BL: az FTC legendája 11 pontot „vár” a csapattól a csoportkörben

Huszonöt év után kedden az FC Barcelona vendégeként kezdi meg szereplését a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörében a Ferencváros, melynek korábbi kiváló csatára, Szokolai László a Digi Sport Reggeli start című műsorában hétfőn humorosan azt mondta, 11 pontot vár a csapattól a Barca, a Juventus és a Dinamo Kijev elleni mérkőzéseken.

Izland: „A kezdőcsapatunk öregszik” – 2013 óta ugyanazok játszanak

Arccal Izland felé! Ez lehet az új jelszó a válogatottnál a november 12-i, immár valóban sorsdöntő Eb-pótselejtező előtt, és ennek jegyében a Nemzeti Sport Online-on is egyre többet foglalkozunk majd a következő ellenféllel. Most lássuk a Románia elleni, múlt heti, 2–1-re megnyert Eb-selejtező legfőbb szakmai tanulságait, és egy izlandi kollégát is megkérdeztünk arról, hogyan vélekedik Erik Hamrén csapatáról.

Válogatott: Egyetlen meccsünk van az álmunk elérésére – Szoboszlai

Nemzeti csapatunk legutóbbi két mérkőzése, a Bulgária elleni 3–1-es és a Szerbia elleni 1–0 idegenbeli győzelem után Szoboszlai Dominik is nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, akit klubja, a Red Bull Salzburg a járványhelyzet miatt nem engedett el a magyar labdarúgó-válogatotthoz.

NL: gyáva nyusziknak nevezi a bukaresti sajtó a román játékosokat

A válogatott betartja a járványszabályokat és távol marad az Eb-től – ez az szarkasztikus mém jellemzi legjobban a román szurkolók hangulatát, miután az Izlandon 2–1-es vereséget szenvedő csapat nem lesz ott a tornán, amelynek egyik helyszíne éppen Bukarest lesz.

Bolgár–magyar: „Jobbak voltunk, de buta gólokat kaptunk”

Mint beszámoltunk róla, a magyar labdarúgó-válogatott 3–1-re legyőzte idegenben Bulgáriát a két csapat Európa-bajnoki pótselejtezőjén, amivel biztossá tette helyét a november 12-i playoffdöntőre, amelyben Izland lesz az ellenfele. A mérkőzés után a bolgárok játékosok csalódottan értékeltek.

Videó: égő vonat, felpofozott bíró, magyar győzelem – az első vb-selejtező helyszíne

Szófia nemcsak a csütörtök esti Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki pótselejtező miatt fontos helyszín a magyar labdarúgás számára. Válogatottunk ugyanis itt, a Vaszil Levszki Stadiontól pár száz méterre található sportcentrumban játszotta története első világbajnoki selejtező-mérkőzését. Az egykori agyagpálya helyén ma a CSZKA Szófia otthonául szolgáló, évek óta felújításra váró Balgarszka Armija áll.

Bulgária: „A magyar futball tíz éve megtette azt a lépést, amire mi csak most készülünk”

„Természetesen fontos az esti mérkőzés, de az élet nem áll meg egyik országban sem, mindegy, ki nyer vagy veszít” – mondta a Nemzeti Sportnak adott interjúban Najden Todorov, a helyi sportújságíró-szövetség elnöke, valamint a 24 Csasza (24 Óra) című napilap újságírója. A kötetlen hangulatú beszélgetésen a bolgár labdarúgás jelenlegi problémái mellett a korábbi helyi klasszisok, Dimitar Berbatov és Sztilijan Petrov, valamint az Európai Labdarúgó-szövetség élére kelet-európaiként kinevezett Aleksander Ceferin példája is szóba került. Hozzátette: jelen körülmények között a bolgár szövetségben sem számolnak azzal, hogy a mérkőzésre szánt 8500 jegy mindegyike elkelhet, ugyanakkor reméli, jó hangulat lesz a Vaszil Levszki Stadionban, a futballnak ugyanis nagy szüksége van a drukkerek személyes jelenlétére – az szinte mindegy is, hogy hány ezer emberről van szó.

Kényszerítőkkel és fejesekkel verhető a bolgár válogatott

A 20.45 órakor kezdődő Bulgária–Magyarország Eb-pótselejtezővel korábbi cikkeinkben foglalkoztunk már történeti szempontból, meghallgattuk mindkét oldalról korábbi válogatott játékosok véleményét és természetesen a mérkőzés lehetséges főszereplői is megszólaltak. Most taktikai szempontból vizsgáljuk meg, hogy mit várhatunk a mérkőzéstől, a bolgár válogatottól, illetve azt is megnéztük, milyen típusú gólokat kaptak, illetve szereztek a bolgárok a legutóbbi néhány mérkőzésükön.

Válogatott: „Gondoltuk, hogy viszünk sálat a bolgár táborba, de fő a biztonság”

Lesznek-e magyar szurkolók Szófiában a bolgárok elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn? Hivatalosan nem, ugyanakkor ketten biztosan: egyikük Szabados Richárd, aki már öt éve Bulgáriában él és dolgozik, anyukája révén félig bolgár, így kétféle személyije van és mindkét nyelvet anyanyelvi szinten beszéli.

Bolgár–magyar: valószínűleg nem játszik a bolgár csapatkapitány

Bár szerdán még arról beszélt, kész pályára lépni, szinte biztosan kihagyja a ma esti találkozót Georgi Kosztadinov, a bolgár csapat kapitánya. A 30 esztendős középpályás állapotáról a 24 Csasza (24 Óra) című lap újságírója, a helyi sportújságíró-szövetség vezetője, Najden Todorov beszélt a Nemzeti Sportnak, akivel a mérkőzés előtt hosszabb interjút is készíthettünk a bolgár labdarúgás jelenéről, az előttük álló szervezeti kihívásokról, s természetesen az esti mérkőzés esélyeiről is, amelyet később olvashatnak is oldalunkon.

Válogatott: a románok legyőzésétől a csehszlovákoktól elszenvedett vereségig – tíz döntő ütközet

Összegyűjtöttük a válogatott top 10 sorsfordító selejtezőjét, amelyek mind egy-egy nagy tornára való kijutásról határoztak.

Válogatott: Meglesz a győzelem! – Dzsudzsák Balázs üzent a csapatnak

A magyar labdarúgó-válogatott csütörtök este Európa-bajnoki pótselejtezőt játszik Bulgáriában. A címeres mezben 108 meccsen játszó Dzsudzsák Balázs ezúttal nem lesz ott a csapattal, így a Debreceni VSC játékosa buzdító üzenetet küldött a Szófiában készülődő Szalai Ádáméknak.

Bolgár–magyar: meggypiros mezben lép pályára a magyar válogatott

Mint ismert, a magyar válogatott csütörtök este Szófiában az Eb-pótselejtező elődöntőjében lép pályára Bulgária ellen, hogy a jövő Európa-bajnoki szereplés felé megtegye az első lépéseket. A 20.45-kor kezdődő találkozón a magyar válogatott a klasszikus meggypiros mezében lép majd pályára, míg a vendéglátók fehér mezben futnak ki a Vaszil Levszki Nemzeti Stadion gyepére – legalábbis a bolgár válogatott hivatalos Twitter-csatornájának bejegyzése szerint.

Videó: ’57 óta gól nélkül – ebben a stadionban játszunk a bolgárok elleni Eb-pótselejtezőn

Az álmok kapujában – vagy, ezúttal kicsit konkrétabban: a szófiai Vaszil Levszki Nemzeti Stadion kapujában. Az NSO Tv stábja kívül-belül igyekezett megismerkedni a bolgár válogatott otthonával és annak történetével még az esti, Bulgária–Magyarország Európa-bajnoki pótselejtező előtt.

Bolgár–magyar: Szoboszlai a kezdőben a helyi sportlap szerint

A csütörtök esti Bulgária–Magyarország Eb-pótselejtező helyszínére kiküldött tudósítóink a mérkőzés délelőttjén Szófia utcáit járva beszereztek a helyi lapokból néhányat, s az egyik helyi sportlap, a 24 oldalas Mach Telegraph beharangozójában érdekes összeállításban pályára küldött magyar válogatottal találkoztak.

Egész nap szakadt az eső Szófiában, estére elállt – ez volt a felvezetés

Csütörtök este megteheti az első lépést a részben hazai rendezésű jövő nyári Európa-bajnoki részvétel felé a magyar válogatott a rájátszás elődöntőjében Bulgária ellen Szófiában. A találkozó élő felvezetésében folyamatosan frissülő cikkünk segítségével követtük nyomon a Marco Rossi csapatával történteket, a Szófiában és idehaza zajló, a mérkőzéssel kapcsolatos híreket, eseményeket.

Válogatott: Szép, hogy stresszes, de ezért a meccsért dolgoztunk egész eddig – Rossi

A magyar válogatott csütörtök este Szófiában az Eb-pótselejtező elődöntőjében lép pályára Bulgária ellen, és a csapat szerdán már meg is érkezett a bolgár fővárosba. Szerda este Marco Rossi a mérkőzés helyszínén, a Vaszil Levszki Nemzeti Stadionban tartott sajtótájékoztatót, ahol Dzsudzsák Balázs és Szoboszlai Dominik hiányában a pontrúgók kérdése, Loic Nego esetleges bemutatkozása, valamint Holender Filip is szóba került.

Bolgár–magyar: Az utóbbi évtized legfontosabb meccse jön – Dermendzsiev

A bulgáriai labdarúgás elmúlt tíz évének legfontosabb meccse lesz a Magyarország elleni Európa-bajnoki pótselejtező – jelentette ki a házigazda szövetségi kapitánya, Georgi Dermendzsiev. A 65 éves tréner elárulta, minden forgatókönyvre igyekeztek felkészülni, így a tizenegyeseket is gyakorolták a csütörtöki találkozó szerint. Hozzátette, elemezték a magyar válogatott új, háromvédős rendszerét, ő úgy véli, egyik csapatot sem érdekli majd az, hogy szép futballal rukkoljon ki, mindkettő nyerni akar.

Sztoicskovéktól indultak, ma nincs topligásuk – a bolgár futball hanyatlása

A bolgár labdarúgó-válogatott 1994-ben Európa legjobbjai közé tartozott. A Hriszto Sztoicskov fémjelezte generációt követően, a 2004-es Európa-bajnokságon még részt vettek Dimitar Berbatovék, azóta viszont egyetlen nagy tornára sem jutott ki Bulgária, amelynek jelenlegi keretében nincs egyetlen, topligában szereplő légiós sem. A Magyarország elleni Eb-pótselejtezőt megelőzően a visszaesés okait vizsgáltuk helyi kollégánk segítségével.