Összeszedik-e magukat Vickék?

BORSIK TAMÁS, KOCSIS GÁBOR, PARRAG ZSOMBOR (BOWL.HU)BORSIK TAMÁS, KOCSIS GÁBOR, PARRAG ZSOMBOR (BOWL.HU)
Vágólapra másolva!
2012.09.30. 14:09
null
Michael Turneréket (fent) eddig nem tudták megállítani (Fotók: Reuters)
A Baltimore Ravens–Cleveland Browns találkozót már lejátszották az észak-amerikai profi amerikaifutball-bajnokság 4. fordulójában, ám a nagyüzem még hátra van. Az Atlanta Falcons a Carolina Pantherst fogadja, a Green Bay Packers vendége a New Orleans Saints lesz, míg a New York Giants Philadelphiába látogat.
NFL, 4. FORDULÓ
Atlanta Falcons–Carolina Panthers
2012. szeptember 30., magyar idő szerint 19:00, Georgia Dome

Az Atlanta legutóbb 2004-ben kezdett 3–0-val, akkor a negyedik játékhéten is győzedelmeskedett. Erre 2012-ben is megvan minden esélye, ugyanis a Carolina látogat a Georgia Dome-ba, amely 2007 óta képtelen bevenni az atlantai fellegvárat. A papírforma szerint nem szabadna megszakadnia a hazaiak veretlenségi sorozatának, de láthattunk a múlt héten a 49ers-Vikings meccs példáján, hogy egyetlen egy gyengélkedőnek tűnő csapatot sem szabad lebecsülni idén az NFL-ben.

A csütörtök esti rangadó miatt a Panthersnek másfél hete volt felkészülni a divízióriválisból, a New Orleans ellen két hete pedig megmutatta, hogy a Giants-től elszenvedett csúfos vereség ellenére tud veszélyes lenni bárkire. Főleg ha van idő tanulmányozni az aktuális ellenfelet. Cam Newton elmondta, hogy szégyenben érzi magát a TNF-en mutatott játéka miatt, amihez hozzáfűznénk, hogy bőven a tudása alatt játszott, és csapattársai sem igazán voltak alkalmasak arra, hogy kisegítsék. Leginkább ismét a futójáték hiánya ütött léket a Panthers stratégiáján – Ron Riveráék egyébként botrányosan teljesítenek playcalling terén –, de vasárnap úgy tűnik, hogy visszatérhet Jonathan Stewart, aki talán a legfontosabb láncszem Newton után a labda földön cipelésében. Az nem újdonság senkinek, hogy Cam kettős veszélyt jelent 60 percen keresztül, kulcsfontosságú lesz, hogy Sean Weatherspoon és Stephen Nicholas mennyire hatékonyan tudja olvasni a Newtonra írt „zone-read” játékokat. Az egykori Heisman győztes irányítót nyomás alatt kell tartania a Falcons védelmének, Newton ilyen esetekben hajít el meggondolatlan, rossz passzokat. Ha úgy dönt, hogy fut, akkor viszont oda kell érniük a zónából. Kétségtelenül ez lesz a legérdekesebb párharc a pályán, várhatóan nagyon hosszú napja lesz a front sevennek, kivéve ha hozzák a Chargers ellen mutatott formát, és a secondary is odateszi magát. Márpedig eddig odatették magukat: 7 interception mellett mindössze 2 passzolt touchdownt engedélyeztek idáig.

A Nemzeti Sport Online szakmai 
együttműködő partnere a Bowl.hu
A Nemzeti Sport Online szakmai együttműködő partnere a Bowl.hu

Matt Ryan viszont eddig élete szezonját hozza, Newtonnal ellentétben jelenleg az egyik, ha nem a legkiegyensúlyozottabb irányító a ligában. Eddig 3 különböző védelem ellen már kiválóan működött a Dirk Koetter által bevezetett rendszer, de ha arra gondolunk, hogy a múlt héten beugró Ramses Barden 138 yardot és bolondot csinált a Carolina védelméből, akkor Julio Jones, Roddy White vagy akár Harry Douglas mire lesz képes a vendégek toldozott-foldozott másodvonala ellen. Ehhez azonban Ryannek védelemre lesz szüksége a Charles Johnson-Greg Hardy tandem ellen. Bár a Panthers pass rush idén csak a Saints ellen villant komolyabban egyet, ezzel a két játékossal mindig komolyan kell számolni. Sam Baker meglepően jól teljesít left tackle pozícióban, pedig sokan várták azt, hogy Ryan idén Cutlerre is változtathatná a nevét. Ha elég ideje lesz, akkor nagy napja lehet Matty Ice-nak, ellenkező esetben a Párducok nagyon lelassíthatják a Sólymokat, főleg, mert futásra lesznek kényszerítve, az meg ez eddig nem igazán működött. Michael Turner azért megmutatta a Chargers ellen, hogy van még kraft benne, de kérdéses, hogy Luke Kuechly-ék sora ellen mire lesz elég a sok középső erőfutás. Megint csak a támadófalon fog múlni sok minden, de az eddigi három forduló alapján ezen a Carolina védelmen lehet lyukakat nyitni.

Nagy hiányzók várhatóan nem lesznek egyik oldalon sem, bár Jon Beason és Thomas Davis vendég oldalról jelenleg kérdéses státuszban van. A Panthersnek sok futással, apró átadásokkal és rengeteg play action játékkal kell előrukkolnia vasárnap, a passzokkal pedig elsősorban Steve Smith-t kell keresnie Newtonnak. Asante Samuel fogja vigyázni őt, akiről tudjuk, hogy képes elnézni egy-egy játékot. Ryant pedig nyomás alatt kell tartaniuk végig, futásra kényszerítve a Sólymokat. Ha ezeket sikerül elérni, akkor szoros találkozót lát a Dome közönsége, máskülönben könnyen egy, a csütörtökihez hasonló mészárlásba futhatnak bele a Párducok.

 

Philadelphia Eagles–New York Giants
2012. szeptember 30., magyar idő szerint hétfő 02:20, Lincoln Financial Field

SZAVAZÁS

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az NFL 2012-es szezonját?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

A New York Giants magához tért a Dallas elleni vereség után, és a Tampa Bay elleni szoros győzelmet követően a múlt héten már lehengerlő magabiztossággal verte meg a Carolinát. Ezzel szemben az Eagles a két győzelem után meg lett alázva az Arizona által, a játék minden terén dominált a Cardinals. A rengeteg labdavesztés meghatározza a Sasok szezonját eddig, amíg ezen nem javítanak, nem rúghatnak labdába az igazán jó csapatok ellen. Sokat elárul, hogy Vick gyenge teljesítménye miatt a héten Andy Reidnek meg kellett erősítenie a sajtó előtt, hogy továbbra is ő a kezdő irányító. Ha jobban vigyáz a labdára, ez az offense bármire képes lehet, persze a hibákban a lyukas pass protection keze is benne van. A left tackle King Dunlap kénytelen volt kihagyni a Cardinals elleni meccset, de a héten valószínűleg már a csapat rendelkezésére fog állni.

Az elkapók formájával nincs gond, DeSean Jackson, Jeremy Maclin, és Jason Avant is elkap mindent ami elkapható, és a tight endek is bőségesen kiveszik a részüket a játékból a blokkoláson kívül, Brent Celek és Clay Harbor sem jön zavarba ha labdát küld felé Vick. Ezt előreláthatólag látni is fogjuk, hiszen a Giants secondary-nek vannak gyengeségei, ráadásul most még sérülések is tépázzák a csapatrészt. Corey Webster törött kézzel is játszani szándékozik, Antrell Rolle térdproblémái miatt korlátozott edzésmunkát végzett a héten, és Michael Coe jelenléte is kérdéses. Futás ellen szintén voltak gondjai a Giantsnek az utóbbi időben, amikor az Eagles volt az ellenfél. LeSean McCoy számos emlékezetes teljesítményt mutatott be az Óriások ellen, az üzengetések most is pörögnek, különösen Osi Umenyiora személyében lelt ebben partnerre McCoy.

Michael Vicknek és társainak az Arizona ellen nem sok oka volt az örömre
Michael Vicknek és társainak az Arizona ellen nem sok oka volt az örömre

A másik oldalon gördülékenyebben megy a támadás, Eli Manning ihletett formában várja az összecsapást, az eltelt 3 forduló elég volt neki arra, hogy összedobáljon több mint 1000 yardot. Hakeem Nicksre nem számíthat ezen a héten sem, de a Panthers ellen parádézó Ramses Barden nem mondható hatalmas visszalépésnek Nickshez képest, sőt mi több, pár múlt hetihez hasonló performansz, és Nicks kezdő pozíciója veszélyben lehet. Ahmad Bradshaw viszont visszatér, az őt eddig helyettesítő Andre Brown mély nyomott hagyott mindenkiben, így most bizakodva várhatják a szurkolók a futóduó szereplését. A philadelphiai védelemnek eddig pont a futással gyűlt meg a baja inkább, nem segít ezen az sem, hogy a kezdő gyenge oldali linebacker, Akeem Jordan, biztosan kihagyja a derbit combizomhúzódása miatt. A helyén Jamar Chaney kezd majd.

Lehetetlen megjósolni a találkozó végkimenetelét, ha az Eagles offense nem szórja el úgy a labdákat, mint eddig, akkor bármi megtörténhet, márpedig elég valószínű hogy előbb-utóbb összeszedik magukat Vickék. Ebben az esetben egy megszokott NFC East rangadót láthatunk, hatalmas küzdelemmel, és szoros befutóval.

Green Bay Packers–New Orleans Saints
2012. szeptember 30., magyar idő szerint 22:25, Lambeau Field (tv: Sport 2)

Ha a szezon előtt azt állítjuk, hogy a negyedik játékhéten rendezendő Green Bay Packers–New Orleans Saints meccsnek az életben maradás (vagy már az sem?) a tétje, bizonyára hitetlenkedve tekintett volna ránk hallgatóságunk. Most mégis ez a helyzet, mert bírói tévedések ide vagy oda, a Saints neve mellett kerek nulla győzelem áll, de a Packers sem lehet büszke egy diadalára. A Sajtfejűeknek a javításhoz egyértelműen arra lesz szükségük, hogy a Seattle ellen a második félidőben bemutatott játékukat hozzák, futásokkal, playaction passzokkal, a védelem részéről erős nyomással, nem pedig a teljesen érthetetlen playhívásokkal tűzdelt első félidőt (4 futás kísérlet összesen 30 perc alatt). Meg is lett az eredménye a minden átgondolást nélkülöző játéknak, nyolcszor sackelték a Seahawks védői Aaron Rodgerst. Ha tanulnak saját hibáikból Mike McCarthy-ék, akkor 1-2-ről is van visszaút, mert nem lettek rosszabbak tavaly óta a Packers játékosai, de ezt a pályára is fel kell vinni, nem elég elméletben eljátszadozni az ellenféllel.

A Saints más kávéház, meglepő volna, ha nekik lenne visszaút ebben a szezonban, egész egyszerűen az a csapat, amelyik 24–6-ról képes kikapni a Matt Cassel vezette Chiefstől az már most kezdhet készülődni az offseasonra. Persze ez nem azt jelenti, hogy esélytelenül lépnének pályára vasárnap este a Lambeau Fielden Drew Breesék, mert annyi tehetséges játékosuk van, hogy képesek lehetnek bárkit bárhol megverni, de ami az egész szezont illeti, nem hiszek a nagy feltámadásban. A Szenteknek is az alapoknál kellene kezdeniük a rendrakást, meg kell állítaniuk az ellenfél futójátékát, vagy legalább emberi keretek között tartani. Az eddig meccsenként engedett 215 yard nem ez a kategória. Minden más csak ezután jöhet. Fel lehet hozni még sok okosságot, amiben javulniuk kell, de amíg ezen nem sikerül változtatni, nincs miről beszélni. Az sem segíti a dolgukat, hogy Casillas és Hawthorne nem játszhat sérülés miatt, de ez egy kontakt-sport, fel kell készülni a kiesők pótlására, meglátjuk miként sikerült megoldani a kialakult helyzetet. Nagyon izgalmas meccs kerekedhet ebből a rangadóból, nagy meglepetés volna, ha nem pontzuhataggal zárulna az összecsapás.

A további mérkőzések beharangozóját ide kattintva olvashatja el a Bowl.hu-n!

NFL, ALAPSZAKASZ
4. FORDULÓ
2012. 09. 28. 2:20 Baltimore Ravens–Cleveland Browns 23–16
2012. 09. 30. 19:00 Buffalo Bills–New England Patriots
2012. 09. 30. 19:00 Houston Texans–Tennessee Titans
2012. 09. 30. 19:00 Kansas City Chiefs–San Diego Chargers
2012. 09. 30. 19:00 Detroit Lions–Minnesota Vikings
2012. 09. 30. 19:00 Atlanta Falcons–Carolina Panthers
2012. 09. 30. 19:00 St. Louis Rams–Seattle Seahawks
2012. 09. 30. 19:00 New York Jets–San Francisco 49ers
2012. 09. 30. 22:05 Arizona Cardinals–Miami Dolphins
2012. 09. 30. 22:05 Denver Broncos–Oakland Raiders
2012. 09. 30. 22:05 Jacksonville Jaguars–Cincinnati Bengals
2012. 09. 30. 22:25 Green Bay Packers–New Orleans Saints
2012. 09. 30. 22:25 Tampa Bay Buccaneers–Washington Redskins
2012. 10. 01. 2:20 Philadelphia Eagles–New York Giants
2012. 10. 02. 2:30 Dallas Cowboys–Chicago Bears
Szabadnapos: Pittsburgh Steelers, Indianapolis Colts

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik