Női kézi: kedvező sorsolást kaptunk a vb-selejtezőre

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.21. 13:48
null
Planéta Szimonettáék útja az osztrákokon át vezet a vb-re (Fotó: MTI)
A magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság záró konferenciájának keretében elkészítették a 2015-ös világbajnokság selejtezőjének sorsolását. A magyar válogatott kedvező ellenfelet kapott, Ausztriát, és a második mérkőzést játszhatja hazai pályán. Jean Brihault, az EHF elnöke úgy vélte, remek tornán vagyunk túl.

 

A 24 csapatos vb-n 11 hely jut Európának, ebből kilenc hely dől el párharcok során, Dánia rendezőként nem játszik selejtezőt, mint ahogy az Európa-bajnok Norvégiának sem kell majd. Ami számunkra a legfontosabb, hogy elkerültük a második kalapba beosztott erősebb csapatokat, így például a szerbeket, az oroszokat és a horvátokat, a selejtezőből érkező Ausztriával találkozunk. Ráadásul a második mérkőzést játszhatjuk hazai pályán. Legutóbb az Eb előtt felkészülési meccset játszottunk az osztrákokkal, akkor 38–24-re nyertünk Győrben.

„Azzal váltunk el a játékosokkal, amit az 1956-os forradalom után a házfalakra írtak. MÚK – márciusban újrakezdjük. Nyár elején vb-selejtező vár ránk, ami az olimpiai szereplésről is dönt. Remélem, megkapjuk mondjuk Ausztriát” – mondta Németh András szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak korábban. Minden kívánságunk így teljesüljön!

Többen is „belehúztak”: a németek kapták meg az oroszokat, a románok a szerbeket, míg a svédek a horvátokat, tehát több kiélezett párharcra van kilátás.

Az oda-visszavágós párharcok első meccseit 2015. június 6-án vagy 7-én, a visszavágókat 13-án vagy 14-én rendezik. A dániai vb (2015. december 5–20.) azért is fontos, mert itt lehet jogot szerezni a 2016-os olimpiai selejtezőkön való részvételre.

„Úgy gondolom, remek eseményen vagyunk túl Magyarországon és Horvátországban – hangsúlyozta Jean Brihault, az európai szövetség elnöke a sorsolás előtti záró sajtótájékoztatón. – Hat helyszínen voltak mérkőzések, nyilván óriási kihívás volt összehangolni a két országban a rendezést, a horvát válogatott hamar átengedte a teret a vendégcsapatoknak. Legközelebb ne legyenek udvariasak! A torna televíziós nézettségi adatai nagyszerűek, valamennyi doppingteszt negatív lett az Eb-n és előtte. Sok sikert kívánok a legjobb négy közé jutott csapatoknak a torna utolsó napjára.”

„Óriási öröm és megtiszteltetés volt megrendezni az Európa-bajnokságot – mondta el Vetési Iván, az MKSZ elnöke. – Remélem, a torna minden résztvevője mostanra tudja, miért mondtuk az Eb szlogenjeként: kézilabda, szeretlek! Szeretném valamennyi rendező városnak, Budapestnek, Debrecennek, Győrnek, Eszéknek, Varasdnak és Zágrábnak kifejezni a köszönetemet. Köszönet a szervezőbizottság valamennyi tagjának, az ötszáz önkéntesnek, a média képviselőinek. A magyar mérkőzések átlagos nézettsége 1.2 millió fölött volt, erre külön is büszkék vagyunk. A helyosztókra további sok sikert kívánok a legjobb négy közé jutott csapatoknak, és még egyszer köszönöm mindenkinek, aki dolgozott az Európa-bajnokság minél sikeresebb megrendezéséért!”

Michael Wiederer, az EHF főtitkára elmondta, tegnap aláírták a magyar szövetséggel női BL 2015-ös és 2016-os final fourjának megrendezéséről szóló szerződést.

NŐI KÉZILABDA-VB, 2015 (DÁNIA)
A SELEJTEZŐK PÁROSÍTÁSA
Franciaország–Szlovénia
Németország–Oroszország
Szerbia–Románia
Hollandia–Csehország
Ukrajna–Lengyelország
Montenegró–Izland
Ausztria–MAGYARORSZÁG
Spanyolország–Szlovákia
Horvátország–Svédország

MÁR VB-RÉSZTVEVŐ: Brazília (címvédő), Dánia (házigazda), Norvégia (Európa-bajnok)

SORSOLÁS ELŐTTI KALAPOK
1. kalap:
Norvégia vagy Spanyolország, Svédország, Montenegró, Franciaország, MAGYARORSZÁG, Hollandia, Románia, Németország, Lengyelország
2. kalap: Szlovákia, Horvátország, Oroszország, Szerbia, Ukrajna, Ausztria, Csehország, Izland, Szlovénia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik