„Nyolcvan vagyok, de fejlődni akarok” – világbajnok kézilabázónőnk lendülete ma is töretlen

Kis túlzással egy pár cipőn múlt, hogy a világbajnok kézilabdázó Csenki Györgyné Varga Zsuzsanna nem röplabdás lett. A nagyszájú, ha kellett, gyerekként a fiúkat is nyakon vágó korábbi játékosnak olykor személyi igazolvánnyal kell bizonyítania a korát, hiszen a mai napig aktív, jelenleg a KSI-ben edzősködő egykori balszélsőről és beállóról senki sem hiszi el, hogy nemrég 80 lett.

Kovács Antal: Ez az én adottságom, ez az én egy százalékom

Huszonnyolc év távlatából nézve sem tiszta még minden. Akadnak kérdőjelek a barcelonai olimpián aranyérmes dzsúdós, Kovács Antal fejében és lelkében, aki szerint az egész élete kevés lenne ahhoz, hogy megfejtse, miként s miért lett a sors kegyeltje húszesztendősen Barcelonában. Csillogó aranya 100 összetevős, amelyhez csupán egyetlen „grammnyit” tett hozzá ő.

A Tábornok és a tizenegyesek döntője – amikor a Bayern visszatért a csúcsra

Manuel Neuer a lisszaboni Estadio da Luzban augusztus 23-án a magasba emelhette a világ első számú klubtrófeáját, a Bajnokok Ligája serlegét. Sorozatunk negyedik részében az 1999-es vesztes döntő következményeivel, és az új évezred együttesével foglalkozunk, amellyel Ottmar Hitzfeld ült fel Európa trónjára.

Ezt nektek! – az olimpiai bajnok lengyel rúdugró, aki beintett a rendszernek

Ha egy sportoló olimpián aranyérmet szerez, jó eséllyel megjegyzi a kollektív emlékezet. Ha világcsúcsot is tesz hozzá, főleg. Egy lengyel sportoló 1980-ban parádés versenyzéssel, világcsúccsal nyert olimpiai aranyat – és csinált még valamit, amire a bajnoki címénél is többen emlékeznek.

Aki mindig ad még egy esélyt – interjú dr. Hangody László traumatológussal

Öt perc késés mindenkinek megbocsátható, főleg egy akadémiai tag, többek között Príma- és Széchenyi-díjas traumatológusnak, ortopéd sebésznek. A műtőből érkező dr. Hangody László, az Uzsoki utcai kórház – túlzás nélkül – világhírű osztályvezető főorvosa lebilincselő közvetlenséggel beszélt sportközpontú életútjáról.

„Simi mondta neki, hogy Ottó össze fogja magát kapni, és közben szorította a csuklyámat”

A Ferencváros megérkezett – állítja Vincze Ottó a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének rajtja előtt. És nemcsak Barcelonába, a keddi mérkőzés színhelyére, hanem a nagyok közé is. Igaz, itt még éppen olyan kicsinek számít, mint az első BL-tagság idején, 1995 őszén. A Fradi akkor illedelmes kopogtatás helyett mégis berúgta az ajtót; miként a zürichi nyitányon, a hajrában Vincze is a maga két, történelmivé nemesedett gólját.

Katalán messiásvárás: mire viheti Ansu Fati a Barcelonánál?

Felsorolni is hosszú lenne, mennyi problémával kellett megküzdenie a Barcelonának az elmúlt egy évben, de Ansu Fati feltűnése a kevés pozitívum közé tartozik. A még mindig csak tizenhét esztendős spanyol válogatott szélső hosszú idő után az első saját nevelésű futballista lehet, aki meghatározó játékossá érhet az együttesben.

Los Angeles Lakers: a tökéletes építmény

A bibliai hét szűk esztendő a Los Angeles Lakers esetében tízre nőtt, de a kaliforniai aranysárga-lilák 2010 után 2020-ban végre csúcsra értek az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban, és most meg is mutatjuk, hogy miért.

Dőlt belőle a magyar kolbász illata – Lóránt és Csernai a Bayern kispadján

Manuel Neuer a lisszaboni Estadio da Luzban augusztus 23-án magasba emelhette a világ első számú klubtrófeáját, a Bajnokok Ligája serlegét. Sorozatunk harmadik részében a döcögő nyolcvanas évekről esik szó – benne két magyar trénerrel.

„Aki nem tapasztalta meg, milyen az igazi csapatszellem, az nem tud mindent az életről”

Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem jogászprofesszor rektora a Bayern Münchenhez kapcsolódó élményeiről, Verebes József jóslatáról, a Puhl FC-ről és arról, miként fordult ellentétébe a sportban a politikai nyilatkozatok eddigi határozott tilalma.

Két mérkőzés, 21 gól – az első magyar–orosz futballmeccsek története

A magyar és az orosz labdarúgó-válogatott 1912-ben játszott először egymással – két napon belül két mérkőzést. A magyar együttes akkorra már 10 éve játékban volt és Európa egyik legjobbjának számított, míg a tapasztalatlan „szbornaja” az első mérkőzését éppen az 1912-es stockholmi olimpián vívta. A két meccs a mieink fényes sikerét, az oroszok katasztrofális kudarcát hozta. 

Falra függesztett csavarok emlékeztetik Triscsuk Krisztinát: minden csak akarat kérdése

Riválisa gombostűt tett a cipőjébe, dolgozott bolti eladóként, hogy segíteni tudjon a szüleinek, kilenc évig játszott keresztszalag nélkül, két sérülés is csaknem véget vetett a pályafutásának, 35 évesen mégis aktív, és kulcsembere az Alba Fehérvárnak. Az oroszból magyarrá lett átlövő, Triscsuk Krisztina új otthonra lelt a koronázóvárosban, és bár nem szeret szerepelni, ezúttal bepillantást engedett már eddig is fordulatos életébe. 

Furcsa pár – Tom Brady és Rob Gronkowski párhuzamos portréja

Bud Spencer és Terence Hill, Stan és Pan, Axl Rose és Slash – a legsikeresebb párosok úgy zseniálisak, hogy tagjaik közben nem is különbözhetnének jobban egymástól. Így van ez az NFL-ben is: a legjobb páros, Tom Brady és Rob Gronkowski kettőse egy év szünet után, immár új színekben állt össze ismét, hogy még egyszer megmutassa, miért eredményesebb mindenkinél.

„Fél életemet a levegőben töltöttem” – Buzek László hetvenöt éves

Olykor bajba került a nagy szája miatt Buzek László, a „fél életét” a levegőben töltő korszakos röplabdázó, aki 75. születésnapjához érkezve sem lett kevésbé szókimondó. Csípő- és térdprotézissel kerékpározik, négyszer is átúszta a Balatont, hiszen mindig kell a visszajelzés: képes rá.

A Császár és a többiek – a hetvenes évek világverő Bayernje

Manuel Neuer a lisszaboni Estadio da Luzban augusztus 23-án magasba emelhette a világ első számú klubtrófeáját, a Bajnokok Ligája serlegét. Új sorozatunk második részében a hetvenes évek világverő Bayernjét mutatjuk be.

Kállay a kormánynál – egy autóversenyző magyar miniszterelnök története

Dr. nagykállói Kállay Miklós földművelésügyi miniszter volt (1932–1935), mielőtt a Magyar Királyság 34. miniszterelnökének nevezték ki (1942–1944), és a külügyminiszteri pozíciót is betöltötte (1942–1943). Azt kevesen tudják, hogy még Szabolcs vármegye főispánjaként ő alapította az első vidéki automobilklubot, és az első hazai hosszú távú túraversenyen maga is indult Fiat 519-esével.

Több mint legenda – a 70 éves Sterbinszky Amália pályaképe

Képzavar, ám a 70. életévét betöltő Sterbinszky Amália több mint legenda – fogalom. A kettő persze nem zárja ki egymást, esetünkben pedig a lényeg, hogy aki hallott már arról, hogy kéz és labda, róla is tudja, kicsoda. Akkor is pozitív volt a szemlélete, amikor a kifejezést még nem használták nyakra-főre, nemcsak a labdával bánt káprázatosan (lábbal is!), hanem az eszét is használta. Csak akkor kapta fel a vizet, amikor az igazságérzete sérült.

„Minden működött és minden kifizetődött” – húsz évvel ezelőtt nyert Sydneyben a magyar pólóválogatott

Sportvetélkedők megfejthetetlen kérdése lenne, milyen jelentést hordoz e számsor: 4, 16, 4, 8, 12, 24, 4, 4. Nos, a kilenc vízilabda olimpiai bajnoki címünk között eltelt évek számát mutatja. A kiugró huszonnégyes adat az 1976 és 2000 közötti, kezdetben türelmetlen, később egyre reményvesztettebb várakozás, vágyakozás időszakát. Egy egész emberöltőt. Majd az áhított sydneyi aranyat, amelyet szinte napra kereken húsz esztendeje, 2000. október 1-jén, minden idők legegyoldalúbb, leglehengerlőbb döntőjében, az oroszok feletti 13–6-os diadallal szereztek meg Kemény Dénes fiai. Akik azóta már-már mondabeli alakokká nemesültek; csapatkapitányuk, Benedek Tibor idén nyáron költözött át az örökkévalóságba.

Bajor Árpád-ház – magyarok a Bayern München hőskorából

Manuel Neuer a lisszaboni Estadio da Luzban augusztus 23-án magasba emelhette a világ első számú klubtrófeáját, a Bajnokok Ligája serlegét. Előtte Franz Beckenbauer háromszor, Oliver Kahn és Philipp Lahm egyszer-egyszer tehette meg, a bajor óriásnál csak a Real Madrid és az AC Milan ült fel többször Európa trónjára. Új sorozatunk első részében a hatvanas évek elejéig követjük nyomon a kontinens mai legjobbjának történetét.

Mikler Roland: Ez volt az elmúlt időszak legjobb döntése

Szeptember 20-án töltötte be a 36. életévét Mikler Roland, aki tizenegy világversenyen, több mint kétszáz mérkőzésen állt a magyar férfi kézilabda-válogatott kapujában. A Mol-Pick Szeged kapusával az idei Európa-bajnokságról, az olimpiáról, a válogatottról, a két magyar élcsapatról és a családjáról beszélgettünk.