BL: 328 magyar gól a sorozatban, dicső múlt, pocsék jelen – videó

Újabb statisztikával és látványos videóval rukkolt ki az FDOR, amely ezúttal a Bajnokok Ligája (korábban: Bajnokcsapatok Európa-kupája) eddigi összes gólszerzőjét listázta a labdarúgók nemzetisége alapján. Magyarország végig ott van az élmezőnyben.

Egy kisváros nagy sztorija: futballmenetelés a tankok nyomában

Ötven éve, hogy a „prágai tavasz” csehszlovák kibontakozását megfojtotta a szovjetek irányította haderő, és ennek nyomán épp fél évszázados a 20. századi államalakulat klubfutballjának egyik legnagyobb eredménye. Története legjobb csapatának tehetségét és egy kiemelkedő szakember munkáját kamatoztatva a nagyszombati Spartak kihasználta a kurta-furcsa labdarúgó-történelmi helyzetet, és kis híján a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) fináléjáig jutott. A küszöbben elbukott, ám a felvidéki kisváros együttesének futballmenetelése a maga nemében máig egyedülálló. Visszatekintés.

BL: Puskás Ferenc is a Real Madrid európai álomcsapatában

A tekintélyes spanyol lap, az As főszerkesztője időről időre összeállítja maga Real Madrid-álomcsapatát, ezúttal azokból válogatott, akik a Bajnokcsapatok Európa-kupájában és/vagy a Bajnokok Ligájában (klub)történelmet írtak.

BL: a Real Madrid kapusa a Szajnába dobta az érmét

Augustín tagja volt a Liverpool elleni BEK-döntős Real Madridnak, de finoman szólva sem kitüntetett helyen őrzi az ezüstérmét.

Kű Lajos: Leekens sok kritikát kapott, de megvédtem

Hosszú interjút közölt a Het Laatste Nieuws belga napilap Kű Lajossal, az FC Bruges egykori labdarúgójával, aki 40 éve, 1978. május 10-én BEK-döntőt játszott klubjával a Liverpool ellen. A lap újságírója a magyar szövetségi kapitány, Georges Leekens segítségével vette fel a kapcsolatot, együtt megnézték a Videoton–Ferencváros bajnokit (0–0), majd Kű mesélt a régi emlékeiről.

Elismerés: Puskásék az MSN és Cristiano Ronaldóék előtt

A France Football szaklap minden idők legjobbjának választotta az 1960-as BEK-döntőben diadalmaskodó Real Madrid támadóhármasát, az Alfredo Di Stéfano, Puskás Ferenc, Francisco Gento triót.

Egyszer már bejött: Kluivert és a fiatalok repíthetik Európa elitjébe az Ajaxot

Az Ajax visszatér, és ismét fontos tényezővé válik az európai porondon – kezdte múlt heti cikkét a The Telegraph, ennek kapcsán pedig elmerült kicsit az Európa-ligában menetelő nagy múltú holland klub történelmében és jövőbeli lehetőségeiben.

Barcelona: olyan mezben játszanak, mint a 92-es BEK-döntőn

A Barcelona labdarúgói az Eibar elleni május 20-i bajnokijukon olyan mezben lépnek pályára, mint amilyenben elődeik a klub első BEK-címét megszerezték 1992-ben.

Felkészülés: megismételték a történelem első BEK-döntőjét

A történelem majdnem megismételte önmagát, de végül a Real Madrid egy góllal többet szerzett a Reims ellen mint 60 évvel ezelőtt.

BL: Zidane lehet a hetedik, aki játékosként és edzőként is nyer

A Real Madridot irányító Zinédine Zidane lehet a hetedik, aki játékosként és edzőként is megnyeri a labdarúgó Bajnokok Ligáját, illetve jogelődjét, a Bajnokcsapatok Európa Kupáját.

Egy különös csapat elfeledett sikerei a senki földjén

Melyik volt az az államformáció, amelynek csapata csak egyszer indulhatott a BEK-ben, de megverte az AC Milant? Miért mondott le Jules Rimet a Francia Labdarúgó-szövetség éléről? Tudta-e, hogy az NSZK-n és az NDK-n kívül is volt a német nemzethez köthető válogatott a labdarúgásban? Fenti mondatok kvízkérdésként is megállnák helyüket, ráadásul egy futballtörténeti fonalra is felfűzhetők...

BL: íme, minden idők 10 legponterősebb csapata!

Nem meglepő módon a tízszeres győztes Real Madrid szerezte a legtöbb pontot a labdarúgó Bajnokok Ligája és elődje, a Bajnokcsapatok Európa-kupája története során. Az UEFA összesítése szerint a madridiak mellett még egy spanyol csapat, a Barcelona, valamint három angol, két-két olasz és portugál, valamint egy német klub fér be a top 10-be.

Real Madrid: 60 éve játszották az első BEK-meccsüket

A Real Madrid labdarúgócsapata napra pontosan 60 évvel ezelőtt játszotta első BEK-mérkőzését.

Messi–CR (és Gerd Müller) 5–4; Puskás: 3

Véget ért ugyan a Lionel Messi, Cristiano Ronaldo kettős hegemóniája a BL-ben, a szédületes szériája ugyanakkor tovább él, avagy Messi – kétéves kihagyás után – ismét a trónon, CR már a harmadik éve ott, és hozzájuk csatlakozott most Neymar. A 2014–2015-ös kiírásban hárman osztoztak az első számú európai klubtorna gólkirályi címén: az argentin, a portugál és a brazil világklasszis is tíz találatig jutott ebben a szezonban. De vajon kié a legtöbb gólkirályi titulus a BEK-ben, illetve a jogutód sorozatnak számító Bajnokok Ligájában? Melyik ország vezeti a nemzetek örökrangsorát? Hány címmel büszkélkedhetnek a magyarok? Hogy áll a mindig, mindenhol pikáns angol–skót különpárharc? Ki a holtversenyek fejedelme? Meglepetések és papírformák – minden lényeges kérdésnek utánajártunk.

A mai Barca minden idők harmadik legjobb csapata?

Még két nap, és kiderül, idén mely csapat a legjobb Európában (s valószínűleg az egész földkerekségen). A fogadóirodák a Juventusnál esélyesebbnek tartják a Barcelonát, amelyben kivételes klasszisok sora játszik. Sokan elmélkedtek már azon, hogy a katalán gárda hol helyezkedik el minden idők legerősebbjei között. Többféle összesítés lehetséges, és persze mindegyik szubjektív. Azonban a „sprintversenynél” – amikor egy-egy szezont nézünk külön, legfeljebb találgatva, hogy a bajnoka abban a felállásban mire menne egy másik idény győztesével – némileg talán objektívebb, hiszen mérhetőbb, hogy mely együttesek milyen mértékben tudtak dominálni hosszabb távon, mennyire uralták saját korszakukat, méghozzá a BEK/BL-szereplések tekintetében. Ez alapján napjaink Barcája nincs a valaha volt legeslegjobbak között, de szombaton „hivatalosan” is odaérhet a dobogóra – ahová sokan eleve teszik.

Képeken a futball egyik legsötétebb napja - Heysel-tragédia

Harminc évvel ezelőtt, 1985. május 29-én játszották le a tragikus emlékű Juventus–Liverpool BEK-döntőt. A labdarúgás történetének egyik legszörnyűbb napjáról képgalériával emlékezünk meg.

BL: csak ketten jobbak Puskásnál, Messi nincs köztük

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) honlapja közölt egy listát a Bajnokok Ligája, illetve az elődjének számító Bajnokcsapatok Európa-kupája leghatékonyabb gólszerzőiről. Puskás Ferenc továbbra is előkelő helyen található, többek között Lionel Messit is megelőzi.

Panathinaikosz: „Szerettük Puskást, sohasem felejtjük el!”

Negyvenharmadik évfordulóját ünnepli a Bajnokcsapatok Európa-kupájában a döntőbe jutásnak a Panathinaikosz. Ebből az alkalomból emlékeztek meg a játékosok akkori vezetőedzőjükről, Puskás Ferencről, akinek emléktáblát állítottak a görög klub stadionjában.