatásszervezők igyekeztek minél több olyan alkalmat teremteni, amelynek során a hallgatók sok gyakorlati tapasztalatra tehettek szert.

Dédunokára várva – interjú Kemény Dénessel

A férfi vízilabda-válogatottal három olimpiai, két Európa-bajnoki és egy világbajnoki címet, valamint szekérderéknyi érmet nyerő Kemény Dénes szövetségi kapitányi – és elnöki – pályafutását hatrészes sorozatban idéztük fel. Azért választottuk e formát, mert számos olyan élményt, tény őrzünk, amelyet Kemény nem mondhatott volna el saját magáról. Van viszont, amit éppenséggel senki más nem mondhat el róla és napjaink magyar pólójáról; az alábbiakban, a sorozat „utolsó utáni” fejezetében erről beszélgetünk.

Fergeteges utolsó tánc – így búcsúzott Kemény Dénes a pólóválogatott éléről

A hősi eposzok jelentős része hősi halállal ér véget; Kemény Dénesről írt sorozatunk szerencsére nem. Sőt, a kapitány – és a londoni olimpia – utolsó „aktív” mérkőzése a magyar válogatott élén önmagában méltó volt bármely korábbi diadalhoz, csak éppen egészen szokatlan tétért, az 5. helyért zajlott. Mint a Kemény-éra előtti években és napjainkban. Éppen ez teszi páratlanná, egyúttal sajnos valószínűleg meghaladhatatlanná, megismételhetetlenné az elmúlt bő két évtizedet.

Történelmi lecke fiúknak, férfiaknak – Kemény Dénes és a pekingi arany

1932 és '36, 1952 és '56, 2000 és 2004: ezek azok az egymást követő olimpiák, amelyeken férfi vízilabda-válogatottunk aranyérmet nyert. A triplázás azonban csupán egyszer, 2008-ban, Pekingben sikerült; az olimpiai pólóhistóriában is három lett a magyar igazság. Kemény Dénesről szóló sorozatunk ötödik része következik.

Nem a szél fújta el – Kemény Dénes nemcsak megszerezte, meg is tartotta

Kemény Dénes nem kedveli a címvédés kifejezést; amondó, amit egyszer már megnyertünk, azt nem kell megvédeni, elvehetetlenül ott van a vitrinben. No és persze az örökkévalóságban. Mint férfi vízilabda-válogatottunk sydneyi aranyérme. Amely mellé 2004-ben az athéni játékokról odakerült a második is. És „Deni” azért különösebben nem bánta, ha úgy méltatták: a magyar pólóhistóriában Rajki Béla után ő a második szövetségi kapitány, aki az olimpiai aranyat nemcsak megszerezte, hanem meg is tartotta.

Aktív védekezés, passzív romantika – mesésen zárult a sydneyi olimpia

A magyar férfi vízilabda 2000 első nyolc hónapjára egyéni sportággá is vált. A játékosok ugyanis egymással vetélkedtek a sydneyi kerettagságért, mert legkésőbb az 1999-es firenzei Eb erődemonstrációja után általános meggyőződéssé vált, hogy ebből a társaságból pótolhatatlan veszteség kimaradni. Soha ennyit, huszonnégy évet nem várt és vágyakozott a magyar póló olimpiai bajnoki címre, és ezért talán soha nem volt ennyire édes a beteljesülés sem. Kemény Dénesről szóló sorozatunk harmadik része következik.

Három arany, egy kutyapiszok – magyar víziparádé Sevillában

A magyar vízilabdázásnak voltak sporttörténeti jelentőségű kapitányai, Komjádi Bélától Rajki Bélán, Gyarmati Dezsőn át Kemény Dénesig. Korszakot azonban csak egyikükről neveztek el, csupán Kemény-éráról beszélünk. Ha meg kellene pontosan határozni – nem évre, hanem napra –, mikor kezdődött, én 1997. augusztus 19-re, a sevillai Európa-bajnokság negyeddöntőjére voksolnék. Nemzeti ünnepünk előestéjén mutatta be ugyanis válogatottunk azt a víziparádét, amellyel megtörte a többéves olasz átkot. Kemény Dénesről szóló sorozatunk második része következik.

Faxgépből a kukába – így lett Kemény Dénes a pólóválogatott kapitánya

Ez a sorozat egy amerikai tévétársaságnál is megállná a helyét, hiszen igazi hollywoodi történet. Egy comói állatorvosnál és aránylag ismeretlen pólóedzőnél egyszer csak tündökletes kérő kopogtat: a világ legjobb vízilabdacsapata. Pontosabban a múltját tekintve az, amelyet aztán éppen Kemény Dénes emel még a korábbiaknál is szédítőbb magasságba. Három olimpiai bajnoki címével az egyetemes sportági história második legsikeresebb trénere lesz, de mi joggal tekintjük elsőnek, mert mindegyik diadalát hazája nemzeti válogatottjával aratta.

Vízi: a magyar válogatott az év csapata, Märcz a legjobb edző

A hazai szövetség elnöki pozíciójából távozó Kemény Dénes tájékoztatása szerint a FINA a magyar vízilabda-válogatottat választotta meg a 2018-as esztendő legjobb férficsapatának, míg Märcz Tamás szövetségi kapitányt a férfiegyüttesek legjobb edzőjének.

Vízi: Vári Attila váltja Kemény Dénest, megvan a szövetség új elnöke

Nyílt szavazáson, egyhangú többséggel választották elnökké Vári Attilát a Magyar Vízilabda-szövetség küldöttei a szervezet megismételt rendkívüli közgyűlésén.

Vízilabda: kevesen jelentek meg, érvénytelen a szerdai közgyűlés

A Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) a hivatalos honlapján tudatta, hogy érvénytelen a szerda reggelre összehívott rendkívüli közgyűlés.

Vízilabda: tesztelték a videobírót, hamarosan bevezethetik

A Bors úgy tudja, hogy a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) decemberi kongresszusán valószínűleg igent mondanak majd a videobíró bevezetésére.

Vári Attila: Egy nagyon jól működő cégben szemléletváltást tervezek

A Magyar Vízilabda-szövetség elnökjelöltje, a kétszeres olimpiai bajnok Vári Attila az elődje, Kemény Dénes munkájára építene, de fejlesztést is tervez.

Vízi: adaptálni, tanulni és tanítani – Vári Attila elnöki programja

Hivatalosan is bejelentette a lemondását Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda-szövetség (MVLSZ) elnöke; utódjelöltje, Vári Attila nyilvánosságra hozta a hivatalos programját.