Hátsó füves: véget ért az országjáró sorozat, búcsúzunk

Arra kértük a húsz riportban feldolgozott utazás kivételes képanyagát alkotó fotóriporter kollégákat, hogy a visszapillantó galériához válasszanak egyet-egyet a Hátsó füves-cikkeket gazdagító illusztrációik közül. 

NS Hosszabbítás: társai a hegyen maradtak, belőle legenda vált

A Nemzeti Sportban gyakran írunk a magashegyi mászásról, a világ tizennégy, nyolcezer méter feletti hegycsúcsának meghódítóiról, de talán ilyen korszakot felölelő, a lengyel hegymászást híressé tevő nagy generáció hátterét bemutató cikk még nem jelent meg. A szombaton megjelenő Hosszabbítás-mellékletben az utolsó „Jégharcos”, Krzysztof Wielicki mesél a letűnt, legendás hőskorról.

Hátsó füves: a titokzatos monoki utazó, aki nyakába vette a futballvilágot

Végéhez közeledik a Hátsó füves országjáró sorozat, a magyar futball hátországát és a vidéki társadalom viszonyait bemutató 2019-es riportokra hamarosan fotóválogatással tekintünk vissza. A mai záró cikkben jó szívvel hívjuk fel a figyelmet néhány olyan internetes oldalra, médiafelületre, amelyen az emberközeli, földszagú, harangszóval kísért falusi meccsek világát olvasóink továbbra is figyelhetik, csodálhatják vagy éppen sirathatják.

Hátsó füves: Lagzi Lajcsi villanyórájától Overdose honosításáig

A magyar edzői nyilatkozatok külön utas mesterénél, a Kék kispadján ülő Fabók Istvánnál jártunk. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei II. osztályú csapat trénerének értékeléseiben időnként randevút ad egymásnak Messi, Overdose és a tökmagárus Mariska néni.

NS Hosszabbítás: Szász Emese kezét nem engedi el a Mester

A Rio de Janeiróban olimpiai aranyérmes Szász-Kovács Emesét az utóbbi időben alig-alig foglalkoztatja a vívás, bár már elkezdődött a világranglistapontok gyűjtésének időszaka. A kiváló párbajtőrvívó a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás című mellékletének adott interjújában mondja el először a családi körön kívül: ikreket vár, egy kisfiút és egy kislányt.

Hátsó füves: Delhi reménységei – futball a mezőberényi cigánytelepen

Mezőberény cigány fiataljait neveli a pénteki telepi focik segítségével Lugosi Zoltán, a nehéz sorsú nógrádi tehetségeket felkaroló Karancs United korábbi alapítója. Elkísértük a közösségi ház hátsó füves pályájára.

Hátsó füves: horvát Fradi–Újpest – a Napred–Partizan derbit a bíró néha a patakban zárta

„Ez nem Retek Peti-meccs, b… meg, Tótszentmárton ellen játszunk!!!” – dagadnak az erek a tótszerdahelyi öltözőben Horváth József játékos-edző nyakán. A szünetben 1–0-ra megy a Napred Sumarton, vagyis a Szentmártoni Előre a környéken csak a megye Fradi–Újpestjeként emlegetett összecsapáson, Dél-Zala legkeményebb falusi rangadóján, amelyet a hősidőkben nem ritkán ezer-ezerkétszáz felajzott szurkoló tombolt végig…

NS Hosszabbítás: egy különleges elme ragyogása

Michael Phelps, Ryan Lochte, Nathan Adrian és az Egyesült Államok többi úszónagyágyúja árnyékában talán kevesebb jutott neki a dicsfényből, nem cseng olyan jól a neve, pedig ritka a hozzá hasonló, különleges ember a sport világában. Persze, két egyéni olimpiai bajnoki sikere között 16 év telt el, ami alatt volt drogos, rocksztár, depressziós, önsanyargató – ahogy ő mondja, csak élt. Kipróbálta, merre érdemes elindulnia.

Hátsó füves: a traktor nem hazudik – Somogyban őrzik az elveszített vb-döntő titkát

A magyar labdarúgás történetének legfényesebb sikere egyúttal a legfájóbb mozzanata is: az aranyéremre esélyesnek tartott Aranycsapat a svájci világbajnokság berni döntőjében 2:0-s vezetés után 3:2-re veszített az NSZK válogatottjával szemben. Évtizedeken át firtatta a fájó vereség okait a hátország, az idősebb nemzedék tagjaiban hatvanöt év után is sebeket tép fel a bukás említése, a kudarc magyarázata mind a mai napig vitatémát szolgáltat. Az elrontott csapat-összeállítás, Puskás Ferenc sérülése, a felázott talaj, a Brazília elleni kemény ütközet nyomai, az Uruguay elleni, hosszabbításba torkolló elődöntő fáradalmai, a németek cserélhető csodastoplija, a győztesekkel kapcsolatban emlegetett doppinggyanú, a játékvezető hibái, a 6:3 sérelmét nem felejtő angol bíró antipátiája, a túlzott magabiztosság, a döntő előtti éjszakázás mind-mind felvetődött a váratlan eredmény esetleges indokaként. Ám hiába minden igyekezet, a titkot megfejteni lehetetlennek bizonyult. Azt ugyanis évtizedeken át Somogytarnócán őrizték...

Hátsó füves: a Balaton-felvidéken is megállíthatatlan a veterán csodacsapat

„A Balaton-felvidék szíve” – hirdeti magáról Dörgicse, és az imázst erősítendő sajátos logót is tervezett az üzenethez. Az összefolyt festékfoltok alkotta tarka ábrát egyesek pacának csúfolják, pedig minden egyes színnek jelentése van: a kék az égboltra, a sárga a fehérborra, a bordó a vörösborra, a barna az erdőkre, a lila a levendulamezőkre, a zöld a Balatonra utal. De utalhatna akár a dörgicsei focipályára is, amelyet turisztikai katalógusokban kellene reklámozni magunkfajta javíthatatlan futballzarándokoknak.

NS Hosszabbítás: most Bolognában, jövőre ilyenkor Budapesten

Szombaton rajtol a Giro d’Italia, amelynek mezőnyét jövőre közvetlen közelről láthatjuk. Eddig egyetlen magyarnak adatott meg, hogy a profi kerékpáros országúti versenyek három „legjét” összefogó Grand Tour-viadalon indulhatott. Bodrogi László a Nemzeti Sport szombati, Hosszabbítás-mellékletében arról is beszélt, miben különbözik a Grand Tour világa a többi versenyétől, s mi kellene ahhoz, hogy a példáját valaki kövesse.

Hátsó füves: másnapos ifisták, lerobbant Lada és a pironkodó borsodi partjelző

Szekrényes Miklós, a Budifoci című könyv szerzője a gyermekkori reflexekről, a borsodi futballban tapasztalt zárványokról és a vécéleírásból kiolvasható társadalomábrázolásról.

Hátsó füves: nagyapa passza – a csanyteleki legenda egy pályán fiával és unokájával

Csodálatos esetnek lehetünk szemtanúi a Csongrád megyei IV. osztályban: a Csanytelek II csapatában az Újszentiván elleni bajnoki mérkőzésen egyszerre képviselteti magát egyetlen család három nemzedéke. Bartus László, a 62 éves nagypapa, Bartus Róbert, a 40 éves apa és ifjabb Bartus Róbert, a 16 éves fiú közösen sorakozik fel a hazaiaknál, a kezdőrúgást a hatéves unoka, Kende végzi el.

NS Hosszabbítás: száz válogatott meccs, tengernyi szeretet

Május első vasárnapja anyák napja. A jeles alkalomból a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya, Dzsudzsák Balázs édesanyját, Kósa Ildikót látogattuk meg Nyírlugoson, hogy a titokról faggassuk: hogyan tudott a kisfiából százszoros válogatott futballistát nevelni.

Hátsó füves: láthatatlan álomgól – egy vakfocista kacskaringós életútja

Orbán Szabolcs 35 éves, hét éve jár péntekenként a LÁSS vakfocis edzéseire. Stargardt-szindrómával küzd, ami elmondása alapján látótérkiesést jelent, tulajdonképpen a csőlátás ellentétét, vagyis hiányzik a centrális látása. Foltokat, fényeket, nagyobb tárgyakat észlel látómezeje perifériáján, jelenleg körülbelül négyszázalékos a látása. Elmentünk vele fiatalkora meghatározó helyszínére, Máriahalomra, s út közben elmesélte tanulságos történetét. 

Hátsó füves: Árpád a rengetegben – Tamási Áron leszármazottja ontja a gólokat

Erdélyi Hátsó füves-túránk utolsó állomása a székelyföldi író, Tamási Áron szülőfaluja. Farkaslakán a helyi futballcsapat csillaga Sipos Árpád, az Ábel-regények szerzőjének leszármazottja. Ottjártunkkor az ellenfél a Szentegyháza; a vendégcsapatnál az öregek máig emlegetik a történetet, amikor a megvert bírónak szégyenszemre nyilvánosan el kellett ásnia a sípját, majd a Sztálin-kép előtt térdepelve megfogadnia, hogy soha többé nem megy a településre meccset vezetni.

NS Hosszabbítás: a Cérna-pályáról indult, ma Neymarral dolgozik

Április 29-én ünnepli a 40. születésnapját Lőw Zsolt, akit talán a legtöbben irigyelnek mostanság a magyar labdarúgás szereplői közül. A korábbi huszonötszörös válogatott játékos hét éve edzősködik, s már olyan világsztárokkal dolgozhat a Paris Saint-Germainnél, mint Neymar, Mbappé, Cavani, Thiago Silva, Buffon.

Hátsó füves: csak a csend marad – a Bölöni család tragédiákkal kísért története

Erdélyi Hátsó füves-túránk újabb állomására, Dicsőszentmártonba érkeztünk, Bölöni László gyermek- és ifjúkorának helyszínére. A korábbi BEK-győztes, 108-szoros román válogatott középpályás betekintést engedett családja küzdelmes, súlyos csapásokkal kísért évtizedeibe.

Hátsó füves: a gyermekkor szigetén – romlatlan futballvilág Kalotaszeg falvaiban

A hetvenes évektől megszervezett Kalotaszeg-kupa a többségében magyarok lakta erdélyi tájegység falvait lenne hivatott összefogni, az egykori tizenhat csapatos bajnokság azonban mára hatszereplőssé olvadt. Utazás egy majdnem fél évszázados, alternatív, nagypályás futballbajnokság nyomában.

NS Hosszabbítás: egy csésze tea mentette meg Gedó György életét

Papírsúlyban osztotta mázsás pofonjait, s a magyar ökölvívók közül egyedüliként négy olimpián vett részt. A 70. születésnapját ünneplő Gedó György élete kész regény.