Kajak-kenu vb: olimpiai bajnokokkal is össze lehet futni a vásárvárosban

A szegedi kajak-kenu világbajnokságon nem lehet unatkozni. Ha nincsenek éppen futamok, akkor a szurkolókat várja a vásárváros finom ételekkel, italokkal, szórakozási és vásárlási lehetőségekkel. És ha szerencséje van az embernek, akkor a sportág világklasszisaival is összefuthat. Az NSO Tv-t a standok között végigvezető ötkarikás ezüstérmes kajakos, Pauman Dániel – aki a szegedi vb-n az M4 Sport szakkommentátora – éppen erről beszélt, amikor az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Hesz Mihály jött velünk szembe. 

Hesz Mihályé mellett még tíz olimpiai bajnoki cím „nagyapja”

A június 15-én 80. életévét betöltő Babella László a magyar kajak-kenu sport legendája, bár a neve nem forog a köztudatban – a kiváló edző jószántából nem mozdult ki Vácról, sohasem kereste a nyilvános szereplés lehetőségét, mindig kiélte magát abban, amit éppen csinált. A legtöbbet Hesz Mihályból hozta ki, akinek első és egyetlen mestere volt.

Kajak-kenu: Hesz Mihály 1968-as olimpiai aranyának titka

A kajak-kenu legjobbjai hét számban versenyeztek az 1968-as olimpián, s a magyarok hatban érmet nyertek. Olimpiai bajnok lett Hesz Mihály (K–1 1000 m) és Tatai Tibor (C–1 1000 m), ezüstérmes Wichmann Tamás és Petrikovics Gyula (C–2 1000 m), Giczy Csaba és Tímár István (K–2 1000 m), Pfeffer Anna és Rozsnyói Katalin (K–2 500 m), bronzérmes Giczy Csaba, Szöllősi Imre, Tímár István és Csizmadia István (K–4 1000 m).

Elismerés: Hesz Mihály kapta a Ferencváros Sportjáért díjat

Hesz Mihály olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozó kapta idén a Ferencváros Sportjáért díjat.

Kajak-kenu: Kőbán Rita edzőként készül visszatérni

Az elmúlt években ritkán látott vendég volt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség rendezvényein Kőbán Rita. A kétszeres olimpiai bajnoknő szinte minden idejét lefoglalta a ló sport, állatokat tartott, versenyeztetett, ezért nem volt ideje a kajakozással foglalkozni, idén azonban tiszteletét tette a szövetség hagyományos jubileumi vacsoráján, ahol sportágba való visszatérésére is célzást tett.