Rangadókkal indul be a nagyüzem az NFL-ben

Vágólapra másolva!
2012.09.09. 11:58
null
2010 decemberében Aaron Rodgersék 34–16-ra nyertek, és végül meg sem álltak a bajnoki címig (Fotó: Action Images)
Bár egy mérkőzést, a címvédő New York Giants Dallas Cowboys elleni hazai találkozóját már lejátszották a tengerentúli profi amerikaifutball-bajnokság (NFL) 1. fordulójából, az igazi nagyüzem ma indul be. Pályán a Super Bowlban elbukó New England Patriots, az AFC talán legnagyobb esélyese, a Houston Texans, Peyton Manning pedig a Denver Broncos élén tér vissza sérülése után, nem kisebb feladattal, mint a jó erőkből álló Pittsburgh Steelers két vállra fektetése. A nap talán legnagyobb rangadójára azonban a Lambeau Fielden kerül sor, ahol a 2010-es győztes Green Bay Packers fogadja a tavalyi konferenciadöntős San Francisco 49erst.

 

NFL, 1. FORDULÓ – AZ NFC NAGYÁGYÚK RANGADÓJA
Green Bay Packers–San Francisco 49ers
2012. szeptember 9. magyar idő szerint 22:25, Lambeau Field – Sport TV által közvetített mérkőzés

 

Már az első mérkőzésén hatalmas rangadóval kezdi a két csapat. Tavaly bőven lehetett volna ez a párosítás az NFC konferencia döntőjében, de a későbbi Super Bowl-győztes New York Giants keresztbe húzta a számításokat. Nem sokban változott a két csapat kerete a holt idényben.

A Packersnél adott az Aaron Rodgers vezette támadósor. Célpontokban nem történt változás Jennings, Nelson, James Jones és a veterán Donald Driver, és persze ne feledkezzünk meg a tight endről, Jermichael Finleyről sem. Remek erőpróba lesz ez a liga egyik legjobb védelmének, amelynek épp a secondary a gyenge pontja. A kezdő posztokon megbízható játékosok vannak, de a több elkapós felállásoknál előfordulhatnak majd mismatchek (egyértelmű fölény az ellenféllel szemben, a támadóstratégiák egyik alapvető célja ilyen helyzet kialakítása és kiaknázása), amiket a Packers irányítója kegyetlenül kihasználhat. Futni nem igen könnyű a 49ers ellen, köszönhetően a rendkívül erős, Justin Smith, Patrick Willis vagy NaVorro Bowman fémjelezte front7-nek, így a nemrég szerződtetett Cedric Benson várhatóan kevés sikerélményben fog részesülni.

A vendégek támadó oldalon inkább a futásokra építhetnek, Frank Gore és Kendall Hunter futásaira alapozva. Fontos hiányzó lehet Brandon Jacobs, aki sérülés miatt kénytelen kihagyni a találkozót. Alex Smithnek több célpontja lesz, mint tavaly volt, de Crabtree-n, Mosson és Manninghamen kívül Vernon Davis is ott lesz a pályán. Davis levédekezését az a Charles Woodson igyekszik megoldani, aki az idei szezontól safetyként játszik. De ez nem nagy változás, mivel a védelem vezéreként a secondary minden posztján bevethető. A támadófal szélén játszó Anthony Davis és Joe Staley a pass rush levédekezésében a Nick Perry, Clay Matthews párossal néz majd szembe.

Parádés passzjáték illetve erős futójáték betonkemény védelemmel, ez az összecsapás alighanem minden igényt kielégít majd.

Peyton Manning a Denver Broncos mezében tér vissza a pályára – alapszakasz-mérkőzésen (Fotó: Action Images)
Peyton Manning a Denver Broncos mezében tér vissza a pályára – alapszakasz-mérkőzésen (Fotó: Action Images)

 

AZ AFC RANGADÓJA
Denver Broncos–Pittsburgh Steelers
2012. szeptember 10. magyar idő szerint hétfő hajnali 2:20, Mile High


Mondhatnánk, hogy a januári Wild Card-meccs visszavágója, de ez nem teljesen lenne igaz. Egy alapszakaszbeli mérkőzés tétje sosem hasonlítható egy rájátszásbelihez, kiváltképpen nem az első fordulóban, amikor még egy esetleges kudarc is bőven belefér bármelyik csapatnak. De nem csak ezért nem nevezhetjük visszavágónak. Azon a bizonyos nyolc hónappal ezelőtti meccsen a(z akkor) lesajnált denveri irányító, Tim Tebow porig alázta Dick LeBeau, a Steelers védelmi koordinátorának remekművét. Tehát ha valakivel szemben lenne törlesztenivalója a Kohászok amúgy rettegett védelmének, az Tebow. Csakhogy ő nyáron a New York Jets csapatához került, így az Acélfüggöny (Steel Curtain) reinkarnációjának nincs lehetősége megmutatni az amúgy jóval kisebb jelentőségű találkozón, hogy januárban csak egy véletlen történt.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Azonban így sem maradunk pikantéria nélkül, ugyanis azt viszont nyugodt szívvel állíthatjuk, hogy klasszikus meccs lesz: Peyton Manning és kompániája a Steelers védelme ellen. Ez igazi csemegének hangzik, még ha nem is reváns. A legendás 18-as és a Pittsburgh 10 éve domináns védelme számos nagy csata részese volt – váltakozó sikerrel. Most is hasonlóra lehet számítani, de valószínűleg egy kicsit rosszabb kiadásban. Egyrészt a Steelers tavaly ligaelső passzvédekezése némi vérveszteséget szenvedett azzal, hogy egyik kezdő cornerbackje (CB), William Gay az Arizona Cardinalshoz távozott, másrészt a magaslati levegőt a lépe miatt nem bíró Ryan Clark free safety (FS) nem játszhat, ahogy a liga egyik legjobb passzsiettető linebackere (OLB), a 2008-ban év védőjének választott James Harrison sem. Persze szupersztárokban és klasszisokban még így sincs híján a Steelers védelme, elég ha a 2010-es idény legjobb védőjére, Troy Polamalu strong safetyre (SS), vagy éppen Harrison társára, LaMarr Woodleyra (OLB) gondolunk.

Továbbá azt is látni kell, hogy a Broncosnál korántsem olyan nagy a fegyverarzenálja Manningnek, mint egykoron az Indianapolis Coltsnál volt, ahol olyan elkapók – Marvin Harrison, Reggie Wayne – várták tőle a labdát, akik pár év múlva a Hírességek Csarnokában (Hall of Fame) lesznek. Ugyanakkor Denverben minden bizonnyal sokkal hatékonyabb futójáték segíti majd Manninget, elvégre a támadófal (OL) és Willis McGahee futó (RB) maradt, márpedig ez az összeállítás egy éve ebben a kategóriában a liga legjobbja volt – igaz Tebow-val. Mindenesetre rendkívül érdekes lesz a rekordot jelentő módon négyszer az idény legértékesebb játékosának választott Manninggel felturbózott Broncos támadósorának és a kiöregedő – ha úgy tetszik, megújuló – Steelers védelmének összecsapása.

 

Ami talán a Pittsburgh esetében furcsa lehet elsőre, hogy hosszú évek, sőt, évtizedek óta először nem a védelemtől várhatja az igazi kiugrást! Sokkal izgalmasabb képet fest jelenleg a Ben Roethlisberger vezette támadósor. Ha a támadófal legalább csak a ligaátlagot megüti, akkor nagyon nagy dolgokra lehet képes ez a csapatrész. A kétszeres Super Bowl-győztes irányító és a Young Money, azaz a tavaly egyaránt 1000 yard fölé jutott elkapópáros, a bérvita miatt nemrég visszatért, legveszedelmesebb mélységi célpontnak számító Mike Wallace és a harmadévesként máris Hines Ward utódjaként emlegetett Antonio Brown, kiegészülve az egyik legrespektáltabb támadó koordinátorral, Todd Haleyvel szinte garancia hatékony támadásokra. A támadófal öt embere önmagában elég lehet a kívánt szintre, csakhogy a sokadszor reaktivált vakoldali tackle (LT) Max Starks, az All-Pro center Maurkice Pouncey és a jobboldali tackle (RT) posztról baloldali guardnak (LG) áthelyezett Willie Colon egyike sem bírta végig az előző két idényt... Mindenesetre ez az első meccsen még aligha okozhat problémát a vendégeknek, inkább egy jó teszt lesz a nagyembereknek az Elvis Dumervil és a tavaly év védő újoncává választott Von Miller fémjelezte denveri passzsiettetés megakadályozása. Ha sikerül, akkor nagy tűzijáték lesz.

2009-ben a Patriots 59–0-ra kiütötte a Titanst (Fotó: Action Images)
2009-ben a Patriots 59–0-ra kiütötte a Titanst (Fotó: Action Images)

 

PÁLYÁN A SUPER BOWL-RÉSZTVEVŐ
Tennessee Titans–New England Patriots
2012. szeptember 9. magyar idő szerint 19:00, LP Field


A tapasztalt sztárcsapat és a fiatal átalakulóban lévő együttes összecsapásaként is be lehet harangozni ezt a párharcot, bár a New England sem szűkölködik fiatalokban.

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Mindenesetre a Titans új irányítója, a másodéves Jake Locker az új vonalat képviseli már. Locker a tavaly megfelelően teljesítő Matt Hasselbecket szorította ki az előszezon során, és egész Tennessee egy új korszak kezdetét várja ettől a döntéstől. A Pats passzvédelme nem örvend jó hírnévnek, így Locker Kenny Britt eltiltása ellenére is sikeresen mutatkozhat be. Segítségére lehet Chris Johnson, aki tavalyi közepes idénye után idén szeretne visszatérni a kétezer yardos szezonjában mutatott játékhoz. A Titánok támadófalának közepén az eddig nagyon kevés lehetőséghez jutó fiatal Fernando Velasco kezd, a Pats feltehetően az ő megzavarásával fog próbálkozni elsősorban. Vince Wilforkék erre alkalmasak lehetnek, a secondary azonban sebezhetőnek látszik, a Tennessee fiatal elkapói és tight endjei pedig rendkívül motiváltak lesznek, hogy bizonyítsanak az AFC címvédője ellen.

Tom Bradyt már régóta ismerjük, és feltehetően idén sem fog sokat romlani az eddigiekhez képest. A fiatal nashville-i védelem ellen várhatóan nem lesz nehéz dolga, hiszen a két szuper tight endre, Gronkowskira és Hernandezre, és a McCourty-Verner duó sem feltétlenül Brandon Lloyd és Wes Elker ellen van kalibrálva. A védőfalnak éppen ezért nagy nyomást kell helyeznie Bradyre, ha a házigazdák győzni akarnak, ez pedig nehéz lesz, mert Sen’Derrick Marks és Jurrell Casey is sérült a fal közepéből, bár utóbbi játékára jó esély mutatkozik. A Patriótáktól hiányzik majd Shane Vereen, akinek hiányában nagy teher hárul majd Stevan Ridleyre, aki egyedül fogja vezetni a vendégek futójátékát. Sebastian Vollmer is a maródiak között van, ha vállalja is a játékot a jobb oldali tackle, bizonyára komoly támadásokkal készülnek majd ellene a Titánok.

Izgalmas, látványos, pontzuhataggal kecsegtető mérkőzés ez, aminek esélyese természetesen a konferencia címvédője. A Tennessee-ben viszont megvan az a plusz, amivel megverheti a legnagyobbakat is, természetesen azonban kikaphatnak a leggyengébbektől is. A támadó foci kedvelőinek csak ajánlani tudom a meccs megtekintését.

A további mérkőzések összefoglalóját ide kattintva érheti el!

NFL 2012, ALAPSZAKASZ
1. FORDULÓ
2012. 09. 06. 2:30 New York Giants–Dallas Cowboys 17–24
2012. 09. 09. 19:00 Chicago Bears–Indianapolis Colts
2012. 09. 09. 19:00 Minnesota Vikings–Jacksonville Jaguars
2012. 09. 09. 19:00 New York Jets–Buffalo Bills
2012. 09. 09. 19:00 Houston Texans–Miami Dolphins
2012. 09. 09. 19:00 Tennessee Titans–New England Patriots
2012. 09. 09. 19:00 Detroit Lions–St. Louis Rams
2012. 09. 09. 19:00 New Orleans Saints–Washington Redskins
2012. 09. 09. 19:00 Cleveland Browns–Philadelphia Eagles
2012. 09. 09. 19:00 Kansas City Chiefs–Atlanta Falcons
2012. 09. 09. 22:25 Green Bay Packers–San Francisco 49ers
2012. 09. 09. 22:25 Arizona Cardinals–Seattle Seahawks
2012. 09. 09. 22:25 Tampa Bay Buccaneers–Carolina Panthers
2012. 09. 10. 2:20 Denver Broncos–Pittsburgh Steelers
2012. 09. 11. 1:00 Baltimore Ravens–Cincinnati Bengals
2012. 09. 11. 4:15 Oakland Raiders–San Diego Chargers
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik