Női kézi Eb: A norvégok ellen felszabadult a gát - Laurencz

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.19. 08:59
null
Tóth Gabriellával 19-e húzott lapot a kapitány, és bejött neki (Fotó: Mirkó István)
A franciák elleni, pénteki helyosztóra készül a magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnokságon, Németh András szövetségi kapitány együttesének a budapesti találkozó lesz az utolsó fellépése a kontinensbajnokságon. A DIGI Sport Reggeli Start című műsorában Laurencz László mondta el véleményét a magyar csapat eddigi teljesítményéről.

 

NŐI KÉZI EB, HELYOSZTÓK (BUDAPEST)

AZ 5. HELYÉRT

MAGYARORSZÁG–Franciaország 15.30 (tv: M1 – élőben az NSO-n!)
ELŐDÖNTŐ
Spanyolország–Montenegró 18.00 (tv: Sport1)
Norvégia–Svédország 20.30 (tv: Sport1)
„Az ötödik-hatodik hely realitás ettől a csapattól, és nagyon örültem, amikor még a torna előtt a szövetség, a kapitánnyal karöltve, nem dobogós helyet tűzött ki célként a válogatott elé – mondta Laurencz László. – Rágondolni is rossz, hogy mi lett volna, ha a viszonylag fiatal, vezéregyéniség nélküli együttesünket kitették volna annak, hogy jusson be a négy közé. Szerintem még kilencedikek sem lettünk volna. A hazai rendezés miatt éreztem egy kis görcsöt a csapaton, a norvég meccs haszna az is volt, a továbbjutás mellett, hogy felszabadult a gát.”

Laurencz szerint a dán meccset leszámítva védekezésben jó teljesítményt nyújtott a válogatott – az északiaktól 23 gólt kaptunk ugyan, de a tréner 18 kihagyott dán helyzetet számolt össze – , de ahogy támadásban alkotni kellett, már komoly hiányosságokat vélt felfedezni. Osztotta Németh András véleményét.

„A magyar női kézilabda-válogatott ott van az elitben, tele tehetséges fiatalokkal, akik megmutatták, hogy lehet rájuk számítani. És amennyiben hagyják őket tovább dolgozni, több lehetőségük lesz együtt készülni, a mostani tapasztalatokat jól feldolgozzák, akkor szép eredményeket érnek el a jövőben. Képesnek tartom őket arra, hogy a mostaninál előrébb lépjenek. A keret kijelölésénél egy-két változtatás lehetséges, a kapitány mozgástere nagyjából ugyanez marad a válogatásnál. Amennyiben józanul értékelik a kapitány és a szakmai stáb munkáját, akkor nem kezdi ki őket senki. Hagyni kell őket dolgozni tovább, jó közösség alakult ki a csapaton belül, amely előfeltétele a harmonikus munkának.”

Laurencz László szerint is hiányzott Görbicz Anita, viszont így a többiek nem tőle várták el a helyzetek megoldását, hanem maguk vállaltak több feladatot.

„Kiss Éva az egyik, aki klasszis teljesítményt nyújt az Eb-n. Debrecenben nekem annak idején még a játékosom volt fiatalon, de akkor csak harmadik számú kapus lehetett, azóta sokat fejlődött. Nem egy meccsen nyújtott jó teljesítményt, hanem folyamatosan jól véd. Drukkolok neki, hogy bekerüljön a torna all star-csapatába, és ha a mai meccsen is jól teljesít, akkor szerintem be is kerül. Mindhárom kapusunkról tudtuk, hogy képesek jól teljesíteni, a meglepetés Éva részéről az, hogy ezt a nagyon magas szintet végig hozta. Tóth Gabi szerepeltetése és teljesítménye ugyancsak óriási meglepetés, jó húzás a kapitány részéről játszani őt. A csoportkör után Németh Andrásnak tizenkilencre kellet lapot húznia az ő pályára vezénylésével, és nem kérdőjelezhetjük meg a kapitány döntését, hogy miért nem korábban dobta be őt. Ezt a csapatot, a fiatal játékosokat ilyen közegben a kapitánynak is meg kellett ismernie. Az, hogy mi van edzésen és magyar bajnokin, az teljesen más kérdés. A felkészülési meccsek is minimális támpontot adnak, ráadásul abból is kevés volt. Nincsenek nagy tömegű embereink, így a nyitottabb, rengeteg lábmunkára alapuló védekezést kell használnunk a jövőben is, mert ez a mostani állomány erre alkalmas. Támadásban Tomori Zsuzsi az egyetlen komoly tűzerővel bíró átlövőnk, így más választásunk nem lévén ott is a gyorsaságunkra kell alapoznunk.”

A szakembert is meglepte a dánok kapus nélküli támadójátéka, de utólag nem akart okoskodni, hogy a tanácstalannak tetsző magyar kispadnak hogyan kellett volna reagálnia erre a nem mindennapi helyzetre.

„Korábbi nagy ellenlábasom, Ulrik Wilbek árulta el, hogy a dánok hónapokat készültek erre a kapus nélküli játékra. Hiába szerzek erről tudomást, a meccs előtti fél óra, vagy akár magán a meccsen erre már nem lehet hatásos ellenszerrel készülni. Kívülről persze könnyű okosnak lenni, főként utólag, nem is áll szándékomban. Én edzőként csak azt éreztem, hogy valamit változtatni kellett volna. Legyen az akár a legnagyobb ökörség, hátha megzavarja őket, mert a mi esetünkben annál rosszabb talán már nem lehetett volna, mint ami történt.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik