Montenegrót legyőzve bronzérmesek a svédek

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.21. 15:26
null
Küzdelmes meccsen szerezték meg a bronzérmet a svédek (Fotó: Szabó Miklós)
Svédország végzett a harmadik helyen a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokságon azzal, hogy a kora délutáni bronzmeccsen két góllal (25–23) nyert az előző kontinensbajnokságon győztes Montenegró ellen. A svéd női kézisek a 2010-es Eb-ezüst után a második érmüket szerezték.

Az utolsó napra már Hasszan Musztafa, az IHF egyiptomi elnöke is megérkezett Budapestre. Előzetesen attól lehetett tartani, hogy gyér érdeklődés övezi majd a záró meccseket, ezzel szemben egész szépen megtelt az alsó karéj. A mobil lelátón helyet foglaló montenegrói tábor ezúttal is hangosan biztatta Bulatovicsékat, míg a svédek támadásait füttyszóval kísérték.

„Ha megnyerjük az utolsó meccsünket, a bronz is úgy fog csillogni számunkra, mint az arany" – mondta a találkozó előtt Dragan Adzsics montenegrói szövetségi kapitány. A két csapat négy nappal korábban a középdöntőben már találkozott egymással a tornán, akkor egy góllal nyert Montenegró.

MESTERMÉRLEG
Helle Thomsen, a svédek szövetségi kapitánya: „Nagyon szerettük volna megnyerni a bronzérmet, de a korai kiállítás után nehézzé vált a mérkőzés. Nehéz volt megítélni a kispadról az esetet, vissza kellene néznem a videót. Az tény, hogy a játékosom elkésett, talán megérdemelte. Sokat tudtunk cserélni, a lányok végig nyugodtak maradtak. Ez a legjobb karácsonyi ajándék.”
Dragan Adzsics, a montenegróiak szövetségi kapitánya: „Büszke vagyok a negyedik helyezésre, és amit mutattunk az Eb-n. Nagy lépést tettünk a riói olimpia felé is. A csapat a maximumot nyújtotta, reméljük, legközelebb ez többre lesz elég.”

Az eltiltásából visszatérő Szuzana Lazoviccsal (éppen a svédek ellen kapott pirosat) felálló balkáni csapat rendre vezetni tudott, a 8. percben először ment két góllal (3–5). A svédek sokszor nem találták az ellenfél hatos falának ellenszerét, de keménységben igyekeztek felvenni a versenyt. Linnea Torstenson egy visszafutásnál szabálytalankodott Majda Mehmedoviccsal szemben, amiért a 12. percben piros lapot kapott a norvég játékvezetőktől. Nem sokkal később Helle Thomsen kapust cserélt, Filippa Idéhnt Johanna Bundsen váltotta. A svédek szakvezetője a 20. percben, kétgólos hátránynál kérte ki első idejét.

Montenegró azonban már másodszor a meccsen háromgólos előnyre tett szert, csakhogy a svédek négy perc alatt egyenlíteni tudtak. Adzsics csapata úgy is 12–11-re vezetni tudott a szünetben, hogy héttel több labdát adott el, mint ellenfele (5–12).

A svédek képesek voltak váltani a szünetben, és egyből egyenlítettek is, majd a torna MVP-jének is megválasztott Isabelle Gulldén és Ida Oden vezérletével nemcsak először vették át a vezetést, hanem rögtön hárommal el is húztak. A montenegróiak kapujába beállt az elődöntőben is jól beszálló Marina Rajcsics, míg előtte a társai megnyitották a falat. Ez, valamint Katarina Bulatovics góljai elég voltak ahhoz, hogy újra egál legyen az állás.

Ebben a játékrészben a montenegróiaknak kellett futniuk az eredmény után, 23–22 után többször is egyenlíthettek volna, de Bundsen nagyokat védett, míg a túloldalon Odén talált be. Bulatovics előbb szépített, két perccel a vége előtt viszont blokkolták a lövését. Knezsevics rossz labdalopási kísérlete után Johansson eldöntötte a meccset. Jellemző volt, hogy a végén még Bulatovics hetesét kivédte Bundsen. Vicces jelenet volt, ahogy a csalódottan visszasétáló Radmila Petrovics belekeveredett a svédek meccs utáni ünneplésébe.

A svédek 25–23-as sikerükkel második érmüket szerezték meg női kézilabdában, előtte a 2010-es Eb-n végeztek a második helyen.

Összefoglaló

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A 3. HELYÉRT
Svédország–Montenegró 25–23 (11–12)
Gólszerző:
Guldén 7 (3), Odén 6, Alm 4, Hagman, Johansson 2-2, Fogelström, Hellerberg, Jacobsen, Torstenson 1-1, ill. K. Bulatovics 8 (3), Jovanovics, Radicsevics 4-4, Knezsevics 3 (1), Mehmedovics 2, Lazovics, Pavicsevics 1-1
A mérkőzés online közvetítését itt találja meg!

DÖNTŐ

Norvégia–Spanyolország 28–25 (10–12)

A 2014-ES NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG VÉGEREDMÉNYE
1. Norvégia
2. Spanyolország
3. Svédország
4. Montenegró
5. Franciaország
6. Magyarország
7. Hollandia
8. Dánia
9. Románia
10. Németország
11. Lengyelország
12. Szlovákia
13. Horvátország
14. Oroszország
15. Szerbia
16. Ukrajna

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik